Skocz do zawartości

[WARSZAWA], Tadeusz Januszkiewicz – artysta wśród szewców

cez

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...
  • 3 months later...
  • 2 months later...

Ze schodzeniem się V-ki to ja mam negatywne doświadczenia. Może to zależeć od skóry i samych butów, oczywiście. W każdym razie ja preferuję w nowych butach brak, ew. minimalne rozwarcie (powiedzmy, do pół cm), takie powinno się zejść.

Ja też nie do końca wierzę, że to się idealnie dopasuje poprzez samo użytkowanie, ale dałem się namówić, bo to faktycznie cienka skóra. 

Lotniki od Kielmana są bezszwowe, a to wymusza zastosowanie mocnej, mięsistej skóry - tam nie było zmiłuj, Majster musiał nad nimi popracować. Dzisiaj są idealne. 

Tak szczerze mówiąc, to pierwszą parę świadomie taką wybrałem, a TJ takiego pytania nie zadał, a ja zapomniałem o tej kwestii. To dość spontaniczne zamówienie było, ale wczoraj też o tym pomyślałem. 

• 2 months later...

Odebrałem kolejną parę od TJ. Niestety w tym wypadku po pierwszych dwóch wyjściach mam wątpliwości a nie bardzo się znam na dopasowaniu tego typu obuwia gdyż to moja pierwsza para mokasynów - mają dość duży luz z tyłu pięty, jestem w stanie praktycznie włożyć cały palec, czuję luz przy chodzeniu i obcierają mnie. Czy są to różnice które raczej się dopasują po paru wyjściach czy nie ma na to szans?

20230714_155225.jpg

20230714_155219.jpg

• Oceniam pozytywnie 1

Cóż, moje są po kolejnym rozbijaniu u TJ i wrócą do niego kolejny raz. 

Powiedział, że „czeladnik” przyznał się, że ściągnął jedną „heskę” (chyba dobrze usłyszałem) i dlatego wyszły za małe.

Cóż, szanuję TJa za dorobek, ale…

@Jakub.B Wg mnie loafersy powinny dobrze trzymać się stopy, czyli przy potrząsaniu stopą w powietrzu buty nie powinny "klekotać", tylko cały czas trzymać się stopy. Mam loafersy pół rozmiaru za duże i chociaż nie spadają ze stopy (to by je dyskwalifikowało), to właśnie klekoczą i mają za dużo luzu. Efekt występował od początku.

• Oceniam pozytywnie 1

• 4 months later...

Nadeszla wiekompomna chwila. Mistrz Tadeusz Januszkiewicz przechodzi na emeryture. Rozmawialem z mistrzem we wrzesniu jak bylem w Warszawie. Mistrz bedzie sprzedawal zaklad w grudniu tego roku i przechodzi na zasluzona emeryture. Wszystkiego najlepszego i zdrowia dla pana Tadeusza.

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 1

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 months later...
On 3/15/2024 at 8:53 AM, Solecalupo said:

Wczoraj złożone kolejne zamówienie. W maju odbiór. Czekam niecierpliwie.  Jak widać mistrz wciąż odkłada emeryturę :)

image.thumb.jpeg.8a37b1c047bf5436b15eef1379140239.jpeg

Czy wiesz może czy mistrz nadal przyjmuje zamówienia?

Cieszę się bardzo że zdrowie mu dopisuje i odkłada emeryturę :)

• Like 1

Mistrz Januszkiewicz 1 maja miał przejść na emeryturę. Mieliśmy przyjemność ostatni raz w zakładzie widzieć się z mistrzem na 1,5 tyg. przed tym jak miał zdawać pracownię. Mogę się tylko cieszyć, że Mistrz przekazał zwłaszcza mojemu wspólnikowi i mnie trochę wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat wykonywania, dopasowywania i tworzenia kopyt. Część materiałów, skór etc. od Mistrza Januszkiewicza jest też już u nas w pracowni.

Co do wątku kontynuowania rzemiosła w tym miejscu pracownię Mistrza Tadeusza Januszkiewicza przejął Mistrz Jacek Kamiński. 

W internecie krążyły dwa nagrania na ten temat:

https://fb.watch/sduESIemoZ/

• Like 5

• 5 months later...