JackIsBack Napisano 7 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2022 W dniu 27.08.2022 o 15:56, Beny23 napisał: Czy ktoś zamawiał ostatnio buty u Mistrza Januszkiewicza? Tak, dwie pary odbierałem na przełomie czerwca/lipca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. SeraFinn Napisano 16 Grudzień 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2022 Święta coraz bliżej dlatego z tej okazji umieszczę zdjęcia świeżo odebranego prezentu pod choinkę (jednego z kilku, ale pozostałe są w trakcie szycia). Jeszcze tylko ładny kartonik i prezent można kłaść pod choinkę: Przepraszam za jakość, ale kalkulator był w użyciu. 15 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub_kleofas Napisano 17 Marzec 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 Lotniki od Pana Tadeusza. Jako osoba z bardzo wysokim podbiciem i szeroką stopą jestem wprost zachwycony. Z moją niestandardową stopą, poszukiwanie odpowiedniego kopyta RTW postrzegam teraz jako stratę czasu Poziomem wygody przewyższają nawet kopyto 4444 Trickers (w którym nie schodzę o pół rozmiaru niżej jak sugeruje to producent). Nie sądziłem, że but o tak bardzo odmiennej, „smukłej” linii może być aż tak wygodny ma mojej stopie. 17 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 Co to za skóra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_kleofas Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 Nic egzotycznego - zwykły cielak groszkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. baw Napisano 18 Maj 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2023 Robiłem podejście do TJa kiedyś, ale jakoś nam się nie ułożyło i butów z tego nie było. Miałem w sobie jednak dużą chęć posiadania butów od TJa, z ciekawości, z szacunku dla jego dorobku. Przy ostatniej wizycie u Kielmana zaszedłem i zamówiłem buty. Znalazłem ciekawą resztkę skóry (na zdjęciach wyglądają na czarne, a to taka ciemna czekolada) i bazując na tutejszych wpisach wybrałem buty najprostsze w formie - lotniki. Byłem też trochę ciekaw bezpośredniego porównania z Kielmanem. Efekt? Jakościowo nie ma się absolutnie do czego przyczepić. Był jednak malutki zgrzyt przy odbiorze. Buty były ciasne w podbiciu. V-ka przekraczająca 1cm to nie jest coś, czego oczekiwałem po butach na miarę (zresztą nawet przy takiej V-ce odczuwałem ból). Na to Tj - że to tak ma być, niektórzy tak lubią i skóra się rozejdzie. Gdyby nie moje kilkukrotne, dość stanowcze, stwierdzenie, że tak być nie może i ja nie lubię gdy jest V-ka, to miałem wrażenie, że pozostałoby mi noszenie butów w takiej formie bądź poproszenie Kielmana żeby je rozbił. Dzisiaj odebrałem buty i jest lepiej, chociaż nie idealnie, ale dałem się namówić na to, że to cienka skóra i się rozejdzie. TJ dzisiaj już uprzejmie zapewnił, że jeśli tylko coś będzie nie tak, to zawsze pomoże. Dodał jeszcze, że szkoda, że się nie dogadaliśmy, bo nie wiedział, że ja lubię jak się obłożymy idealnie schodzą. Cóż, wg mnie to on powinien spytać. Nie wiem czy V-ka to jest coś do czego ktoś chciałby dążyć, ale o gustach się bie dyskutuje. Jeśli jednak wg TJa robi się to wg upodobań klienta, to powinien o to spytać. Zresztą żeby być obiektywnym, lotniki od Kielmana też okazały się za ciasne, bo wyszło przy pierwszym wyjściu. Jednak Kielman do problemu podszedł zupełnie inaczej - u nich klient zawsze musi być zadowolony a buty maja być wygodne. Mam zresztą wrażenie, że w skrajnym przypadku, gdyby klient był niezadowolony, to Kielman by mu zrobił po prostu nową parę butów. Lotniki od Kielmana mają moim zdaniem ciekawszy kształt, większą dynamikę, jednak tu nie można czynić zarzutu TJowi, bo Kielmana o to wprost poprosiłem, a TJowi pozostawiłem wolność w działaniu. Jak już buty się ułożą, to będę w 100% zadowolony z efektu i samego faktu posiadania butów od żyjącej legendy krajowego szewstwa. PS. Nie wiem też ile dzisiaj TJa w TJu, bo dziś na warsztat wpadł Jacek Kamiński 12 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2023 Ze schodzeniem się V-ki to ja mam negatywne doświadczenia. Może to zależeć od skóry i samych butów, oczywiście. W każdym razie ja preferuję w nowych butach brak, ew. minimalne rozwarcie (powiedzmy, do pół cm), takie powinno się zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baw Napisano 19 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2023 Ja też nie do końca wierzę, że to się idealnie dopasuje poprzez samo użytkowanie, ale dałem się namówić, bo to faktycznie cienka skóra. Lotniki od Kielmana są bezszwowe, a to wymusza zastosowanie mocnej, mięsistej skóry - tam nie było zmiłuj, Majster musiał nad nimi popracować. Dzisiaj są idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2023 Ciekawe, że zdecydowałeś się w obu parach na buty bez sztuprowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baw Napisano 19 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2023 Tak szczerze mówiąc, to pierwszą parę świadomie taką wybrałem, a TJ takiego pytania nie zadał, a ja zapomniałem o tej kwestii. To dość spontaniczne zamówienie było, ale wczoraj też o tym pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 22 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2023 Odebrałem kolejną parę od TJ. Niestety w tym wypadku po pierwszych dwóch wyjściach mam wątpliwości a nie bardzo się znam na dopasowaniu tego typu obuwia gdyż to moja pierwsza para mokasynów - mają dość duży luz z tyłu pięty, jestem w stanie praktycznie włożyć cały palec, czuję luz przy chodzeniu i obcierają mnie. Czy są to różnice które raczej się dopasują po paru wyjściach czy nie ma na to szans? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baw Napisano 22 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2023 Cóż, moje są po kolejnym rozbijaniu u TJ i wrócą do niego kolejny raz. Powiedział, że „czeladnik” przyznał się, że ściągnął jedną „heskę” (chyba dobrze usłyszałem) i dlatego wyszły za małe. Cóż, szanuję TJa za dorobek, ale… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2023 @Jakub.B Wg mnie loafersy powinny dobrze trzymać się stopy, czyli przy potrząsaniu stopą w powietrzu buty nie powinny "klekotać", tylko cały czas trzymać się stopy. Mam loafersy pół rozmiaru za duże i chociaż nie spadają ze stopy (to by je dyskwalifikowało), to właśnie klekoczą i mają za dużo luzu. Efekt występował od początku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 27 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2023 Nadeszla wiekompomna chwila. Mistrz Tadeusz Januszkiewicz przechodzi na emeryture. Rozmawialem z mistrzem we wrzesniu jak bylem w Warszawie. Mistrz bedzie sprzedawal zaklad w grudniu tego roku i przechodzi na zasluzona emeryture. Wszystkiego najlepszego i zdrowia dla pana Tadeusza. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gisch Napisano 28 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2023 Czyli już żadnych zamówień nie przyjmuje? Będzie jakaś "wyprzedaż" pozostałych RTW? Wiadomo coś na temat kontynuacji produkcji obuwia w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario_sochy Napisano 17 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2023 W dniu 28.11.2023 o 12:55, gisch napisał: Czyli już żadnych zamówień nie przyjmuje? Będzie jakaś "wyprzedaż" pozostałych RTW? Wiadomo coś na temat kontynuacji produkcji obuwia w tym miejscu również jestem ciekaw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 28 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2023 Życzę Mistrzowi Januszkiewiczowi wspaniałej emerytury i zdrowia bo jest najważniejsze. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 15 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec Wczoraj złożone kolejne zamówienie. W maju odbiór. Czekam niecierpliwie. Jak widać mistrz wciąż odkłada emeryturę 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 22 Maj Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj On 3/15/2024 at 8:53 AM, Solecalupo said: Wczoraj złożone kolejne zamówienie. W maju odbiór. Czekam niecierpliwie. Jak widać mistrz wciąż odkłada emeryturę Czy wiesz może czy mistrz nadal przyjmuje zamówienia? Cieszę się bardzo że zdrowie mu dopisuje i odkłada emeryturę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj_R Napisano 22 Maj Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj Mistrz Januszkiewicz 1 maja miał przejść na emeryturę. Mieliśmy przyjemność ostatni raz w zakładzie widzieć się z mistrzem na 1,5 tyg. przed tym jak miał zdawać pracownię. Mogę się tylko cieszyć, że Mistrz przekazał zwłaszcza mojemu wspólnikowi i mnie trochę wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat wykonywania, dopasowywania i tworzenia kopyt. Część materiałów, skór etc. od Mistrza Januszkiewicza jest też już u nas w pracowni. Co do wątku kontynuowania rzemiosła w tym miejscu pracownię Mistrza Tadeusza Januszkiewicza przejął Mistrz Jacek Kamiński. W internecie krążyły dwa nagrania na ten temat: https://fb.watch/sduESIemoZ/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Solecalupo Napisano 27 Październik Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik W końcu odebrane. Jedne z ostatnich butów od mistrza. Wprawdzie jak sam mistrz przyznał, ostatnio w zasadzie już tylko nadzorował pracę i wykańczał buty ale nadal to buty sygnowane przez niego. 16 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi