Skocz do zawartości

Renowacja i naprawa obuwia

jfk

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie, że szkoda - jest to moja pierwsza para porządnego obuwia i chuchałem na nie jak na pisklę. Fatalny stan cholewki nie wynikł z niedbalstwa, a z braku wiedzy i doświadczenia. Po konsultacji z p. Rafałem okazało się, że kremu i pasty kładłem o wiele za dużo- cenna nauczka na przyszłość, oby także dla innych :) Co do usuwania zarysowań - być może zdjęcie tego nie oddaje, ale to boczne było naprawdę głębokie. Skoro i tak zdecydowałem się odsyłać je do profesjonalisty, nie widziałem sensu w zakrywaniu ich "domowymi" środkami, więc buty odesłałem w stanie, w jakim wróciły z haniebnego wyjścia. Ot, cała historia.

Pewnie, że szkoda - jest to moja pierwsza para porządnego obuwia i chuchałem na nie jak na pisklę. Fatalny stan cholewki nie wynikł z niedbalstwa, a z braku wiedzy i doświadczenia. Po konsultacji z p. Rafałem okazało się, że kremu i pasty kładłem o wiele za dużo- cenna nauczka na przyszłość, oby także dla innych :) Co do usuwania zarysowań - być może zdjęcie tego nie oddaje, ale to boczne było naprawdę głębokie. Skoro i tak zdecydowałem się odsyłać je do profesjonalisty, nie widziałem sensu w zakrywaniu ich "domowymi" środkami, więc buty odesłałem w stanie, w jakim wróciły z haniebnego wyjścia. Ot, cała historia.

To przepraszam, zwracam honor. Skórę w Yanko naprawdę trudno doprowadzić do takiego stanu. Nadmiar środków nie wpadł mi do głowy, bo już nie pamiętam kiedy z tego wyrosłem. Choć pamiętam, że też to przechodziłem ;)

• 2 weeks later...

Dzień dobry wszystkim,

jestem w trakcie nierównej walki z "balerinami" marki Gino Rossi mojej dziewczyny i przegrywam z kretesem.

Na początku buty wyglądały tak:

post-7365-0-71346300-1439931512_thumb.jp

Zachęcony wcześniejszymi małymi sukcesami z moimi butami przystąpiłem do działania. Głównym celem była eliminacja, bądź ukrycie plam na bokach butów. W ruch poszedł Renomat i mydło Saphir. Po tych zabiegach skóra zrobiła się znacznie ciemniejsza (plamy również). Pomyślałem, że to nic i Pommadier Cream to załatwi, więc położyłem najpierw Renovatour i wymieniony przed chwilą krem. Buty, mimo zmiany koloru, wyglądały nienajgorzej. Problem pojawił się, gdy buty zaczęły "pracować". Na zgięciach i w ich okolicach pojawiło się pełno pęknięć. Pomyślałem więc, że być może została położona zbyt gruba warstwa renowatora i kremu.

Postanowiłem powtórzyć cały proces z małym dodatkiem - odplamiaczem Avel Hussard. Po zabiegach buty wyglądały jak siedem nieszczęść, więc użyłem dodatkowo pigmentu Juvacuir, jednocześnie zmieniając lekko kolor buta. 

Efekt z założonym prawidłem całkiem sympatyczny:

post-7365-0-06817900-1439931880_thumb.jp

Ale gdy but zaczyna pracować historia z pęknięciami się powtarza:

post-7365-0-00785600-1439931914_thumb.jppost-7365-0-66722900-1439931923_thumb.jppost-7365-0-93726400-1439931929_thumb.jp

Bardzo proszę o radę.

Czy zrobiłem coś źle? Czy może to wina skóry z której zrobiony został but?

Dziękuję i pozdrawiam

Mariusz

Rozumiem że pewnie buty mają wartość sentymentalną (i chcesz się wykazać przed dziewczyną), ale użyte kosmetyki przekroczyły już chyba faktyczną wartość obuwia. W tym sensie xkoziol ma rację, że za dużo. Obawiam się jednak, że jeżeli trzeci raz potraktujesz je Renomatem, niewiele z tej skóry zostanie...

• Oceniam pozytywnie 1

Faktycznie dużo tego wszystkiego, ale duża ilość kosmetyków wynika z tego że po każdym kolejnym but wyglądał coraz gorzej. Miałem wrażenie, że ta skóra jest sucha jak papier i jakby wchłania Renomat. To co mnie zastanawia to dwie kwestie:

1. Gdzie popełniłem błąd?

2. Czy miałem szansę wygrać tę nierówną walkę :) (czy może skóra jest kiepskiej jakości, bo zachowywała się zupełnie inaczej niż we wszystkich butach z którymi miałem do tej pory do czynienia.

ps. powiedzmy że mają wartość sentymentalną :)

Pozdrawiam 

Źle do tego podszedłeś od samego początku. Należało się skupić na miejscach po bokach, na który powstały wytarcia i zabrudzenia. Wystarczyłoby czyszczenie, działanie woskami i powinno być ok. Największe spustoszenie zrobiłeś wg mnie mydłem, gdyż usunąłeś warstwę wykończeniową skóry. Jeżeli już nawet tak się stało, to należałoby buty zabarwić od podstaw i działać troszkę inną chemią, ale to już zabawa z małą przewidywalnością.

1. Gdzie popełniłem błąd?

2. Czy miałem szansę wygrać tę nierówną walkę :) (czy może skóra jest kiepskiej jakości, bo zachowywała się zupełnie inaczej niż we wszystkich butach z którymi miałem do tej pory do czynienia.

Ad.1. Odpowiedział już szewc24.pl, więc nie mam nic do dodania...

Ad.2. Nie miałeś :) Sam miałem podobne dylematy w kilku parach swoich i swojej damy. Jakość skór w GR jest najczęściej porażająca i nie ma znaczenia, ani jakich kosmetyków używasz, ani jak dbasz o obuwie. Z własnego doświadczenia powiem, że obecnie żałuję wydania pieniędzy, które włożyłem w pielęgnację swoich GR (tylko jedna para, z 6 czy 7, była ich warta) - ani nie spotkałem się z zadowalającym efektem, ani nie nauczyłem odpowiedniej pielęgnacji dobrych butów, o które dba się zupełnie inaczej... Zwyczajnie wyrzucone w błoto pieniądze i zmarnowany czas. 

Chciałbym się poradzić, ponieważ chyba szykuje się moja pierwsza renowacja. Zarysowałem na czubku moje lotniki Cheaney - rysa jest na tyle głęboka, że początkowo widać było biały fragment skóry. Tymczasowo zaaplikowalem krem do skór i trzy warstwy wosku (kosmetyki Saphir). Teraz sytuacja wygląda jak na zdjęciach. Co sugerujecie w dalszej kolejności? Czy moje działania są wystarczające czy powinienem użyć czegoś poważniejszego - np. wspomnianego renovating cream albo wręcz wysłać do fachowca - np. @szewc24.pl?

Rysa jest w obecnej postaci niewidoczna po założeniu butów i jeżeli nie ma ryzyka ich zniszczenia przy takiej pielęgnacji jaką opisałem, to jestem w stanie z nią żyć. Jednakże ponieważ buty te naprawdę lubię, to bardzo nie chciałbym ich poważniej uszkodzić...

7ffb63b3973651b2d5aaa58c7632ad18.jpg

365dbd4dd03b6c7af63032edc34c165a.jpg

208932e3ddc3c103270d15c8bae06ad5.jpg

f48117d2195fc8fa99b1b90e0b260c72.jpg

Blekit, ja bym się tym nie przejmował w ogóle. Jeżeli drobne wgłębienie Ci nie przeszkadza i udało się to za pokryć bezboleśnie kremem który nie odsłania jasnej skóry, to nie ma potrzeby stosowania renovating cream. Jakby chciał tę dziurę wyrównać to saphir/tarrago ma w ofercie "szpachle" do skóry.

Nie.

Ewidentne cięcie, zatem zwroty lub rabat jak najbardziej na miejscu. Gdybyś zostawiał je u siebie, koniecznie po odtłuszczeniu tego miejsca zabezpiecz produktem Saphir Renovating Cream, jak @szewc24 polecił. To koncentrat na bazie żywicy, który działa jak szpachla i przy właściwym zastosowaniu nie wykrusza się. Piekielnie mocny produkt. Miejsce, w którym cholewka specjalnie nie pracuje, ale wbrew pozorom newralgiczne ze względu na bliskość podłoża. Jak skóra w tym miejscu zacznie chłonąć wilgoć może być nieciekawie, dlatego w mojej opinii zabezpieczenie konieczne.

Dostrzegam tutaj pewną sprzeczność :) @eye_lip - jaki środek miałeś na myśli?

@blekit

Jest to miejsce nie pracujące w bucie, więc tam możesz nałożyć kilka/kilkanaście warstw renovating cream i powinno być ok. Musisz później uważać na to miejsce i nie trzeć mocno przy nakładaniu pasty. W miejscach zginania cholewki buta, przy głębszych ubytkach, nałożenie zbyt dużo renovating cream spowoduje jego wykruszenie/popękanie. Środek ten bardzo dobrze sprawdza się do powierzchniowego odtworzenia lica, ale nie jest szpachlą. Reklamowana często tzw. "płynna skóra", również nie sprawdza się w miejscach zginania cholewki (przerobiłem chyba wszystkich dostawców). Obecnie pracuję z jednym ze środków typu "własny wynalazek" i jest bardzo obiecujący.

@WoDzU

mydło glicerynowe jak dla mnie jest środkiem mało przewidywalnym, jeżeli chodzi o kontrolę nad tym co robię, w przeciwieństwie do np. renomatu Saphira. Moim zdaniem mydło glicerynowe można stosować na grubej, porządnej, dobrze wybarwionej skórze - wtedy ma to sens, w przeciwnym wypadku można nieodwracalnie zniszczyć wykończenie skóry (ta w GR to wygląda mi na dwoinę).

mydło glicerynowe jak dla mnie jest środkiem mało przewidywalnym, jeżeli chodzi o kontrolę nad tym co robię, w przeciwieństwie do np. renomatu Saphira. Moim zdaniem mydło glicerynowe można stosować na grubej, porządnej, dobrze wybarwionej skórze - wtedy ma to sens, w przeciwnym wypadku można nieodwracalnie zniszczyć wykończenie skóry (ta w GR to wygląda mi na dwoinę).

Ostatnio po około pół roku używania chciałem zrobić "lekką" renowację czarnych butów Crownhill i brązowych Wittchen. Renomat - mydło - Renovateur - krem - wosk.

Na czarnych oczywiście efekt renowacji był olśniewający, w brązowych po użyciu mydła zeszło wykończenie skóry. Renowacje wykonywałem identycznie w obu przypadkach i po użyciu mydła brązowe Wittcheny były w kolorze mlecznym- brązowym. Pomimo to postanowiłem cały proces pociągnąć dalej. W efekcie po nałożeniu kilku warstw kremu buty wróciły do pierwotnego stanu. Czy pomimo tego powinienem je jeszcze czymś potraktować?

• 5 weeks later...
  • 1 month later...

witam,

Na forum jestem swiezakiem stad prosze o wyrozumialosc jesli zadam jakies pytanie dla reszty forumowiczow oczywiste :). Trafilem na to forum i... przyzam ,ze jestem pod ogromnym wrazeniem. Przejrzalem dokladnie caly ten watek i naprawde jak zobaczylem robote wykonana przez m.in. uzytkownika Saphir.pl to szczena mi opadla. Odzyskalem wiare w istnienie fachowcow w dzisiejszych czasach bo moje dotychczasowe doswiadczenia z  m.in. szewcami byly... hm, przykre. No a teraz do rzeczy- z poczatkiem roku bylem z wizyta u dziadkow, fajnie spedzony czas na spacerach po zielonych okoliach w poblizu ich domu. Na drugi dzien dziadek oswiadczyl mi dumnie, ze wyczyscil mi buty po spacerze.... Poszedelm zobaczyc... i niemal upadlem na plecy ;) Dziadek mial dobre intencje ale doslownie wyszorowal buty jakas szczota i chyba bialym jeleniem... w efekcie buty stracily oryginalny kolor. Sa to jedne z moich ulubionych butow, solidne, noszone juz  5 lat i niemal zero oznak zniszczenia ( do teraz ;)). Pielegnowalem je nakladajac tylko bezbarwna paste/krem (kupowana w sklepach ecco). Czytajac posty tutaj wiem ,ze to zupelnie inna liga produktu niz np. Saphir no ale poporstu nie bylem swiadom czego mozna uzywac :/. Moje pytanie teraz jest takie - czy ktos moze poradzic czego uzyc ( tu cicha prosba do Saphir.pl) lub nawet raczej gdzie udac sie po pomoc by  butom przywrocic ich poprzedni stan. Widzac co wyprawia Saphir.pl wiem ,ze mozna czynic cuda i przywrocic stan lepszy niz fabryczny :). Jestem z Krakowa ale tu niestety nie znalazlem nikogo polecanego , kto moglby sie tego podjac. W gre wchodzi wysylka obuwia do sprawdzonego fachowca. Zalaczam zdjecia by pokazac co sie stalo butom.post-7739-0-82446500-1447178301_thumb.jppost-7739-0-71315400-1447178324_thumb.jppost-7739-0-90608300-1447178347_thumb.jppost-7739-0-15960300-1447178364_thumb.jp

Dziękuję za miłe słowo :)

Nic strasznego się nie stało, ale jeżeli buty mają wartość sentymentalną, a nie masz żadnego doświadczenia to może faktycznie oddaj buty w ręce fachowca, który je wskrzesi, a sam zacznij ćwiczyć na butach, których Ci nie szkoda - za miesiąc będziesz sam robił takie renowacje :) Kilka inspiracji:

http://multirenowacja.blogspot.com/2013/07/renowacja-butow-crockett-jones.html

http://multirenowacja.pl/uploads/images/juvacuir_renowacja.jpg

http://www.pielegnacjabutow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=122%3Arenowacja-wykoczenia-skory-w-butach-eleganckich&Itemid=50

Jeżeli wysyłkowo to polecam ludzi, którzy wiedzą co czynią i mają dostęp do dobrych środków:

https://theshine.pl

http://szewc24.pl

Jeżeli Kraków, to zapytać możesz:

A.

U Obuwnika:

https://www.facebook.com/ObuwnikAG

B.

W Zakładzie Szewskim na Starowiślnej 86