jfk Napisano 1 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2010 Witam, Kolejne pytanie do obuwniczych speców. Otóż, mam okazję nabyć dość atrakcyjnie lekko używane, porządne, angielskie czarne oxfordy. Z butami jest tylko jeden problem - podeszwy (a konkretniej zelówki, jeżeli nie robię błędu w nomenklaturze - obcas jest nienaganny) ewidentnie wymagają wymiany (małe, ale nieprzyjemne, uszkodzenie z gatunku "lubię chodzić po kałużach i kamieniach" ). Czy ktoś mógłby mnie wtajemniczyć, ile taki zabieg może szacunkowo wynieść per but i kto np. w Krakowie mógłby się go podjąć z sukcesem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 2 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2010 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli chodzi o wymianę zelówek to jest to koszt groszowy jeśli chodzi o gumowe i zrobi to każdy szewc, nawet nienajlepszy. Jeśli chcesz wymienić skórzaną podeszwę to to jest już trudniejsze i dość kosztowne niemniej opłacalne jeśli buty są wysokiej klasy i nie zniszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jfk Napisano 3 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2010 O to, to, "wymienić skórzaną podeszwę". Są po prostu takie małe uszkodzenia na każdej z nich, ale but sam w sobie jest relatywnie porządny, a reszta jest w stanie bardzo dobrym (zastanawiam się, co w takim razie się stało z podeszwami...). Nie byłbyś w stanie skierować mnie w przedział cenowy, o którym mógłbym myśleć przy takiej procedurze? Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2010 Witam! Nie zlecałem tu nic co prawda, ale majster z poniższego punktu powiedział, że musiałby zobaczyć obuwie - może warto: F.H.P.U "Kacperek" S.c K.Nowak, B.Nowak ul. Starowiślna 86 31-035 Kraków tel. 012-430-73-19 http://www.pielegnacjaobuwia.pl/ Z firmą współpracujemy w zakresie produktów Saphir i Tarrago, tak więc i dobre pasty oraz impregnaty w Krakowie powinny być dostępne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 3 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2010 O, dobrze wiedzieć. Dzięki za krakowski adres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jfk Napisano 3 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2010 Wielkie dzięki! Dostępność dobrych kosmetyków do obuwia pod tym adresem to także znakomita informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modus Napisano 20 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2010 Pozostając w temacie obuwniczym: Co radzicie z robić z butami, których zelówka jest w stanie jak na zdjęciu. Jak na razie dwóch szewców stwierdziło, że mogą jedynie podkleić gumą. Mi to średnio pasuje, bo wydaje mi się, że różnica w "oddychaniu" buta na skórzanej podeszwie jest bardzo znaczna. Byłbym wdzięczny też za podanie zakresu cen rozwiązań alternatywnych dla brutalnego zaklejenia gumą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 20 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2010 Moim zdaniem z butami jakie są na zdjęciu wszystko jest ok. Oczywiście, podeszwy się ścierają, taka ich natura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 20 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2010 Zawsze się zastanawiam czy mi się buty nie rozpadną jak poprzecierają się szwy na podeszwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modus Napisano 21 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2010 Moim zdaniem z butami jakie są na zdjęciu wszystko jest ok. Oczywiście, podeszwy się ścierają, taka ich natura. W takim razie kiedy będzie trzeba coś z nimi zrobić i co to będzie? Może pytanie banalne, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedzi. Zawsze się zastanawiam czy mi się buty nie rozpadną jak poprzecierają się szwy na podeszwach. Tak właśnie twierdził szewc: skóra przetrze się do nici i but będzie nie do uratowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jash Napisano 9 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2011 Witam. Moje pytanie dotyczy tego właśnie wykończenia wewnętrznej części obuwia (wkładki, podeszwy). Nie wiem czy to prawidłowa nazwa, ale tak uświadomiła mnie Pani w sklepie Ryłko. Ale przejdźmy do sedna. Mam dwie pary butów eleganckich. Jedne z nich to buty Ryłko - kupiłem, bo były bardzo ładne i tanie (269zł), drugie to model Doberman firmy Nord - trochę droższe (450zł - 3 lata temu) - kupiłem bo były w takim starym gangsterskim stylu Obie pary wykończone wnętrza mają tak samo, czyli po "włosku" - z przodu na spodzie jest taka jasna surowa skóra z przeszyciami. Nordy jak pisałem kupiłem 3 lata temu, Ryłko mają rok. Chodziłem w nich na zmianę, ale później zmieniłem na buty z miękką podeszwą, bo w tych przez 12 godzin w pracy się męczyłem. Buty zapastowane leżały jakieś pół roku. Z Nordem nic się nie stało. Natomiast z Ryłko tak. Otóż w tym miejscu gdzie jest ta surowa część skóry od szycia w kierunku zewnętrznym buta wkładka wywinęła się do góry. Nie dało rady stopy włożyć bo się wpijały. Zaniosłem do szewca, ale powiedział, że szkoda, żebym płacił, bo to powinni mi zrobić na gwarancji, poza tym Ryłko ma świetny serwis. To prawda, bo buty odebrałem 2 dni temu i są jak nowe Mimo to Pani ze sklepu poinformowała mnie o czymś, czego nie wiedziałem - że do tego typu wykańczanych butów trzeba kupić wkładki, żeby tego typu akcji uniknąć. Więc mam pytanie - prawda to? Czy w związku z tym sprzedawca przy zakupie nie powinien o tym powiedzieć. Dodam, że jak włożę wkładkę to buty będą za ciasne. Dodam, że z Nordami tak samo wykończony, starszymi i dłużej chodzonymi nic się nie stało. Czy wynika to z faktu, że Ryłko są po prostu słabsze i gorsze jakościowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 9 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2011 Buty były wadliwie zrobione. Nie masz obowiązku kupować dodatkowo wkładek 'na wypadek gdyby'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 10 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2011 Potwierdzam słowa andershepa. Ryłko to od kilku lat moje podstawowe buty robocze, w żadnej nic takiego nie miało miejsca (ale przydarzyło się np. Wittchenom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 Panowie, dwa krótkie pytania. Moje wittcheny z zeszłego sezonu wyglądają już dosyć żałośnie. 1.Czy pogięte buty (na skutek niestosowania prawideł) można wyprostować w jakiś sensowny sposób? 2.W miejscach gdzie była sól, skóra się zrobiła lekko "spurchlona" - zakładam, że to koniec, ale zapytam dla pewności, czy to można jakoś naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 8 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2011 Mam ten sam problem, co eye_lip, tyle że z moimi mokasynami. Na razie wpadłem na pomysł, że kilka razy natłuszczę buty dubbinem, aby zmiękły i zostaną na prawidłach do ponownego ukształtowania. Stoją tydzień - poprawiły się zadowalająco, jeśli chodzi o wgniecenia, ale but nadal jest "pofałdowany". Nie wiem, czy jest sens czekać dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzesiek Napisano 8 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2011 Nie znam temperatury, ale tata mówi, że żołnierze z Kompanii Reprezentacyjnej WP prasowali buty. Tylko trzeba uważać, bo przegrzanie marszczy trwale skórę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 10 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2011 Nie znam temperatury, ale tata mówi, że żołnierze z Kompanii Reprezentacyjnej WP prasowali buty. Tylko trzeba uważać, bo przegrzanie marszczy trwale skórę. Raczej odradzałbym tą metodę, naturalna skóra nie lubi bardzo wysokich temperatur - kurczy się i twardnieje. Z tego powodu praktycznie każdy poradnik nt pielęgnacji butów zabrania suszenia butów na grzejniku. Ja proponowałbym wypchanie butów prawidłami i przykrycie całej powierzchni buta mokrym ręcznikiem. Zostawic tak na kilka godzin, skóra wciągnie wodę, stanie się miękka. Metodę tą odkryłem kiedyś zupełnie przypadkowo. Otóż solidnie przemoczyłem już dośc mocno schodzone buty. Aby je wysuszyc wypchałem je gazetami i zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po 2 dniach, gdy skóra wyschła powierzcnia buta wyglądała dużo lepiej niż przez ich przemoczeniem, załamania się zmniejszyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 17 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2011 Jakiś czas temu rozpadł mi się but. Elite by Nord, bardzo fajne buty, tak sobie pomyślałem, może uda się to uratować? Czy ktoś mógłby rzucić na to okiem i ocenić, czy to jest do zrobienia? I ew. polecić szewca, który mógłby się tego podjąć w Krakowie? poniżej zdjęcia. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us skóra się jakby od podeszwy 'oderwała', może puściła tam nić, czy czym to jest szyte, bo jest szyte przez podeszwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2011 But jest do naprawy. Niestety nie znam zakładów szewskich w Krakowie inne niż te wymienione na forum. Apropo zdjęć - sugeruję używanie pełnych prawideł, skóra na cholewce jest w opłakanym stanie. Nie musi to być żadne szlachetne drewno, ważne aby dobrze wypełniało but. Ponadto skóra wygląda na przemoczoną. W jaki sposób suszyłeś buty po ostatnim myciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 28 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2011 ech, niestety p. Bukowski powiedział, że można niby to zrobić, ale trzeba byłoby dawać łatkę i będzie to nieestetyczne, a on za trwałość nie ręczy. z butami, jak mówił, lepiej się pożegnać. rzeczywiście ich stan pozostawia bardzo wiele do życzenia, ale to z powodów tragicznych warunków przechowywania więcej takich błędów nie będę popełniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 28 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2011 Byl zaklad na Dolnych Mlynow, ktory robi tylko naprawy. Ja jednak robilem tam tylko fleki I jedno male latanie piety w srodku buta. Mizesz pojsc I rozpytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 11 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2012 Witam! Przed: Po: pozdrawiam to tak się da?! ło rany, a ja kilka par wyrzuciłem bo myślałem że jak tak but wygląda to już tylko na śmietnik się nadaje... (choć było to z rok temu jak nic nie wiedziałem o butach i skórze na nich) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 11 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2012 Patrzę i z szoku wyjść nie mogę... Jak on to kurka zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2012 Kwestia odpowiedniego nakładania pasty w ubytkach i rysach - wystarczy w takich miejscach wziąć trochę więcej pasty na szmatkę i "popukać" but w tym miejscu zamiast normalnie rozsmarowywać pastę. Następnie zostawić do wyschnięcia i jeżeli dalej występuje różnica, powtórzyć zabieg. Należy mieć ciągle na uwadze, że tworzy się warstwę pasty w takich miejscach, a nie normalnie poleruje but. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 11 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2012 Nie wiem czy to właściwy wątek (jeżeli nie, to proszę moderatora o wydzielenie osobnego). Ostatecznie finalnie jest połysk, zatem może jednak OK Nawiązując do niesamowitych efektów - zobaczcie na to: Przed renowacją: Po renowacji: Całość (więcej fotek) wraz z opisem: http://www.styleforum.net/t/15310/a-tal ... photoessay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi