Skocz do zawartości

Koordynacja kolorystyczna

meqoq

Rekomendowane odpowiedzi

Khaki "polskie" to taka militarna zieleń, zaś amerykańskie przypomina kolor piaskowy, przez wielu wrzucany do jednego worka z beżem. Do tego ostatniego buty będą pasować, choć moim zdaniem gorzej niż brązowe. Unikałbym połączeń z białym i błękitnym. Jednak granatowe spodnie, zwłaszcza jako połowa garnituru, będą bez wątpienia najlepsze.

Tak pytałem o bordowe, ale miałem na myśli to że uniwersalność koloru bordowego jest taka sama jak czarnego (rozważałem zakup czarnych, ale stwierdziłem, że bordowe będą bardziej uniwersalne i takie zamówiłem, a teraz się zastanawiam z jakimi spodniami z mojej szafy je połączyć :) ).

Czarne buty są najbardziej uniwersalne. Można nosić je w dzień i w nocy :D

A korzystając z szerokiej gamy dostępnych modeli buta można dostosować formalność obuwia nawet jeśli buty są czarne np. chukka, longwingi do ze.stawów luzackich, tasselki czy penny, zarówno dobrze działają w zestawach luzackich jak i tych bardziej oficjalnych. Zestawy oficjalne to oczywista, oczywistość.

Jako dygresję choć może to do działu humor: będąc w jednym z warszawskich salonów MTM spotkałem klienta tegoż salonu, który do zestawu casualowego, bez skarpetek założył... pumpy, zwane przez niektórych eskarpinami

• Oceniam pozytywnie 1

Tak pytałem o bordowe, ale miałem na myśli to że uniwersalność koloru bordowego jest taka sama jak czarnego (rozważałem zakup czarnych, ale stwierdziłem, że bordowe będą bardziej uniwersalne i takie zamówiłem, a teraz się zastanawiam z jakimi spodniami z mojej szafy je połączyć :) ).

Wg mnie czarne, brazowe i bordowe w kwestii doboru do koloru szarego i granatowego sa tak samo uniwersalne. Roznia sie jedynie stopniem formalnosci. Jesli jednak zaczniemy brac tez pod uwage zestawy bardziej casualowe takie jak chinosy to brazowe chyba wygrywaja w kategorii uniwersalnosc ;)

Z jakimi kolorami spodni łączyć buty z linka:

https://www.sklep.wittchen.com/product/9584/buty-meskie.html

(w rzeczywistości są jednak jaśniejsze:|). W połączeniu z beżowymi chinosami zdają się trochę zlewać. Musztardowe je przytłaczają. Jasno niebieskie? W sumie buty powinny raczej być ciemniejsze niż spodnie, a może przesadzam?

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Ja jestem zwolennikiem odważnych połączeń kolorystycznych i zdecydowanych kolorów. Staram się to pokazywać na blogu http://janadamski.eu. Ale wiem, że nie wszystkim to odpowiada, a niektórych wręcz szokuje. Z drugiej strony nie są to jakieś wydumane stylizacje: tak ubrany chodzę do pracy. Wprawdzie tylko w casualowe piątki - pozostałe dni pozostaję przy tradycyjnym garniturze, stonowanych koszulach i krawatach. Ale w letni piątek nie wzbraniam się przed czymś takim:

post-5796-0-61002500-1408457376_thumb.jp

• 2 weeks later...