wyvern Napisano 30 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2013 No właśnie też mnie zdziwiło, że już spróbowane jak dzisiaj na premierę idę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 30 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2013 Chcecie adres sklepu? To trochę tak jak z bużole w zaprzyjaźnionych sklepach chwilę przed czwartkiem można dostać - po prostu kiedyś towar do sklpeu musi dojechać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 30 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2013 W Piastowie już dziś rano Mnich był... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 30 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2013 Jak w tym roku Świąteczny Kormoran? Nigdzie nie mogę znaleźć. Kupiłem Świąteczne z Okocima - całkiem przyjemne, choć czegoś brakuje... Plus za długi korzenny posmak. Minus za zapach - coca cola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 30 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2013 Bardzo mnie mnich zawiódł. Poprawny, smaczny ale gdzie to IPA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Dla niezorientowanych - Grand Prix AIPA można kupić w sieci marketów ALMA (to chyba jedyna IPA jaką tam widziałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Jesteś pewien, że w almie też? Dystrybucja na pewno w tym roku jest w tesco. EDIT: Pomieszało mi się z GCh IIPA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Jak jeszcze wyjdzie ten plan żeby zwycięzca pucharu PSPD warzył w Kormoranie piwo nagrodę to już w ogóle nie będzie się można połapać. Ciekawe jaka będzie nazwa - Grand ... Grand Prix z Ciechana już mam kupionego, czekam teraz na Grand Championa i zrobię sobie porównanie. Ciekawe, które piwo warzone według receptury jednego człowieka będzie lepsze. Golden monk - piłem wczoraj i niestety jest to dla mnie troszkę męczące piwo - dla mnie zbyt zaklejające i zbyt słodkie. Jak na Soison mogłoby mieć mniej słodyczy, a więcej kwasowości. Pozytywnym piwem wczorajszego dnia był Toporek z Bojana. Fajny lager z nutą cytrusów (Cascade) może być ciekawą propozycją zwłaszcza na lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Mi ten toporek zostawiał miodowy posmak po przełknięciu. Grand (...) są oba receptury Dagome, ale inny styl jednak W monku saison jest, nie mogłem sie tylko tego IPA doszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Hmm, w Toporku nie odnotowałem miodu (chyba za mało wyrobiony jestem ), ale trochę diacetyl, który na takim poziomie mi nie przeszkadza. Mimo wszystko konkurencję pod tytułem "Lager na działkę" wygrywa. Przy monku dalej będę się upierał, że więcej kwasowości a mniej słodyczy byłoby lepsze. Co byś poprawił, aby było więcej IPA? Ja wiem, że Grandy to inne style, co nie przeszkodzi mi w spróbowaniu ich jednego dnia i mimo wszystko porównania ich ze sobą. Mam jeszcze Black IPA (poprawione, 2 warka, podobno już black) z Bojanowa, ale podobno tutaj też niewiele tego IPA. Spróbuję to się przekonam. No i robust porter z Ursy - nazwy mają takie, że niestety nie pamiętam, Czy koledzy próbowali już Megalomana z Ursy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Z ursy próbowałem tylko małą próbkę (dobrze jest mieć znajomych za barem w multitapach) jakiejś pszenicy - DMS powalił. Black IPA tylko pierwszą warkę piłem - ni to IPA ni to black. Ale dobre ciemne ale W monku dodałbym goryczki i nachmielił na zimno (nie wiem, czy robili dry hopping, jeżeli tak to zrobiłbym bardziej). A toporek fakt, jak na jasnego lagera wygrywa. O tym miodzie nie pisałem w kontekście wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Dobrze jest mieć w ogóle multitap w mieście . U mnie na końcu świata czyli w Szczecinie, w najlepiej w tym momencie zaopatrzonym w polskie piwo rzemieślnicze pubie jest "aż" 6 nalewaków (z czego 2 to wina morawskie, 2 piwa czeskie i 2 krajowe rzemieślnicze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 7 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2013 Dziś przed: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 7 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2013 Wcześniej pisałem o toporku jako dobrym, jasnym lagerze. Nie mój styl, ale Fake Lager z brewdoga wygrywa z toporkiem zdecydowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Jak w tym roku Świąteczny Kormoran? Nigdzie nie mogę znaleźć. Kupiłem Świąteczne z Okocima - całkiem przyjemne, choć czegoś brakuje... Plus za długi korzenny posmak. Minus za zapach - coca cola. Powinno się to nazywać piwem kardamonowym. Niestety, ten smak zdominował wszystko inne. Krótka recenzja pozostałych piw z mojego zestawu: Porter Punsch - ulepek, ciemne piwo + glogg/poncz/cholera wie co, za słodkie Apetyt na życie - doskonałe, podobne w smaku pszenicznemu, cudownie mętne i delikatne Żytorillo - dobra IPA, tyle że ciemna Naked Mummy - fajne piwo, dość wytrawne, choć czuć w nim przyprawy - dyni nie Dynamit - sympatyczne piwo sezonowe, bardzo dyniowe, słodkie, ale nie do regularnego picia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbos Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 Dziś nabyłem IPA z Grupy Żywiec Czyli Brackie Imperial IPA, muszę sam zweryfikować niezbyt korzystne opinie z Internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Co by nie mówić, dobrze ukryte 8,5 vol. Mnie jednak bardziej zasmakował Grand Prix z Ciechana. Jest zdecydowanie bardziej wyważony. Czemu zresztą nie ma się co dziwić, wszak to nie imperium a Ameryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Karol, popatrz na składy. IIPA też jest na Ameryce Aczkolwiek jak wszyscy twierdzę, że GP wygrywa zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 14 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2013 Gruzin za piątaka. Odczucia słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbos Napisano 14 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2013 Brackie bardzo satysfakcjonujące. Bardziej na początku, niż przy finiszu, bo jednak alkohol się wybija. Ale świetny bukiet. Ciechana muszę upolować, na dziś Mette-Marit od BrewDoga, mocnych IPA ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 16 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2013 Saint no more, Alebrowar. 80 IBU, czyli tyle, ile miał początkowo Rowing Jack. Single Hop - tylko Simcoe. Bardzo pozytywne wrażenie - w dobie IPArewolucji, która przyniosła piwnemu światu wiele charakternej (choć nierzadko gęstej i "lepkiej") goryczy, cytrusowo-trawiasto-żywiczna warstwa w tym piwie pokazuje, że wysokie IBU niejedno ma imię. Słowem - bomba. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 19 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2013 Z nowości w PiwPaw mogę polecić Golden Ale "Śnieg na Beniowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 80 IBU, czyli tyle, ile miał początkowo Rowing Jack. Początkowo to on miał tyle napisane na etykiecie, badania w labie pokazały 72, dlatego eta została zmieniona. A nieświętego muszę gdzieś dorwać, simcoe to mój ulubiony chmiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Nie wiem co mnie pokusiło, by po recenzji na thebeervault zakupić Brackie IIPA. Chyba tylko to, że wczoraj o 23 w Tesco byłem zmęczony. Zapach nie zwiastował nic złego. Piana kiepska. Smak - zupełne zaprzeczenie owocowych aromatów, mocno czuć alkohol, finisz z metalowych opiłków. Dla desperatów, jeżeli macie pod ręką tylko Żubry i inne Tyskie to Brackie jest alternatywa. Btw, nieźle ukryta moc 8.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Przyznam, że po raz pierwszy od dawna wziąłem dwie butelki tego samego piwa. Po tym, co się jednak nasłuchałem (reglamentowanie w sklepach, tylko 3500 butelek w całym kraju itd.) postanowiłem jedną buteleczkę zachomikować. Parametry imponujące, choć samego piwa jeszcze nie próbowałem - IBU 109, ekstrakt 24,7°, alkohol 9,1 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi