wyvern Napisano 14 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2013 Co do różnych ciekawych piw to akurat trwa festiwal birofilia w Żywcu. 500 (?) piw w alei świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 17 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2013 Wczoraj. IPA ekstra. A ja do AIPA z Kormorana mam troszeczkę mieszane uczucia. Piwo smakowało mi (chociaż mogłoby mieć bardziej intensywny zapach chmielu z nowego świata), cieszę się, że tak duży browar uwarzył piwo w tym stylu i otwiera się na nowe. Z drugiej strony bardziej smakuje mi Rowing Jack czy też Atak Chmielu, co przy niższej cenie powoduje, że naprawdę dobre piwo z Kormorana nie będzie jednak częstym gościem w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2013 W weekend było tak, z nowego miejsca 'Czarodziejka Gorzałka': Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 18 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2013 W weekend było tak, z nowego miejsca 'Czarodziejka Gorzałka': I jakie wrażenie zrobił Kocour? Ja piłem Samurai IPa i mogę wypowiadać się tylko pozytywnie. U mnie w weekend rządziło Libertine Black Ale z Brew Doga. Dla mnie piwo kompletne pod każdym względem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 18 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2013 POLECAM: Altbier z dębowej beczki w szklaneczkach 0,2 nad Renem i świniaka z grilla u Janesa ze Słowenii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 24 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2013 Na dzisiejszy ukrop kilka lekkich piwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 24 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2013 To wszystko na dzisiaj? - ładny masz spust A poważnie gdzie mają takie dobre zaopatrzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 25 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2013 Spust wcale nie musi być, same lighty, prawie same 0,3 Ale dołączam się do pytania gdzie takie dają? Ja znam z tego zestawu tylko szofera i newskoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2013 Pewnie na drugiej półkuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 25 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2013 Piwa z chinskiego marketu na Flushing.Jedynie 3rd Shift jest godne polecenia.Sarajewo i Nevskoje beznadziejne.Alex Keith smakuje dziwnie. Kirin i Tsingdao przecietne mimo deklaracji 100%malt czuje sie dodatek ryzu .UFFO i Szofer w smaku bardziej lemoniada niz piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 25 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2013 Standardowy szofer to dobry weizen. A to jest radler, więc nic dziwnego, że lemoniada - na upał jak znalazł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 26 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2013 Cztery angielskie udziwnione Ale ,a w growlerze nalewany z beczki Sixpoint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 26 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2013 Young's genialny, reszty nie znam. Jakie wrażenia po oatmeal'u? U mnie dzisiaj tradycyjnie - dobry bałtycki z Fortuny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 27 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2013 Kałacha jeszcze nie testowałem. Pozostałe bardzo przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 HC IPA faktycznie hardcore, dobrze, że w małych butelkach występuje. Mimo wszystko świetne. Permona bym raczej określił jako jakieś ESB, nie IPA. Nomad prawie zawsze jest dobry, więc nie powinieneś się zawieść. 47 IBU, to trochę ponad styl ale BJCP to nie wyrocznia, przy 11 plato powinno być wyraziste Dzisiaj będę warzył - teoretyczne założenia to 10,5 plato i 100 IBU P.S. Jeżeli za dużo komentuję w tym wątku to wybaczcie i powiedzcie mi to. Po prostu tutaj się czuję kompetentny, inne wątki czytam i się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 Dzisiaj będę warzył - teoretyczne założenia to 10,5 plato i 100 IBU Jak jeszcze zatrzesz to na wytrawnie to będzie hardcore. Najbliższym polskim odpowiednikiem korporacyjnym będzie chyba Shark z Widawy. A tak z ciekawości jaki zasyp i jaki zestaw chmielu będzie użyty? Planujesz chmielić na zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 Jak jeszcze zatrzesz to na wytrawnie to będzie hardcore. Najbliższym polskim odpowiednikiem korporacyjnym będzie chyba Shark z Widawy. A tak z ciekawości jaki zasyp i jaki zestaw chmielu będzie użyty? Planujesz chmielić na zimno? Zasyp: 3,5 PA 0,2 płatki jęczmienne 0,2 świeży tarty burak Chmiel Polaris DE 21,8% aa 30 g 60' 10 g 10' 10 g 5' Mandarina Bavaria DE 30g na zimno Zacieranie na lenia 67o 60' Widawy to bym korporacją nie nazywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 Widawy to bym korporacją nie nazywał Miało być komercyjne . Ten burak rozumiem dla koloru? W którym momencie go dodajesz? Stosowaleś już to wcześniej?Piszę pijąc szklankę zrobionego na szybko - z ekstraktu - amber ale chmielonego dość obficie Mosaiciem. Ekstrakt 13, jakieś 65 IBU, sporo chmielu na aromat i na zimno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 2 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2013 Burak dla koloru, pierwszy raz zaeksperymentowałem. Dałem go do zacierania, brzeczka nabrała pięknego koloru ale podczas gotowania go straciła, wyszło ciemne złoto. Nie wiem, czy betaina rozkłada się od temperatury czy od chmielu. Nastepnym razem spróbuję pod koniec gotowania, pewnie w następny poniedziałek. Będzie czerwony wit Dyskusja nam na technologię zeszła. Ten amber mi się podoba. Nigdy nie robiłem piwa z ekstraktu, ba, nie wiem czy kiedykolwiek takie piłem Wracając do tematu - wczoraj piłem kormoran AIPA, ukraiński wit i pszenica i La Trappe Bock i Dubbel. Oczywiście w większym gronie, nie sam tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 2 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2013 Dyskusja nam na technologię zeszła. Ten amber mi się podoba. Nigdy nie robiłem piwa z ekstraktu, ba, nie wiem czy kiedykolwiek takie piłem To prawda, bardziej na piwo.org się chyba nadaje. Ekstrakt u mnie sprawdza się gdy brak czasu na zacieranie z powodu małego dziecka, a własnego piwa zaczyna brakować w piwnicy. Ja za to na dzisiaj mam zestaw dla punków: Hardcore IPA Libertine Black Ale Punk IPA 5 a.m. Saint Usprawiedliwiam się sam przed sobą, że wszystkie w pojemności 330 ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 2 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2013 HC IPA to 9,5% ABV Do mnie spory zestaw zagranicy z piwiarni żywieckiej idzie, w szczególności czekam na to: http://www.revelationcat.com/en/beers Na piwo.org masz ten sam nick? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 2 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2013 Na piwo.org masz ten sam nick? Tak, ale raczej czytam i się uczę. Za mało wiem o warzeniu żeby się wypowiadać tam teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 5 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2013 Wczorajsze degustacje: Bardzo dobre IPA, balans raczej w stronę chmielu, co było miłym zaskoczeniem po ostatnich karmelowych ipas Bardzo dobre, gęste, wręcz oleiste. Typowo degustacyjne, nie wiem czy bym wypił drugą butelkę. Balans słodowo-chmielowy gdzieś po środku, alkohol trochę przebija (ciężko 13% ukryć) ale w sumie nawet pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Do_Diabła Napisano 5 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2013 W krakowskiej Omercie chyba od dzisiaj jest Hopaddendum (India Pale Ale, 15 Plato, 6% alk.) z Revelation Cat, trzeba będzie się wybrać zdegustować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 5 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2013 U mnie jeszcze kilka czeka na swoją kolej, najbliżej będzie RIS od nich A teraz Oto Mata z Pinty, nowa warka. Jest... dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.