Arkadyjczyk Napisano 6 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2012 C. D. przepraszam Moderatora za dwa posty pod rząd, lecz w jednym tylko 3 załączniki mogę podpiąć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 9 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2012 @Caporegime. Świetne te rysunki z ZSRR! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Małe uzupełnienie tematu. Wieczorowo, nieformalnie i kilka przykładów casualu. Obrazki pochodzą z tej strony: http://jcleyendecker.tumblr.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Autorem jest Joseph Christian Leyendecker (1874 – 1951). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Trochę informacji z "Wielkiej Księgi Sztuki" Thomasa Craughwella - Wydawnictwo Bellona 2010. "Joseph Christian Leyendecker (...) w 1896 r. zdobył pierwszą nagrodę w konkursie na okładkę dla magazynu "Century". Dzieki nagrodzie zlecenia na okładki od tak znanych magazynów jak "Collierr's", "The Saturday Evening Post", zaczęły się sypać jak z rękawa. Współpraca z tym ostatnim pismem trwała czterdzieści lat, w tym czasie artysta namalował 320 okładek. (...)" [s.340] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 "(...) Ulubionym tematem Leyendeckera byli młodzi, aktywni, dobrze ubrani ludzie, którzy na ilustracjach i reklamach prezentowali się tak, jak chcieliby wyglądać przeciętni Amerykanie. Reklamy malowane przez Leyendeckera cieszyły się wielką popularnością (..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Facet miał świetne wyczucie formy, naprawdę "z pazurem" to jest malowane. Lekko i bez wymęczenia. Bardzo przyjemnie się ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Dzisiaj przeglądając zupełnie innego tumblr-a zobaczyłem jeden obrazek i zainteresowało mnie to. Gość naprawdę świetnie malował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 I sylwetki jakby naturalniejsze niż na większości ilustracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Można oglądać godzinami... Na przykład ten krawat... Jak inne jest tempo starzenia się męskich i damskich strojów. Większość męskich również dziś mogłaby być śmiało noszona, a ta nutka staroświeckości czynie je jeszcze ciekawszymi. Męskie stroje starzeją się jak bordeaux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Podzielam Wasze zdanie. W kwestii malarstwa jestem laikiem, ale oglądając te ilustracje na myśl przychodzi mi Malczewski, a ja go bardzo lubię Szczególnie podoba mi się pani z drugiej ilustracji. I kamizelki frakowe odpowiedniej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Consigliere Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Pan w zielonym krawacie jest lekko socrealistyczny Ilustracje faktycznie bardzo ładne. Zawieszone na ścianie mogłyby być świetną ozdobą garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 A tak trochę żartem, to tutaj macie rysunek NieDoKońcaKlasycznejElegancji mojego autorstwa Niech czujny Moderator wywali to jeśli uzna, że nie pasuje do tematu :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Wyglada jak Peter Stormare w roli Tonego w remake'u Scarface'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Widzę, że bespoke (rozpinane i asymetrycznie rozstawione guziki, spalla camicia), ale coś niebezpiecznego dzieje mu się z lewą klapą, no i gdzie jest prawa kieszeń?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Jak to mawiają poczatki bywają trudne Bazgroliłem to kiedyś spoglądając na jakąś fotkę w necie i pamiętam, że głównie zastanawiałem się nad tym jak zrobić, by tkanina nie wyglądała płasko.... Wiecie Panie jam amator Zresztą koleżanki w pracy lepiej mi wychodzą :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 To zapraszamy do sali klubowej z wystawą prac w temacie koleżanek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 Odgaduję hasło: Lapo Elkann w białej dwurzędówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 @ Breslauer, powodzenia i nie zrażaj się początkowymi trudnościami. Rysowanie i malowanie to w 90% ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia, z każdą kolejną pracą będzie lepiej. Rysowanie dziewczyn.. tak, to jest naprawdę dobry patent i skuteczny ! też polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 28 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2012 Przyznam się bez bicia że nie przejrzałem czy to tu było: The cloths, cut and details for 1960 according to the Italian magazine Vestire 1. http://milstil.tumblr.com/post/33820679 ... cording-to 2. http://milstil.tumblr.com/post/33820674 ... cording-to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo Napisano 21 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 Jak widać, krótkie i wąskie nogawki to nie jest wynalazek Pitti z ostatnich kilku lat Nie były standardem. Pan na zdjęciu jest skromnej postury. Podobnie jak bardzo dopasowany krój, tak wąskie i krótkie nogawki były nazywane modą i były propozycją dla szczupłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 21 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 Tylko, że na zdjęciu jest prawdziwy człowiek, a na obrazkach postacie wyimaginowane, których proporcje wydają się możliwe tylko w bogatej wyobraźni rysownika. Lekarze i antropolodzy na forum, skorygujcie ten osąd, jeśli jest błędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 21 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 Kamil - nie wiem, jak to zrobiłeś, ale znalazłeś moje zdjęcie z poprzedniego życia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo Napisano 21 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 Nie wiem Kamil zupełnie o co Ci chodzi... Proporcje na zdjęciach mają podkreślać dopasowany krój garnituru. Jesteś inteligentym człowiekiem, chyba nie trzeba Ci tłumaczyć, że rysownik działa tu na wyobraźnię. Taka sama zasada dominuje dziś w katalogach modowych. Ludzie kupują ubrania, bo chcą nich wyglądać jak wygłodniali modele/modelki. Pan na zdjęciu jest bardzo szczupły, więc dla takich osób były tworzone te propozycje. Rysunki są z 1916. Zdjęcie jest z 1915, może 1916 lub 1917. Być może ten Pan uszył taki garnitur pod wpływem tych właśnie rysunków postrzeganych wówczas jako moda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi