Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Spodobało mi się połączenie wzorów, a że ciężko to nazwać typowym zdjęciem, postanowiłem zamieścić w tym temacie.

Nie licząc oczywiście lamówek z materiału jak spodnie i kamizelka, to jednak takie zestawienie typowej kratki o szerokości jak kratka PoW jest moim zdaniem bardzo interesującym zabiegiem stylistycznym.

Dołączona grafika

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to jeszcze jedna ilustracja włoskiego garnituru na trzy guziki z 1956 r. W latach 50. i 60. XX w. aż 80% garniturów było szytych przez krawców we Włoszech na miarę.

Użyłeś ciekawej składni - nie wiadomo, co chciałeś podkreślić ;) Czy to znaczy, że w tym czasie ze światowej produkcji 80% garniturów na miarę było szytych przez krawców we Włoszech, czy we Włoszech 80% garniturów było szytych na miarę?

Opublikowano

No to jeszcze jedna ilustracja włoskiego garnituru na trzy guziki z 1956 r. W latach 50. i 60. XX w. aż 80% garniturów było szytych przez krawców we Włoszech na miarę.

Użyłeś ciekawej składni - nie wiadomo, co chciałeś podkreślić ;) Czy to znaczy, że w tym czasie ze światowej produkcji 80% garniturów na miarę było szytych przez krawców we Włoszech, czy we Włoszech 80% garniturów było szytych na miarę?

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Okoliczniki czasu i miejsca odnoszą się tylko do Włoch. W innym przypadku napisałbym: W latach 50. i 60. XX w. aż 80% światowego rynku garniturów na miarę było szytych przez krawców we Włoszech. ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Capo dzięki wielkie za wklejenie bardzo ciekawych ilustracji z CCCP. :) Moim hitem jest marynarka typu Norfolk z krótkimi rekawami na planszy nr 5. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. No i te domowe stroje rodem z carskiej Rosji na planszy nr 8. Pod względem plastycznym ilustracje te są bardzo zachowawcze. Dostrzegam podobieństwa z ilustracjami mody męskiej z czasów Republiki Weimarskiej (1919-1933).

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jako nr 13 w sekcji wieczorowych strojów półformalnych dodana została ilustracja przedstawiająca wczesny rodzaj tropikalnej wersji smokingu - z ciemną marynarką i jasnymi spodniami:

Dołączona grafika

Pozdrawiam, Dr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W ubiegłym tygodniu do Biblioteki KUL trafił dar książek pewnego polonusa. W makulaturze chroniącej książki w paczkach znalazłem ciekawy katalog The Ben Silver Collection z 1992 r. W środku oferta (i jednocześnie wzory) krawatów regimentali poszczególnych uniwersytetów, pułków itp. do tego guziki z herbami do blezerów i naszywki do nich. Kilka zdjęć żeby pokazać co zdobyłem :)

edit: literówki

post-396-13658923246709_thumb.jpg

post-396-13658923247184_thumb.jpg

post-396-13658923247648_thumb.jpg