Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nawiązaniu do bestsellerowego wątu CMDNS, proponuję jego odmianę w wersji light. Myślę, że nazwa mówi wszystko i licze, że relatywna łatwość sfotografowania tej części ubioru połączona z rzeszą butofilów na forum zaoowocują dużą liczbą ciekawych zdjęć.

Poza standardowymi informacjami proponuję podawać również wiek butów (i czy ewentualnie były poddawane poważniejszym zabiegom renowacyjnym).

Na początek: Carmina, lotniki ze skóry shell cordovan na kopycie Rain, piąty miesiąc użytkowania.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• Oceniam pozytywnie 2
  • Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kamil, włóż w te buty na tydzień prawidła na sprężynie - znikną wówczas poprzeczne wybrzuszenia skóry. W przypadku często noszonych lotników powinno się tak robić przynajmniej raz na 3-4 miesiące.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Taką też mam nadzieję. Łatwiejsze to, szybsze i mniej kłopotliwe.

Brawo.

Swietny pomysł, myślę, że dużo łatwiej będzie zrobić zdjęcie samych butów niż samej sylwetki, a tym samym szanse na prezentacje są większe niż w CMDNS.

Opublikowano

Jesli moge cos zasugerowac, to takie zdjecia byłyby lepsze - widac wtedy lepiej fakture materiału spodni i kolory skarpetek. Wszystkie zdjęcia pochodza ze Styleforum.

Pomysl bardzo fajny, szczegolnie, ze moze wtedy Immune ujawni zawartosc swoich szaf :twisted:

post-270-1365892048762_thumb.jpg

post-270-13658920487964_thumb.jpg

post-270-13658920488203_thumb.jpg

Opublikowano

Te buty spędziły ostatni tydzień na firmowych prawidłach Carminy (na sprężynie). A te wybrzuszenia to chyba znak rozpoznawczy shell cordovanu?

Kamil, włóż w te buty na tydzień prawidła na sprężynie - znikną wówczas poprzeczne wybrzuszenia skóry. W przypadku często noszonych lotników powinno się tak robić przynajmniej raz na 3-4 miesiące.

Opublikowano

Te buty spędziły ostatni tydzień na firmowych prawidłach Carminy (na sprężynie). A te wybrzuszenia to chyba znak rozpoznawczy shell cordovanu?

Włóż pod te prawidła jeszcze jedne plastykowe na sprężynie i wypchaj przestrzeń pomiędzy wkładką a miseczką główki prawidła gazetami. Jeżeli chodzi o zagięcia to nie jest to specyfika cordovanu tylko butów wykonanych z jednego kawałka skóry poniżej przyszwy.
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Z podziękowaniem dla Immune.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Niestety dysponuję tylko aparatem w telefonie.

Te buty są wspaniałe, ale mimo że nie obowiązuje mnie dress code, nie potrafiłbym ich założyć. Żeby dojść do takiej swobody w ubiorze potrzebuję jeszcze kilku lat.
Opublikowano

Nie jestem w 100% przekonany do tej teorii. Moje intensywnie używane (1-2 x w tygodniu, oczywiście z co najmniej jednym dniem przerwy) cielęce lotniki od Kurkusa nie wykazują takich objawów. Objawów, dodam, które bardzo mi się podobają, więc nie mam ochoty ich usuwać! 8-)

Co do zabiegów z wypychaniem buta, byłbym bardzo ostrożny, bo słyszałem dwóch źródłach, w tym jednym wiarygodnym, że shell, choć skądinąd bardzo wytrzymały, jest nadwrażliwy na rozpychanie i potrafi się trwale odkształcić, jeśli się włoży prawidła za duże lub w złym kszłtacie. W sklepie Carminy do butów nr 8 sprzedali mi prawidła nr 7 (fakt, że odkryłem do dopiero w domu i mam nadzieję, że to nie była pomyłka :-))

Poniższe zdjęcie pokazują angielki z shellu o bardzo podobnych zagięciach, jak moje wiedenki.

Dołączona grafika

Kilka innych analogicznych przykładów podaję w formie linków, żeby nie utrudniać lektury wątku.

http://img.photobucket.com/albums/v311/ ... C08235.jpg

http://img245.imageshack.us/img245/500/lbsptb.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_dxd3q-FfLZQ/T ... an+006.JPG

Włóż pod te prawidła jeszcze jedne plastykowe na sprężynie i wypchaj przestrzeń pomiędzy wkładką a miseczką główki prawidła gazetami. Jeżeli chodzi o zagięcia to nie jest to specyfika cordovanu tylko butów wykonanych z jednego kawałka skóry poniżej przyszwy.
Opublikowano

Dla porównania, zagięcia powstałe na lotnikach cielęcych, znanej i lubianej na tym forum firmy Sutor Mantellassi. Na moje amatorskie oko są inne niż te na butach z cordovanu - mam wrażenie, że cielęcina marszczy się drobniej, bardziej "pajączkowato", a wypukłości i wklęsłości wydają mi się mniejsze, skóra jest raczej pognieciona niż pofałdowana, w przeciwieństwie do cordovanu. Może dorabiam teraz ideologię, ale wydaje mi się, że jest to spójne z właściwościami obu skór - skóra cielęca jest znacznie cieńsza od końskiej.

Dołączona grafika

Opublikowano

Lotniki od Kurkusa mają dokładnie takie same objawy, jak te od Carminy. W przypadku kiedy stosuję w swoich butach typu lotniczego jedynie pełne prawidła lub nie do końca dopasowane na sprężynie to efekt jest dokładnie taki sam. Pisząc o podwójnych prawidłach i gazetach nie miałem na myśli rozpychania tylko dokładne wypełnienie. Swoją drogą świetne buty Kamil.

Na zdjęciach, które pokazujesz wszystkie buty w mojej ocenie mają objawy znacznego wypaczenia skóry cholewki (wyłączając ostatnie zdjęcie), niektórym się to podoba - innym nie. :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Buty są świetne, a czy kolor jest odważny? Może trochę, ale proponuję objerzeć kolekcję Electrochoc Corthay'a, np. buty pomarańczowe albo żółto-pomarańczowo-wielokolorowe, to pozwoli złapać odpowiednią perspektywę :-)

Swoją drogą, ciekawe, jak będą się starzały, a zwłaszcza - jak zmieni się kolor pod wpływem słońca. A skoro mowa o zmianie koloru: Stachu, jakiej pasty planujesz używać? Bezbarwnej, fioletowej, czy może różniącej się kolorem od butów, żeby uzyskać dodatkowe efekty kolorystyczne?

Z podziękowaniem dla Immune.

Niestety dysponuję tylko aparatem w telefonie.

Te buty są wspaniałe, ale mimo że nie obowiązuje mnie dress code, nie potrafiłbym ich założyć. Żeby dojść do takiej swobody w ubiorze potrzebuję jeszcze kilku lat.
Opublikowano

Na dobry początek bezbarwnej - zobaczę, jak będą reagować.

Piękne buty. Proponuję od razu stosować krem koloryzujący (pomadier) Saphir lub Tarrago w kolorze fioletowym.

Żona ma trzewiki w podobnym kolorze i kupiłem jej właśnie krem fioletowy z Tarrago. Efekt dużo lepszy niż przy dotychczasowym stosowaniu pasty bezbarwnej.

Opublikowano

Tak się, składa, że wiedenki od Kurkusa mam dziś w bagażniku :-)

Oto one:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Uważam, że ich załamania wykazują tyleż podobieństw, co różnic w porównianiu z Carminą. Tu i tu są zgięcia między przyszwą a noskiem, ale o istotnie różnej skali. Czy świadczą one o zbyt intensywnej eksploatacji i/lub za dużym luzem między butem a prawidłem? Może, za małą mam wiedzę, by wyrokować.

Dodam jeszcze dla pełnej jawności, że powyższe buty cielęce mają rzekomo za długi podnosek (opinia innego znanego szewca, pisałem o tym w innym wątku; podnosek to twarde wewenętrzne usztywnienie pod noskiem buta, które zapewnia mu utrzymanie kształtu). Jeśli faktycznie tak jest, to również załamania wystepowałyby na tych butach na większej powierzchni w przypadku 'prawidłowego' podnoska. Innymi słowy, jeśli teza o złym podnosku jest słuszna, to cholewka jest nienaturalnie mało odkształcona, ceteris paribus.

Żeby było jasne - ja nie zamierzam 'bronić' wyglądu tej czy innej pary butów, więc każda krytyka jest mile widziana, zwłaszcza tak merytoryczna jak kolegi +Immune+.

Lotniki od Kurkusa mają dokładnie takie same objawy, jak te od Carminy. W przypadku kiedy stosuję w swoich butach typu lotniczego jedynie pełne prawidła lub nie do końca dopasowane na sprężynie to efekt jest dokładnie taki sam. Pisząc o podwójnych prawidłach i gazetach nie miałem na myśli rozpychania tylko dokładne wypełnienie. Swoją drogą świetne buty Kamil.

Na zdjęciach, które pokazujesz wszystkie buty w mojej ocenie mają objawy znacznego wypaczenia skóry cholewki (wyłączając ostatnie zdjęcie), niektórym się to podoba - innym nie. :)

Opublikowano

Dla porównania, zagięcia powstałe na lotnikach cielęcych, znanej i lubianej na tym forum firmy Sutor Mantellassi. Na moje amatorskie oko są inne niż te na butach z cordovanu - mam wrażenie, że cielęcina marszczy się drobniej, bardziej "pajączkowato", a wypukłości i wklęsłości wydają mi się mniejsze, skóra jest raczej pognieciona niż pofałdowana, w przeciwieństwie do cordovanu. Może dorabiam teraz ideologię, ale wydaje mi się, że jest to spójne z właściwościami obu skór - skóra cielęca jest znacznie cieńsza od końskiej.

Dołączona grafika

Na moje oko w powyższym bucie prawidło nie jest dobrze dopasowane. Nie mam jak na razie lotników, ale w posiadanych butach o podobnym charakterze staram się walczyć z takim pofałdowaniem właśnie stosując dopasowane prawidła.

• Oceniam pozytywnie 1