Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tanatos70 napisał:

Kurcze, a N & L mieli w wyprzedaży kilka egzemplarzy split toe i loafersów z tej skóry po niespełna 1000 funtów (jeżeli dobrze pamiętam). Wykonane prawdopodobnie przez C & J. .

Wydaje mi się, że w informacji @Beny23 wkradło się małe niedomówienie. To nie buty z tej skóry kosztują 10000Euro tylko buty bespoke z tej skóry kosztują tyle. Sam materiał i buty RTW pewnie zamkną się w 2000€/$/£ stąd na wyprzedaży były po 1000. Tak mi się wydaje na zdrowy rozum.

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A tego co się orientuję to oryginalna skórę z 1786 bardzo trudno dostać. Można ją kupić tylko na akcji. Wiem że pracowni Stefano Bemer zostało tylko skóry na pięć par bespoke.

Buty RTW robi się z Reindeer Calf od Horweena. Poniżej przykład buta Stefano Bemer z nowej skóry od Horween.

22B6868E-9E4C-44DB-A46E-FBF7F0A6E013.jpeg

C698AB55-E824-4378-BEBB-DBC06A5835AE.jpeg

B3626D20-5B96-410E-9740-5EBDA9F8B005.jpeg

25348C54-0330-476E-99E6-6956573EFBCD.jpeg

81734C4E-4C18-46A4-858C-6807E6FD9F82.jpeg

Opublikowano

Beny, buty RTW robiło się z oryginalnej skóry z metty w latach ( a może i wcześniej) 90 i 2000 i było to przed tym zanim horween wymyślił cos "a la" widoczne powyzej ( swoją drogą tą punca 1786 na butach to tragedia).

Ja mam przyjemność posiadać pasek do Panerai wykonany z tej skóry kilkanaście lat temu.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
2 godziny temu, eye_lip napisał:

Beny, buty RTW robiło się z oryginalnej skóry z metty w latach ( a może i wcześniej) 90 i 2000 i było to przed tym zanim horween wymyślił cos "a la" widoczne powyzej ( swoją drogą tą punca 1786 na butach to tragedia).

Ja mam przyjemność posiadać pasek do Panerai wykonany z tej skóry kilkanaście lat temu.

- Aha, najważniejsza rzecz bo bym zapomniał,  but z jeleniej skóry o który pan prosił, przywiozłem.

- Z jeleniej?

- Z reniferowej oczywiście. Pamiątka. Pan wie kto w nim stąpał!

Przepraszam, że się wtrącam. Już wracam karnie na miejsce do kółeczka uzależnionych ;-)

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
Ja pamiętam te kilka par ze strony N & L z 2016 roku. Do butów dołączali rodzaj certyfikatu (zdjęcia pożyczyłem z jakiejś aukcji ebayowej) :
nl.thumb.jpg.0ab29948db1d47e4c61d3c2a2da25f44.jpg

W czwartym akapicie chyba powinno być over 200 years a nie 300, bo to skóra z 1785 roku, jeśli mnie źródło nie myli.
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Milten napisał:

W czwartym akapicie chyba powinno być over 200 years a nie 300, bo to skóra z 1785 roku, jeśli mnie źródło nie myli.

To statek zatonął w 1786, skóra może czekała 100 lat na załadowanie na pokład ;) 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Whitesnake napisał:

To statek zatonął w 1786, skóra może czekała 100 lat na załadowanie na pokład ;) 

Bo "ruscy" przez te sto lat od zawarcia "pokoju wieczystego" w Moskwie kombinowali, jak tu zdestabilizować Rzeczpospolitą i nie mieli czasu na pierdoły :).

• Like 2
Opublikowano
To statek zatonął w 1786, skóra może czekała 100 lat na załadowanie na pokład  

Ja tam jednak myśle, że skóra powstała w tym samym roku, w którym Mozart komponował muzykę do Ślubu z Figarem :>
Opublikowano

@Tanatos70 gdzieś czytałem, że w Cleverley mieli prawo pierwokupu tych skór, potem kupowali inni twórcy bespoke (np. Bemer), a do marek RTW trafiały już najgorsze kawałki i że skóra tych New&Lingwood które chciałeś kupić wygląda na żywo fatalnie, dużo gorzej niż russian calf używana do butów bespoke.

Opublikowano
8 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

@Tanatos70 gdzieś czytałem, że w Cleverley mieli prawo pierwokupu tych skór, potem kupowali inni twórcy bespoke (np. Bemer), a do marek RTW trafiały już najgorsze kawałki i że skóra tych New&Lingwood które chciałeś kupić wygląda na żywo fatalnie, dużo gorzej niż russian calf używana do butów bespoke.

Bardzo prawdopodobne, że tak było choć na zdjęciach wyglądają nieźle. No, ale w dużej mierze ze względu na świetne (jak dla mnie) proporcje i zgrabne kopyto (takie pół- casualowe :)). Jeżeli skóra byłaby marna to lepiej w takim wypadku mieć parę z fajnej "groszkowanej", która w wypadku c&j jest delikatnie tłoczona i trochę przypomina tego "rosyjskiego renifera" jednocześnie niczego nie udając. Reasumując- dobrze zrobiłem, że kupiłem model Durham :D

Opublikowano
9 godzin temu, Tanatos70 napisał:

Bardzo prawdopodobne, że tak było choć na zdjęciach wyglądają nieźle. No, ale w dużej mierze ze względu na świetne (jak dla mnie) proporcje i zgrabne kopyto (takie pół- casualowe :)). Jeżeli skóra byłaby marna to lepiej w takim wypadku mieć parę z fajnej "groszkowanej", która w wypadku c&j jest delikatnie tłoczona i trochę przypomina tego "rosyjskiego renifera" jednocześnie niczego nie udając. Reasumując- dobrze zrobiłem, że kupiłem model Durham :D

O wiele bardziej niż skóra groszkowa russian calf przypomina skóra typu hatch grain, np. Utah od EG:

MG_3575_1024x1024.jpg?v=1482787880

(zdjęcie sklepowe https://gentlemensfootwear.com/products/pre-order-edward-green-dover-in-burgundy-utah)

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
2 godziny temu, Zajac Poziomka napisał:

O wiele bardziej niż skóra groszkowa russian calf przypomina skóra typu hatch grain, np. Utah od EG:

No fakt, ale moje mi się bardziej podobają.

Nie kupię już więcej butów, nie kupię już.... :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
13 godzin temu, Tanatos70 napisał:

Jak uznają, że dawne warunki należą nam się "jak psu miska", to się piszę. Może tym razem na kordowan. 

40 minut temu, Tanatos70 napisał:

Nie kupię już więcej butów, nie kupię już.... :)

:-)