Beny23 Napisano 23 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 Dzisiaj funky socks Friday i lustrzane trzewiki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 23 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 Meermin. IMG_1331.JPG Co to za kopyto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 Kierman: Te buty są na kopycie Hiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 23 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. proceleusmatyk Napisano 23 Październik 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 Jesienny remanent. Jakoś nie mogłem się dziś zdecydować na jedną parę 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 23 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 To może do kompletu podobne zdjęcie w CMDNS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 23 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 There's no place for suede! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 23 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 Jesienny remanent. Jakoś nie mogłem się dziś zdecydować na jedną parę IMG_0716.JPG To się nazywa powrót na forum w wielkiej formie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 To może do kompletu podobne zdjęcie w CMDNS? Niechybnie niebawem. There's no place for suede! Mam jedną parę zamszowych butów, ale przez ostatnie dwie doby tylko myłem, suszyłem, pastowałem i polerowałem licowe więc się nie załapały na renowację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Wczorajsze buty - trzewiki Lloyd 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 church's ryder suede 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 przymierzałem się do tych riderów, ale nie przypasowały do mojej stopy, dużo "miększa" Sahara wróciła na gwarancji do producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 jak dla mnie czynnikiem istotnym wyboru była tęgość, plus ostatecznie cena przeważyła na tak. Te buty są na prawdę bardzo szerokie (a z tym mam zawsze kłopot). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 ha dla mnie były za wąskie; inaczej kopyto było szerokie ale nie tam gdzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 24 Październik 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Wczoraj wieczorem miałem okazje brać udział w warsztatach pielęgnacji obuwia prowadzonych przez Lauren która jest szefowa quality control fabryki Edward Green'a w Northampton i powiedziala mi cos bardzo ciekawego. Spytalem czym sie roznia od John Lobb czy Crockett & Jones i odpowiedziala ze jakoscia, bo EG wykonuje 75 par dziennie podczas gdy JL i CJ po 600. EG wszystko praktycznie robia recznie lacznie z wycinaniem dziurek ktore jest wykonywane przez 4 wyspecjalizowane osoby. To samo z patynowaniem, antiquing, shining wszystko jest robione recznie a nie maszynowo co wydluza czas powstawania kazdej pary ale detale i jakosc skory sa nie do podrobienia. Co ciekawe JB i CJ nie używają skór tej samej jakości co EG o czym nie miałem pojęcia i cały czas myślałem ze wszystkie te firmy używają tej samej jakości surowca. Różnice cenowe nie są duże wiec tym bardziej mnie zaskoczyła. Lauren jest juz w drugim pokoleniu pracownikiem EG. Jej mama także zaczynała of shining room a teraz pracuje w biurze projektowym produkcji. Lauren zaczęła bardzo wcześnie także w shining room a teraz sprawdza każda pare butów która opuszcza fabrykę a ma dopiero 22 lata. Zdecydowanie przekonala mnie do wyboru Edward Green Shoes nad John Lobb i Crockett & Jones mimo że fasony każdej z tych firm mi się bardzo podobają. Zdjęcie z warsztatów z efektem naszej pracy 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Jeszcze kilka zdjeć z nowej kolekcji 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. eye_lip Napisano 24 Październik 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Miałem ostatnio okazję porównać EG, Saint Crispins, Gaziano Girling i Enzo Bonafe. Każdy własny ogon chwali W temacie - poniżej dwa powody dla których lubię jesień: 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Beny23 ja nie mówię ze EG jest gorszy, ale pochlebną opinię i zdanie iż jest on lepszy niż JL i CJ wyraził pracownik EG. o się wstrzelił kolega wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Planuję wizytę w tych trzech fabrykach w Northampton żeby samemu się przekonać. Wpadnę też do Boot and Shoe Museum w Northampton Museum and Art Gallery bo mają największa kolekcję butów na świecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Co ciekawe JB i CJ nie używają skór tej samej jakości co EG o czym nie miałem pojęcia i cały czas myślałem ze wszystkie te firmy używają tej samej jakości surowca. Użytkuję po parze EG i CJ oraz dwie pary JLP i mogę powiedzieć, że w modelach tej ostatniej marki skóra ma właściwości zdecydowanie inne, nawet dla mojego niewprawnego oka, ale też i rodzaj butów jest inny. Porównując modele dwóch pierwszych producentów (https://forum.butwbutonierce.pl/topic/203-lustrzany-połysk/?p=182728) przyznaję, że różnice są dla mnie trudne do wychwycenia - na korzyść EG przemawia nieco szybsze wygładzanie się zmarszczek (choć te akurat buty użytkuję krócej niż CJ). Skóra w JLP natomiast pajączkuje jak szalona. To powiedziawszy, stwierdzam użytkową wyższość skóry użytej w pewnych NOS-owych trickersach nad wszystkimi uprzednio wymienionymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 (...) Co ciekawe JB i CJ nie używają skór tej samej jakości co EG o czym nie miałem pojęcia i cały czas myślałem ze wszystkie te firmy używają tej samej jakości surowca. Różnice cenowe nie są duże wiec tym bardziej mnie zaskoczyła. (...) Takie rewelacje - o jakości skór - należy traktować z rezerwą. Te firmy są na takiej półce cenowej, że potencjalna oszczędność na skórze jest sprawą małej wagi. Gdybyśmy nawet założyli, że EG używa jakiejś super skóry, to pytanie jaka garbarnia produkuje taką super skórę i w jak małej ilości? Bo przecież innych na nią nie stać... lub wola zaoszczędzić, mimo oczywistych różnic, bardzo niewielkie pieniądze. Beny - czy jesteś w stanie wrócić do Twojej rozmówczyni z pytaniem skąd pochodzą skóry? Lub zadać wprost czy pochodzą z garbarni ABC, XYZ ? [ABC, XYZ - te zmienne mogę dostarczyć ] pozdrawaim Damian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Lauren dzisiaj już wylatuje z NYC ale napiszę do niej bo sam ciekaw jestem. Opowiadała o procesie wykończenia skory który w EG jest ręczny a w JL i CJ maszynowy ze względu na wolumen butów produkowanych. Pytałem też z ciekawości czy firmy walczą ze sobą o najlepszych pracownikow ale stwierdziła ze przeważnie ludzie są wierni jednemu zakładowi i jak jej mama pracują po 30-40 lat w jednej marce co jak dla mnie jest pięknym przykładem lokalnego rzemiosła na najwyższym poziomie i lojalności wobec sztuki tworzenia butów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Miałem ostatnio okazję porównać EG, Saint Crispins, Gaziano Girling i Enzo Bonafe. Każdy własny ogon chwali i jak wypadło porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Zamawiam Enzo Bonafe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi