Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla wielbicieli Włoch jako odtrutka po Wielkim Pięknie proponuję "Odrażający, brudni i źli" w reżyserii Vittore Scoli. Stare ale dobre.

Aha, dla Wuja jest wątek z kochanką ;-)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Zachęcony wzmianką o współpracy twórców filmu z marką C&J, wybrałem się wczoraj na 'Sprzymierzonych'. Powiem tak - od strony kostiumów i scenografii naprawdę dobra robota; najbardziej zwracają uwagę szerokie nogawki spodni i ich wysoki stan w połączeniu z szelkami ;-) .

Sam film, cóż - taka sobie historyjka z lekko woskowym/plastikowym Bradem Pittem i niezłą (aktorsko) Marion Cotillard.

Opublikowano
Dnia 24.11.2016 o 07:17, NieMy napisał:

Dla wielbicieli Włoch jako odtrutka po Wielkim Pięknie proponuję "Odrażający, brudni i źli" w reżyserii Vittore Scoli. Stare ale dobre.

Aha, dla Wuja jest wątek z kochanką ;-)

Haha. Ja teraz oglądam z małżonką serial The affair i tam to dopiero jest temat romansu na boku:)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
34 minuty temu, szewc24.pl napisał:

Na Polsacie leci teraz "Grand Budapest Hotel" - rewelacyjny film, a przede wszystkim świetna i jedyna w swoim rodzaju praca kamery. Jak nie macie co teraz robić, to polecam pooglądać.

Leżymy całą rodziną w hotelowym łożu i oglądamy :-D. Mój nr 1 ostatnich kilku lat-  muzyka, scenografia + KOSTIUMY i.... obsada oczywiście (od ról pierwszoplanowych po epizody). Wielką frajdę sprawia odgadywanie znanych nazwisk ukrytych pod klimatyczną charakteryzacją :)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

obejrzałem w zeszłym tygodniu Powidoki. Spuśćmy zasłonę milczenia. Po prostu nudny i szkolny. 

Za to Sztuka Kochania- bardzo pozytywne zaskoczenie! Gra, dialogi, produkcja, oddany klimat lat 60 i 70', role drugoplanowe - miodzio. Aha - momenty: są:)

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Właśnie wróciłem z seansu 'T2 Trainspotting' - nie wiem czy to dobre kino, nie wiem czy wartościowe...

...Wiem, że dawno nie byłem na tak (moim zdaniem) klimatycznym i dobrze zilustrowanym muzycznie filmie; nie pamiętam kiedy zdarzyło mi się zostać do końca napisów końcowych i być wypraszanym przez obsługę, zapewniającą, że 'to były ostatnie napisy i już NIC nie będzie'... :oops: Polecam!  

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Wczoraj obejrzałem Manchester by the sea, moim zdanie kawał dobrego kina, aż dziw że Amerykanie potrafią robić takie życiowe, klimatyczne filmy. Wystarczy, że to nie Hollywood  i już jest z sensem.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dnia 7.03.2017 o 13:41, Wuj napisał:

A ja polecam serial Taboo z Tomem Hardym. Nie oglądam seriali z braku czasu, ale ten mnie bardzo wciągnął. 

Właśnie zaliczyłem pierwszy odcinek, realizacyjnie perfekcja (jak to w brytyjskim serialu) odczucie  realizmu takie , że mam wrażenie że mój telewizor śmierdzi :shock: (zwłaszcza w  londyńskich dokach).

Opublikowano

Polecam obejrzeć Pokot od A. Holland - ważny temat pokazany w groteskowy sposób, taka mieszanina thrillera i baśni, a to wszystko osadzone w Kotlinie Kłodzkiej, która po tym filmie będzie mi się kojarzyć jako mroczna i tajemnicza. Zwrot akcji trochę rozczarowuje, bo o ile na początku film w przewrotny sposób podchodzi do tematu i nie zajmuje jasnego stanowiska, podsuwając widzowi pytania, o tyle później usilnie stara się przekonać do jedynej i słusznej racji. Tak czy siak zachęcam do obejrzenia, sprawnie zrealizowany film z nieopatrzoną obsadą (no dobra, Szyca wcisnęli, ale w roli drugoplanowej ;) ).

Opublikowano

Od siebie polecę:

- Mandarynki - jak to ktoś trafnie ujął: małe wielkie kino. Akcja rozgrywa się w jednym miejscu, stąd pewnie małe. Świetne ukazanie bezsensu wojny i wszelkich podziałów.

- Imagine - podoba mi się wielopłaszczyznowość tego obrazu. Świetnie wykreowane napięcie podczas - z pozoru - prozaicznych czynności. Mimo że historia dotyczy osób niewidomych, jest to film o nas wszystkich.

Opublikowano

Kolejna kinowa nowość, która znalazła się na moim koncie - Gold z wciąż świetnym McConaugheyem. Film inspirowany prawdziwymi wydarzeniami z życia Davida Walscha, kontrowersyjnego poszukiwacza złota z Kanady. Historia jest bardzo ciekawa i przy lepszym scenariuszu i realizacji można by z tego filmu wycisnąć sporo więcej, ale ostatecznie nie było najgorzej. Aktorsko Gold trochę kuleje, brakuje wyrazistych postaci drugoplanowych i ostatecznie okazuje się, że to McConaughey "pociągnął" ten film. Edgar Ramirez jako kompan głównego bohatera to chyba nie był dobry pomysł, jak dla mnie postaci zdecydowanie brakuje charyzmy.

Średniak +, dla McConaugheya obejrzeć zdecydowanie warto, bo jego kreacja w tym filmie po raz kolejny zasługuje na uznanie.

Opublikowano

To ja polecę coś mniej znanego:

• Spaleni słońcem (1994) (Utomlyonnye solntsem)
  • Chłopiec z latawcem (The Kite Runner)
  • Pusty Dom (3 Iron)
  • Miasto Boga (City of God)
  • Zagadka zbrodni  (Salinui chueo)
  • Siódma pieczęć (Det sjunde inseglet)
  • Trzej Idioci (3 Idiots)
Opublikowano
Godzinę temu, Pirx napisał:

To ja polecę coś mniej znanego:

• Spaleni słońcem (1994) (Utomlyonnye solntsem)
  • Chłopiec z latawcem (The Kite Runner)
  • Pusty Dom (3 Iron)
  • Miasto Boga (City of God)
  • Zagadka zbrodni  (Salinui chueo)
  • Siódma pieczęć (Det sjunde inseglet)
  • Trzej Idioci (3 Idiots)

Skoro resztę tytułów podajesz w oryginale, to dlaczego ten konkrety po angielsku zamiast Cidade de Deus ? Swoją drogą to bardzo dobry film, ale nie określiłbym go jako "mniej znany" - był nominowany do Złotych Globów (najlepszy film nieangielskojęzyczny) i do Oscarów (w 4 kategoriach).

Opublikowano
Dnia 7.03.2017 o 11:57, artisan napisał:

Wczoraj obejrzałem Manchester by the sea, moim zdanie kawał dobrego kina, aż dziw że Amerykanie potrafią robić takie życiowe, klimatyczne filmy. Wystarczy, że to nie Hollywood  i już jest z sensem.

Bardzo podobał mi się ten film. Polecam od siebie także rosyjski "Powrót" i "Rosyjską arkę" Sokurowa,

Opublikowano

Z ros kina już jakiś czas temu widziałem " Straż nocną", "Paragraf 78" i "9 kompanię" - warte obejrzenia. Polecam "Wyspę", "Brata", "Lewiatana" i, jak dla mnie to może mało rosyjski film, ale lubię Hardy'ego - "System".

Taka pogoda dziś, że na wieczór rosyjskie kino jak znalazł :)

Opublikowano
2 godziny temu, Zajac Poziomka napisał:

Skoro resztę tytułów podajesz w oryginale, to dlaczego ten konkrety po angielsku zamiast Cidade de Deus ? Swoją drogą to bardzo dobry film, ale nie określiłbym go jako "mniej znany" - był nominowany do Złotych Globów (najlepszy film nieangielskojęzyczny) i do Oscarów (w 4 kategoriach).

Przez pomyłkę, tytuł wpisałem z pamięci nie zastanawiając się nad tym. Co do Miasto Boga ,to spotkałem się dużą ilością osób, które filmu nie kojarzą. Stąd uwzględnienie go w mojej luźnej kategorii. Film bardzo dobry, szkoda przeoczyć.

Opublikowano
6 godzin temu, Vit napisał:

Z ros kina już jakiś czas temu widziałem " Straż nocną", "Paragraf 78" i "9 kompanię" - warte obejrzenia. Polecam "Wyspę", "Brata", "Lewiatana" i, jak dla mnie to może mało rosyjski film, ale lubię Hardy'ego - "System".

Taka pogoda dziś, że na wieczór rosyjskie kino jak znalazł :)

Akurat wszystkie te filmy już widziałem :) 

Wart obejrzenia jest jeszcze film " Nasi"  http://www.filmweb.pl/film/Nasi-2004-155523

Film "Kukułka" chyba w koprodukcji fińskiej  http://www.filmweb.pl/film/Kukułka-2002-99656

oraz    serial "Karny batalion".  http://www.filmweb.pl/serial/Karny+batalion-2004-190739