Whitesnake Napisano 2 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2016 Jak w sklepie Chyba w kolekcji jest również model Cardiff. Byłbym wdzięczny za kilka fotek przy okazji. Cardiff ma chyba Tanatos70. Moje to bliźniaczo-podobne Swansea. Resztę uwiecznię po czyszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 2 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2016 Cardiff ma chyba Tanatos70. Moje to bliźniaczo-podobne Swansea. Resztę uwiecznię po czyszczeniu. Jak w sklepie Chyba w kolekcji jest również model Cardiff. Byłbym wdzięczny za kilka fotek przy okazji. Tutaj wyrażam radość z nowego nabytku: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/510-jakie-buty-mam-dzi%C5%9B-na-sobie/?view=findpost&p=186500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 3 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2016 Całkowicie rozumiem Twoją radość z Cardiff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaryta Napisano 9 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2016 Zastanawiam się nad kupnem czarnych Tetbury i w związku z tym pytanie - do czego najlepiej je nosić? I czy lepiej/taniej kupić w Polsce w Emmanuel Berg czy zamówić przez internet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 9 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2016 W Bergu kosztują 2000 złotych, a przez internet 390 funtów, co przy obecnym kursie funta daje prawie 2200 złotych. O ile nie znajdziesz ich gdzieś przecenionych (od czasu do czasu się zdarza), lepiej będzie kupić w Bergu. Na pewno nie są to buty bardzo formalne, według mnie pasują do dżinsów, flaneli, niektórych nieformalnych garniturów (np. taki garnitur jaki do Tetbury nosi Craig w Skyfall). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaryta Napisano 9 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2016 W Bergu kosztują 2000 złotych, a przez internet 390 funtów, co przy obecnym kursie funta daje prawie 2200 złotych. O ile nie znajdziesz ich gdzieś przecenionych (od czasu do czasu się zdarza), lepiej będzie kupić w Bergu. Na pewno nie są to buty bardzo formalne, według mnie pasują do dżinsów, flaneli, niektórych nieformalnych garniturów (np. taki garnitur jaki do Tetbury nosi Craig w Skyfall). Uważasz, że do biznesowego garnituru będą OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 9 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2016 Ja bym raczej nie założył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaryta Napisano 9 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2016 Powiedzmy, że jest to garnitur osoby wykonującej wolny zawód więc trochę można - moim zdaniem - naginać skostniałe normy. Dla mnie te buty wyglądają obłędnie i chcę je mieć Dlatego szukam usprawiedliwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 9 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2016 Zgadzam się, to świetne buty. Sam mam jedną parę i jest to mój najlepszy "butowy" zakup ze wszystkich. Myślę że jeżeli możesz sobie na nie pozwolić to po prostu je kup, będziesz zadowolony. Ale do biznesowego garnituru jakoś mi nie pasują. Może jeszcze bardziej doświadczeni i obyci koledzy się wypowiedzą na ten temat, bo może nie mam racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaryta Napisano 9 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2016 Zgadzam się, to świetne buty. Sam mam jedną parę i jest to mój najlepszy "butowy" zakup ze wszystkich. Myślę że jeżeli możesz sobie na nie pozwolić to po prostu je kup, będziesz zadowolony. Ale do biznesowego garnituru jakoś mi nie pasują. Może jeszcze bardziej doświadczeni i obyci koledzy się wypowiedzą na ten temat, bo może nie mam racji. Może nie do końca to samo rozumiemy przez "biznesowy" garnitur. Ja na spotkania chodzę różnie, czasem nawet w zestawach koordynowanych albo w dwurzędowym garniturze, niekoniecznie miałem na myśli korposzczurzy gładki, ciemny garnitur z wieszaka z Bytomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Egonax Napisano 27 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2016 Seymour 2. Po obróbce ale jeszcze przed kontaktem z chodnikiem . 2 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. fan_dobrego_buta Napisano 11 Czerwiec 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Dziś udało mi się kupić w bardzo okazyjnej cenie 2 pary trzewików C&J: BUTY KUPIONE ZE SKLEPU FABRYCZNEGO JAKO SECONDS W związku z ostatnimi zakupami (AS, Trickers & 2xCJ) muszę zwolnić na półce miejsce i czegoś się pozbyć 1 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Dziękuję. Do zakupu Northcote przyczyniły się m.in. Twoje opisy skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milten Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Czy ktoś z właścicieli tych butów wie, jak się ma jakość Main Collection i Hand Grade do butów z pracowni Jana Kielmana. Ciekawy też jestem porównania do Yanko. Nie wiem jak jest z jakością w Main Collection, ale odkryty kanał szycia w bucie ponoć z tej półki trochę razi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Czy ktoś z właścicieli tych butów wie, jak się ma jakość Main Collection i Hand Grade do butów z pracowni Jana Kielmana. Ciekawy też jestem porównania do Yanko. Nie wiem jak jest z jakością w Main Collection, ale odkryty kanał szycia w bucie ponoć z tej pułki trochę razi. a z tej półki też razi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milten Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 a z tej półki też razi? Ohh, przepraszam za ten tragiczny błąd. Nie wiem jak mogłem go nie zauważyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 11 Czerwiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 A skąd pomysł porównania do Kielmana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milten Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 A skąd pomysł porównania do Kielmana? Mam zamiar uszycia w tej pracowni swoich drugich lepszych butów i zastanawiam się jak C&J prezentują się przy Kielmanach, głównie że cena jest podobna. Yanko jako pierwsze w najbliższym czasie również trafią mi w ręce, więc chętnie zrobię porównanie jeśli będzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 2000 złotych vs ponad 3000 złotych to podobna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milten Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 2000 złotych vs ponad 3000 złotych to podobna cena? W Main Collection, różnica jest znaczna, ale w Hand Grade jest już podobnie, jeszcze porównując do gotowych Kielmanów, a nie szytych na miarę to praktycznie to samo. Jednak ja myślę o szyciu na miarę, a między RTW, a bespoke chyba jakościowej różnicy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Jednak ja myślę o szyciu na miarę, a między RTW, a bespoke chyba jakościowej różnicy nie ma. Nie ma prostej odpowiedzi - jakość, to zbyt pojemne pojęcie. Jeśli sam wybierzesz skórę, a kopyto będzie przygotowane na twoją stopę, to nie ma możliwości żeby jakiekolwiek buty RTW były lepsze. Oczywiście jeśli jako "lepszość" określimy wygodę i spełnianie zachcianek właściciela. Choćbyś nie wiem jak się starał, C&J nie zmieni dla ciebie kopyta i nie przeszyje butów tak jak chcesz. Nie wykona ich też z każdej skóry. Mam taką własną teorię, potwierdzoną jedynie w rozmowie z szewcami, że szyjąc RTW trzeba używać sztywniejszych skór, żeby zapewnić szybsze kształtowanie na kopycie i powtarzalność rozmiarówki. W bespoke można użyć każdej skóry, bo każdą i tak traktuje się indywidualnie - a niektóre potrafią się kurczyć po zdjęciu z kopyta i szewc musi ocenić, czy będzie używał przewymiarowanego kopyta. W RTW nikt się w coś takiego nie bawi, wiec i wybór skór jest ograniczony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Czy ktoś z właścicieli tych butów wie, jak się ma jakość Main Collection i Hand Grade do butów z pracowni Jana Kielmana. Ciekawy też jestem porównania do Yanko. Nie wiem jak jest z jakością w Main Collection, ale odkryty kanał szycia w bucie ponoć z tej półki trochę razi. To błędny kierunek. Różnica jest taka, że w przypadku C&J masz wybór z tego, co jest, a w przypadku bespoke sam projektujesz to, co chcesz. Druga różnica to stopień dopasowania kopyta, ale to już dla RTW można sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milten Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Dziękuje za odpowiedzi. Zdaje sobie sprawę z ogromnej przewagi dopasowania butów szytych na miarę nad RTW, ale ciekawy też jestem jak ma się różnica w jakości skór cielęcych stosowanych przez Kielmana, do skór stosowanych przez C&J, oraz Yanko. Nie wiem niestety z jakich garbarni pozyskiwane są skóry przez zakład na Chmielnej 6 i jakie są między nimi różnice. Z innych to interesuje mnie jeszcze wykończenie i to co chyba najtrudniej określić, czyli żywotność/trwałość butów przez perspektywę czasu, które będą użytkowane średnio 1-2 razy w tygodniu. Jak widać jestem początkujący, dlatego szukam pomocy u ludzi doświadczonych i obeznanych w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Whitesnake Napisano 12 Czerwiec 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2016 Dziękuje za odpowiedzi. Zdaje sobie sprawę z ogromnej przewagi dopasowania butów szytych na miarę nad RTW, ale ciekawy też jestem jak ma się różnica w jakości skór cielęcych stosowanych przez Kielmana, do skór stosowanych przez C&J, oraz Yanko. Nie wiem niestety z jakich garbarni pozyskiwane są skóry przez zakład na Chmielnej 6 i jakie są między nimi różnice. Z innych to interesuje mnie jeszcze wykończenie i to co chyba najtrudniej określić, czyli żywotność/trwałość butów przez perspektywę czasu, które będą użytkowane średnio 1-2 razy w tygodniu. Jak widać jestem początkujący, dlatego szukam pomocy u ludzi doświadczonych i obeznanych w temacie. Wytrzymałość to pochodna materiałów, które wybierzesz. Do granic zużycia nie doprowadziłem jeszcze żadnych butów, więc trudno wyrokować. Jednak Kielmanów używam najczęściej, a wyglądają najlepiej nawet po wielu latach - to daje jakiś pogląd. Podeszwa w moich pierwszych butach od Kielmana (mają pewnie z 10 lat) wygląda lepiej niż w zeszłorocznych Cheaney'ach. (porównuje te dwie marki bo u mnie to jedyne, równie często noszone buty) Postawię też śmiałą tezę, że żaden producent RTW nie używa tak dobrych skór jak szewcy szyjący buty na miarę, nawet jeśli skóry pochodzą z tych samych garbarni. Garbarni nie ma zbyt wiele, za to wymogi produkcji seryjnej ograniczają możliwość wyboru materiału. Nie spotkałem równie wygodnych butów z półki i to niezależnie od tego jak wysokiej. Mowię o takich cechach jak mięsistość, elastyczność, czy miękkość. W RTW lico może być równie gładkie, ale skóra zawsze jest sztywniejsza i twardsza. Potwierdza to także fakt, że żadne moje buty od Kielmana nie przechodziły czegoś takiego, jak proces łamania. Na koniec kilka słów o tym jak w tym wszystkim wygląda C&J. Buty tego producenta to dla mnie pomost pomiędzy światem RTW a butami miarowymi. Nie ma możliwości dostosowania kopyta i elementów wykończenia - choć one z natury są tak ładne, że raczej niczego bym nie zmieniał. Skóra charakteryzuje się dużą miękkością i choć to nadal nie jest poziom Kielmanowych lotników, to znacząco wyróżnia się pośród innych RTW. Yanko, Carmina ani nawet G&G, czy Vass nie oferują butów w podobnej skórze. Jeśli na butach C&J nie ma usztywniających przeszyć (np. Tetbury) to osiągamy prawie ten sam komfort co w bespoke. Tak na sam koniec... jeśli ktoś rozważa zakup butów za 3 tyś., to wcześniej, czy później i tak skończy z jednymi i drugimi. To nie jest kwestia wyboru, tylko kolejności. Jeśli to miałaby być kwestia wyboru - to wolałbym kupić dwie pary za 1,5tyś. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi