Skocz do zawartości

Producenci, marki butów - Crockett & Jones

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
5 minut temu, Ygrene napisał:

W Bergu też jest 20%. 

Złożyłem zamówienie i dostałem info, że realizacja może nastąpić za 8  tygodni. Trochę długo... 

?? Na ich stronie nic nie piszą. Skąd ta wiadomość ?

Opublikowano

Panowie, pytanie mam.

Dwa tygodnie temu nabyłem CJ Islay w rozmiarze 8,5. Buty na nogach 4 razy - jakieś 30h łącznie.

Dzisiaj założyłem grubszą skarpetę i czuję opinanie stopy. Na długość jest raczej dobrze  (mały palec wcisnę za piętę), ale szerokość i wysokość mnie martwi.

Czy jest szansa, że się rozejdą, czy raczej powinienem myśleć o rozmiarze 9UK?

Fakt, że jak kupowałem buty, to miałem cienką skarpetę i jak przymierzyłem rozmiar 9UK, to czułem jakby stopa miała za dużo miejsca.

Opublikowano
2 godziny temu, mosze napisał:

Ja zawsze biorę trzewiki pół rozmiaru większe.

I masz spokój jak założysz grube skarpety. :)

A ten niby za duży luz przy rozmiarze 9 można załatwić jakąś wkładka prawdopodobnie. Pochodzę jeszcze trochę i jak nie poprawi się samopoczucie to zamówię pół numeru większe.

Opublikowano

@Ygrene Islay to gruba i mięsista skóra. Dopasują się, choć w podbiciu faktycznie trochę cisną- jeżeli masz mocno wysklepione (tak jest u mnie). Chcesz kupić drugą parę ? Daj szansę tej pierwszej. Jak nie masz cierpliwości to pomóż sobie shoe- eze od saphira. Będzie lepiej. Nie może być źle, skoro przechodziłeś 30 h i dopiero grubsza skarpeta Ciebie zaalarmowała ;-)

Opublikowano
2 minuty temu, el-biczel napisał:

Jeśli 8.5 jest za długie (skoro możesz włożyć palec za piętę), to 9 to nie będzie dobry wybór.

Zamiast się tak nastawiać na ten model, poszukaj innego kopyta albo innej tęgości.

Może źle to opisałem, ale z grubą skarpetą ten palet ciasno wchodzi, nie sądzę żeby były za długie.

To może powinienem zapytać, czy prawidłowo dobrany rozmiar to 'dopasowanie" z każdej strony? 

Przeważnie miałem leki luz i może to kwestia przyzwyczajenia. 

Opublikowano
20 minut temu, Ygrene napisał:

To może powinienem zapytać, czy prawidłowo dobrany rozmiar to 'dopasowanie" z każdej strony?

Tak :)

Z tym, że dla modelu Islay warto odrobinę pocierpieć i zaakceptować drobne uciski. Będzie lepiej (mówię to z własnego doświadczenia) jeżeli nie są za małe na długość, za krótkie jednym słowem. Wybór butów za dużych kończy się tym, że brzydko się "łamią" i  np. nosek zaczyna wyginać się ku górze (to też mówię z własnego doświadczenia) i ogólnie buty wyglądają na nieproporcjonalne w kontekście całej sylwetki. Dlatego wolę buty lepiej dopasowane. Oczywiście pomijam kwestie totalnego niedopasowania kopyta, chodzi o drobne "uciskanie" w nowych butach.

Opublikowano

Dzisiaj dojechała druga para Islay w rozmiarze 9.

Zdecydowanie lepiej się teraz czuję. W zasadzie trzewiki zakładam w chłodniejsze dni i grubsza skarpeta jest standardem, czyli rozmiar 9 zostaje. :) 

Jeżeli chodzi o wygląd buta na nodze, to nie ma dysproporcji... mam 189cm wzrostu. 

• Like 1
Opublikowano

Panowie, czy ktoś z Was ma doświadczenia z szerokim kopytami C&J? Mówiąc szerokimi mam na myśli coś zbliżonego do P2 od Vass, 234/333 Carlos Santos. W podobno szerokie Yankowe 960/961/962 nie wchodzę swobodnie.

Opublikowano

@Wodzu Nie wiem jakie masz doświadczenie ogólnie z różnymi kopytami C&J. W ponoć szerokie 960/961/962 też nie wchodzę swobodnie, szczególnie na początku, więc nawet nie liczyłem, że zmieszczę się w polecane tu już kilkukrotnie Tetbury. Co zaskakujące zmieściłem się, a buty są bardzo wygodne od pierwszego założenia, czego nie uświadczyłem do tej pory ani razu...

Opublikowano

@Avallach, z butami C&J nie mam żadnych doświadczeń, chciałem wysondować, czy warto upatrzeć sobie jakąś parę. :)

Tetbury wyglądają na wąskie, coś jak 915 Yanko w które się w życiu nie zmieszczę bez obcięcia 2 palców u stóp, ale oceniam tylko na podstawie zdjęć.

Opublikowano

Też oceniałem na podstawie zdjęć, ale były akurat w sklepie, więc przymierzyłem i tak już zostały. Polecam sprawdzić, ja się bardzo pozytywnie zaskoczyłem. W 915 też raczej nie ma szans żebym się zmieścił, skoro 960/961/962 są naprawdę na styk.

Opublikowano

Ja ostatnio Mierzyłem 960 i 915 i szczerze mówiąc w pobiciu było ciasnej w 915 Ale reszta luźniej w 960, także nie ma reguły, zależy od anatomii stopy - trzeba mierzyć

Opublikowano
10 minut temu, eye_lip napisał:

Dziś odebrałem swoje pierwsze trzewiki CJ czyli Islay (dzięki Jarek! ). Kopyto dosyć casualowe i okrągłe (np. As Hannover ma zdecydowanie smuklejsze) ale piękna skóra, buty wyjątkowo wysokie w porównaniu do moich innych trzewików. No i najważniejsze - występowały w Skyfall :D

Gratuluje, doby wybór!

Skyfall, skyfall, kto to pamięta... Najważniejsza jest wyjątkowo miękka skóra cholewki :) takiej nie spotkasz ani w AS, ani u innych producentów z tej półki RTW. Odkąd je kupiłem inne trzewiki nabierają wartości w kartonach, niemal nieruszone.

Opublikowano
10 godzin temu, eye_lip napisał:

Dziś odebrałem swoje pierwsze trzewiki CJ czyli Islay (dzięki Jarek! ). Kopyto dosyć casualowe i okrągłe (np. As Hannover ma zdecydowanie smuklejsze) ale piękna skóra, buty wyjątkowo wysokie w porównaniu do moich innych trzewików. No i najważniejsze - występowały w Skyfall :D

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Niech się noszą. :)

Pzdr. Jarek

Opublikowano

Filip gratuluję zakupu. Są to naprawdę bardzo wygodne i piękne buty. U mnie jednak przeważnie leżą w pudle, gdyż od zeszłego roku w starciu trzewików zazwyczaj wygrywają Trickersy Stow, następnie AS Cambridge, które tak jak wspomnialeś są zdecydowanie smuklejsze. Jednak gdy na ulicy jest naprawde zimno (dużo poniżej 0C), Isley zaczynją być faworytem.