Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ira napisał:

Czytam ten wątek i nasuwa się pytanie. Czy faktycznie uzasadnione jest korzystanie z aż tak różnych i drogich środków do pielęgnacji obuwia? Które produkty użyć do pielęgnacji butów ze skóry licowej? Zastanawiam się nad zakupem kremu pommadier oraz pasty, renomat posiadam.

Proponuje na początek krem, i powinien wystarczyć. Pasta - jeśli chcesz uzyskać wysoki połysk na czubkach.

Opublikowano

Czy j

6 minut temu, Velahrn napisał:

Proponuje na początek krem, i powinien wystarczyć. Pasta - jeśli chcesz uzyskać wysoki połysk na czubkach.

Dzięki,  czy nie ma tańszej alternatywy dla produktów firmy S. ?

Opublikowano

Zacznij od samego kremu, ja np. stosuję produkty Burgol. Inne produkty to już pod specyficzne zastosowania i pewnie przez pierwszy rok / pół roku ich nie użyjesz. Myślę, że warto kupić jeden-dwa produkty dobrej jakości, niż całą gamę tanich produktów których nie będziesz potrzebował albo używał nie do końca wiedząc po co :)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Panowie, taki temat związany z nowym nabytkiem. Kupiłem w Klasycznychbutach buty Berwick jak w linku: https://klasycznebuty.pl/pl/p/Berwick-317-Saddle-Brown-Boot/5687

W sklepie doradzili mi krem i pastę Famaco, które to- w dobranych przez sklep kolorach - kupiłem, jak również impregnat w sprayu Famaco (taki uniwersalny, dla każdego rodzaju skóry). No to też kupiłem, akurat mi się przyda taki do innych butów tak czy inaczej.

I teraz tak: generalnie dostałem poradę, żeby kremem traktować buty raz w miesiącu, pastą raz w tygodniu, a przed pierwszym wyjściem w sezonie zimowym najpierw użyć impregnatu w sprayu, a potem ewentualnie pasta.

Dostałem też poradę, żeby nie stosować do takich butów tłuszczu (celem impregnacji w sezonie zimowym), np. takiego: https://multirenowacja.pl/dubbin-hp-100ml-tluszcz-saphir.html.

Przyznam, że wcześniej używałem takiego właśnie tłuszczu do butów zimowych (choć były to buty z sieciówek, gorszej jakości) w celu ich zabezpieczenia przed sezonem (warstwa, odpoczynek kilkadziesiąt godzin, kolejna warstwa, dopiero potem krem i pasta). Czy rzeczywiście do tych Berwicków to zły pomysł, żeby użyć takiego tłuszczu?

Co więcej, zakładając już, że oleję ten tłuszcz i postąpię zgodnie ze wskazówkami, to wydaje mi się trochę, hm, nietypowym podejście, zgodnie z którym najpierw stosujemy impregnat, a potem dopiero pastę - czy zgadzacie się z tym?

Do tej pory miałem taki rytuał przed sezonem jak opisałem powyżej, a w trakcie sezonu odświeżanie kremem i pastą zależnie od potrzeb (ale niezbyt często), co któryś raz krem i pastę poprzedzałem przejechaniem renowatorem od Sapphira.

Prośba o poradę jak podejść do tematu, bo sklep doradza jedno (impregnat w sprayu, zero tłuszczu, najpierw impregnat i potem pasta), poradniki online - drugie (tłuszcz, krem, pasta).

Z góry dzięki!

Opublikowano
56 minut temu, MarianoItaliano napisał:

W sklepie doradzili mi krem i pastę Famaco, które to- w dobranych przez sklep kolorach - kupiłem, jak również impregnat w sprayu Famaco..

Do butów ze skóry olejowanej doradzili Ci pastę, krem i impregnat?

Opublikowano

Panowie pytanie - konsultacja.

Nabyłem trzewiki Yanko, które od dawna mi się podobały. Aktualnie się "rozchadzają"

Są w tej chwili zapastowane na normalny stopień połysku bez lustra na noskach (jak na pierwszym zdjęciu).

Na zdjęciu są z lustrem na noskach, ale zrobionym ciemniejszym woskiem (Havana zamiast średni brąz).

Jak Waszym zdaniem lepiej wyglądają:

1. bez lustra,

2. z lustrem, ale w kolorze buta,

3. zaszaleć i zrobić lustro na noskach, ale w ciemniejszym kolorze, jak na drugim zdjęciu?

Dziękuję!

(Zdjęcia ze strony Patine).

big_Yanko-755H-Cambridge-Marron-Chesnut-Marron-York-003.jpg

big_yanko-14755-cambridge-niger-chesnut-marron-york-002.jpg

big_yanko-14755-cambridge-niger-chesnut-marron-york-003.jpg

Opublikowano
W dniu 11.01.2020 o 21:38, MarianoItaliano napisał:

Panowie, taki temat związany z nowym nabytkiem. Kupiłem w Klasycznychbutach buty Berwick jak w linku: https://klasycznebuty.pl/pl/p/Berwick-317-Saddle-Brown-Boot/5687

W sklepie doradzili mi ...

Z góry dzięki!

Ja olejowane Red Wing traktuje woskiem pszczelim Bense & Eicke B & E, lub olejem do skor (jasny) tego samgo producenta z tym, ze po zastosowaniu oleju musisz liczyc sie lekim z przyciemnieniem skory. 

811+-9rQ+jL.jpg

51x0eqhFd9L._AC_SL1100_.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, eye_lip napisał:

Krem, wosk stosuje się w miejscach które nie pracują.

To może zapytam inaczej - jakimi środkami pielęgnować cholewkę, no bo ta pracuje - pojawia się na niej sporo zgięć. 

Opublikowano

No to wracając do tematu - na „rozchadzanych” właśnie balmoralach od Yanko, na lewym bucie zaczęło się robić marszczenie w obszarze nakładanego noska. Nic już na to nie poradzę, ale czy takie marszczenie wyklucza kładzenie wosku na lustro na noski w tych butach?

C33969E2-6411-4998-84BC-22C3C71ACAA8.jpeg

Opublikowano

Chcę kupić bezszwowe lotniki E. Zegna. We wnętrzu pod warstwą cienkiej skóry jest dość szeroka lamówka z jakiegoś rodzaju czarnej tkaniny. Teoretycznie wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale czy ktoś w praktyce sprawdził jak taka lamówka się zachowuje. Chłonięcie, czyszczenie ... jak sobie z tym poradzić.

Może być to materiał niechłonący? O właściwościach zbliżonych do profesjonalnej odzieży outdoorowej?

zegna.JPG

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 2