Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
6 godzin temu, me.spoke napisał:

@Wodzu to len od Leomaster, garnitur jest z SuSu. To twill, dużo grubszy niż inny len z Solbiati, który też mam w szafie. Mimo to chyba taki już urok tego materiału, że musi się gnieść. 

Len irlandzki, zwłaszcza ten o większej gramaturze, gniecie się ponoć inaczej i nie wygląda tak niechlujnie jak to zwykle w przypadku tego materiału bywa. Pisał o tym Simon Crompton i nieraz wspominał Andreas Weinas (sam nie miałem okazji się o tym póki co przekonać).

Cytat

Irish 12/13oz linen feels heavier and looks sharper. Although it will wrinkle, the wrinkles are larger and fewer (something you can see above, again). The 8/9oz linens feel a lot lighter, but tend to wrinkle consistently all over.

https://www.permanentstyle.com/2018/05/the-guide-to-linen.html

361561668_1378479899366291_3410252881144169493_n.thumb.jpg.f2161fa8a4b9a92f59b59306da8eb018.jpg361174236_644081524096308_7821470906195074374_n.thumb.jpg.c0e28d0950d0a29aabb5d03082bd98b6.jpg

• Like 1

W dniu 11.09.2023 o 10:19, me.spoke napisał:

Weekend z rodziną. Mój pierwszy lniany garnitur… i chyba ostatni 😅 jednak takie gniotliwe materiały na marynarkę i spodnie jednocześnie to chyba za dużo sprezzatury

Wygląda świetnie! Sprezzatura w idealnym tonie.☺️

W dniu 11.09.2023 o 20:15, Wodzu napisał:

Len irlandzki, zwłaszcza ten o większej gramaturze, gniecie się ponoć inaczej i nie wygląda tak niechlujnie jak to zwykle w przypadku tego materiału bywa. Pisał o tym Simon Crompton i nieraz wspominał Andreas Weinas (sam nie miałem okazji się o tym póki co przekonać).

https://www.permanentstyle.com/2018/05/the-guide-to-linen.html

Dzięki za artykuł :) Rzeczywiście obiło mi się już wcześniej o uszy, że len irlandzki to zupełnie inna kategoria, ale doświadczeń własnych nie mam. Simon jednak niezależnie od pochodzenia tkaniny pisze, że trzeba się z marszczeniem oswoić. Zdaje się również popierać moje odczucia, że dla nieprzyzwyczajonych marynarka i spodnie z lnu mogą na początku przytłaczać ilością zagięć :D Może jeszcze wyćwiczę w sobie tolerancję ;)

W dniu 12.09.2023 o 19:59, kolekcjoner21 napisał:

Wygląda świetnie! Sprezzatura w idealnym tonie.☺️

Dzięki!

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Proszę nie „bić” ponieważ i tak miałem dzisiaj uwagi że za elegancko się ubrałemZestaw dedykowany do pracy w branży metalowej i jakbym założył marynarkę to chyba by mi nagrania z kamer przemysłowych robili. Brakuje do kompletu jeszcze kurki HH w wersji „work wear”oraz obuwia ochronnego.
Kamizelka od Dawida Kuklińskiego, buty Vass Norwegery, skarpetki od Patine. e54ad54cf5709a933ce1530eba954c4c.jpg

• Like 5