eye_lip Napisano 19 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 W jaki sposób uzyskuje się efekt hatch grain na skórze? http://bespoke-england.tumblr.com/image/34297130988 http://ethandesu.com/image/28179660566 http://gazianoandgirlingltd.tumblr.com/ ... -grain-its To jest odcisk matrycy na skórze? Kiedyś czytałem artykuł o słynnej Russia Calf i z tego co pamiętam, było to nanoszone ale nie jako standardowy odcisk z prasy, ale specjalnie przygotowanymi do tego urządzeniami, wg jakiejś starej metody. Oczywiście wspólczesne skóry mogą być po prostu prasowane na matrycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tangens Napisano 19 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 Prasą można uzyskać trwały deseń na stosunkowo niewielkich kawałkach skóry. Prawa fizyki po prostu nie dają się oszukać. Siła nacisku potrzebna do wykonania deseniu rośnie do kwadratu powierzchni, więc powyżej jakiś 20x20 cm są to już dziesiątki ton. Jak zwykle są jednak patenty, a w tym przypadku walcowanie. Puszcza się skórę przez stalowe walce razem z matrycą faktury, np. giloszowaną blachą czy wręcz lnianą surówką. Deseń odciska się głęboko na materiale. Siła jest wielka - wiem, bo sam tak uzyskiwałem faktury na srebrnej i złotej blasze. Warte eksperymentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rain Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 Rozmyślam na razie nad opłacalnością koszul na miarę. Czy takie koszule zazwyczaj są lepszej jakości niż powiedzmy koszule z Hawes Curtis? Czy wydatek 500zł na koszule zagwarantuje mi 5+ lat jej noszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 Jeśli moja stopa ma długość 29-30cm i 10-11 szerokości to jaki to jest rozmiar UK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 Rozmyślam na razie nad opłacalnością koszul na miarę. Czy takie koszule zazwyczaj są lepszej jakości niż powiedzmy koszule z Hawes Curtis? To zalezy jaka koszula na miare. Czy wydatek 500zł na koszule zagwarantuje mi 5+ lat jej noszenia?Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 Rozmyślam na razie nad opłacalnością koszul na miarę. Czy takie koszule zazwyczaj są lepszej jakości niż powiedzmy koszule z Hawes Curtis? Czy wydatek 500zł na koszule zagwarantuje mi 5+ lat jej noszenia? Nie miałem nigdy koszuli z Hawes Curtis, więc się nie wypowiadam. Posiadam koszule z dwóch firm - Balthazara i DaVinci, są starannie i solidnie wykonane. Natomiast co do 5 lat noszenia - akurat tu RTW czy MTM nie ma znaczenia, raczej ważniejsza jest jakość materiału. Ta natomiast może być różna i nie zależy od tego, czy koszula była na miarę. Często noszona koszula nawet z najlepszej jakości bawełny nie wytrzyma 5 lat. Proponowałbym Ci koszule MTM, jeśli koszule z wieszaka cię nie satysfakcjonują (np. we wszystkich masz za krótkie rękawy lub nie możesz znaleźć kołnierzyka 38, lub chcesz mieć naprawdę dopasowaną i wygodną jednocześnie), żywotność nie jest tym, co made-to-measure zapewnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rain Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 Rozmyślam na razie nad opłacalnością koszul na miarę. Czy takie koszule zazwyczaj są lepszej jakości niż powiedzmy koszule z Hawes Curtis? To zalezy jaka koszula na miare. Czy wydatek 500zł na koszule zagwarantuje mi 5+ lat jej noszenia?Nie. Rozmyślam na razie nad opłacalnością koszul na miarę. Czy takie koszule zazwyczaj są lepszej jakości niż powiedzmy koszule z Hawes Curtis? Czy wydatek 500zł na koszule zagwarantuje mi 5+ lat jej noszenia? Nie miałem nigdy koszuli z Hawes Curtis, więc się nie wypowiadam. Posiadam koszule z dwóch firm - Balthazara i DaVinci, są starannie i solidnie wykonane. Natomiast co do 5 lat noszenia - akurat tu RTW czy MTM nie ma znaczenia, raczej ważniejsza jest jakość materiału. Ta natomiast może być różna i nie zależy od tego, czy koszula była na miarę. Często noszona koszula nawet z najlepszej jakości bawełny nie wytrzyma 5 lat. Proponowałbym Ci koszule MTM, jeśli koszule z wieszaka cię nie satysfakcjonują (np. we wszystkich masz za krótkie rękawy lub nie możesz znaleźć kołnierzyka 38, lub chcesz mieć naprawdę dopasowaną i wygodną jednocześnie), żywotność nie jest tym, co made-to-measure zapewnia. Dzięki wielkie :>. Na te koszule muszę sobie dać jeszcze kilka miesięcy czasu. Nie kupowałem jeszcze nic na miare, jestem młody jeszcze, dopiero matura przede mną. Wiem, że na koszulę jednak będzie warto wydać trochę więcej pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 Wiem, że na koszulę jednak będzie warto wydać trochę więcej pieniędzy. Różnie bywa, droższe nie znaczy lepsze. Moja pierwsza koszula MTM to jednocześnie najdroższa i najgorsza koszula jaką mam (praktycznie w niej nie chodze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rain Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 Jeśli już się wdawać w dyskusje, to mam tylko koszule z Hawes Curtis. Za każdą zapłaciłem jakoś 25 funtów, trzymają mi dwa lata, na jednej jest dziura malutka. Trochę narzekam na zły rozmiar, nie znałem się jeszcze na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 Ktoś do Ciebie strzelał? W zużywaniu to bardziej chodzi o przetarcia/zabrudzenia na mankietach i kołnierzyku oraz odznaczanie się plam potu pod pachami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 W wieku przedmaturalnym nie szyłbym niczego na miarę, z koszuli na pewno wyrośniesz, a w garniturze nawet z zapasem materiału jest spora szansa, że Ci się klatka i ramiona w szerz rozjadą i z tym się nic nie da zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensch Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 mam pytanie dotyczące odpowiedniego stroju na koncert jazzowy (żeby nie być over dressed). fotki mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 mam pytanie dotyczące odpowiedniego stroju na koncert jazzowy (żeby nie być over dressed). fotki mile widziane Ja sie nie przebieram, czyli standardowo zestaw koordynowany, koszula, krawat, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 mam pytanie dotyczące odpowiedniego stroju na koncert jazzowy (żeby nie być over dressed). fotki mile widziane Ja sie nie przebieram... + Nic dodac nic ujac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensch Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 mam pytanie dotyczące odpowiedniego stroju na koncert jazzowy (żeby nie być over dressed). fotki mile widziane Ja sie nie przebieram... + Nic dodac nic ujac. dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 22 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2012 W spodniach wełnianych o wąskich nogawkach, które będę nosił głównie do koszul, krawcowa może zrobić maksymalnie 3 cm mankiet. Nie będzie za krótki? Niestety nie może być dłuższy, bo zapas materiału to ok. 7 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 22 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2012 Pierwsze zdjęcia gotowych spodni z 5. cm mankietem, a w plenerze już 4 cm. Może pomoże. viewtopic.php?f=10&t=1893&start=10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 22 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2012 W spodniach wełnianych o wąskich nogawkach, które będę nosił głównie do koszul, krawcowa może zrobić maksymalnie 3 cm mankiet. Nie będzie za krótki? Niestety nie może być dłuższy, bo zapas materiału to ok. 7 cm A może pojedynczy mankiet? Wojtek opisuje to w tym artykule: http://macaronitomato.blogspot.com/2011 ... .html#more Trochę więcej szczegółów jest w komentarzach. Powiem szczerze, że właśnie zleciłem takie rozwiązanie krawcowej z jedną parą chinosów i czekam na efekt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 22 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2012 Kilka dni byłem zapracowany, a tu takie "miłe i merytoryczne" dysputy w wątku CMDNS... Jutro sam postaram się kogoś zmolestować do zrobienia fotki mojemu ubraniu.., ale mam pytanie... Czy spotkali się Panowie z rękawem marynarki w której wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że guziki są odpinane a w rzeczywistości dziurki są zszyte a guziki wszyte przez obie części materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rain Napisano 23 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2012 Czy krawat pownien byc odczuwalny na szyi podczas noszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 23 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2012 Czy krawat pownien byc odczuwalny na szyi podczas noszenia?Czy mógłbyś rozwinąć co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2012 Jeśli nosisz krawat w kieszeni, to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 23 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2012 Proc, może koledze w słowie odczuwalny chodzi np. o 'utrudniający oddychanie'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rain Napisano 23 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2012 Troche czuje jak cisnie ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek2011 Napisano 23 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2012 Należy unikać sytuacji, gdy mocno zawiązany krawat blokuje krążenie i doprowadza do fioletowego zabarwienia twarzy. Ja staram się wiązać tak, żeby go nie odczuwać. Wydaje mi się, że można raczej odczuwać za mały kołnierzyk koszuli, niż krawat. Węzły krawatowe przeważnie same mają tendencję do luzowania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi