Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej masz rację, że to nie jedna tkanina. Chodzi mi głównie o to jak się prasują, bo tak zupełnie bez prasowania to nie wierzę, że się nadają do założenia:)

Do tej pory kupiłem 2 koszule CT. Jedną z bawełny egipskiej, a drugą z bawełny oxford i jestem tak średno zadowolony - trudno się prasują.

Mam od nich jedną koszulę non-iron (konkretnie ). 

Pewnie dużo zależy od tego, jak pierzesz i suszysz. Ja swoje koszule piorę zawsze ręcznie i w przypadku tej koszuli zawsze prasuję mankiety i kołnierzyk oraz karczek (choć ten ostatni prasuję trochę profilaktycznie, bo nigdy nie ma mocnych zagnieceń i pewnie całkowicie wyprostowałby się na wieszaku). Reszta prostuje się sama wysychając. 

Może wpływ na to ma też to, że koszula ląduje na wieszaku gdy jeszcze jest nieco wilgotna (oczywiście nie licząc przeprasowanych elementów). 

Swoją drogą, piszesz, że koszula CT z bawełny egipskiej trudno się prasuje? Po dzisiejszym prasowaniu miałem wręcz odmienne wrażenie. :) (inna sprawa, że mocno się gniecie, ale to chyba naturalne dla tej tkaniny).

Kolega pewnie sam się zgłosi, ale coś już powiedział: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/372-trzewiki-boots-obuwie-zimowe-zdj%C4%99cia-komentarze-kupno/page-27#entry144138i dalej.

Ja przymierzałem się poważnie do dwóch modeli oksfordów i mogę powiedzieć, że w moim normalnym rozmiarze  n, gdzie kopyto 337 daje jakoś radę, kopyto 348 jest zbyt szczupłe (tzn. wąskie i niskie). Rozmiar n+0.5 jest, jak myślę, do rozchodzenia, a n+1 jest komfortowy (nie luźny!) od razu, ale z uwagi na większy rozmiar oraz fakt, że kopyto samo w sobie jest delikatnie przedłużone, but staje się wg mnie nieproporcjonalnie długi.

• Oceniam pozytywnie 1

Dwa krotkie pytania:

- uzytkuje ktos moze C&J Tetbury?

- lub ewentualnie czy uzytkuje ktos jakikolwiek inny model C&J na kopycie 348?

Ciekawy jestem jak to kopyto wypada w porownaniu do Waszej normalnej rozmiarowki.

Pzdr,

T.

Tetbury są na kopycie 348, ale chyba jakoś dostosowanym. Normalnie nie mieszczę się w żadne oksfordy na tym kopycie i to zarówno na szerokość jak i w śródstopiu. Tetbury w mojej standardowej rozmiarówce są dla mnie idealne. Bardzo wygodne i nawet z lekkim luzem w palcach.

Trzeba tylko pamiętać, że w C&J rozmiar F jest opisywany jako E, a G to EE.

Jak za taką cenę to bym spróbował.

Cena Czyni Cuda.

Na forum od jakiegoś czasu ścierają się dwie szkoły, falenicka i otwocka, i żadna nie chce ustąpić. Ja należę do tej, która z uporem maniaka odradza buty za 99 i 199 zł niezależnie od fasonu, producenta, koloru, materiału itd. Mnie po prostu na takie buty nie stać. Dwie pary butów, które katowałem w naprawdę ciężkich warunkach przez okrągłe cztery lata właśnie pojechały do szewca24.pl i mam zamiar po serwisie wyciągnąć z nich drugie - i prawdopodobnie nie ostatnie - cztery lata. Nie stać mnie natomiast na buty Mango za dwie stówy po przecenie, bo przy moim trybie użytkowania butów nie pociągnęłyby nawet rok, daję sobie uciąć mały palec u stopy (niekoniecznie z paznokciem pomalowanym na zielono - w tym miejscu pozdrawiam wszystkich Lebowskich;-))

• Oceniam pozytywnie 5

Według mnie ta pierwsza - z nakładanymi kieszeniami. Zauważyłem na zdjęciu zbliżającym tkaninę, że ta druga jest chyba złożona z czarnego i granatowego koloru. Osobiście nie lubię takiego rozwiązania.

Do jeansów może lepiej jakaś szara?

Mam już jedną szarą, chcę którąś z powyższych jako drugą casualową marynarkę. 

Jeśli chodzi o materiał to ta druga w realu bardzo ładnie wypada, ale to kwestia gustu oczywiście. 

A jaki to materiał ?

W niedzielę będę w sklepie to Ci napiszę dokładnie - obejrzałem dziś ich trochę i nie chcę palnąć jakiejś głupoty co do składu. 

Jakby wybór był zbyt prosty to jeszcze znalazłem taką:

http://bytom.com.pl/nowa-kolekcja-zapowiedz,marynarka-arx-256-k-3911-20371-p