Koval Napisano 9 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 @Ajzach, chyba niezbyt dokładnie wczytałeś się w treść poszczególnych wątków forum - - wielokrotnie obalaliśmy mit mniejszej uniwersalności butów zamszowych w warunkach jesienno-zimowych. Są nawet tacy , dla których na zimę właśnie zamsz jest najlepszym rozwiązaniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajzach Napisano 14 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2015 @Ajzach, chyba niezbyt dokładnie wczytałeś się w treść poszczególnych wątków forum - Mały zaskok, poszukam. Można jakiś odnośnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark Napisano 14 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2015 Kiedyś gdy nic nie wiedziałem jeszcze o butach i impregnacji miałem trzewiki marki Bata, zamszowe. Niczym nie potraktowane służyły mi dzielnie ze 4 zimy,nie tylko w mieście. Dopiero kilkugodzinny, kilkukilometrowy marsz przez góry i lasy w śniegu po kolana przemoczył je do cna. Wysuszyłem, czymś w końcu popsikałem i dalej służyły jeszcze ze dwie zimy, zanim podeszwa powiedziała dość i po prostu pękła. Nie wiem czy przez pierwsze lata nawet szczotkowałem ten zamsz. Finalnie nadal wyglądał znośnie, oczywiście jak na tego typu buty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mipo Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Panowie, jakieś opinie o: http://sklep.klasycznebuty.pl/812,gordon-and-bros-4809-black-rs.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jash Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Chyba Santino takie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Właśnie dotarły do mnie nowe trzewiki, tym razem wykonane z zamszu (już nie mogę się doczekać swoich Sargentów, które Marcin organizuje w ramach zamówienia grupowego ). Takich jeszcze nie miałem, tzn. miałem, ale coś ćwierć wieku temu z okładem (tutaj wspominałem: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3048-zastanawiam-si%C4%99-nad-kupnem/page-93#entry153528 Trochę z sentymentu zamówiłem coś, co miało w zamyśle przypomnieć mi "stare, dobre czasy", ale w wersji odzwierciedlającej mój obecny "stan ducha" . Mój wybór padł na model Church Caldecott (seria "Custom Grade"). Piszę "mój wybór", ale zakup był absolutnie spontaniczny, gdyż jak zwykle "trafiła się okazja". Jest to model wykonany na wygodnym dla "szerokostopowców" kopycie 103 w tęgości G. W tej odmianie wystarczył mi rozmiar 8 UK, gdy zazwyczaj wybieram 8,5. Mimo, że na długość są "na styk", to szerokie kopyto powoduje, że buty są wygodne "od już", choć obszerność wizualnie robi swoje i ten model do najdynamiczniejszych nie należy. Pierwsze wrażenia organopleptyczne: świetny zamsz (na zdjęciach stan "pudełkowy" bez szczotkowanie, impregnacji itp.), podeszwa dainite w tym modelu jest jak najbardziej O.K. i nie dodaje butowi "trepowatości". Sznurowadła wywaliłem od razu, bo te oryginalne wyglądały jakby je wykonano na potrzeby snopowiązałki (na zdjęciach są już takie z multirenowacji). No i taki drobiazg: wystarczająco pojemny karton, w którym buty mieszczą się swobodnie bez żadnego upychania (jak ja nie cierpię tych skąpych przestrzennie kartoników). Myślę, że się polubimy, szczególnie w moich ukochanych zestawach z podwiniętymi, jak przed laty, nogawkami . Więcej będę mógł napisać po kilku przebieżkach, ale chyba nadal buty z brązowych kartonów będę oceniał dobrze (podobnie jak te z niebieskich i "last but not least": zielonych ): Kot ocenia pozytywnie, choć okazał się "sam w sobie" dużo dynamiczniejszy niż moje nowe nabytki : 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proki1971 Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Okazja czyli...... gdzieś jakieś wyprzedaże czy po prostu w wyjątkowej cenie ta jedna para? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 O.K. zdradzę sekret : buty pochodzą z likwidacji warszawskiego sklepu. Tutaj dostępny jeszcze jeden egzemplarz (inny, choć zbliżony model na podeszwie "commando"- qrcze, nawet nie wiem czy nie fajniejszy od mojego )): http://www.ebay.com/itm/CHURCHS-by-PRADA-8-UK-9-US-DARK-OLIVE-GREY-MADE-IN-ENGLAND-CHURCHS-THAVAR-/161905411808?hash=item25b25086e0:g:bxkAAOSwNphWXuRF Sprzedawca sprawdzony przeze mnie . Zainteresowanym na priva mogę podać jego numer telefonu (myślę, że się nie obrazi ), który podał mi "zagadany" na e-bayu. Warto się pospieszyć, bo zostały ostanie egzemplarze. Cena w kraju: poniżej "tysiaka" z wysyłką. Buty bez najmniejszej wady, nawet karton w idealnym stanie, co przy zakupie z UK regułą nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proki1971 Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Hej. To ja poproszę na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 ... lub jeszcze na innym "popularnym portalu akcyjnym" za 849 zł: http://allegro.pl/church-s-by-prada-oliwkow-szary-7-41-8-42-i5824059106.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 ... lub jeszcze na innym "popularnym portalu akcyjnym" za 849 zł: http://allegro.pl/church-s-by-prada-oliwkow-szary-7-41-8-42-i5824059106.html O żesz... tutaj nawet nie zaglądam... a jak widać, warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. maciato Napisano 6 Grudzień 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2015 Edward Green Nevis w kolorze oliwkowym: Serce mocniej bije ... 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulyt50 Napisano 6 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2015 Piękne,moje serce też mocniej zaczęło bić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 7 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2015 Planuję kupić na dniach buty i waham się między tymi Meerminami: https://www.meermin.es/grupoMTO.php?idGrupo=300# a jakimiś trzewikami z Shoepassion. Cena Meerminów to 200 Euro z wysyłką (bez możliwości zwrotu), a Shoepassion 240 Euro (mam możliwość przymierzyć na miejscu). Warto Waszym zdaniem dołożyć 40 Euro różnicy z zdecydować się na Shoepaasion? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 7 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2015 Zapisy na te Meerminy już się skończyły, więc chyba problem sam się rozwiązał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 7 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2015 Udało mi się na nie zapisać mejlem po upływie czasu. Z meerminami obawiam się jednak, że dobiorę zły rozmiar i nie będę mógł zwrócić, a poza tym wysyłka zaplanowana jest na luty 2016. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Panowie bardzo proszę o radę. Dotarły do mnie trzewiki Markowskiego. Wydaje mi się, że są delikatnie za małe. Duży palec kończy się w miejscu zaznaczonym na zdjęciach. Jest to rozmiar 7. Niestety 7,5 jest już nie dostępny i zastanawiam się czy 8 nie będą za duże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 @Panam: ale czujesz ucisk na palce (na szerokość)? bo bazując na samym zaznaczeniu ciężko się odnieść. Jeśli cisną na szerokość, to nie warto się męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lorentz Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Panowie bardzo proszę o radę. Dotarły do mnie trzewiki Markowskiego. Wydaje mi się, że są delikatnie za małe. Duży palec kończy się w miejscu zaznaczonym na zdjęciach. Jest to rozmiar 7. Niestety 7,5 jest już nie dostępny i zastanawiam się czy 8 nie będą za duże? Jeżeli nie cisną na szerokość, a jedynie dotykasz palcem to proponuję włożyć podpiętki. U mnie pomogło, bo stopy są pod kątem więc dzięki tym milimetrom nie ma już bezpośredniego kontaktu palca z czubkiem buta. Natomiast jeżeli ściska ci wszystkie palce to tak jak napisał Hargin - nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Dziekuję. Ciężko to też dokładnie określić, ponieważ skóra jest bardzo gruba, a nie chcę też w nich przejść tak jak się chodzi normalnie żeby ich nie pozaginać. Generalnie cisną na boki i to mocno. Jeśli chodzi o przód to przesuwając stopę kilka milimetrów jestem w stanie dotknąć czubka (lub jego okolic) nie jestem również w stanie założyć inne niż najcieńsza skarpetka. @Hargin, @Lorentz - co macie na myśli pisząc "nie warto"? nie warto się w nich męczyć i wymienić na większe czy w ogóle nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 @Panam - nie warto się męczyć butami, które cisną Ja bazując na własnej (co nie znaczy nie wiadomo jakiej) praktyce doszedłem do wniosku - jeśli buty są niewygodne w pierwszym kontakcie, to rezygnuję. Szkoda nóg na tzw. "rozchodzenie" - bo odbywa się to kosztem nas samych. Markowski ma bardzo wąskie kopyto, jak wynika z opinii innych użytkowników i nie każdemu są pisane. Buty o rozmiar większe, będą pewnie ciut szersze, ale luz na długość może powodować dyskomfort i pewnie brzydko się połamią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 @Hargin - oczywiście zgadzam się z Tobą tylko może po prostu te są za małe a 8 będą dobre. Jak podałem w sklepie swoje wymiary stopy to niby od razu mi 8 zalecali. Czy nie jest tak, że duży palec powinien się kończyć w miejscu "przetłoczenia" na czubku? to wygląda tak jakby właśnie po to było zrobione. Buty właśnie odesłałem - 82 zł. Buty do tanich nienależą to przynajmniej wysyłka niedroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lorentz Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 @Hargin - oczywiście zgadzam się z Tobą tylko może po prostu te są za małe a 8 będą dobre. Jak podałem w sklepie swoje wymiary stopy to niby od razu mi 8 zalecali. Czy nie jest tak, że duży palec powinien się kończyć w miejscu "przetłoczenia" na czubku? to wygląda tak jakby właśnie po to było zrobione. Buty właśnie odesłałem - 82 zł. Buty do tanich nienależą to przynajmniej wysyłka niedroga Za ciasne buty zawsze można rozbić, chociaż tak naprawdę rzadko kiedy warto to robić. Z butami za dużymi jest większy problem. Mam jedną parę w którą władowałem za duże prawidła i jak po miesiącu założyłem to mi pięta wyszła górą. Skorygowałem wkładką, ale od dzisiaj jak zakładam je rano to prawa stopa pływa, dopiero po południu jak nogi trochę puchną jest prawie idealnie Ale jak możesz zamówić 8 to zamów i sprawdź, bo inaczej będziesz się gryzł i żałował, że nie spróbowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik_O Napisano 3 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2016 Szanowni, Niezmiernie miło będzie mi przyłączyć się do dyskusji. Co sądzicie o tym modelu: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/442,berwick-321-country-calf.html Czy wart jest swojej ceny? Jak oceniacie stopień jego formalności? Swoją drogą, ciekawe jest to, że w szczycie zimowego sezonu tak trudno jest kupić trzewiki w cenie ok. 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 6 Styczeń 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Koledzy, ostatnio pogoda nareszcie zaczęła przypominać zimę dlatego od pewnego czasu coraz częściej chodzę w trzewikach. Obecnie mam dwie pary trzewików, Yanko 525Y Cuero ( http://patine.pl/yanko-style-525-trzewiki-jasny-braz.html) oraz balmorale Meermin Dark Brown Lama Calf ( https://www.meermin.es/articulo.php?idArt=4482 ). Obie pary kupiłem na jesieni 2014, w bardzo zbliżonych cenach (Yanko po rabacie). Buty były użytkowane ubiegłej zimy oraz jesieni i trochę na jesieni tego roku, obu par używałem z podobną częstotliwością. Postanowiłem się z Wami podzielić kilkoma przemyśleniami o tym jak wypada porównanie butów po nieco ponad roku użytkowania. Na początek kilka zdjęć: Rozmiar Meerminy są w rozmiarze 7,5 na kopycie Hiro, a Yanko w rozmiarze 7 na kopycie 960. Pomimo tego, że Yanko są o pół rozmiaru mniejsze, są tylko minimalnie krótsze a dużo szersze. Mam w nich dużo więcej luzu niż w Meerminach. Wygląd Obie pary mają naprawdę ładny kolor, zdjęcia nie oddają tego w pełni (najbliżej jest chyba pierwsze). Zarówno czekoladowy kolor Meerminów jak i przypominające nieco miedź Cuero Yanków bardzo mi się podobają. Yanko jak wspominałem wyżej są szersze i widać to też w wyglądzie butów. Probówałem im parę razy zrobić do "Jakie buty mam dziś na sobie" zdjęcie "z góry" i za każdym razem wychodziły trochę jak bezkształtne kloce. Nie znaczy to, że są brzydkie. Na nodze prezentują się dobrze, po prostu przez tę szerokość buty patrząc od góry nie wyglądają najkorzystniej (ten, kto próbował kiedyś robić zdjęcia rozmaitych chukka na pewno wie o czym piszę) i są w kształcie bardzo casualowe (co zgrywa się dobrze z jasnym kolorem i otwartą przyszwą). Meerminy są smuklejsze, z zamkniętą przyszwą i w ciemniejszym kolorze, przez co są bardziej eleganckie. Według mnie obie pary butów są równie ładne, po prostu mają trochę inny charakter. Wykonanie Obie pary są wykonane starannie, nie zauważyłem żadnych plamek itp. usterek, które często pojawia się w butach hiszpańskich marek (ale też nie oglądam butów pod lupą). Zarówno Yanko jak i Meermin mają podeszwę typu York (guma+skóra), która wygląda praktycznie tak samo w obu parach ale różnica w użytkowaniu jest zauważalna. Podeszwa Meerminów jest dosyć sztywna, podczas gdy Yanko ma lepszą, bardziej "sprężystą" podeszwę, która podczas chodzenia wywoływała u mnie skojarzenie z podeszwą Dainite. Obie pary mają również haczyki i tutaj z kolei wygrywa Meermin. W Yankach, są one wykonane z miękkiego metalu przez co zdarza im się odgiąć, czy przygiąć co czasem powoduje trudności z zasznurowaniem lub rozsznurowaniem buta. Haczyki w Meerminach są lepszej jakości, są sztywniejsze i się nie zginają. Yanko są bardzo szerokie w okolicy kostki, przez co skóra łamie się tam bardzo mocno i zauważalnie. Dyskutowaliśmy kiedyś o tym na forum, niektórym to nie przeszkadza, mi to się nie podoba. I na koniec jeszcze drobiazg, według mnie bardzo łatwy i równocześnie wart poprawienia w Yanko - fabryczne sznurowadła są po prostu brzydkie. Jestem leniwy i wciąż ich nie zmieniłem, ale za każdym razem kiedy wiążę buty przechodzi mi przez głowę myśl "kto do tej klasy butów dał tak brzydkie sznurowadła...". Skóra Obie skóry są według mojej oceny laika dobrej jakości, bardzo dobrze przyjmują kosmetyki. Skóra Meerminów jest trochę grubsza, bardziej mięsista i w mojej opinii ładniej się starzeje, ale z kolei do momentu rozchodzenia była sporo sztywniejsza (o czym za chwilę), obecnie jest już mięciutka i przyjemna. Nie jest to zwykła, gorsza od używanej w Yanko, skóra której Meermin używa do oxfordów z kolekcji Classic. W dodatku bardzo podoba mi się jej faktura. Tutaj według mnie Meerminy są trochę lepsze. Wygoda Gdybym miał oceniać buty w pierwszym miesiącu od zakupu Yanko wygrałyby zdecydowanie! Przez pierwsze kilka wyjść coś tam delikatnie uwierało, ale nigdy nie obtarły mnie mocno i bardzo szybko stały się bardzo komfortowe. Z kolei pierwszy miesiąc z Meerminami był ciężki i bolesny. Teraz wygoda obu par jest porównywalna, ale wciąż wygrywają Yanko z powodu przyjemniejszej podeszwy o której pisałem wcześniej. Podsumowanie Obie pary są warte swojej ceny i nie żałuję ich zakupu, ale należy też mieć świadomość że zarówno Yanko jak i Meermin nie są idealne i mają wady. Według mnie buty są porównywalnej jakości, obu parom postawiłbym w skali szkolnej solidną czwórkę. Piątki dla Meerminów nie będzie z powodu nie najlepszej podeszwy i bolesnego procesu rozchodzenia. Z kolei Yanko traci punkty za kiepskie haczyki, za szeroką cholewkę w okolicach kostki oraz (w mojej opinii) troszkę gorszą skórę. Gdybym miał kupować w cenach regularnych, wziąłbym Meerminy bo są 30% tańsze, a gorsze nie są. Wyszedł w sumie bardzo długi post, ale może przyda się komuś, kto zastanawia się nad kupnem trzewików którejś z tych firm. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi