Skocz do zawartości

Trzewiki (Boots), obuwie zimowe - zdjęcia, komentarze, kupno

Gość gccg

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś gdy nic nie wiedziałem jeszcze o butach i impregnacji miałem trzewiki marki Bata, zamszowe. Niczym nie potraktowane służyły mi dzielnie ze 4 zimy,nie tylko w mieście. Dopiero kilkugodzinny, kilkukilometrowy marsz przez góry i lasy w śniegu po kolana przemoczył je do cna. Wysuszyłem, czymś w końcu popsikałem i dalej służyły jeszcze ze dwie zimy, zanim podeszwa powiedziała dość i po prostu pękła. Nie wiem czy przez pierwsze lata nawet szczotkowałem ten zamsz. Finalnie nadal wyglądał znośnie, oczywiście jak na tego typu buty.

• Oceniam pozytywnie 1

• 1 month later...

Właśnie dotarły do mnie nowe trzewiki, tym razem wykonane z zamszu (już nie mogę się doczekać swoich Sargentów, które Marcin organizuje w ramach zamówienia grupowego :-P ). Takich jeszcze nie miałem, tzn. miałem, ale coś ćwierć wieku temu z okładem (tutaj wspominałem:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3048-zastanawiam-si%C4%99-nad-kupnem/page-93#entry153528

Trochę z sentymentu zamówiłem coś, co miało w zamyśle przypomnieć mi "stare, dobre czasy", ale w wersji odzwierciedlającej mój obecny "stan ducha" ;). Mój wybór padł na model Church Caldecott (seria "Custom Grade"). Piszę "mój wybór", ale zakup był absolutnie spontaniczny, gdyż jak zwykle "trafiła się okazja".

Jest to model wykonany na wygodnym dla "szerokostopowców" kopycie 103 w tęgości G. W tej odmianie wystarczył mi rozmiar 8 UK, gdy zazwyczaj wybieram 8,5. Mimo, że na długość są "na styk", to szerokie kopyto powoduje, że buty są wygodne "od już", choć obszerność wizualnie robi swoje i ten model do najdynamiczniejszych nie należy. Pierwsze wrażenia organopleptyczne: świetny zamsz (na zdjęciach stan "pudełkowy" bez szczotkowanie, impregnacji itp.), podeszwa dainite w tym modelu jest jak najbardziej O.K. i nie dodaje butowi "trepowatości". Sznurowadła wywaliłem od razu, bo te oryginalne wyglądały jakby je wykonano na potrzeby snopowiązałki (na zdjęciach są już takie z multirenowacji). No i taki drobiazg: wystarczająco pojemny karton, w którym buty mieszczą się swobodnie bez żadnego upychania (jak ja nie cierpię tych skąpych przestrzennie kartoników). Myślę, że się polubimy, szczególnie w moich ukochanych zestawach z podwiniętymi, jak przed laty, nogawkami :-D. Więcej będę mógł napisać po kilku przebieżkach, ale chyba nadal buty z brązowych kartonów będę oceniał dobrze (podobnie jak te z niebieskich i "last but not least": zielonych  :D  ):

post-6001-0-76234500-1449175749_thumb.jppost-6001-0-92891000-1449175300_thumb.jppost-6001-0-60581200-1449175315_thumb.jp

Kot ocenia pozytywnie, choć okazał się "sam w sobie" dużo dynamiczniejszy niż moje nowe nabytki ;)  :

post-6001-0-77867600-1449175363_thumb.jppost-6001-0-98022000-1449175374_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 6

O.K. zdradzę sekret :) : buty pochodzą z likwidacji warszawskiego sklepu. Tutaj dostępny jeszcze jeden egzemplarz (inny, choć zbliżony model na podeszwie "commando"- qrcze, nawet nie wiem czy nie fajniejszy od mojego ;-) )):

http://www.ebay.com/itm/CHURCHS-by-PRADA-8-UK-9-US-DARK-OLIVE-GREY-MADE-IN-ENGLAND-CHURCHS-THAVAR-/161905411808?hash=item25b25086e0:g:bxkAAOSwNphWXuRF

Sprzedawca sprawdzony przeze mnie ;) . Zainteresowanym na priva mogę podać jego numer telefonu (myślę, że się nie obrazi ;) ), który podał mi "zagadany" na e-bayu. Warto się pospieszyć, bo zostały ostanie egzemplarze. Cena w kraju: poniżej "tysiaka" z wysyłką. Buty bez najmniejszej wady, nawet karton w idealnym stanie, co przy zakupie z UK regułą nie jest.

Planuję kupić na dniach buty i waham się między tymi Meerminami:

https://www.meermin.es/grupoMTO.php?idGrupo=300#

a jakimiś trzewikami z Shoepassion. Cena Meerminów to 200 Euro z wysyłką (bez możliwości zwrotu), a Shoepassion 240 Euro (mam możliwość przymierzyć na miejscu). Warto Waszym zdaniem dołożyć 40 Euro różnicy z zdecydować się na Shoepaasion? Dzięki!

• 2 weeks later...

Panowie bardzo proszę o radę.

Dotarły do mnie trzewiki Markowskiego. Wydaje mi się, że są delikatnie za małe. Duży palec kończy się w miejscu zaznaczonym na zdjęciach.

Jest to rozmiar 7. Niestety 7,5 jest już nie dostępny i zastanawiam się czy 8 nie będą za duże?

b1.jpg

b3.jpg

Panowie bardzo proszę o radę.

Dotarły do mnie trzewiki Markowskiego. Wydaje mi się, że są delikatnie za małe. Duży palec kończy się w miejscu zaznaczonym na zdjęciach.

Jest to rozmiar 7. Niestety 7,5 jest już nie dostępny i zastanawiam się czy 8 nie będą za duże?

Jeżeli nie cisną na szerokość, a jedynie dotykasz palcem to proponuję włożyć podpiętki. U mnie pomogło, bo stopy są pod kątem więc dzięki tym milimetrom nie ma już bezpośredniego kontaktu palca z czubkiem buta. Natomiast jeżeli ściska ci wszystkie palce to tak jak napisał Hargin - nie warto.

Dziekuję.

Ciężko to też dokładnie określić, ponieważ skóra jest bardzo gruba, a nie chcę też w nich przejść tak jak się chodzi normalnie żeby ich nie pozaginać. Generalnie cisną na boki i to mocno. Jeśli chodzi o przód to przesuwając stopę kilka milimetrów jestem w stanie dotknąć czubka (lub jego okolic) nie jestem również w stanie założyć inne niż najcieńsza skarpetka.

@Hargin, @Lorentz - co macie na myśli pisząc "nie warto"? nie warto się w nich męczyć i wymienić na większe czy w ogóle nie warto?

@Panam - nie warto się męczyć butami, które cisną :) Ja bazując na własnej (co nie znaczy nie wiadomo jakiej) praktyce doszedłem do wniosku - jeśli buty są niewygodne w pierwszym kontakcie, to rezygnuję. Szkoda nóg na tzw. "rozchodzenie" - bo odbywa się to kosztem nas samych. Markowski ma bardzo wąskie kopyto, jak wynika z opinii innych użytkowników i nie każdemu są pisane. Buty o rozmiar większe, będą pewnie ciut szersze, ale luz na długość może powodować dyskomfort i pewnie brzydko się połamią.

• Oceniam pozytywnie 1

@Hargin - oczywiście zgadzam się z Tobą tylko może po prostu te są za małe a 8 będą dobre. Jak podałem w sklepie swoje wymiary stopy to niby od razu mi 8 zalecali. Czy nie jest tak, że duży palec powinien się kończyć w miejscu "przetłoczenia" na czubku? to wygląda tak jakby właśnie po to było zrobione. Buty właśnie odesłałem - 82 zł. Buty do tanich nienależą to przynajmniej wysyłka niedroga :)

@Hargin - oczywiście zgadzam się z Tobą tylko może po prostu te są za małe a 8 będą dobre. Jak podałem w sklepie swoje wymiary stopy to niby od razu mi 8 zalecali. Czy nie jest tak, że duży palec powinien się kończyć w miejscu "przetłoczenia" na czubku? to wygląda tak jakby właśnie po to było zrobione. Buty właśnie odesłałem - 82 zł. Buty do tanich nienależą to przynajmniej wysyłka niedroga :)

Za ciasne buty zawsze można rozbić, chociaż tak naprawdę rzadko kiedy warto to robić. Z butami za dużymi jest większy problem. Mam jedną parę w którą władowałem za duże prawidła i jak po miesiącu założyłem to mi pięta wyszła górą. Skorygowałem wkładką, ale od dzisiaj jak zakładam je rano to prawa stopa pływa, dopiero po południu jak nogi trochę puchną jest prawie idealnie :)

Ale jak możesz zamówić 8 to zamów i sprawdź, bo inaczej będziesz się gryzł i żałował, że nie spróbowałeś.

• 3 weeks later...

Szanowni,

Niezmiernie miło będzie mi przyłączyć się do dyskusji. Co sądzicie o tym modelu:

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/442,berwick-321-country-calf.html

Czy wart jest swojej ceny? Jak oceniacie stopień jego formalności? Swoją drogą, ciekawe jest to, że w szczycie zimowego sezonu tak trudno jest kupić trzewiki w cenie ok. 800 zł.