Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś poradzi kiedy zacząć interesować się zakupem....

Od razu sprawdzić, czy jest jakiś krój, który pasuje na sylwetkę.

@mosze Nie stać mnie na noc powyżej 1000 zł. Dlatego zaznaczylem, że chce kupić polską markę (czytając to forum doszedłem do wniosku, iż taki wybór to dobra proporcja cena/jakosc).

Poza tym to nie jest odpowiedz na moje pytanie;)

Chyba jednak jest. Jeśli podoba Ci się coś z aktualnej kolekcji to powinieneś zmierzyć już teraz i poczekać z wyborem do wyprzedaży. Choć obawiam się, że możesz się przestrzelić z terminem (wyprzedaże ruszają zdaje się z końcem sierpnia i bywa różnie z dostępnością w niższej cenie poszczególnych modeli, szczególnie na początku). 

W budżecie 1000zł możesz kupić SuitSupply z linii BlueLine (259€), co z założenia jest bezpiecznym wyborem (klasyczne modele), a jakość jest w tym budżecie z założenia dużo lepsza. Spokojnie zamówisz, pomierzysz i zdecydujesz. 

• Oceniam pozytywnie 3

Warto nadmienić, że tego rodzaju obszycia w jakimś stopniu determinują kolorystycznie zestaw, a biała koszula traci swoją uniwersalność i formalny charakter. Obszycia są mimo wszystko widoczne, tak jak ów wzór na kołnierzu. Czasem nawet po zawiązaniu krawata wzór jest widoczny, co bardzo psuje efekt.

IMO ten trend (trochę wylansowany przez Hilfigera) jest czasowy.

W przypadku koszul Stënstroms obszycie kołnierzyka nie jest widoczne po zawiązaniu krawata.

@Mosze - podzielam Twoją opinię, na wyjątkowe okazje zdecydowanie klasyczna biel, mniej formalnie i z koordynacją pasują z i bez krawata.

Są koszule z obszyciem kołnierzyka i mankietów ale z klasycznymi perłowymi guzikami i białą nitką.

Dziękuję pięknie za Wasze opinię.

Oczywiście z racji iż białych koszul nigdy dość, idealnie byłoby żeby była cała biała ale jako że bardzo mi odpowiada jakoś koszul Stenströms i jestem urzeczony "stylem" to jeśli cały czas będzie dostępna w sklepie to postanowiłem ją nabyć.

ps. tak sobię teraz myślę że przecież tej zielonej nici i tak nie będzie widać pod krawatem (jak i kontrastowego obszycia kołnierzyka i mankietów) i będzie to taki "ukryty smaczek".

Pozdrawiam

Smaczek jak podwójny kołnierz. Dobre dla stażysty, ale nie mężczyzny na poziomie.

Zwykła biała byłaby zaś ogólnego rażenia.

Zupełnie nie rozumiem tak kategorycznej opinii. Porównanie do podwójnego kołnierza, który bardzo się wyróżnia i paskudnie rzuca się w oczy, jest zupełnie nie na miejscu w przypadku tak drobnych i jednak dość subtelnych modyfikacji. Świetna koszula, trzeba tylko wiedzieć, kiedy ją zakładać.

• Oceniam pozytywnie 1

Jeszcze gdyby to była biała koszula w drobną kratę w tym kolorze, to by jeszcze to było na poziomie "ujdzie", ale nawet wtedy moim zdaniem użycie zamiast tego korespondujących kolorem guzików dałoby lepszy efekt. To w końcu jest biała koszula, której urok polega na prostocie - taka w kolorze by zniosła trochę więcej jednak, bo by nie było tak wulgarnego kontrastu.

Na białej każdy ciemniejszy kolor będzie rzucał się w oczy. Czy naprawdę zależy nam na efekcie "modnej licealistki" - wszystko czarne, ale torebka i pantofelki np. jaskrawe żółte? Nie o taką subtelność tutaj walczymy :)

• Oceniam pozytywnie 2

Bo ja nie do końca rozumiem: na zdjęciu widzę klasyczną, białą koszulę z kontrastowym obszyciem pod kołnierzem (nie widać), pod mankietami (nie widać), wokół guzików (nie widać pod krawatem, a kołnierzyk koszuli wręcz prosi się o krawat); jedyne co ewentualnie widać to kontrastowa nić wokół guzików na mankietach.

To tak jakby ktoś pokazał klasyczny, granatowy blezer z 100% wełny wysokiej jakości, wykończenie w pełni z zasadami sztuki, ale z podszewką w hawajskie palmy i został zrównany z ziemią za pokazywanie śmiesznej marynareczki pseudostudniówkowej z najgorszej sieciówki.

Ale pax i proponuję przenieść do wątku o koszulach.

• Oceniam pozytywnie 4

Gdzie pozbywacie się starych, nienoszonych marynarek i garniturów, żeby nie wywalać tego do kosza? Mam kilka garniturów z czasów licealno-studenckich, kiedy i sylwetkę miałem inną i nie wiedziałem jak dobrze wybrać - w obu przypadkach mniejsze lub większe ilości poliestru, kroje raczej mało broniące się dzisiaj. Na Allegro nie idą nawet za złotówkę - sprawdzałem ;-) W stanie są idealnym i żal mi po prostu wyrzucić do śmieci. Mamy niby takie kosze na używaną odzież, ale obiegowa opinia, że ciuchy nie trafiają wcale do potrzebujących mocno mnie do nich zniechęca. No i studniówkowy garnitur to nie ciepła bluzka.

Rzeczy w dobrym stanie i nie sprzed miliona lat warto oddac do Sue Ryder Foundation: sueryder.pl

Dzień dobry / Dobry wieczór wszystkim forumowiczom!

Mam następujące pytanie.

Pewnego razu kupiłem sobie garnitur w Albione ze spodniami dobrze dopasowanymi i marynarką trochę za dużą.

Od tamtej pory trochę urosłem wszerz i marynarka jest super dopasowana, a spodnie udaje mi się założyć, ale mogą pęknąć w każdej chwili.

Potrzebuję nowych spodni z identycznego materiału. Co robić?

Szukać w sklepach garniturów do rozkompletowania? W Albione nie sprzedają samych spodni, tylko całe garnitury.

Może szyć u krawca?

Pozdrawiam

Mam pytanie do tych z Państwa, którzy wysyłają paczki do UK (mnie akurat konkretnie chodzi o odesłanie na wymianę rozmiaru butów do Herringa) - z usług jakiej firmy korzystacie, bo nie ukrywam, że sugerowany przez Anglików DHL express to jednak delikatna rozpusta (taka za jakieś 200 złotych) ;)

Pozdrawiam.

@Zając Poziomka

Od wieków nie korzystałem z usług Poczty Polskiej i właśnie zastanawiałem się, jak to teraz wygląda? ;)

Ale chyba właśnie spróbuję romansu z naszą byłą monopolistką.

@ Hargin

No niestety właśnie nie PayPal.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

No to buty poszły pocztą polską. Jest tak, jak Panowie piszecie - szybko, łatwo, bezproblemowo. Pani na poczcie sympatyczna i kompetentna. Jakość obsług na pewno na co najmniej satysfakcjonującym poziomie (szkoda, że paczki wysyłanej do Anglii nie da się ubezpieczyć).

Pozdrawiam.