Vit Napisano 18 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2014 dzięki Lathlear. Na ile się orientuję, to oddanie rzeczy do przeróbki krawieckiej jest jednoznaczne z zawarciem umowy o dzieło. Tym samym krawiec zobowiązuje się do uzyskania pewnego rezultatu i - w przeciwieństwie do umowy zlecenia, gdzie główną cechą jest staranne wykonywanie czynności przez jakiś czas - nie jest istotne, czy dokonał należytej staranności czy nie. Liczy się tylko końcowy rezultat. Polecam przejrzeć kodeks cywilny, art. 627-646 (w szczególności art. 637). Oczywiście pod warunkiem, że źle wykonane/zniszczone dzieło nie było też wynikiem Twojego działania (art. 639). W skrócie: tak, jeżeli krawiec nie tylko nie wywiązał się z wykonanego dzieła, ale i pogorszył stan oryginalny rzeczy, jak najbardziej przysługuje Ci rękojmia (tak jak przy sprzedaży, art. 556 w górę). Tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 18 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2014 Mam wątpliwość, czy nie zażyczyłem sobie odrobinę zbyt krótkich spodni. Co sądzicie? Spodnie są wąskie. Załamują się na bucie z przodu. Są ok. Dłuższe, z przodu by się już fałdowały. Jedynie skracane na ukos sięgałyby niżej na obcas. Kto by tam skracał na ukos? Bardzo ładne buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 18 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2014 Buty TJ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 18 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2014 Chyba Carmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Czy brak butonierki w klapach w szpic to błąd? Zamówiłem pierwsze MTM i prosiłem, żeby jej nie dodawać, ale teraz mam wątpliwości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Czy brak butonierki w klapach w szpic to błąd? Zamówiłem pierwsze MTM i prosiłem, żeby jej nie dodawać, ale teraz mam wątpliwości ... Jak są wątpliwości, to nie ma wątpliwości - błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Coś tak czułem. Zapytam, czy da się dorobić, ale boje się, że wyjdzie to źle. Wyszedłem z założenia, że skoro widywałem po dwie, to jest tutaj pewna dowolność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Butonierkę robi się na końcu (o ile się nie mylę ), więc nie ma problemu z jej dodaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Panowie gdzie trzymacie/przechowujecie swoje poszetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Tradycyjnie - bispołkowa skrzynka na poszetki wykończona skórą aligatora ( patynowana ). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Ja skórę aligatora uważam za wulgarną i swoje poszetki trzymam w skrzynce z żółtego złota (intensywny kolor, popularny w krajach dawnego ZSRR, a nie jakieś białe udziwnienia) z monogramem zrobionym z małych (do 2 ct) brylantów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 20 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2014 Słabo panowie... Ja trzymam w (NIE)ZWYKŁEJ SZUFLADZIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 Ciekawa dyskusja o koszulach non-iron została wydzielona w osobny wątek: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2820-koszule-non-iron/#entry136860 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matikos Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 Wychodzi na to, że dla swoich klientów mają spore rabaty: Koszula kosztuje u nich 500+-100 zł, więc wychodzi około 1500 za garnitur, czyli o połowę taniej niż gdyby zamawiać "z ulicy". Chyba się skuszę Czy ktokolwiek z forumowiczów ma jakiekolwiek doświadczenia z garniturami od Berga? Albo źle szukam, albo google milczy na ten temat. A szyłeś w E. Bergu garnitur? Jak u nich wygląda proces zamawiania? Skad masz taki flder informacyjny o garniturach? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 matikos: Nie zamawiałem w Bergu garnituru (jedynie koszule MTM, jestem z nich zadowolony). Stąd zresztą moje pytanie czy ktokolwiek miał z ich garniturami do czynienia. Nikt nie odpisał, więc domyślam się że nie. W google też nie ma żadnych informacji na ten temat. Myślę jednak, że za taką cenę (tyle co za RTW z sieciówki) - mogę zaryzykować i do końca roku voucher wykorzystam. Wtedy może podzielę się na forum wrażeniami Voucher dostałem od nich pocztą (pewnie wysyłali wszystkim klientom ich sklepu internetowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrejos Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 Czy jakaś marka oferuje porównywalne koszule pod względem ceny i jakości do TM Lewin czy Charles Tyrwiit o włoskim kołnierzyku i mankietach koktajlowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matikos Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 A w jaki sposób można dostać taki voucher? Mam jeszcze pytanie, gdzie kupujesz buty? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 Czy jakaś marka oferuje porównywalne koszule pod względem ceny i jakości do TM Lewin czy Charles Tyrwiit o włoskim kołnierzyku i mankietach koktajlowych ? O, widzę, żeś z Wrocławia - zajrzyj do Piazza di Moda w Sky Tower i zwróć uwagę na koszule Tiber, które tam są. Dzisiaj tam kupowałem i widziałem, że chyba coś białego z koktajlowym mieli. A że promocja 30% na jeden i 40% na drugi, to pewnie mieszczą się w granicach cenowych, które wskazałeś. Pytanie tylko, o jakie koszule TM Lewin Ci chodzi: patrzę na ich stronę i ceny wahają się od 20 do 90 funtów. Tibery to włoskie koszule w przedziale cenowym Bytoma (280+ zł, średnio ok. 300 zł). Ktoś inny musiałby się wypowiedzieć co do analizy porównawczej jakości, bo Lewinów i Tyrwiitów w rękach nie trzymałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 czy na pogrzeb czarny garnitur + biała koszula + czarny krawat wypada dołożyć białą lnianą poszetkę czy sobie oszczędzić takiego "przepychu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 Wydaje mi się, że jeśli już to tylko w formie paska (tzn. żadnej fantazyjnej nonszalancji tudzież skomplikowanych konstrukcji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 oczywiście mam na myśli tylko i wyłącznie ułożenie tv fold ale "jeśli już" czy odpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 Moim zdaniem biała poszetka w tv fold to jeden z elementów klasycznego, męskiego ubioru garniturowego. Elegancko i poważnie ubrany mężczyzna nigdy nie powinien musieć się z niej tłumaczyć tak samo jak nie tłumaczy się z tego, że "przyozdobił" szyję krawatem . Wysyła zupełnie inny sygnał niż luźno wrzucona jedwabna paisley Innymi słowy, pomimo użytego przeze mnie wyrażenia "jeśli już" - niefortunnie, swoją drogą - jak najbardziej nie krępowałbym się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi