Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

nie jestem znawcą tematu. Szukam jedwabnej poszetki. Znalazłem jedną, której brzegi są ręcznie zwijane w rulonik. Drugi wariant to poszetka z rolowanymi brzegami. Nie wiem której bliżej do klasyki.

Kolejna kwestia koloru, gdzieś na stronie (bodajże sprzedawcy) wyczytałem, że prawdziwy jedwab nigdy nie będzie biały, tylko bardziej ecru, prawda to jest?

brzegi są ręcznie zwijane w rulonik. Drugi wariant to poszetka z rolowanymi brzegami.

Ale czy efektem rolowania nie jest rulonik?

Kolejna kwestia koloru, gdzieś na stronie (bodajże sprzedawcy) wyczytałem, że prawdziwy jedwab nigdy nie będzie biały, tylko bardziej ecru, prawda to jest?

Nie jestem chemikiem ale sądzę, że istnieją substancje w których taki jedwab można 'wykąpać' i stanie on się biały. W końcu czerwony też naturalnie nie jest.

Ale czy efektem rolowania nie jest rulonik?Nie jestem chemikiem ale sądzę, że istnieją substancje w których taki jedwab można 'wykąpać' i stanie on się biały. W końcu czerwony też naturalnie nie jest.

Tak, wiem że można barwić. Chodziło mi

Czy faktycznie naturalny kolor to ecru.

W kwestii różnic rolowana/rulonik - możliwe, że takie różne zdjęcia i mnie wprowadziło w błąd.

1)Rolowane

eleganckipan.com.pl/poszetki/735-biala-poszetka-jedwabna-gladka.html

2)Zwijane w rulonik

www.piodaw.pl/produkt/329/poszetka-jedwabna-biala

sądzę, że trochę inna jest metoda szycia. Rulonik można uzyskać przez odpowiednie przepuszczanie nici lub szyć już zrolowany ręcznie kawałek materiału. Więcej pracy wymaga szycie zrolowanego ręcznie materiału (przynajmniej wg mojego skromnego doświadczenia)

Zda egzamin pod warunkiem, że ma się a) niedużo krawatów, b ) niesamowite metraże na przechowywanie takich pudełek

Ja mam plan podwiesić takie coś w formie "szuflady" pod półką w szafce, gdzie jest i tak niewykorzystana przestrzeń. No i trochę większe, niż 9 sztuk :D

<ciach>

Z tego co mi wiadomo, to jest to prawda i jedwab procesu wybielania nie "trawi". Dlatego można dostać tylko ecru (lub tym podobne kolory zbliżone do białego). Jednak w przypadku białej poszetki z powodzeniem można użyć lnu.

Kupiłem ładny garnitur RTW (Boss Selection); bardzo dobrze leży jak na RTW, ale mam jeden problem: moim zdaniem rękaw jest minimalnie za długi (1,5 cm, max. 2 cm). Jednocześnie wydaje mi się, że guziki zaczynają się dosyć daleko od krawędzi rękawa - między pierwszą dziurką a krawędzia rękawa są jakieś 42 mm. Większość moich marynarek ma w tym miejscu od 18 do 35 mm, tylko jedna (zresztą też Boss Selection) ma 40 mm.

Pytanie: czy myślicie, że w grę wchodzi skrócenie rękawów w moim nowym nabytku o jakieś 15-20 mm bez przesuwania dziurek (dziurki nie są przecięte, ale bez przesuwania na pewno będzie szybciej i taniej)? Czy jest ryzyko, że po tym zabiegu guziki będą za blisko krawędzi rękawu (ok. 20-25 mm) i popsuje to estetykę marynarki?

Nie dziwi Was to, swoją drogą, że może być aż taka różnica w umieszczeniu pierwszej dziurki w rękawie (u mnie w kilkunastu marynarkach od 18 do 42 mm)?

Dzięki za radę.

Pytanie: czy myślicie, że w grę wchodzi skrócenie rękawów w moim nowym nabytku o jakieś 15-20 mm bez przesuwania dziurek (dziurki nie są przecięte, ale bez przesuwania na pewno będzie szybciej i taniej)? Czy jest ryzyko, że po tym zabiegu guziki będą za blisko krawędzi rękawu (ok. 20-25 mm) i popsuje to estetykę marynarki?

Nie lepiej skrócić rękawy od góry? Kombinowanie od dołu może marnie wyglądać jeśli różnica to aż dwa cm.