wyvern Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 Zwinięte w pudełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 Chyba już było. Ja mam coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 Jest okazja to się pochwalę swoim dziełem. Ja przechowuję tak:) Aktualnie natarłem jeszcze pudełka barwiącym woskiem do drewna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 Lubo69, było ale jak widzisz forum jest podzielone w opiniach, który sposób jest lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek2011 Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 Ja przechowuję wiszące, ale po zdjęciu z szyi zwijam rolkę na noc i dopiero potem wieszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 Panowie, nie jestem znawcą tematu. Szukam jedwabnej poszetki. Znalazłem jedną, której brzegi są ręcznie zwijane w rulonik. Drugi wariant to poszetka z rolowanymi brzegami. Nie wiem której bliżej do klasyki. Kolejna kwestia koloru, gdzieś na stronie (bodajże sprzedawcy) wyczytałem, że prawdziwy jedwab nigdy nie będzie biały, tylko bardziej ecru, prawda to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 brzegi są ręcznie zwijane w rulonik. Drugi wariant to poszetka z rolowanymi brzegami. Ale czy efektem rolowania nie jest rulonik? Kolejna kwestia koloru, gdzieś na stronie (bodajże sprzedawcy) wyczytałem, że prawdziwy jedwab nigdy nie będzie biały, tylko bardziej ecru, prawda to jest? Nie jestem chemikiem ale sądzę, że istnieją substancje w których taki jedwab można 'wykąpać' i stanie on się biały. W końcu czerwony też naturalnie nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 Jest okazja to się pochwalę swoim dziełem. Ja przechowuję tak:) Aktualnie natarłem jeszcze pudełka barwiącym woskiem do drewna. Od jakiegoś czasu zbieram się do stworzenia czegoś podobnego, tylko czasu brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 Ale czy efektem rolowania nie jest rulonik?Nie jestem chemikiem ale sądzę, że istnieją substancje w których taki jedwab można 'wykąpać' i stanie on się biały. W końcu czerwony też naturalnie nie jest. Tak, wiem że można barwić. Chodziło mi Czy faktycznie naturalny kolor to ecru. W kwestii różnic rolowana/rulonik - możliwe, że takie różne zdjęcia i mnie wprowadziło w błąd. 1)Rolowane eleganckipan.com.pl/poszetki/735-biala-poszetka-jedwabna-gladka.html 2)Zwijane w rulonik www.piodaw.pl/produkt/329/poszetka-jedwabna-biala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 Mi bardziej podobają się wykończenia w podanym przez Ciebie drugim linku. http://www.poszetka.com/product-pol-1174-szlachetny-jedwab-z-lnem-ecru.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmakus Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 sądzę, że trochę inna jest metoda szycia. Rulonik można uzyskać przez odpowiednie przepuszczanie nici lub szyć już zrolowany ręcznie kawałek materiału. Więcej pracy wymaga szycie zrolowanego ręcznie materiału (przynajmniej wg mojego skromnego doświadczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beere Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 A co do poszetek... Nosicie casualowe poszetki (kolorowy jedwab, bawełna) bez krawata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 A co do poszetek... Nosicie casualowe poszetki (kolorowy jedwab, bawełna) bez krawata? Zawsze jak zakładam marynarkę, to mam również poszetkę. Jeśli jest to odd jacket, to zazwyczaj bez krawata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 Przyszły dzisiaj do mnie nowe buty. Okazały się troszkę za duże. Z racji mojego wieku noga mi jeszcze urośnie... A rozmiaru mniejszego nie ma. Wkładka załatwi sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 Wkładka kosztuje maks dychę - kup i zobacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 Albo zapiętek (wkładka zmniejszy też objętość buta, zapiętek tylko długość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Zda egzamin pod warunkiem, że ma się a) niedużo krawatów, b ) niesamowite metraże na przechowywanie takich pudełek Ja mam plan podwiesić takie coś w formie "szuflady" pod półką w szafce, gdzie jest i tak niewykorzystana przestrzeń. No i trochę większe, niż 9 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dignito.Michał Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 <ciach> Kolejna kwestia koloru, gdzieś na stronie (bodajże sprzedawcy) wyczytałem, że prawdziwy jedwab nigdy nie będzie biały, tylko bardziej ecru, prawda to jest? Z tego co mi wiadomo, to jest to prawda i jedwab procesu wybielania nie "trawi". Dlatego można dostać tylko ecru (lub tym podobne kolory zbliżone do białego). Jednak w przypadku białej poszetki z powodzeniem można użyć lnu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Mam z lnu, chciałem jeszcze z jedwabiu. Dla porównania, lniana strasznie mi wypycha brustaszę przy ułożeniu w tv fold. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 TV fold. Może cieńszy len, mniejsza chusteczka są rozwiązaniem problemu wypychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Kupiłem ładny garnitur RTW (Boss Selection); bardzo dobrze leży jak na RTW, ale mam jeden problem: moim zdaniem rękaw jest minimalnie za długi (1,5 cm, max. 2 cm). Jednocześnie wydaje mi się, że guziki zaczynają się dosyć daleko od krawędzi rękawa - między pierwszą dziurką a krawędzia rękawa są jakieś 42 mm. Większość moich marynarek ma w tym miejscu od 18 do 35 mm, tylko jedna (zresztą też Boss Selection) ma 40 mm. Pytanie: czy myślicie, że w grę wchodzi skrócenie rękawów w moim nowym nabytku o jakieś 15-20 mm bez przesuwania dziurek (dziurki nie są przecięte, ale bez przesuwania na pewno będzie szybciej i taniej)? Czy jest ryzyko, że po tym zabiegu guziki będą za blisko krawędzi rękawu (ok. 20-25 mm) i popsuje to estetykę marynarki? Nie dziwi Was to, swoją drogą, że może być aż taka różnica w umieszczeniu pierwszej dziurki w rękawie (u mnie w kilkunastu marynarkach od 18 do 42 mm)? Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Wg mnie nie ma problemu; jest to kwestia subiektywna, a jak będzie źle, to zawsze możesz przesunąć później. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Dzięki, mosze. Tak właściwie to tych guziczków przy rękawie jest aż 5 (zachodzące na siebie) - za dużo, nie? Zostawię 4 i problem z głowy. Bo 4 "kissing buttons" w formalnej garniturowej marynarce są ok...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz W. Fita Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 TV fold. Może cieńszy len, mniejsza chusteczka są rozwiązaniem problemu wypychania. Batyst ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Pytanie: czy myślicie, że w grę wchodzi skrócenie rękawów w moim nowym nabytku o jakieś 15-20 mm bez przesuwania dziurek (dziurki nie są przecięte, ale bez przesuwania na pewno będzie szybciej i taniej)? Czy jest ryzyko, że po tym zabiegu guziki będą za blisko krawędzi rękawu (ok. 20-25 mm) i popsuje to estetykę marynarki? Nie lepiej skrócić rękawy od góry? Kombinowanie od dołu może marnie wyglądać jeśli różnica to aż dwa cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi