R0bert Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Dziekuje, postaram się później zdać relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaszmirowy Ludek Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Dzień dobry, od jakiegoś czasu przeglądam forum, a nieco dłużej interesuję się tematem smokingu, ponieważ ten właśnie strój chciałbym włożyć na swój ślub, który odbędzie się w czerwcu tego roku. Czytając opisywane tutaj zagadnienia, a także blogi Dra Kilroya i Szarmanta, powoli klaruje się w mojej głowie obraz smokingu, który chciałbym uszyć (nie swoimi rękami oczywiście) na tę okazję. Jednak nurtuje mnie podstawowe pytanie, które uznałem, że najbardziej będzie pasować do tego właśnie wątku, ponieważ jest krótkie . Mianowicie: czy na taką okazję, jaką jest ślub (własny) lepiej włożyć smoking półformalny czy nieformalny? Od razu dodam, że ślub rozpocznie się o 19:00, a moje obawy wiążą się z tym, że nie chciałbym być overdressed w smokingu półformalnym (kiedy większość gości zapewne przyjdzie w garniturach), ale także nie chciałbym, żeby zarzucono mi faux pas, krytykując smoking nieformalny. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Na własnym ślubie możesz być overdressed, zresztą skoro na zaproszeniu nie precyzujesz stroju dla gości to i tak nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Nie chciałbym wyręczać znakomitych Kolegów z forum o ogromnej wiedzy, ale wg mnie pan młody na ślubie nigdy nie będzie overdressed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalm1969 Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Pewnie nie ma aż takiego znaczenia, czy byłby półformalny, czy nieformalny, skoro i tak będzie lepszy niż większośc tego, co będą na sobie mieli goście (czyli nieformalne garnitury). Gorzej jednak z tym, że z tego co tutaj sugerowano, chyba nie wypada zakładać smokingu do kościoła nawet po 19. Nie wiem ile w tym prawdy i jak mocna to reguła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 nie chciałbym być overdressed w smokingu półformalnym (kiedy większość gości zapewne przyjdzie w garniturach), Ciekawe czy panna mloda tez ma taki dylemat zwiazany ze swoja suknia i sukienkami innych gosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 - Na wlasnym slubie raczej trudno byc overdressed. - Nie wiem ile osob rozrozni niuanse formalnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Pewnie nie ma aż takiego znaczenia, czy byłby półformalny, czy nieformalny, skoro i tak będzie lepszy niż większośc tego, co będą na sobie mieli goście (czyli nieformalne garnitury). Gorzej jednak z tym, że z tego co tutaj sugerowano, chyba nie wypada zakładać smokingu do kościoła nawet po 19. Nie wiem ile w tym prawdy i jak mocna to reguła. W gruncie rzeczy, to powinno być łatwe do weryfikacji - jeśli to faktycznie prawda, to każdy ksiądz powinien to wiedzieć, więc idź do najbliższej parafii i spytaj. Skądinąd w USA najwyraźniej nie znają tej reguły, bo pewien popularny autor książek o broni palnej wspomina w jednej z nich, jak szedł do ślubu z małym rewolwerem ukrytym w czeluściach smokingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaszmirowy Ludek Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Dziękuję, zdaje się, że poznałem już odpowiedź - po prostu nie ma to większego znaczenia . Co do tego czy smoking jest odpowiedni do kościoła, to czytając wypowiedzi osób, które szły do ślubu w smokingu, wnioskowałbym, że tak. Edit: Znalazłem też informację w The Black Tie Guide, która chyba wyczerpuje temat http://www.blacktieguide.com/Vintage/Vintage_Wedding.htm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Gdzie znajdę woskowane sznurowadła w kolorach innych niż brąz i czerń? W polskich internetach się nie doszukałem, a na angielskim eBayu znalazłem tylko jeden sklep, który, niestety, nie wysyła do Polski. Zakładam, że szukanie w lubelskich sklepach stacjonarnych jest bezcelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalm1969 Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Dziękuję, zdaje się, że poznałem już odpowiedź - po prostu nie ma to większego znaczenia . Co do tego czy smoking jest odpowiedni do kościoła, to czytając wypowiedzi osób, które szły do ślubu w smokingu, wnioskowałbym, że tak. Edit: Znalazłem też informację w The Black Tie Guide, która chyba wyczerpuje temat http://www.blacktieguide.com/Vintage/Vintage_Wedding.htm. Tu z lektury chyba wypływa sceptyczne nastawienie? Zresztą smoking to strój na imprezę, a w kościele nie ma imprezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Gdzie znajdę woskowane sznurowadła w kolorach innych niż brąz i czerń? W polskich internetach się nie doszukałem, a na angielskim eBayu znalazłem tylko jeden sklep, który, niestety, nie wysyła do Polski. Zakładam, że szukanie w lubelskich sklepach stacjonarnych jest bezcelowe. proszę Cię bardzo (poszukaj w tej kategorii co te) http://www.ebay.co.uk/itm/THE-SHOESTRIN ... 4abe7a9da0 EDIT: jakby ktoś kupował to chętnie się podłączę pod 1-2 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaszmirowy Ludek Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Tu z lektury chyba wypływa sceptyczne nastawienie? Zresztą smoking to strój na imprezę, a w kościele nie ma imprezy Cytując The Black Tie Guide: Traditional etiquette authorities continued to insist that "no man should ever be caught in a church in a tuxedo" but by the late 1930s menswear magazines acknowledged the growing trend of "semi-formal" evening weddings by providing detailed guidelines for such occasions. Dalej czytamy, że Amy Vanderbilt pozostała nieugięta w kwestii smokingu w kościele, choć było to już ogólnie przyjęte za nierażące, a Emily Post w 1955 w czwartej wersji swojej książki Etiquette również zezwoliła na "dinner jacket" na ceremonii. Faktycznie ważne jest, żeby znać historyczne niuanse tego ubioru, kiedy zamierza się go użyć - dzięki za zwrócenie uwagi. Jednak zarówno zdrowy rozsądek, jak też lektura, podpowiadają mi, że nie powinienem obrazić nikogo zakładając smoking w takim dniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolezozole Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 http://stores.ebay.co.uk/theshoesnobstore Justin vel The Shoe Snob ma swój sklep na Ebay i sprzedaje sznorowki w wielu kolorach. Bardzo fajne i trwałe. I to co akurat mi się podoba to są plaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Woskowane sznurowadła do wyboru, do koloru, z wysyłką zagraniczną: http://www.hangerproject.com/closet/sho ... laces.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaszmirowy Ludek Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Witajcie, krótkie pytanie: czy takie buty mogą pasować do smokingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Nie. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Beveled waist niczym od G&G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaszmirowy Ludek Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Dzięki za szybką, nie pozostawiającą złudzeń odpowiedź . A czy ktoś z Was może podpowiedzieć gdzie kupić buty do smokingu we Wrocławiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Najpierw pytanie czy masz zgodny z zasadami i dobrze dopasowany smoking, bo bez tego i pantofle z rypsową kokardą na nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaszmirowy Ludek Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Nie mam, ale będę miał . Będzie półformalny. Nie jestem przekonany do tych czółenek z kokardą (eskarpiny?), wolałbym proste lakierki - czy to będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Czy to są buty do tańca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Tak. http://www.kozdra.wroc.pl/meskie_std.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 http://www.zalando.pl Wiadomo coś o tym sklepie? Warty uwagi? Któryś z kolegów może tam kupował i chciałby podzielić się opinią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Wyszukiwarka na forum daje dwie strony odpowiedzi na Twoje pytanie. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi