Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za poinformowanie o czym miałem na myśli ;) Styl z Toledo jest specyficzny i nie chodzi o samą technikę tworzenia wzoru, tylko jej styl - bogaty i niezwykle ozdobny, inspirowany stylem arabskim. Poszukaj obrazków spinek z Toledo i Kioto (o których wspominasz) lub spojrzyj na np. http://milkywayjewels.com/damascene/Damascene.html Różnica między biżuterią inspirowaną różnymi stylami, używającą tej samej techniki jest widoczna.

Damaskinaż jest tylko techniką zdobienia opartą na określonym stylu - proponowałem spinki z Toledo, nie ze względu na technikę tylko styl wraz ze sposobem wykonania.

P.S. Szukać można i przez "gemelos toledanos / damasquinados" ...

Faktycznie niezręcznie się wyraziłem z tym "miałeś na myśli". :) Japoński i hiszpański damaskinaż faktycznie różnią się na pierwszy rzut oka nawet dla laika, z powodu stylu i używanych motywów, ale i tak sądzę, że są na tyle zbliżone, że jeżeli komuś się spodobają spinki z Toledo, to bardzo prawdopodobne, że spodobają się też i te z Kioto.
Opublikowano

Panowie, ja z pytaniem odnośnie butów. Zastanawiam się pomiędzy kupnem butów z półwyspu apenińskiego jakimi są Campanile a angielskimi jak S. Windsor. Które byłyby lepsze (skóra, wygoda, wytrzymałość) Z góry dziękuję za odpowiedź.

Campanile is now considered the reference point for prestigious shoes on the international circuit, a company which pursues ambitious strategic objectives and who fights back against low cost manufacturers by adding value to its own exclusive know- how, determined to let no one imitate Campanile's creativity.

Znalezione w Internecie, marketing ale impressive :D

Opublikowano

Pewnie bylo i zostane odeslany do wyszukiwarki, ale spytam mimo wszystko. Jak nazywa sie ten typ kolnierzyka:

Dołączona grafika

i czy dostepny jest u tanszych wytworcow koszul na miare, czy siegac trzeba do polki wyzszej?

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

Pewnie bylo i zostane odeslany do wyszukiwarki, ale spytam mimo wszystko. Jak nazywa sie ten typ kolnierzyka:

i czy dostepny jest u tanszych wytworcow koszul na miare, czy siegac trzeba do polki wyzszej?

Mi to wygląda na zwykłego spreada (niekiedy wide spreada, dla odróżnienia od np. medium spreada), czyli zwykły rozwarty (szeroki/włoski) kołnierzyk.

Dostępny jest nawet w RTW, więc w każdej szytej na miarę powinieneś bez problemu móc taki wybrać.

Opublikowano

Faktycznie jest to wide spread, ale czy nie jest to przypadkiem jakas wloska wersja zwyklego spread'a? chodzi o to, ze koncowki dosc ciekawie sie zawijaja, tworzac dosc widoczne luki, myslalem, ze kolnierzyk jest specjalnie ciety 'w fale', zeby osiagnac taki efekt. Zwykly spread bedzie chyba ciety na prosto i dodatkowo nie bedzie tak miekki, troche jak tu:

Dołączona grafika

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

Faktycznie jest to wide spread, ale czy nie jest to przypadkiem jakas wloska wersja zwyklego spread'a? chodzi o to, ze koncowki dosc ciekawie sie zawijaja, tworzac dosc widoczne luki, myslalem, ze kolnierzyk jest specjalnie ciety 'w fale', zeby osiagnac taki efekt. Zwykly spread bedzie chyba ciety na prosto i dodatkowo nie bedzie tak miekki, troche jak tu

To kwestia sztywności kołnierza. Raptem wczoraj miałem koszulę, która układała się dokładnie jak u faceta na zdjęcia - miękki kołnierz i brak fiszbin.
Opublikowano

Witam,

na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o większość poruszanych tutaj tematów, więc proszę o wyrozumiałość ;D

mam możliwość kupienia garnituru szytego na miarę po okazyjnej cenie. Chodzi oczywiście o poruszany tutaj już temat firmy Greed, więc wiem już, że nic wspaniałego nie można o nich powiedzieć, ale postanowiłem zaryzykować. Dowiedziałem się u źródła, że oferta obejmuje garnitur z wełny 100's, więc moje pytanie jest następujące: czy to materiał godny do uszycia garnituru używanego okazjonalnie (w każdym razie nie codziennie)?

Z góry dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Witam,

na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o większość poruszanych tutaj tematów, więc proszę o wyrozumiałość ;D

mam możliwość kupienia garnituru szytego na miarę po okazyjnej cenie. Chodzi oczywiście o poruszany tutaj już temat firmy Greed, więc wiem już, że nic wspaniałego nie można o nich powiedzieć, ale postanowiłem zaryzykować. Dowiedziałem się u źródła, że oferta obejmuje garnitur z wełny 100's, więc moje pytanie jest następujące: czy to materiał godny do uszycia garnituru używanego okazjonalnie (w każdym razie nie codziennie)?

Z góry dzięki za odpowiedź

To trochę tak jak byś pytał czy możesz jechać na wakacje autem o pojemności 1.4. Nie wdając się w szczegóły, parametry techniczne wełny to sprawa raczej drugorzędna dla noszącego. Dla uniwersalnego garnituru "do wszystkiego" noszonego rzadko, ta skrętność powinna być w porządku. Dużo ważniejsze jest żeby podobał Ci się kolor i wzór materiału. Poczytaj też forum i świadomie wybierz: długość rękawów, szerokość klap, liczbe guzikow i szlicow, długość i szerokość spodni

Opublikowano

1) Czy ktokolwiek z posiadaczy butów Bexleya miał problem z ich wkładaniem - moim zdaniem są dość wąskie i to utrudnia włożenie stopy do buta?

2) Kupiłem zamszowe Oxfordy Bexleya, numer 40,5.

Okazało się, że są trochę za małe (nie na długość, tylko na szerokość w przedniej części buta) . Do tej pory nie posiadałem zamszowych oxfordów. Rozchodzą się z czasem?

3) Ktoś pamiętam pisał, że prawidła nie zakłada się na zawiązane buty. Czy to prawda?

Opublikowano

jest jakaś różnica między chukka boots, a desert boots ?

Desert boot to chukka boot na słoninie (crepe sole) - to podstawowa cecha wyróżniająca.

Są jeszcze dwie cechy, które są wskazane w źródłach internetowych. Desert boot jest przeważnie luźniejszy w okolicach kostki. Klasycznie występują w piaskowym zamszu; odstępstwo od koloru/materiału nie jest czynnikiem dyskwalifikującym.

Opublikowano

Jaką nazwę nosi taki rodzaj kołnierzyka? Jest to kołnierzyk szczególnie formalny albo casualowy, czy też "kołnierzyk jak kołnierzyk" :) ? Wiedzą może Panowie gdzie taką koszulę dostanę? Wydaje mi się, że kiedyś były w Royal Collection, ale ostatnio niestety nie widuję :(.

post-1592-13658921634464_thumb.jpg

Opublikowano

Jaką nazwę nosi taki rodzaj kołnierzyka? Jest to kołnierzyk szczególnie formalny albo casualowy, czy też "kołnierzyk jak kołnierzyk" :) ? Wiedzą może Panowie gdzie taką koszulę dostanę? Wydaje mi się, że kiedyś były w Royal Collection, ale ostatnio niestety nie widuję :(.

Vistula ma coś podobnego w ofercie:

http://sklep.vistula.pl/product-pol-111 ... ntier.html

Na zdjęciu niezbyt wyraźnie widać kołnierzyk, więc proponuje się przejść do salonu i obejrzeć, a z tego co pamiętam był bardzo podobny do tego, o który pytasz.