Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, w jakimś stopniu to kwestia wyczucia, a w jakimś subiektywna.

18 godzin temu, mgns napisał:

Z Koszulą lnianą i chinosami chyba w porządku? Chyba najmniej formalne zestawienie do tych butów

Wg mnie jak najbardziej.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
19 godzin temu, mosze napisał:

polo kojarzy mi się ze stylem sportowym

Też mi się kiedyś tak kojarzyło - w tej chwili w klimatach śródziemnomorskich i tropikalno-zwrotnikowych to chyba szczyt elegancji?

Poza tym, nie wyciągajmy mody (bo o żadnej "elegancji" w tej chwili nie mówimy - nie o to też Kolega pyta) z kontekstu Polska Anno Domini 2022?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W dniu 24.08.2022 o 13:55, mgns napisał:

Czy taka polówka i chinosy w kant będą pasowały do tassel loafersów ze skóry licowej? Czy jest raczej zbyt mało formalna i koszula lepiej by wyglądała?

received_807479187331301.jpeg

Bardzo ładna koszulka. Gdzie takie sprzedają ?

Opublikowano

Szaleńcza ta inflacja, za czapkę 200 zł https://www.poszetka.com/product-pol-7581-Szara-czapka-z-welny-merino.html Pamiętam jak dawno dawno temu, czyli jakieś 22 miesiące wstecz za równoważną czapkę, tzn. z wełny merynos, porządnie odszytą, made in Italy, płaciłem u Pana Romana 69 zł, może nawet z 64 zł, kupowałem 3 sztuki, w różnym czasie. Teraz zresztą też tam są ciut inne modele od moich ale z tego samego materiału https://zackroman.com/czapka-merino-khaki po 104 zł.

Za kolejne 22 miesiące czapki kosztujące teraz 200 zł, będą za 300 zł czy za 350 zł?

PS 

Jeszcze jak się trochę poszuka to ciut taniej i 3 kolory do wyboru, po cenie sprzed inflacji, imho podobna jakość, tylko metki nie widać;) https://macaronitomato.com/produkt/brazowa-czapka-z-welny-i-kaszmiru/

Opublikowano
W dniu 13.09.2022 o 09:23, michasacuer napisał:

Jaką gramaturę płaszcza polecacie na lekką zimę do 3 stopni na plusie do samej koszuli?

800 i więcej, jeśli mówimy o prawdziwym płaszczu zimowym. Choć płaszcze szyje się prawie zawsze tak, aby było miejsce jeszcze na sweter albo marynarkę.

Opublikowano
Jaką gramaturę płaszcza polecacie na lekką zimę do 3 stopni na plusie do samej koszuli?

Ja w takiej temperaturze to preferuje puchowa kurtkę, sweter i ciepłe kalesony ale znam takich co w takich warunkach noszą krótkie spodenki i jeszcze mówią że im ciepło.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, czy macie/znacie sklepy ze skórami, w którym mógłbym kupić kawałek wyprawionej po brzegach skóry wg własnej potrzeby co do rozmiaru? Potrzebuję fajnej maty na biurko, a te oferowane w sklepach papierniczych/kaletniczych są wycenione bezzasadnie wysoko albo wyglądają brzydko (a często jedno i drugie).

Myślałem, żeby przejść się do kaletnika w okolicy, ale jak zerknąłem na stronę internetową najbliższego, to wiem już, że usłyszę "nie" albo "milion dolarów".

Robiłem research ale w ogóle do tych wybranych stron nie jestem przekonany.

Opublikowano

Imo tak.

W dniu 12.10.2022 o 20:11, eye_lip napisał:

Juchcik lub mikasklep, powinieneś coś znaleźć. 

No nie zagrało, bo nie wykończą mi brzegów, ale napisałem do kaletnika z dalszych rejonów Warszawy i tam chyba zagrało.

Opublikowano

15 godzin temu, JakubAnderwald napisał:

Kupiłem takie chinosy i dopiero po odbiorze zauważyłem, że są zaprasowane w kant. Podobają mi się i chciałbym je zostawić, ale kant nie pasuje do stylu w jakim chcę je nosić. Czy taki kant "zejdzie" po kilku praniach? :)

https://vistula.pl/beżowe-spodnie-vistula-35283-1

Legenda głosi, że ktoś kupuje w Vistuli po regularnych cenach.

Zakładam, że kant zejdzie od porządnego prasowania. 

• Like 1