Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Papuć, jak widać na zdjęciu jest spory zapas materiału na tylnym szwie, ale czy akurat w tym miejscu należy spodnie poszerzyć to ciężko powiedzieć. Najpewniej tak (czasem może byc potrzeba ingerencji w boczne szwy, a tam w spodniach z wieszaka w 99% przypadków zapasu praktycznie nie ma), ale konkretnej odpowiedzi udzieli Ci krawiec.

Opublikowano

Ma ktoś z Was koszulę Emanuel Berg slim w rozmiarze 41. Mam w klacie 105cm i wydaję mi się, że powinna być na styk, ale znowu koszula Osovski w tym samym rozmiarze jest po praniu sporo za mała. Macie porównanie?

Opublikowano
8 godzin temu, flozbi napisał:

Ma ktoś z Was koszulę Emanuel Berg slim w rozmiarze 41. Mam w klacie 105cm i wydaję mi się, że powinna być na styk, ale znowu koszula Osovski w tym samym rozmiarze jest po praniu sporo za mała. Macie porównanie?

Mam w klacie 106 cm. Slim fit w rozmiarze 40 są na mnie za wąskie natomiast w rozmiarze 41 za duże w barkach (linia wszycia rękawa opada na ramię) i talii. Za to 40 modern fit pasują idealnie w klatce, barkach i talii. Jedynie rękawy do skrócenia (mam 178cm i dość długie ręce). 

Opublikowano
W dniu 1.07.2020 o 14:12, Dain napisał:

Drodzy Panowie, ostatnio pytałem o pogrzeb, teraz pytam o ślub i  wesele. :)

(...) I w ogóle czy taki kolor może się nadać na ślub i wesele? Czy jednak powinien być granat? Do niego planowałbym klasyczną białą koszulę i krawat bądź muchę? Czy to by jest dopuszczalne czy raczej nie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

W moim odczuciu...to wybór najgorszy z możliwych. I już nawet nie chodzi o to, że brązowy garnitur historycznie jest baaaaardzo daleko od sytuacji uroczystych, wieczorowych czy formalnych (proweniencja robotnicza, przemysłowa, - a niegdyś był to kolor zarezerwowany dla służby), ale o praktyczne walory tego koloru, a raczej ich brak. W brązowym garniturze generalnie mało kto wygląda dobrze, niespecjalnie wygląda on także w sztucznym świetle, jeszcze gorzej w dziennym. Zwłaszcza, jeśli mówimy o wełnie - lekkiej gramaturze i mocnym ciemnym/czekoladowym odcieniu. Każdy inny: granatowy, szary, grafitowy, czarny, a nawet chyba (o zgrozo) beżowy - będzie wyglądał lepiej!
Życzę dobrych wyborów! :)

P.S. Brązy w wersjach flanelowych/tweedowych polecam na jesień/zimę ;)

Opublikowano

Cześć,

czy na własny ślub do granatowego garnituru wypada założyć ciemnobrązowe monki (wesele w stylu rustykalnym)?

Czy jednak iść tylko w klasyczne czarne oxfordy?

A może najpierw brązowe oxfordy, a po godzinie 18 zmienić je na czarne?

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że skoro bierzesz ślub, to pewnie jesteś pelnoletni i możesz sie ubierać jak tylko masz ochotę, a raczej jak (przyszła) żona pozwoli ?

Monki nie są klasycznym rozwiązaniem na taką okazję, bez względu na kolor, kropka. Natomiast jeśli Ci się podobają i pasują do konwencji, to czemu nie. Konwencje ślubu i przyjęcia weselnego też w ostatnich latach są przeróżne. 

Opublikowano
Godzinę temu, PrzemekP napisał:

Cześć,

czy na własny ślub do granatowego garnituru wypada założyć ciemnobrązowe monki (wesele w stylu rustykalnym)?

Czy jednak iść tylko w klasyczne czarne oxfordy?

A może najpierw brązowe oxfordy, a po godzinie 18 zmienić je na czarne?

Wszystko zależy od tego czy jesteś ślepym wyznawcą "książki" czy normalnym facetem ;)? Wielka księga mówi, że czarne oxfordy i nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną. Normalny facet mówi, że jeśli wszystko będzie pasowało do konwencji wesela (nie mylić ze ślubem) i Twojej duszy bliżej do brązowych monków niż czarnych oxfordów to idź w monki. Pamiętaj jednak, aby wszystko do siebie pasowało bo to chyba jest klucz do sukcesu?

Powiem Ci to co zwykle powtarzam swoim klientom przy okazji doboru akcesoriów i/lub szycia koszuli - "ubierz się tak abyś po 20 latach oglądając zdjęcia nie czuł zażenowania jak będziesz na siebie patrzył".

Więc czarne oxfordy czy brązowe monki ;)!?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
W dniu 4.07.2020 o 19:30, Piotr.L napisał:

Wracając jeszcze do tematu paska od zegarka, to jak Panowie o niego dbać, czego używać?

Podbijam pytanie.

I coś jeszcze, co do białych sneakersów, ich czyszczenia i konserwacji - znalazłem takie poradniki:
1. https://blog.eobuwie.com.pl/jak-czyscic-biale-buty-skorzane-na-przykladzie-af1/
2. https://gentle-man.pl/blog/nowe-zycie-sneakersow-czyli-jak-wyczyscic-biale-buty-n174
3. https://4gentleman.pl/jak-czyscic-biale-buty-w-6-prostych-krokach/
Trzy różne podejścia...
Poniżej wymienione prawie wszystkie środki, które byłyby konieczne kierując się informacjami z eobuwie i gentle-man:
1. Universal-Cleaner
2. Tarrago-Cream lub Tarrago-Rescue
3. Tarrago-Midsole-Cleaner lub Bama-Care

Nie powinienem mieć dużych problemów z utrzymaniem w dobrym stanie, bo dbam o buty, a sportowych mam dość dużo. Jest więc duża rotacja. Chciałbym zadbać o te buty nie wydając za dużo pieniędzy. Mam bezbarwny krem Saphira - może to by wystarczyło jeśli chodzi o pielęgnację skóry (+ utrzymanie koloru), a do czyszczenia np. ten Universal Cleaner?
Proszę o wskazówki.

Opublikowano
39 minut temu, eye_lip napisał:

Nie miałem wielu w ręku ale na podstawie tego który mam to paski są słabo i niedbale wykonane, w przeciwieństwie do reszty ich asortymentu.

Mam dwa ich paski. Pasek ze skóry licowej (ciemnobrązowy) jest IMO taki sobie, za to pasek brązowy zamszowy (czyli taki jakiego kolega szuka) jest świetny. 

• Oceniam pozytywnie 2