Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do chino, czy jeans'ów bardziej pasują mi buty z jakimkolwiek ażurowaniem lub monki.

I to mi właśnie się nie podoba w koniakowych captoe oxfordach - kolor bardzo casualowy i pasujący lepiej do jeansów/chino, z kolei forma buta elegancka i pasująca bardziej do garnituru.

Opublikowano

No nie są to byty uniwersalne, czy łatwe w zestawieniu. Teraz jestem wewnętrznie rozdarty, bo częściowo się z Tobą zgadzam, gdy wyartykułowałeś tą tezę, a z drugiej strony mam takie buty :). Myślę że będę nadal ich używał właśnie do jasnych garniturów, czy zestawów koordynowanych z jasnymi spodniami. Chcę nawet kupić jasne brogues'y na lato i ciekawe co wtedy - będzie nadmiar :).

Opublikowano

Paowie, moglibyście dorzucić linki lub zdjęcia do najbardziej "kontrowersyjnych" kolorów. Tan tanowi nierówny, a dyskusja bardzo ciekawa.

Cap toe Meermina w kolorze chestnut (chyba:)) noszę do niebieskich (i ciemnoniebieskich) chinosów lub szarego garnituru w kratę księcia Walii - nie ma dramatu. Czarne semibrogues wyjmuję faktycznie rzadko i też zakładam je do szarości.

Poniżej monki, ale sam kolor ładnie "wchodzi".

Mid-brown-monk-strap-shoe-with-green-soc

Opublikowano

Koniakowe nie są jeszcze takie złe, najgorsze są te w kolorze "TAN" - jedne z pierwszych butów młodych adeptów elegancji, które w połączeniu z równie modnym granatowym garniturem wyglądają fatalnie i TANio - natychmiast odciągają uwagę od twarzy.

Co do czarnych full brogue, wielokrotnie spotkałem się z opinią, że jest to "epitome of a business shoe", np. w londyńskim City. Wydaje mi się to konsekwencją tego, że w wielu branżach i profesjonalnych zawodach, na pewnych stanowiskach czarne buty są wyłącznie właściwe, a zdobienia pozwalają uciec trochę od nudy.

Za to kompletnie nie rozumiem idei czarnych półbutów z otwartą przyszwą, w których bardzo lubują się Niemcy.

Na koniec jeszcze ładne zdjęcie, via voxsartoria:

Black bluchers również jankesi lubią. 

Idea jest bardzo prosta:

- są czarne, o zaletach tego "koloru" napisałeś

- otwarta przyszwa ma kilka zalet jeśli chodzi o wygodę, np. ułatwia życie osobom z wysokim podbicie, luźniej zawiązane nie 

Z tą otwartą przyszwą jest trochę jak z TANem w Twoim poście, jako "jedne z pierwszych butów młodych adeptów elegancji" muszą być te z zamkniętą przyszwą

Opublikowano

A co sądzicie o zastosowaniu czarnego zamszu na obuwie, zarówno ze strony wizualnej jak i praktycznej? Mam na myśli fasony nieformalne typu full-brogue i double monk.

Opublikowano

Spokojnie.

dziekuje za odpowiedz. Dla pewnosci podaję jeszcze swój wzrost 195 cm

i jeszcze jedno pytanie, czy gramatura materiału 300g/11oz  jest odpowiednia na marynarkę o przeznaczeniu całorocznym do pracy w biurze ?

pozdrawiam

Opublikowano

Poszukuje klasycznej błękitnej i białej koszuli Oxford, z ładnym kołnierzem, jedyny warunek - musza to być dość małe rozmiary, Tomek Miller produkuje zbyt duże dla mnie.

Taki problem pojawia się na forum dość często, co jest dla mnie zupelnie niezrozumiałe - jest mnóstwo firm robiących MTM, w tym zdalnie, również w budżecie odpowiadającym cenom koszul RTW od Tomka.

Opublikowano

Będę wdzięczny za szybką poradę od użytkowników koszul CT - chodzi o odpowiedni rozmiar.

Chcę zamówić koszulę: http://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-stripe-non-iron-blue-shirt/CSN0028BLU.html

Moje wymiary:

klatka - 96

wzrost - 187

upper waist - 71

kolnierzyk - 38/39

Powinienem celować w rozmiar S czy M (wg mnie raczej S)? Przejrzałem oczywiście rozmiarówkę (btw. to jest extra slim fit), ale pomogłoby mi, gdyby ktoś, kto używa tych koszul, wypowiedział się. 

Oczywiście zakładam, że będą potrzebne poprawki.

Z góry dzięki!