Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. W sumie i tak nie mam cienkiego brązowego paska. Dziękuję za poradę.

A możesz portki w tym zestawie zmienić na granat?
Chyba że granatowe dżinsy, ale to mi nie będzie pasować, bo chciałem krawat jutro ubrać. Niestety spodnie to najsłabszy punkt mojej szafy. :(

Witam wszystkich forumowiczów

Na forum wiele ciekawych tematów ale niestety nie znalazłem nic konkretnego na temat ubioru pana młodego, a mam kilka nurtujących mnie pytań:

- co założyć by wyróżniać się jako pan młody? Chodzi mi głównie co zamiast tej świecącej białej kamizelki i muszona? Chcę kupić klasyczny garnitur wobec czego moja narzeczona twierdzi że tylko taka kamizalka i muszon będą mnie wyróżniać jako pana młodego...

- jakie obuwie?

- jaka marka garnituru? (nie mam pojęcia w czym wybierać bo jak do tej pory w życiu zakupiłem dwa garnitury - na maturę/studniówkę a później na obronę i były to niskobudżetowe zestawy - eleganckie i ładnie dopasowane ale jakość materiału pozostawiała wiele do życzena..., teraz chciałbym zainwestować w coś bardziej porządnego - ale w rozsądnej cenie :))

Pozdrawiam

Na forum wiele ciekawych tematów ale niestety nie znalazłem nic konkretnego na temat ubioru pana młodego, a mam kilka nurtujących mnie pytań:

- co założyć by wyróżniać się jako pan młody? Chodzi mi głównie co zamiast tej świecącej białej kamizelki i muszona? Chcę kupić klasyczny garnitur wobec czego moja narzeczona twierdzi że tylko taka kamizalka i muszon będą mnie wyróżniać jako pana młodego...

- jakie obuwie?

- jaka marka garnituru? (nie mam pojęcia w czym wybierać bo jak do tej pory w życiu zakupiłem dwa garnitury - na maturę/studniówkę a później na obronę i były to niskobudżetowe zestawy - eleganckie i ładnie dopasowane ale jakość materiału pozostawiała wiele do życzena..., teraz chciałbym zainwestować w coś bardziej porządnego - ale w rozsądnej cenie :))

Pozdrawiam

Bardzo, ale to bardzo Ci się chyba nie chciało znaleźć. :?

Kolega Marcel był widać w podobnej sytuacji co Ty. Zajrzyj pod ten link.

viewtopic.php?f=1&t=680

Przeczytaj też wpis MT na blogu http://macaronitomato.blogspot.com/2011/03/slub.html

BTW, co to jest muszon?

BTW, co to jest muszon?

Muszon to taka mucha ze świecącymi diodami. Jak diody są wyłączone to wtedy jest to muszoff.

:mrgreen:

Prawie :D

Oczywiście chodziło mi o musznik, przepraszam za użycie tak kolokwialnego określenia i jak widzę mało popularnego :)

@ +Immune+ - oczywiście widziałem ten temat (po Twoim poście przestudiowałem go bardziej dogłębnie) niestety nie rozwiewa on moich wątpliwości.

Wpis na blogu odpowiedział na pytanie odnośnie obuwia.

Nie potrafię się dogadać z aparatem, żeby kolory były takie jak trzeba. Spodnie są granatowe, marynarka to też granat ale dosyć ciemny.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na zdjęciach wyszedł mi strasznie krótki tułów. To chyba wina tego, że za nisko ustawiłem aparat. Na zdjęciu pleców dziwnie stanąłem, ale tutaj też jest problem kiedy samemu nie patrzy się w obiektyw, żeby równo stanąć.

W nawiązaniu do mojego pytania z zeszłego tygodnia viewtopic.php?p=18234#p18234

Na zdjęciu bez marynarki mam mankiety koszuli zapięte ciaśniej, przez co nie zachodzą aż tak bardzo na dłoń. Na zdjęciach w marynarce koszula jest zapięta luźniej, jej długość jest taka jak na zbliżeniach. Czy nie sięga zbyt daleko? Zrobiłem specjalnie zbliżenie od strony wewnętrznej dłoni, żeby było lepiej widać.

Pozdrawiam

Szymon

Luźniej zapięte za bardzo na dłoń nachodzą.

Mankiety powinny być zapinane na tyle ciasno, by po pierwsze zatrzymywać się na wysokości takiej, jaką masz na zdjęciach bez marynarki, a po drugie blokować się, tak aby podnoszenie ręki nie powodowało opadania mankietu. To mankiet powinien trzymać koszule.

Położenie mankietu powinno wynikać z niego, a nie z długości rękawa. Rękaw koszuli powinien być o parę centymetrów dłuższy, aby własnie przy podnoszeniu ręki nie zmieniał swojej pozycji i odsłaniał gołych nadgarstków ( dlatego nie powinno się przesadnie skracać i zwężać rękawów koszuli :) )

Do tych ubrań oba kolory butów będą odpowiednie, choć większość forumowiczów lubi bardziej brązowe. Przy okazji, widać postęp w Twoich zestawach! Spodnie ładniej się układają, kolory są odpowiednio dobrane (do siebie nawzajem i do Twojej karnacji). Fajnie, że próbujesz klasycznych kompozycji - jak je opanujesz, przyjdzie czas na wyrobienie własnego stylu.

P.S. Nie zapomnij o skróceniu rękawów tej marynarki, może też o wytaliowaniu. Poza tym, prezentuje się ona w porządku :).

- jakie obuwie?

Pozdrawiam

Dr Kilroy niedawno pisał na szarmant.pl o stroju na ślub. Najpoprawniejszy jest żakiet na dzień i smoking na wieczór

http://www.szarmant.pl/twoj-dress-code-na-slub

Dużo zdjęć żakietów jest tutaj: http://www.szarmant.pl/krolewski-slub

Abstrahując od długości rękawów imho źle wygląda taka koszula bez krawata. Ja osobiście jeżeli nie zakładam krawata wybieram koszulę button down.

Równierz doszedłem do tego wniosku. Bynajmniej nie dzieją się cuda z kołnierzykiem. Koszula ma miękki kołnierzyk.

ps. Bardzo podoba mi się kolor koszuli ale nie umiem do niej nic dopasować.