Tommaso Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 Szanowni Panowie, proszę o poradę. Kupiłem w demobilu taki oto płaszcz sukienny wojsk lotniczych. Oczywiście chcę go pozbawić elementów wojskowych i przerobić na płaszcz "cywilny". Na pewno do odstrzału pójdą guziki z orzełkiem (i to na dodatek bez korony 😉). Zastanawiam się jakie guziki najlepiej by tu pasowały? Na stopce metalowe (np. barwy stary mosiądz, srebro może złoto) czy też z dziurkami np. z rogu bawolego lub też orzecha corozo (np. brązowe)? Kompletnie nie mam pomysłu... 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 Ja bym doszył kilka gwiazdek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommaso Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 4 minuty temu, mosze napisał: Ja bym doszył kilka gwiazdek. Dzięki za merytoryczny komentarz 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 Bardzo podobny płaszcz przerabiał Szymon Jeziorko. Na jego blogu: Alltiedup.pl znajdziesz zdjęcia po przeróbce. Wyszło bardzo dobrze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 Również Łukasz Kielban z Czasu Gentlemanów pisał o tym:https://czasgentlemanow.pl/2019/02/plaszcz-wojskowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommaso Napisano 15 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2020 @Awopiotr @ciasteczkowy sam niestety nie wpadłem na pomysł z tym płaszczem - inspiracją były właśnie dla mnie te dwa blogi Szymon użył guzików metalowych na stopce (w mojej ocenie mogłyby być większe), natomiast Łukasz użył guzików z dziurkami (ciemny granat lub brąz). Ja natomiast jestem ciekawy Waszej opinii. Co Wy byście wybrali do tego typu płaszcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamizelka Napisano 15 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2020 1 godzinę temu, Tommaso napisał: Co Wy byście wybrali do tego typu płaszcza? Osobiście uważam, że lepiej wyglądają guziki metalowe. Przy czym dużo zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać. Metalowe guziki w pewien sposób podtrzymują militarny charakter płaszcza, a zwykłe (np. rogowe) sprawiają, że wyglada bardziej „normalnie”, jak zwykły (klasyczny) płaszcz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 15 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2020 W dniu 14.11.2020 o 19:39, Tommaso napisał: Dzięki za merytoryczny komentarz 👍 Cóż.. to miał być niewinny żart. A tak na serio - każdy dwurzędowy płaszcz, bez jakichś dizajnerskich udziwnień, ma spory potencjał. Jeśli chodzi o guziki, to nie mam wyobraźni, przymierzyłbym poszczególne opcje i wtedy zdecydował. Ewentualnie pobawiłbym się w programie graficznym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 16 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2020 @Tommaso generalnie jestem nastawiony pokojowo i w odzieży wojskowej przeznaczonej do cywila wolę zastosować dodatki pocyfikujące. W tym wypadku brązowe guziki z dziurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommaso Napisano 17 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2020 @Awopiotr @kamizelka dochodzę właśnie do tego samego przekonania - metalowe guziki (tak jak w przypadku Szymona Jazeiorko) podtrzymają "militarny" charakter tego płaszcza. Granatowe lub brązowe guziki z dziurkami - nadadzą mu bardziej cywilnego charakteru (płaszcz Łukasza Kielbana). Niemniej czyż ulstery nie mają właśnie nawiązywać i kojarzyć się z garderobą stricte militarną? Myślę, że poniekąd tak. Ale to już rozważanie bardziej natury filozoficznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Czy garnitur w paski nie będzie wyglądał dziwnie z marynarką z nakładanymi kieszeniami? Czy to ma po prostu w zamyśle ułatwić noszenie garnituru oddzielnie? Mowa o takim jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamizelka Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 @Jakub.B Garnitury w prążek (a szczególnie przy dwóch rzędach i tak wyraźnym wzorze) raczej średnio wyglądają po rozkompletowaniu. Co do samych kieszeni to dla wielu osób będzie to zgrzyt, bo w typowym power suit raczej występują kieszenie cięte. Nakładane ogólnie są teraz popularne i moim zdaniem stanowią element trendu na szeroko pojęty smart-casual (jest to bardzo dobrze widoczne przy porównaniu poszczególnych kolecji SS). Mi osobiście nie przeszkadza taki wybór (doceniam również walory praktyczne nakładanych kieszeni), ale uważam, że sam powinieneś ocenić czy Tobie to odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Są jakieś walory praktyczne nakładanych kieszeni? Ja używam tylko wewnętrznych kieszeni. Zastanawiam się właśnie nad tym garniturem, bo z jednej strony nakładane kieszenie, a z drugiej nie potrzebuje klasycznego power suit, więc może coś bardziej casualowego byłoby lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrot Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 16 minut temu, Jakub.B napisał: Są jakieś walory praktyczne nakładanych kieszeni? Tak, wygodniej do nich się wkłada ręce - i tak, można to robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Nigdy nie trzymam rąk w kieszeni, można jakąś piersiówkę trzymać? 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Cokolwiek wygodniej się do kieszeni wkłada i wyjmuje. Chociażby gazetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamizelka Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 9 minut temu, Jakub.B napisał: Nigdy nie trzymam rąk w kieszeni, można jakąś piersiówkę trzymać? 😉 Można Ja rąk raczej nie trzymam, ale jakieś drobne rzeczy typu cardholder, kluczyki do auta itp. już się zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 A w ogóle to jaki jest problem z łączeniem takiej takiej marynarki z innymi spodniami? Widziałem to u p. Jana Adamskiego i nie miałem wrażenia że burzy to proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Power suit wygląda bardzo dostojnie, ale pod 2 warunkami: 1. Reprezentujesz zawód/ sprawujesz funkcje, w której garnitur biznesowy podkreśla Twoją pozycję/stanowisko, 2. Spełnia wszystkie warunki klasycznego garnituru biznesowego - nakładane kieszenie nie należą do nich. Jeśli więc w swoim miejscu pracy (rozumianym potocznie, czyli w firmie jakiej pracujesz, a nie fizycznym miejscu - to istotne z punktu widzenia home office) nie masz nad sobą już żadnego zwierzchnika (jesteś najwyżej w hierarchii firmy), to moim zdaniem klasyczny power suit wygląda b. dobrze. To oczywiście nie znaczy, że nie spełnienie warunków pkt 1 i 2 uniemożliwia noszenie go. Wszystko można nosić, a na każde odstępstwo znajdą się amatorzy pochlebstw. Pytanie, czy na tym nam zależy. Susu wystawiło w outlecie mnóstwo tych garniturów, a dodatkowo wiele z nich w konstrukcji full canvas w atrakcyjnej cenie. To też daje do myślenia: na ile praktyczny jest tego typu garnitur? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Można Ja rąk raczej nie trzymam, ale jakieś drobne rzeczy typu cardholder, kluczyki do auta itp. już się zdarza.Moim zdaniem jeżeli używamy bocznych kieszeni marynarki do noszenia różnych drobiazgów, to odznaczają się one bardziej właśnie w kieszeniach nakładanych, a nie ciętych. Tak, że ich walory praktyczne są według mnie dyskusyjne. No chyba, że mówimy o łatwości wrzucania do nich rzeczy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyt Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 totalnie stary mosiądz z dziurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Który płaszcz?Jak pisałem w innym wątku, pierwszy poważny płaszcz. Wybaczcie głupie pozy, chyba nie umiem w samowyzwalacz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdynianin Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Jeśli chodzi o same walory wizualne, to numer 1 lub 2 (z lekkim wskazaniem na 1 przez kolor, uważam, że granatowy jest bardziej uniwersalny niż kamelowy). O dopasowaniu się nie wypowiem, bo cieżko z tych zdjęć to stwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamizelka Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 @Jakub.B Moim zdaniem do takiej marynarki cieżko jest dobrać pasujące spodnie, a sam wzór w prążek niezbyt zgrywa się z gładkimi tkaninami albo innymi wzorami. @pablocito Chodziło mi właśnie o łatwość wkładania i wyjmowania W tych kieszeniach raczej nie trzymam rzeczy dłużej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Zdecydowanie nr 2. Jeśli tylko jego kolor masz ograny z innymi ubraniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi