Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, yacoob napisał:

Co do spodni, niestety tak mam ze zdecydowaną większością spodni garniturowych RTW - nieproporcjonalnie rozbudowane uda przy relatywnie niedużym obwodzie pasa. 

Też tak mam, dlatego wybieram albo spodnie z zakładkami, które zwężam poniżej kolan, albo biorę np. o rozmiar większe (54 zamiast 52) i zwężam lekko w pasie i poniżej kolan. Trochę nieudanych zakupów przebolałem zanim do tego doszedłem.

Czołem Panowie,

prośba o szybką konsultację co do płaszcza. Jest to rodzimy Bytom, podszewka wiskoza 100%, skład: wełna 60%, kaszmir 10%, poliester 30%. Wiadomo, że skład mógłby być lepszy, ale też cena robiła dużą robotę - kosztował 479 zł przy wszystkich rabatach, przecenach, itd. Mogę go natomiast jeszcze oddać i trochę się waham czy dobrze leży, tzn. czy nie jest za szeroki w ramionach (ale wydaje mi się, że nie) albo w talii (też mi się wydaje, że nie - jeżeli mam marynarkę pod nim, jak na większości zdjęć, to mam komfort ruchu i trochę luzu; w dwóch zdjęciach gdzie mam golf bez marynarki oczywiście tego luzu jest więcej, ale chyba nie wygląda to źle).

Z koniecznych przeróbek krawieckich widzę "karczek", ale to prosta sprawa, ewentualnie jeżeli uznacie, że za szeroka, można spróbować przeszyć guziki pewnie (nie ćwiczyłem tego w dwurzędowym płaszczu, ale zakładam, że da się to zrobić podobnie jak w jednorzędowym?), pytanie jest takie - czy w tej cenie, przy tym składzie, biorąc pod uwagę jak leży - zostawiać czy nie :D ?

P1060762.JPG

P1060763.JPG

P1060765.JPG

P1060767.JPG

P1060769.JPG

P1060770.JPG

P1060771.JPG

P1060773.JPG

P1060775.JPG

Panowie, jak leżą te płaszcze. Są to dwa różne modele- jeden z Poszetki, drugi ZackRoman. Na zdjęciach wyglądają identycznie ale jeden jest szary drugi powiedziałbym niebieskoszary. Rękaw wiadomo, że do skrócenia (zakładam że po skróceniu układałby się znacznie lepiej. Przepraszam za jakość zdjęć córka robiła :)

20200205_135634.jpg

20200205_135650.jpg

20200205_140432.jpg

20200205_140438.jpg

Czołem Panowie,
prośba o szybką konsultację co do płaszcza. Jest to rodzimy Bytom, podszewka wiskoza 100%, skład: wełna 60%, kaszmir 10%, poliester 30%. Wiadomo, że skład mógłby być lepszy, ale też cena robiła dużą robotę - kosztował 479 zł przy wszystkich rabatach, przecenach, itd. Mogę go natomiast jeszcze oddać i trochę się waham czy dobrze leży, tzn. czy nie jest za szeroki w ramionach (ale wydaje mi się, że nie) albo w talii (też mi się wydaje, że nie - jeżeli mam marynarkę pod nim, jak na większości zdjęć, to mam komfort ruchu i trochę luzu; w dwóch zdjęciach gdzie mam golf bez marynarki oczywiście tego luzu jest więcej, ale chyba nie wygląda to źle).
Z koniecznych przeróbek krawieckich widzę "karczek", ale to prosta sprawa, ewentualnie jeżeli uznacie, że za szeroka, można spróbować przeszyć guziki pewnie (nie ćwiczyłem tego w dwurzędowym płaszczu, ale zakładam, że da się to zrobić podobnie jak w jednorzędowym?), pytanie jest takie - czy w tej cenie, przy tym składzie, biorąc pod uwagę jak leży - zostawiać czy nie ?

Na moje oko laika leży całkiem ok. Nie widzę powodu, dla którego taki „kurtkopłaszcz” miałby przylegać jak garniturowa marynarka. Nie bawiłbym się w odsuwanie guzików w dwurzędówce.

Panowie, jak leżą te płaszcze. Są to dwa różne modele- jeden z Poszetki, drugi ZackRoman. Na zdjęciach wyglądają identycznie ale jeden jest szary drugi powiedziałbym niebieskoszary. Rękaw wiadomo, że do skrócenia (zakładam że po skróceniu układałby się znacznie lepiej. Przepraszam za jakość zdjęć córka robiła

Moim zdaniem to nie są płaszcze na Twoją figurę. A oprócz tego nie podoba mi się to wszycie rękawów. Jest pretensjonalne i udziwnione. Wiem, wiem: con rolino, czy jak to zwał, włoskie krawiectwo, sprezzatura, mama mia, carbonara i co tam jeszcze. Nie podoba mi się.

15 minut temu, pablocito napisał:

Moim zdaniem to nie są płaszcze na Twoją figurę. A oprócz tego nie podoba mi się to wszycie rękawów. Jest pretensjonalne i udziwnione. Wiem, wiem: con rolino, czy jak to zwał, włoskie krawiectwo, sprezzatura, mama mia, carbonara i co tam jeszcze. Nie podoba mi się.

Za czym sie wobec tego rozgladac z moja budowa?

3 godziny temu, adamW napisał:

Panowie, jak leżą te płaszcze. Są to dwa różne modele- jeden z Poszetki, drugi ZackRoman. Na zdjęciach wyglądają identycznie ale jeden jest szary drugi powiedziałbym niebieskoszary. Rękaw wiadomo, że do skrócenia (zakładam że po skróceniu układałby się znacznie lepiej. Przepraszam za jakość zdjęć córka robiła :)

Ten niebieskawy lepiej ale coś dziwnego dzieje się z rękawami (i nie chodzi o długość). Masz pod spodem marynarkę? Wygląda trochę jakby płaszcz nie leżał swobodnie tylko było ciasnawo. 

Jak możesz, to zrób jeszcze zdjęcia z rozpiętym płaszczem i czymś innym pod spodem (np. swetrem).

Uwagami o długości się nie przejmuj. Taką właśnie powinien mieć płaszcz.

• Oceniam pozytywnie 1

Uwagami o długości się nie przejmuj. Taką właśnie powinien mieć płaszcz.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie polemizował z uznanym krawcem (bez krzty sarkazmu oczywiście), ale czy w ogóle istnieje coś takiego jak uniwersalna długość płaszcza dla każdego? Czy nie jest tak, że skoro Kolega jest niski, powinien optycznie się wydłużać jednorzędowymi dyplomatkami o krótkim (niepopularnym na Forum) kroju, aby wystające bardziej spod płaszcza nogi sprawiały wrażenie dłuższych niż w rzeczywistości?
  • Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1

9 minut temu, lubo69 napisał:

Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie polemizował z uznanym krawcem (bez krzty sarkazmu oczywiście), ale czy w ogóle istnieje coś takiego jak uniwersalna długość płaszcza dla każdego? Czy nie jest tak, że skoro Kolega jest niski, powinien optycznie się wydłużać jednorzędowymi dyplomatkami o krótkim (niepopularnym na Forum) kroju, aby wystające bardziej spod płaszcza nogi sprawiały wrażenie dłuższych niż w rzeczywistości?

Ogolnie odradzasz dwa rzedy czy po prostu odradzasz taka dlugosc? Co do dlugosci to nie czuje sie w takiej dlugosci dobrze- jesli bym zostawil ktorys z plaszczow na pewno chcialbym go skrocic przed kolano aby mnie nie skracal. Mam jednorzedowe dyplomatki SuSu, okolo 10cm krotsze i wg dlugosc jest ok w stosunku do mojego wzrostu (z kolei nie podoba mi sie jak one leza na wysokosci tylka i ponizej).

@Ernestson, plaszcze byly mierzone na marynarke. W swetrach nie chodze wiec w zasadzie bez sensu byloby mierzenie na swetr.

Jeśli oceniać po zdjęciach, moim zdaniem długość płaszcza jest idealna, a jego skrócenie spowoduje zaburzenie proporcji (np. kieszenie będą zbyt blisko końca płaszcza). Być może długość do połowy łydek mogłaby niekorzystnie wpłynąć na odbiór sylwetki u niskich osób. No ale to ocena na podstawie zdjęć. Zdjęcia z przodu i z tyłu są robione aparatem znajdującym się na różnej wysokości, w dodatku będącym zbyt blisko Ciebie.

@MarianoItaliano Wg mnie leży dobrze (pewną kanciastość ramion w "oficjalnym" płaszczu można wybaczyć), ale wygląda na krótki. Jeśli Ci to nie przeszkadza, bierz.

@adamW Ramiona w obu płaszczach są bardzo brzydkie, brrr, aż mnie odrzuca. Dlaczego, nie wiem. Poniżej jest ładnie. Ramiona do dużej korekty (ale czy to ma sens, bo może nie wyjść) lub szukaj dalej.

17 minut temu, mosze napisał:

Ramiona w obu płaszczach są bardzo brzydkie, brrr, aż mnie odrzuca. Dlaczego, nie wiem. Poniżej jest ładnie. Ramiona do dużej korekty (ale czy to ma sens, bo może nie wyjść) lub szukaj dalej.

Pewnie gdybym byl szczuply wcisnalbym sie w mniejszy rozmiar i zakladam ze z ramionami byloby znacznie lepiej. Ale nie jestem 🤔