Żorż Ponimirski Napisano 11 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2018 Dzięki za powyższe uwagi. Trzecia opcja to marynarka brązowa z szerszymi klapami i podwójną kieszonką. Czy ona jest już mniej formalna w hierarchii marynarek ? Chciałbym ją założyć do tego typu zestawu: koszula ocbd, spodnie bawełniane i monki. Czy wygląda to ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 11 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2018 Panowie, pytanie o Wasze zdanie i preferencje. Różne elementy skórzane ubioru dopasowujecie żeby były w jednym kolorze (albo nawet i jak najbliższym odcieniu) czy bez specjalnego wysiłku pod tym względem? Ubiór bardziej nieformalny, black tie (optional) zostawmy poza pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 11 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2018 Czarny z brązem nie mieszam, ale różne odcienie tego samego koloru jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 11 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2018 9 minut temu, Xune napisał: Panowie, pytanie o Wasze zdanie i preferencje. Różne elementy skórzane ubioru dopasowujecie żeby były w jednym kolorze (albo nawet i jak najbliższym odcieniu) czy bez specjalnego wysiłku pod tym względem? Ubiór bardziej nieformalny, black tie (optional) zostawmy poza pytaniem Ja wyobrażam to sobie tak, że do garnituru chciałbym aby moje buty, pasek do spodni i pasek zegarka były jak najbardziej zgrane. Jeśli chodzi o casual to łączę brązowe buty z czarną skórzaną kurtką i odwronie, czarne buty z brązową. Staram się jednak, żeby buty i pasek przynajmniej były w podobnym odcieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 11 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2018 Dopasowuję wszystko w miarę możliwości, niezależnie czy to casual czy styl formalny - przez to mam czarny i brązowy portfel MiMe :), pasek do zegarka i do spodni, rękawiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowoanglik Napisano 11 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2018 @Kamil1987 Moja rada – do zestawów nieformalnych faktura marynarki musi być wyraźna, widoczna, wręcz szorstka. Dlatego tweedy lub flannele są tak popularne zimą, a granatowe blazery hopsack lub leń (albo mieszkanka leń-jedwab) latem. Marynarki z gładkich tkanin zawsze bedą kojarzyły z sierotami po garniturach, i kiepsko pasują do chinosów lub dzinsów.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 11 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2018 Jak dla mnie te wszystkie marynarki są zbyt gładkie (w sensie faktury, nie wzoru) i wyglądają jak sieroty po garniturze. Ostatecznie, wydaje mi się że zestaw koordynowany możnaby zrobić z granatowej marynarki i szarych spodni. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 12 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2018 16 godzin temu, Xune napisał: Panowie, pytanie o Wasze zdanie i preferencje. Różne elementy skórzane ubioru dopasowujecie żeby były w jednym kolorze (albo nawet i jak najbliższym odcieniu) czy bez specjalnego wysiłku pod tym względem? Ubiór bardziej nieformalny, black tie (optional) zostawmy poza pytaniem Generalnie raczej tak, choć dzisiaj np. mam koniakowe brogsy i pasek, ale zegarek ma pasek już ciemniejszy, brązowy. Teczki niestety dorobiłem się jednej, podstawowej, czarnej - także też mam tutaj średnie pole do popisu i jakoś nad tym nie ubolewam przesadnie W przyszłości planuję kupić drugą, ale też raczej w ciemniejszym brązie - żonglowanie trzema czy czterema torbami w różnych kolorach i np. codzienne przekładanie wszystkich rzeczy z jednej do drugiej to chyba lekka przesada (choć może się mylę) Z innej beczki: Przy okazji zapytam w kontekście kamizelek, które wrzucałem na poprzedniej stronie. Skłaniam się, żeby zostawić jednorzędową i mam pytanie o długość. Do spodni, do których chcę ją nosić kiedy stoję, chodzę - nie odsłania ona koszuli, odsłania natomiast z tyłu delikatnie gdy siedzę, natomiast zakładam, że to jest zupełnie "dozwolone"? Nie wyguglowałem żadnej odpowiedzi na ten temat, ale zakładam, że musi tak być, ponieważ gdyby siedząc zakrywała całą koszulę, to stojąc byłaby zbyt długa. Z góry dzięki za potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 12 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2018 16 godzin temu, Xune napisał: Panowie, pytanie o Wasze zdanie i preferencje. Różne elementy skórzane ubioru dopasowujecie żeby były w jednym kolorze (albo nawet i jak najbliższym odcieniu) czy bez specjalnego wysiłku pod tym względem? Ubiór bardziej nieformalny, black tie (optional) zostawmy poza pytaniem Według mnie jedyny przypadek, kiedy warto zadbać żeby buty i dodatki były w tym samym kolorze, to gdy są one czarne. W przypadku brązowych butów i dodatków, kiedy wszystko jest z takiej samej skóry i w dokładnie takim samym (albo bardzo zbliżonym) kolorze to sprawia wrażenie "trying too hard". 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2018 22 minuty temu, Zajac Poziomka napisał: sprawia wrażenie "trying too hard". Wojsko, wojsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faber Napisano 12 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2018 Drodzy koledzy, możecie spojrzeć i zaopiniować? Dzisiaj przyszła moja pierwsza przymiarka z SS. 3 garnitury, jeden to Washington w rozmiarze 52, za szeroki w barkach. Potem dwie Havany, jedna 102, druga 106. 106 okazała się za duża, a ja zastanawiam się nad 102.Podoba mi się. Bez poprawek takich jak skrócenie rękawów, zwężenie i skrócenie spodni się nie obejdzie. Martwią mnie plecy. Nie wiem w czym problem i czy można to skorygować. Zamieszczam poniżej zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 12 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2018 Dobry wieczór Poszukuję porady od właścicieli spodni flanelowych od @Sklep Szarmant. Interesuje mnie krój, dopasowanie i wymiary w porównaniu do takich marek jak Benevento, Suitsupply, BergandBerg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofS Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 Drodzy koledzy, co myślicie o tym garniturze z nowej kolekcji Lantier ? https://vistula.pl/garnitur-serge-lantier-10 Oczywiście nie w tej cenie, ale w jakimś promo Tkanina ładna, widziałem na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 Garnitur będzie się rzucał w oczy, jeżeli Ci to nie przeszkadza i lubisz na siebie zwracać uwagę to może być ciekawym wyborem. Ale oczywiście pod warunkiem, że posiadasz już kilka stonowanych garniturów w swojej garderobie. Spodni raczej nie zdekompletujesz, marynarkę już prędzej, np. z kremowymi, białymi chinosami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TDab Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 Bardzo ładna krata, spasowanie też niezłe, klapy dosyć wąskie, ale jak na standardy Vistuli wszystko w normie. Pytanie tylko, jak z wypełnieniem. Pamiętaj, że wskazana cena za ten garnitur jest o połowę za wysoka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofS Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 4 godziny temu, TDab napisał: Bardzo ładna krata, spasowanie też niezłe, klapy dosyć wąskie, ale jak na standardy Vistuli wszystko w normie. Pytanie tylko, jak z wypełnieniem. Pamiętaj, że wskazana cena za ten garnitur jest o połowę za wysoka Stąd mówiłem o promocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skatej Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 21 godzin temu, faber napisał: Drodzy koledzy, możecie spojrzeć i zaopiniować? Dzisiaj przyszła moja pierwsza przymiarka z SS. 3 garnitury, jeden to Washington w rozmiarze 52, za szeroki w barkach. Potem dwie Havany, jedna 102, druga 106. 106 okazała się za duża, a ja zastanawiam się nad 102.Podoba mi się. Bez poprawek takich jak skrócenie rękawów, zwężenie i skrócenie spodni się nie obejdzie. Martwią mnie plecy. Nie wiem w czym problem i czy można to skorygować. Zamieszczam poniżej zdjęcia: Z ciekawości... Jaki wzrost/waga/wymiary? Ja przy 189cm, 85kg, 104 w klatce i 90 w talii wchodzę niemal bez przeróbek w 98 Havany. Rękawy, klatka i ramiona dobrze pasują, koryguję tylko marszczenie z tyłu przy kołnierzu no i oczywiście skracam i lekko zwężam nogawkę u dołu. Jeżeli chcesz to w domu sprawdzę jeszcze mój wymiar w ramionach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faber Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 2 godziny temu, skatej napisał: Z ciekawości... Jaki wzrost/waga/wymiary? Ja przy 189cm, 85kg, 104 w klatce i 90 w talii wchodzę niemal bez przeróbek w 98 Havany. Rękawy, klatka i ramiona dobrze pasują, koryguję tylko marszczenie z tyłu przy kołnierzu no i oczywiście skracam i lekko zwężam nogawkę u dołu. Jeżeli chcesz to w domu sprawdzę jeszcze mój wymiar w ramionach. 190, 85 kg wagi, talia 106 w klatce, 95 w talii, 121 w ramionach. Już się bałem, że w 104 nie wejdę właśnie w barkach bo z tym mam największy kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skatej Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 1 godzinę temu, faber napisał: 190, 85 kg wagi, talia 106 w klatce, 95 w talii, 121 w ramionach. Już się bałem, że w 104 nie wejdę właśnie w barkach bo z tym mam największy kłopot. Też wychodzi mi 121cm w ramionach - sam się mierzę więc może być niedokładnie +/- 2cm. Pomijając małą różnicę w talii mamy niemal identyczne sylwetki Spróbuj 98 Hawanę, mi w ramionach wszystkie leżą idealnie, rękawów też nie muszę skracać. Jedynie z tylu po środku trzeba chować 1cm fałdę w szwie pod kolnierzem. PS. Tez masz 41 w kołnierzyku? Jakie rozmiary i marki koszul leżą dobrze na Tobie z wieszaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faber Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 26 minut temu, skatej napisał: Też wychodzi mi 121cm w ramionach - sam się mierzę więc może być niedokładnie +/- 2cm. Pomijając małą różnicę w talii mamy niemal identyczne sylwetki Spróbuj 98 Hawanę, mi w ramionach wszystkie leżą idealnie, rękawów też nie muszę skracać. Jedynie z tylu po środku trzeba chować 1cm fałdę w szwie pod kolnierzem. PS. Tez masz 41 w kołnierzyku? Jakie rozmiary i marki koszul leżą dobrze na Tobie z wieszaka? 98 jest już niedostępna z tego modelu. Może zamówię 102 i sprawdzę. 41/42. Najlepiej leży Jake's slim fit/extra slim fit z Peek&Cloppenburg + Osovski na 176/182(ten 188/194 miał zbyt długie rękawy i sama koszula była bardzo długa). Resztę muszę zwężać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faber Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 W dniu 12.03.2018 o 18:35, faber napisał: Drodzy koledzy, możecie spojrzeć i zaopiniować? Dzisiaj przyszła moja pierwsza przymiarka z SS. 3 garnitury, jeden to Washington w rozmiarze 52, za szeroki w barkach. Potem dwie Havany, jedna 102, druga 106. 106 okazała się za duża, a ja zastanawiam się nad 102.Podoba mi się. Bez poprawek takich jak skrócenie rękawów, zwężenie i skrócenie spodni się nie obejdzie. Martwią mnie plecy. Nie wiem w czym problem i czy można to skorygować. Zamieszczam poniżej zdjęcia: Ponawiam prośbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 18 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2018 Czy można łączyć koszulę ocbd z krawatem z szantungu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 14 godzin temu, Kamil1987 napisał: Czy można łączyć koszulę ocbd z krawatem z szantungu ? IMHO nie ma problemu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 Nie rozumiem fenomenu szantungu. Stary, pozaciągany krawat wygląda nieestetycznie i nie powinno się go nosić, ale już nowy szantung, który wygląda dokładnie tak samo jest już super modnym dodatkiem, dandy, dapper i w ogóle... 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 Uważam tak samo ale wstydziłem się to powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi