Misza Napisano 9 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2015 Skracaj. Koszula niech się kończy tam, gdzie zaczyna się dłoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odie111 Napisano 9 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2015 Dzien Dobry, Takie szybkie pytanie w zwiazku z nadchodzacym latem i upalami Co sadzicie o takim letnim zestawie do pracy: koszula z kolnierzem extreme cut away + chinosy + monki / derby? Chec zrzucenia marynarki motywuje wysokimi temperaturami Nie za bardzo jestem w stanie wytrzymac nawet a mojej najlzejszej, letniej gdy temperatura jest powyzej 23 - 25 stopni... Wiekszosc ludzi na forach (szczegolnie angielskich / amerykanskich) twierdzi ze z takim zestawiem to tylko OCBD... Tak sie jedbnak sklada, ze nie jestem fanem OCBD a kolnierz extreme cut away podoba mi sie i mam takch koszul najwiecej. No i nie jestem tak do konca przekonany, ze nalezy sluchac anglosasow we wszystkim Niewatpliwie dobrze wygladaja one w zestawach koszula + marynarka, koszula, marynarka + krawat. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze z klasyczna meska elegancja taki zestaw wiele wspolnego nie bedzie mial, ale nie o eleganckie zestawy mi tu chodzi... Ciekaw jestem Waszego zdania w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 9 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2015 Jeżeli nie chodzi o eleganckie zestawy to właśnie koszula OCBD będzie bardziej odpowiednia, bo jest mniej formalna. Poza tym kołnierzyk wygląda lepiej od włoskiego, bo nie sprawia wrażenia jakby uciekał do tyłu. IMO bez krawata lepiej wygląda kołnierzyk na guziki, ale nic się nie stanie jak nałożysz koszulę z innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 9 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2015 Nie bardzo mi się podoba cutaway bez krawata. Jak kolega wyżej, proponował bym raczej button down. Może można rozważyć nieformalny krawat, nawet z węzłem lekko tylko do kołnierza przyciągniętym i z rozpiętym guzikiem. Ja tak czasem noszę latem (w ogóle bardzo lubię krawaty i raczej nie noszę koszul bez krawatów), ale to nie jest zbyt biurowy look. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Blue Boy Napisano 9 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2015 "under button down" się w takich sytuacjach dobrze sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert M Napisano 9 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2015 "under button down" się w takich sytuacjach dobrze sprawdza "Button under" chyba łatwiej zapamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 10 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2015 ... albo:Daj Pan spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odie111 Napisano 10 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2015 Nie chodzi mi o "biurowy look". Pracuje w firmie IT gdzie kazdy sie ubiera jak chce... Typowy look to jeansy, adidasy, t-shirty i koszule w krate Biurowy look to mam jak jade w delegacje. I wtedy nie mam problemu z ubiorem Ale na codzien nie ma sensu ubierac sie za bardzo korporacyjnie, gdyz nie bedzie to po prostu pasowac do otoczenia. Tak naprawde mam juz jedna niebieska OCBD. Jeszcze moze kupie biala. Ale ilez mozna chodzic w takch samych koszulach? Tak wiec chce znalezc cos nieco innego, wychodzacego poza oklepane polaczenie chinos + OCBD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 10 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2015 Pozostają więc tylko spodnie wełniane (fresco lub pochodna, albo len) i lniana koszula. Ale akurat oxford jest bardzo dobry na cieplejsze dni. Jasne spodnie w kant z tych materiałów pasują praktycznie do wszystkiego, koszuli, polo a nawet na modlę lat 90 do tshirta. Cutaway szeroki bez krawata to tak jakby chodzić z koszula rozpieta do pępka. Koledzy dobrze radzą by użyć zwykłego kenta button down Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2015 no tak nieszczególnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 10 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2015 No ale tutaj rozpięte są co najmniej dwa guziki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odie111 Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 Ba, tylko gdzie kupic spodnie z fresco w rozsadnych cenach? Wie ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 No ale tutaj rozpięte są co najmniej dwa guziki. W googlach jest masa zdjęć takiego kołnierzyka bez krawata - w różnym zakresie zapięcia guzików - efekt nie jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 12 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Czy nie będzie błędem założenie do lnianego zestawu koordynowanego brązowych, skórzanych driving mocsów? Czy w takim przypadku lepiej postawić na loafersy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Wieczorek Napisano 12 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Witam, Mam na oku dwie aktówki z BB. I tu rodzi się moje pytanie, która z nich bardziej pasuję do szarego biznesowego garnituru: taka: https://www.barellybags.pl/product/Aktowka-Simple-Elegance/?id=270, czy taka: https://www.barellybags.pl/product/Teczka-Dark-Brown/?id=25 ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 12 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Nie, nie będzie. Niektórzy idą nawet w espadryle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Spokojnie skórzane driving mocs mogą być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Ja bym nie założył driving mocks do zestawu, który w moim mniemaniu nazwałbym "koordynowany". Tylko w mocno casualowym wydaniu. Wysłane za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Nie jeżeli to zestaw do pracy, jako casual do parku to ujdzie jeżeli całość jest ostro weekendowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert M Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Ja zakładam, jak najbardziej. Ot, wczoraj: zółte chinosy, biała lniana koszula i błękitna marynarka, również lniana. Na nogach zamszowe driving mocsy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Kolega Pepo napisał, że to zestaw lniany. A do czego jak nie do takiego zestawu możemy zakładać driving mocks? Nawet zamszowe nie byłyby błędem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Witam, Mam na oku dwie aktówki z BB. I tu rodzi się moje pytanie, która z nich bardziej pasuję do szarego biznesowego garnituru: taka: https://www.barellybags.pl/product/Aktowka-Simple-Elegance/?id=270, czy taka: https://www.barellybags.pl/product/Teczka-Dark-Brown/?id=25 ? Pozdrawiam Zasadniczo to żadna. Jeśli mówimy o nudnych, poważnych spotkaniach biznesowych, to najlepsza byłaby czarna, natomiast z tych dwóch to wzór nr 1 w kolorze nr 2 (ciemny brąz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Mam pytanie: jak bardzo taliujemy () koszulę ? Czy to jest dobrze staliowana koszula, czy krawcowi coś nie wyszło? Z uwagi na znajomość proszę o naprawdę uczciwe komentarze. Na ile maksymalnie można zwęzić koszulę, bez i z marynarką? https://instagram.com/p/33-BvDN1He/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Kolega Pepo napisał, że to zestaw lniany. A do czego jak nie do takiego zestawu możemy zakładać driving mocks? Nawet zamszowe nie byłyby błędem Napisał, że lniany koordynowany. Dla mnie taki zestaw jest umiarkowanie formalny, noszony z krewetek krawatem. Mam lniane garnitury, do których założenie driving mocksów powodowało by skojarzenie z wodzem plemienia w drodze na obrady starszyzny rezerwatu. DM to typowo casualowe buty i jeśli chodzi o chinosy + marynarka ze lnu, bez krawata to ok, ale nic ponad to. Wysłane za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Mam pytanie: jak bardzo taliujemy () koszulę ? Czy to jest dobrze staliowana koszula, czy krawcowi coś nie wyszło? Z uwagi na znajomość proszę o naprawdę uczciwe komentarze. Na ile maksymalnie można zwęzić koszulę, bez i z marynarką? https://instagram.com/p/33-BvDN1He/ Ogólna zasada jest taka, że nigdzie nie powinno być naprężeń na guzikach. Zależy to jednak od materiału (rozciągliwy oxford można bardziej wytaliowac bo się będzie trochę rozszerzal) oraz stopnia wtajemniczenia w kult chmielu (im większy brzuch, tym większy zapas jest potrzebny materiału). W spodniach z wyższym stanem koszula może być luzniejsza bo nie wychodzi ze spodni jak w biodrowkach, podobnie jak zawsze chodzisz w marynarce. (to tak apropo czy taliowanie na siłę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi