Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie związane z muchą. Czy można zakładać muchę do włoskiego lub pół włoskiego kołnierza i czy guziki koszuli powinny być koniecznie kryte? Generalnie całość stroju to granatowy garnitur na ślub i wesele jako gość.

Mnie na tym zdjęciu bardziej "niepokoi" gotowa mucha niż kołnierzyk czy guziki od koszuli. Choć nie ukrywam, że cutaway (moim zdaniem) kiepsko się prezentuje w połączeniu z muchą.

• Oceniam pozytywnie 1

Według mnie lepiej wyglądałaby poszetka z innym wzorem - mniej podobnym do wzoru na krawacie

http://www.poszetka.com/product-pol-1744-paisley.html

Ewentualnie, tak jak pisał Misza, główny kolor poszetki mógłby być inny niż granatowy

http://eleganckipan.com.pl/poszetki/1316-bordowa-poszetka-jedwabna-van-thorn-z-wzorem-paisley-i-blekitna-obwodka.html#

• Oceniam pozytywnie 1

Nie będzie to rażący błąd. Tolerancja, o której piszesz, to rzecz bardzo indywidualna. Tym bardziej, że najszersza część krawata jest zakryta przez zapiętą marynarkę. Najważniejsze, żebyś Ty nie czuł z tego powodu dużego dyskomfortu. Kompletuj garderobę tak, aby nie bylo powodu do zadawania takich pytań, a jak zdarzy się, że będziesz zmuszony do takiego połączenia - przyjmij to na klatę z godnością i pewnością siebie.  :)

• Oceniam pozytywnie 1

przyjecie wieczorowe na kilkaset osob, wolalbym uniknac smokingu. zamierzam isc w garniturze midnight blue, reszta jak Bog przykazal, pytanie - jaki krawat? mysle nad granatowa grenadyna, albo nad czarnym w biale kropki. jakies inne sugestie?

Granatowa, ewentualnie czarna mucha plus biała koszula sprawi, że twój strój będzie wieczorowy. Krawaty są na dzień.

Pierwsze zamówienie z SS, rozmiar 110 - proszę o ocenę, czy do poprawki czy próbować z innym rozmiarem.

bda7068c22a03b23m.jpg

8d740ea7e30d8f7am.jpg

fba3b39a8227115fm.jpg

1708e595e8fb8ebam.jpg

9d41dd4afb679b26m.jpg

Lisciofcb,

Z naszego punktu widzenia wygląda to tak:

1. Marynarka w plecach, na wysokości łopatek jest na Twoją figurę za wąska. Talia jest ok, biodra również.

2. Długość rękawów jest odpowiednia, ale zapamiętaj by do zestawu z koszulą z mankietami francuskimi, uzbroić się w naramienne gumy, które nie pozwolą mankietom opaść niżej niż początek linia początku dłoni.

3. Rękaw marszczy się w tylnym szwie, ponieważ ma zły spad. Rękaw jest wszyty na sylwetkę lekko pochyłą. Przez to, że twoje ręce, są wypchnięte do tyłu, a barki są wystawione do przodu, rękaw nie chce się układać. Gdyby rękaw był wszyty 1,5 cm do przodu, zniwelowałoby to zmarszczki i wygładziło efekt.

4. Linia ramion marynarki jest odpowiednia do Twoich proporcji.

5. Spodnie są zdecydowanie za wąskie.

6. krój spodni w tyle również jest dedykowany dla osoby lekko pochyłej. Przez to, że Twoja postawa jest prosta lub nawet lekko wyprężona, tylna część spodni marszczy się w okolicach pośladków, ud oraz łydek. Spodnie powinny zostać w linii tylnego pasa podniesiona (a więc skrócone o ok 1,5 cm), a co za tym idzie również podcięte w linii szwu siedzeniowego.

Reasumując,

sugerujemy pozostać przy aktualnym rozmiarze marynarki, ale wymienić spodnie na szersze - chyba, ze zapas w pasie pozwala na ich rozpuszczenie.

Pozdrawiamy,

Krupa i Rzeszutko

• Oceniam pozytywnie 6

Dokładnie, jest to zakup z SS i poprosiłem Panów Krupa&Rzeszutko o ocenę w wolnej chwili dopasowania, ponieważ noszę się z zamiarem albo odesłania i wymiany rozmiaru, albo poprawek. Skoro zasugerowano poprawki, to zastanawia mnie, jaki może być koszt takiej poprawki. Nie znam niestety u siebie w mieście (Bydgoszcz) krawca/krawcowej, któremu mógłbym powierzyć to zadanie - ale nie twierdzę, że tutaj nie ma takich, tylko ja za słabo znam ten rynek i nie wiem kto jest dobry w tym fachu, a kto nie.

Oczywiście za takie podsumowanie serdecznie dziękuję ! :)

Bytom Milano 1 kupiony razem z butami, koszulą (nie ze zdjęcia, tej nawet nie oceniajcie :) ), krawatem i paskiem w dobrej cenie. Miałem pewne obiekcje ale wrzucam zdjęcia garnituru do oceny. Co wg Was jest do poprawy i czy jest sens próbować poprawiać?

Myślałem nad rozmiar mniejszym, ale wtedy spodnie były zbyt wąskie w udach, a tego już bym nie poprawił raczej.

post-5976-0-44369100-1420309536_thumb.jp

post-5976-0-61672200-1420309540_thumb.jp

post-5976-0-26874800-1420309544_thumb.jp

post-5976-0-47778800-1420309578_thumb.jp

post-5976-0-84948000-1420309615_thumb.jp

Marynarka wydaje mi się zbyt szeroka w ramionach (nie do naprawienia, ew. nieopłacalne), można również delikatnie ją wytaliować. Nogawki do skrócenia na skos. Buty (o dziwo!) wg mnie bardzo ładne (jak na Bytom) ale klejone i można domyślać się wątpliwej jakości skóry.

Również zakupiłem te buty około półtora miesiąca temu po długich poszukiwaniach oxfordów w przystępnej cenie. Na wytrzymałości aż tak bardzo mi nie zależało, ponieważ czarne oxfordy noszę tylko na specjalne okazje, takie jak śluby, komunie, chrzciny itp, więc będę używał ich maksymalnie kilka razy w roku. Buty są produkowane przez Gino Rossi. Mają według mnie ładne, a co najważniejsze smukłe kopyto. Jakość skóry oraz wykonania, tak jak u innych polskich producentów typu Ryłko itp, czyli szału nie ma, ale jak za tą cenę jest w porządku. Wiadomo, że odstają od Loaków itp, ale nie tego oczekuje się od butów w tym budżecie.