Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nie wiem, jak dla mnie marynarka powinna być jak dobry prawnik - kryć d*pę.

Wszystkie marynarki jakie mam w szafie sięgają połowy od nasady do "zgięcia" kciuka i nie widzę problemu z tym wykorzystując je w zestawach koordynowanych. 

Opublikowano

Mateusz, nie musi być krótsza, chociaż oczywiście może. Może również mieć klasyczny krój i guziki(zakładam, że poprzez klasyczne rozumiesz rogowe/z imitacji rogu). Wg mnie największą rolę odgrywa tkanina, tak jak już powiedzieli koledzy wyżej, a takie rzeczy jak kieszenie czy guziki to już tylko szczegóły.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie porady :) Poczytam jeszcze, pooglądam zdjęcia stylizacji w "zaufanych" miejscach, i w końcu się na coś zdecyduję. Nie ma co liczyć, że pierwsza próba poprawienia swojej garderoby będzie strzałem w punkt - najważniejsze, żeby była krokiem w dobrym kierunku. :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Nie są wcale złe te Barkery… Nie wiem czemu niektórzy mają taką awersję do czarnej skóry w nieformalnym obuwiu i takichże stylizacjach :-) Przy dobrze dobranych pozostałych elementach te buty będą wyglądać dobrze. Choć zdecydowanie lepiej byłoby, gdyby wstawki były ciemnobrązowe, niż czarne. Grafitowy i brązowy tweed i mogłoby się udać.

Opublikowano

Nie są wcale złe te Barkery… Nie wiem czemu niektórzy mają taką awersję do czarnej skóry w nieformalnym obuwiu i takichże stylizacjach :-) Przy dobrze dobranych pozostałych elementach te buty będą wyglądać dobrze. Choć zdecydowanie lepiej byłoby, gdyby wstawki były ciemnobrązowe, niż czarne. Grafitowy i brązowy tweed i mogłoby się udać.

Nie chodzi o awersję do czarnej skóry w nieformalnym obuwiu, tylko o paskudnie wyglądające połączenie czarnego lica z brązowym zamszem. A co do nieformalnej czerni, to u Filipa na blogu jej piękny przykład.

http://www.wdrugiejskorze.pl/tadeusz-januszkiewicz-final-zamowienia-czarnych-oksfordow/

Opublikowano

Nie wiem, którą bym wybrał - chciałbym obydwie :), ale jako pierwszą wziąłbym granatową.

Przy okazji tych marynarek mam pytanie. Czy ta granatowa pasowałaby do spodni z takiego materiału?

http://eu.suitsupply.com/en/suits/havana-light-grey-plain/P3875.html?start=143&cgid=Suits&start=100&sz=100

Chodzi, mi o to, że marynarka ma wyraźną fakturę. Ciągle mam problem z dopasowaniem nieformalnej marynarki do spodni, nie jestem pewien, czy spodnie mogą być po prostu od garnituru.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pamiątka sprzed kilku lat z szikago. Coś z tego będzie czy zasilić kontener? Wiem że to typowy casual (dzisiaj odkryłem że wisi to coś w szafie :-) )

Przepraszam za konieczność wygięcia, ale telefonie nie wiem jak to zmienić ;-)

post-1121-0-17648300-1423769207_thumb.jp

Zbliżenie na wzór i guziki, a właściwie zatrzaski....

post-1121-0-42086200-1423769271_thumb.jp