Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do mniej formalnych marynarek i garniturów z widoczną fakturą? Flanela, hopsack, jaśniejsze granaty i średnie szarości, brązowe guziki.

Z brązowymi marynarkami może być odrobinę smutnawo, chyba że z jakimiś jaśniejszymi.

Do zestawów z granatową marynarką chyba lepiej będzie pasować koszula błękitna zamiast białej.  

W sumie całkiem uniwersalny krawat, chociaż faktycznie bardziej zimowy :D.

EDIT: na przykład coś takiego; stonowane odcienie będą się lepiej zgrywać

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/washington-half-lined-jasnoszary-kurza-stopka/P3652.html?cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Szary

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/hudson-niebieski-g%C5%82adki/P4714.html?cgid=Suits

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

http://www.massimodutti.com/pl/wyprzeda%C5%BC-obni%C5%BCki/marynarki/marynarka-ze-sk%C3%B3rzan%C4%85-aplikacj%C4%85-c1403294p6986027.html?colorId=710&categoryNav=1403294

Czy patki na kieszeniach nakładanych dyskwalifikują tę marynarkę całkowicie czy mimo wszystko nada się do stylizacji typowo casualowych (głównie z t-shirtami, polo ale i koszulami lnianymi/jeansowymi bez krawata)? Nie znalazłem w internecie konkretnej wzmianki o takim typie kieszeni, choć wspomina o nich krótko Szymon Jeziorko, więc pewnie gdzieś da się znaleźć informacje. Waszym zdaniem: bardzo casualowa wstawka czy koszmarkowe udziwnienie? "Mi się nie podoba ale ujdzie" czy "fuj, fuj, nie"?

Opublikowano

Mnie bardziej martwią pseudozapinane mankiety, o ile dobrze widzę.

MD robi takie we wszystkich marynarkach, żeby ułatwić krawcom regulacje długości rękawów. Dziurki można rozciąć.

Opublikowano

Cześć,

jeszcze raz zwracam bardzo Was proszę o radę. Tym razem zamówiłem garnitur Athletic w rozmiarze 44 i 46: http://eu.suitsupply.com/pl/suits/athletic-niebieski-g%C5%82adki/P2529A.html?cgid=Suits&srule=PriceAsc

Dla porównania daję też Napoli rozmiar 44: http://eu.suitsupply.com/pl/blue-line/napoli-niebieski-g%C5%82adki/P3753.html?cgid=Blue-Line&utm_campaign=brand&sz=40&utm_medium=affiliate&utm_source=230027

Czy któryś z tych garniturów leży na mnie na tyle dobrze, że mogę go sobie zostawić? Ewentualnie jakie poprawki krawieckie byłyby wskazane, oprócz skrócenia nogawek spodni (do zdjęć je podwinąłem)?

Athletic rozmiar 44:

athletic44prz%C3%B3d.jpg athletic44ty%C5%82.jpg

Athletic rozmiar 46: 

athletic46prz%C3%B3d.jpg athletic46ty%C5%82.jpg

Napoli rozmiar 44 (proszę nie zwracać uwagi na spodnie, są od modelu Lazio wełna+len):

napoli%20prz%C3%B3d.jpg napoli%20ty%C5%82.jpg

Opublikowano (edytowane)

A co sądzicie na temat jakości materiału. Skóra czy jakiś inny materiał, bo ja osobiście wole torby skórzane, mają fajny elegancki wygląd i są bardzo wygodne. Ostatnio na przykład kupiłem torbę firmy Baron, jestem zadowolony z zakupy a wy co sądzicie na ten temat?

Edytowane przez mosze
ortomoderacja
Opublikowano

Skurzane są zdecydowanie lepsze niż skórzane, potwierdzam.

Gratulacje, Twój uwaga wniosła wiele do tematu. Zupełnie nie rozumiem wytykania jednego błędu w poście, skoro jest on w pełni zrozumiały. 

Opublikowano

Gratulacje, Twój uwaga wniosła wiele do tematu. Zupełnie nie rozumiem wytykania jednego błędu w poście, skoro jest on w pełni zrozumiały.

Jestem za wytykaniem. Nie tolerujmy bylejakości w żadnej postaci, inaczej każdy garnitur bedzie jedynie przebraniem.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Przyszły do mnie 3 garnitury z SS

Poniżej rozmiarówka:

lazio, washington, napoli.jpg

NAPOLI rozmiar 26:

20160627_170141.JPG20160627_170148.JPG20160627_170153.JPG20160627_170158.JPG

LAZIO 26:

20160627_165939.JPG20160627_165945.JPG20160627_165950.JPG

WASHINGTON 25 (tutaj musiałem trochę brzuch wciągnąć co zresztą widać ;):

20160627_170046.JPG20160627_170053.JPG20160627_170059.JPG

Wszystkie 3 garnitury oddaje, ale zastanawiam się który model i rozmiar będzie dla mnie najlepszy. Zastanawiam się nad washington 26, co sądzicie?

Opublikowano
2 minuty temu, krc napisał:

Przyszły do mnie 3 garnitury z SS

Poniżej rozmiarówka:

lazio, washington, napoli.jpg

NAPOLI rozmiar 26:

20160627_170141.JPG20160627_170148.JPG20160627_170153.JPG20160627_170158.JPG

LAZIO 26:

20160627_165939.JPG20160627_165945.JPG20160627_165950.JPG

WASHINGTON 25 (tutaj musiałem trochę brzuch wciągnąć co zresztą widać ;):

20160627_170046.JPG20160627_170053.JPG20160627_170059.JPG

Wszystkie 3 garnitury oddaje, ale zastanawiam się który model i rozmiar będzie dla mnie najlepszy. Zastanawiam się nad washington 26, co sądzicie?

Zaden:)

Masz mocno zaznaczona lordoze ( czyli takie wglebienie w nad pupa)  i niestety, zaden z tych modeli sie nie nadaje. 
Jesli chodzi o klatke i plecy to ciekawie wyglada pierwsza opcja, ale rekawy sa za dlugie i niestety, przy skracaniu, zwezi Ci sie kula i rekaw moze  wygladac koszmarnie. 
Poza tym, patrzac na zachowanie marynarek widze problem z kregoslupem, ktory jest spowodowany wybitym biodrem ( w prawo ) a takze zaznaczona lordoza. Prawy bark wraz z reka masz wybity do tylu stad tez inaczej uklada sie rekaw, ale to wszystko jest do skorygowania u fizjoterapeuty:)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Trzeba pamiętać, że zabezpieczone rozcięcia marynarki mają wpływ na jej układanie się. Według mnie model Washington odpada w tym rozmiarze, jest za mały.

Nie miałem nigdy aż takich marszczeń na plecach, ale niektóre egzemplarze (różne modele) mocno załamywały się w dolnej części pleców. Pomagało w tej sytuacji poszerzenie marynarki za pomocą szwa na plecach lub jednego ze szwów bocznych (z tego co pamiętam tego położonego bardziej z tyłu).

Opublikowano
18 minut temu, Aron napisał:

Trzeba pamiętać, że zabezpieczone rozcięcia marynarki mają wpływ na jej układanie się. Według mnie model Washington odpada w tym rozmiarze, jest za mały.

Nie miałem nigdy aż takich marszczeń na plecach, ale niektóre egzemplarze (różne modele) mocno załamywały się w dolnej części pleców. Pomagało w tej sytuacji poszerzenie marynarki za pomocą szwa na plecach lub jednego ze szwów bocznych (z tego co pamiętam tego położonego bardziej z tyłu).

To zalamywanie sie to wlasnie wynik zbyt waskiej marynarki:)