szewc24 Napisano 7 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2017 @Profumo odtwarzanie lica, to trochę taki skrót myślowy. Są to różne czynności, różne używane środki stosowane po to, by stworzyć elastyczną warstwę na mizdrze skóry, czyli mówiąc wprost - lico. Jeżeli chodzi o samo apreturowanie, to nie jest to nic złego, pod warunkiem, że użyty środek jest dobrej jakości. Apretura, to po prostu szybkie wykończenie skóry buta, tak, aby klient mógł dokonać zakupu obuwia oczami. W niektórych butach później apretura się wykrusza i łamie, w innych ładnie pracuje na cholewce, a w jeszcze innych z biegiem czasu i wraz z regularnym używaniem środków do pielęgnacji, po prostu się wyciera i zanika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 7 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2017 52 minuty temu, szewc24.pl napisał: ...a w jeszcze innych z biegiem czasu i wraz z regularnym używaniem środków do pielęgnacji, po prostu się wyciera i zanika. Czego doskonałe przykłady można oglądać w tym wątku - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2017 1 godzinę temu, Velahrn napisał: Podejrzewam, że z pozostałych nacji, tradycyjnie, Francuzi nie zrozumieją po angielsku, Włosi i Hiszpanie cię oleją, a Polacy będą mieli pretensje. A Ruscy przyślą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 2 godziny temu, mosze napisał: A Ruscy przyślą pomoc Rosjanie nic nie sprzedają poza ropą i gazem i nic nie produkują poza bronią, więc nie mam z nimi żadnych doświadczeń :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majlo Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 Witam Mianowicie mam problem z przebarwieniem gumy na zalaczonym obrazku. Chcialbym uzyskac z powrotem bezowy kolor, uzywalem juz acetonu, zmywacza,cifa i nic nie pomoglo.... Proszę o jakies porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 10 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2017 Zawsze możesz lekko przeszlifować, ale obstawiam, że ten beż i tak długo się nie utrzyma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurov Napisano 10 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2017 Mam pytanie, czy Universal Cleaner-em z Tarrago usunę zabrudzenia z mokasynów ze zdjecia poniżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 Raczej nie, kup ten do zamszu z gąbką. Poza tym jakie zabrudzenia? Po kolejnym wyjściu znowu takie będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurov Napisano 15 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2017 Niestety Universal Cleaner nie dał rady. Może ten z gąbką, ale muszę go dopiero zamówić na allegro, bo w mojej "mieścinie" nie znajdziesz takich środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatC Napisano 3 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2017 Hej, moje buty to chukka Herring Gosforth na podeszwie dainite. Użytkuję je jeden zimowy sezon. Na czubkach zauważyłem delikatne rozwarstwienia w obu butach. Myślicie, że jest się czym przejmować? Z góry dzięki, pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 3 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2017 Dopóki spód po odgięciu "sprężynuje" z powrotem do ramy, nie ma się czym przejmować. Jak pojawi się trwała większa szczelina, to wtedy należy już pacjenta poddać naprawie (dosyć niewdzięcznej). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 4 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2017 Panowie, czym wyczyścić ślad po tuszu, takim z pisaka (nie wiem, czy to marker) ze skóry licowej? Przepraszam za nieostre zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir Napisano 4 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2017 Witam. Ostatnio przeprowadziłem renowację starych butów. Umyłem je mydłem Avel i na następny dzień przystąpiłem do impregnowania ich tłuszczem Saphir HP Dubbin. Nasmarowałem je i odłożyłem aby wchłonęły preparat. Kolejnego dnia chciałem nasmarować je kremem i zauważyłem, że skóra w jednym miejscu zaraz przy podeszwie jest jakaś szorstka, jakby polerowana papierem ściernym. Dodam, że nakładam wszystkie preparaty na buty bardzo delikatnie i czekam długa aż się wchłoną przed nałożeniem kolejnego i wypolerowaniem. Już wcześniej stosowałem ten tłuszcz i nic takiego nie wystąpiło. Pierwszy raz umyłem je tylko mydłem Avel, ale po jednym dniu od umycia owej skazy nie było - pojawiła się dopiero po nałożeniu tłuszczu. Co mogło spowodować taką sytuację? Jest jakiś sposób aby to naprawić? Poniżej dołączam zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eleganter Napisano 4 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2017 Witam Mam problem z moimi monkami Gordon & Bros. Jeden but po prostu widać jak by był mocno wyszczotkowany widać dużą ilość włosków a drugi jest aksamitny wygladą jak nowy. Czy mogę jakoś zniwelować tą różnice ? Zwrot nie wchodzi w grę. Na górze te mocno wyszczotkowane na dole normalne. Przejmować się tym czy wystarczy tylko renowator w takim samym kolorze ? Będę wdzięczny za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 4 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2017 Pozostaje Ci tylko zepsuć tego buta, który wygląda jak nowy - mocno wyszczotkować i tyle. Renowator koloru to dodatkowa opcja, mogąca trochę optycznie "zgubić skudłacenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 4 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2017 @szewc24.pl, a masz jakiś pomysł na ten ślad z pisaka, o którym napisałem post wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 4 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2017 Jest szansa na pozbycie się tego. Wydaje mi się, że sukcesu można upatrywać w tym, że ślad pozostał na wykończeniu skóry, a nie przebarwiło ją na wskroś. Trudno jest mi Ci coś konkretnie wskazać, bo ja w takich przypadkach dokonuję serii mikro-próbek i wybieram najbardziej obiecujący środek. Jeżeli nawet udałoby się usunąć tę kreskę, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że pozostanie odbarwiony ślad, który trzeba będzie z kolei zamaskować. To zawsze jest taka zabawa w kotka i myszkę. Możesz, jak masz spróbować Avel Hussard, ale to tylko jeden ze środków, który ewentualnie mógłby pomóc. Jeżeli wszystko zawiedzie i nie da się usunąć śladu z tego pisaka, pozostają dwie opcje : - farbowanie całościowe - stosowanie powierzchniowych środków wykończeniowych, aby to zamaskować W takich przypadkach istnieje jedna zasada. Każdy niewłaściwie dobrany środek, jeżeli nie usunie lub nie zniweluje zabarwienia, powoduje automatyczne utrwalenie plamy. Czasem trzeba po prostu na podstawie przeprowadzonej mikropróbki zaryzykować i zastosować środek, który uważa się za najbardziej odpowiedni. Potem następuje "chwila prawdy". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmal Napisano 5 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2017 20 godzin temu, Miro napisał: Panowie, czym wyczyścić ślad po tuszu, takim z pisaka (nie wiem, czy to marker) ze skóry licowej? Przepraszam za nieostre zdjęcie. Może nie z butów, ale ze skórzanej białej tapicerki krzesła usunąłem malowidło dzieciaka za pomocą lakieru do włosów, na innym krześle za pomocą perfum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk92 Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 Zakupiłem kilka miesięcy temu zamszowe buty i nie wiedzieć skąd po kilku założeniach pojawiły się nad ich noskiem wyraźne rysy / przetarcia. Pielęgnowałem zgodnie z zaleceniami (szczotka do zamszu, renowator, protektor) i pomagało tylko doraźnie - po ponownym założeniu po pielęgnacji znowu "ukazywały się" te niedoskonałości. Czym to może być spowodowane? Czy ma ktoś podobne doświadczenia lub wskazówki jak się tego pozbyć? Dodam tylko, że używałem renowatora bezbarwnego. Będę wdzięczny za pomoc. Poniżej zdjęcia butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 @mk92 Miałem tak na jednych butach. Nie wiem skąd się to bierze. Podejrzewam że ze słabej jakości wybarwienia zamszu, które wyciera się pod wpływem "pracy" skóry (zauważ że rysy powstały w miejscu zginania się buta). Masz dwa wyjścia - albo się do tych rys przyzwyczaić albo pomalować buty (samemu lub oddać do szewca) za pomocą farby, np. Saphir Tinture. Renowator, nawet kolorowy, a nie bezbarwny nic nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk92 Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 10 minut temu, Zajac Poziomka napisał: @mk92 Miałem tak na jednych butach. Nie wiem skąd się to bierze. Podejrzewam że ze słabej jakości wybarwienia zamszu, które wyciera się pod wpływem "pracy" skóry (zauważ że rysy powstały w miejscu zginania się buta). Masz dwa wyjścia - albo się do tych rys przyzwyczaić albo pomalować buty (samemu lub oddać do szewca) za pomocą farby, np. Saphir Tinture. Renowator, nawet kolorowy, a nie bezbarwny nic nie pomoże. Dzięki za odpowiedź. Myślałem o kolorowym renowatorze jednak. Teraz mi dałeś do myślenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 @szewc24.pl - gdybyś mógł rzucić okiem, będę bardzo zobowiązany. Jest się czego obawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 Poza tylko brzydkim efektem wizualnym nic nie powinno się dziać. Podejrzewam, że obcas jest trochę źle dopasowany do spodów i całość spodów wraz z podpodeszwą przełamuje się w tym miejscu. Były już z tego co kojarzę takie przypadki na forum. Podeślij jeszcze fotkę całościową buta z boku, może coś więcej można będzie wywnioskować. edit : Jeżeli potwierdziły by się moje przypuszczenia, ze źle dopasowanym obcasem, to w krótkiej perspektywie czasowej nic się nie stanie, ale w dłuższej mogą być kłopoty. Spód wraz z podpodeszwą pod wpływem dużych naprężeń mogą się przełamywać poprzecznie, co w skrajnym przypadku może skończyć się pęknięciem na linii obcasa. To miejsce w bucie nie powinno pracować, a tak wydaje się, że jest w tym przypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 Dnia 12.04.2017 o 18:53, Zajac Poziomka napisał: @mk92 Miałem tak na jednych butach. Nie wiem skąd się to bierze. Podejrzewam że ze słabej jakości wybarwienia zamszu, które wyciera się pod wpływem "pracy" skóry (zauważ że rysy powstały w miejscu zginania się buta). Masz dwa wyjścia - albo się do tych rys przyzwyczaić albo pomalować buty (samemu lub oddać do szewca) za pomocą farby, np. Saphir Tinture. Renowator, nawet kolorowy, a nie bezbarwny nic nie pomoże. Mam dwie pary welurowych Shoepassion, w których powstają identyczne jaśniejsze linie w miejscu pracy skóry. Po użyciu renowatora w kolorze zbliżonym do koloru skóry "problem" nie zniknął, ale pomaga przeczesanie skóry szczotką. Niestety jest to rozwiązanie tylko na wystawienie butów na półce, bo wystarczy zrobić parę kroków i jasne smugi wracają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 1 minutę temu, Wodzu napisał: Mam dwie pary welurowych Shoepassion, w których powstają identyczne jaśniejsze linie w miejscu pracy skóry. Po użyciu renowatora w kolorze zbliżonym do koloru skóry "problem" nie zniknął, ale pomaga przeczesanie skóry szczotką. Niestety jest to rozwiązanie tylko na wystawienie butów na półce, bo wystarczy zrobić parę kroków i jasne smugi wracają... To samo "daje" kolorowy renowator. Po użyciu Tinture problem praktycznie zniknął - stąd moje przypuszczenia o słabym wybarwieniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi