Zajac Poziomka Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Spodnie można zwęzić w pasie. Ważne, żeby marynarka pasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 spodnie też można nieznacznie poszerzyć, a przy zmniejszaniu sensowny efekt jest do osiągnięcia w ramach jednego pełnego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 @ celahim, każdy gada, to ja sobie też pogadam 1. Taka kamizelka jest super, prezentuje się świetnie. 2. Marynarki zdecydowanie NIE zapinaj przy takiej kamizelce. Z dwóch powodów. Po pierwsze, strój będzie wyglądał mniej elegancko niż przy rozpiętej marynarce (klapy od kamizelki wyglądają dziwnie bez widocznych guzików). Po drugie, taka kamizelka stanowi nawiązanie do żakietu. Gdy przejrzysz ilustracje z formalnych wydarzeń w Wielkiej Brytanii z ostatnich stu lat, to znajdziesz wielokrotnie mężczyzn z rozpiętymi żakietami i marynarkami, skoro pod spodem jest kamizelka. Także błękitną krwią w żyłach, także się nie przejmuj i wybierz rozwiązanie najbardziej eleganckie: rozpiętą marynarkę przez cały czas. 3. Tak jak ktoś napisał. Możesz uszyć sobie ze szlufkami i guziczkami. Choć podpowiem Ci, że pewnie szlufek już nigdy nie użyjesz Szlufek nie będzie widać pod dobrze uszytą kamizelką. A jeśli ktoś mówi o tym, że będzie to faux pas, gdy zdejmiesz kamizelkę, to myślę, że większym faux pas jest paradowanie w samej koszuli i szelkach - z klasycznego punktu widzenia rzeczach bieliźnianych. Szlufki w tym wypadku to grzech lekki. 4. Na podszewkę wykorzystaj właściwy jedwab (nawet polski), wtedy na plecach nawet nie poczujesz kamizelki. 6. Klapy są ok, ale niech nie wychodzą poza linię marynarki, bo potem z niej nie będziesz tak często korzystał. Niech będą zamknięte w szpic, ale w linii. Do tego mam małą poradę - uszyłbym jeszcze spodnie w kolorze kamizelki i ewentualnie kamizelkę granatową. Na ślubie będzie formalniej wyglądać zdekompletowana marynarka niż zdekompletowana kamizelka. Czyli spodnie i kamizelka szare z tej samej tkaniny, a marynarka granatowa z klapami w szpic. I całość pięknie nawiązuje do żakietu. Jak masz ochotę poszaleć, to na weselu przebierzesz się w pełną granatową wersję garnituru. @ Capo - na ślub cywilny świetny strój, na wieczorną imprezę weselną już gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 @sko Może wypróbuj opcje szycia w SuitSupply, fakt wymaga to nieco czasu i podróży, lecz jeżeli dysponujesz budżetem około 2,5 tys. zł to powinieneś zmieścić się nawet w SuitUp Tailoring (ceny zaczynają się od około 2 tys. zł), ew. tańsze Blue Line Tailoring (około 1800 zł wzwyż). Na blogu Blue Loafers odnajdziesz wpis nt. usług szycia w SuitSupply. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sko Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 @Bartosz_U O ile wiem nie ma w PL sklepu SS. Na wyjazdy za granicę nie mam finansów ani czasu. Chociaż przyznaję, że oferta szycia pasowanego bardzo fajna. Ze spodniami od garnituru SS w rozmiarze 44 się nie zmieszczę. Nie wiem czy poszerzenie rozmiaru o jeden da radę. Proszę też o poradę, który z wymienionych modeli nadałby się najbardziej a który nie. Wciąż nie wiem, na których się skupić, a które sobie odpuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 W dniu 26.01.2016 o 09:14, sko napisał: @Bartosz_U O ile wiem nie ma w PL sklepu SS. Na wyjazdy za granicę nie mam finansów ani czasu. Chociaż przyznaję, że oferta szycia pasowanego bardzo fajna. Ze spodniami od garnituru SS w rozmiarze 44 się nie zmieszczę. Nie wiem czy poszerzenie rozmiaru o jeden da radę. Proszę też o poradę, który z wymienionych modeli nadałby się najbardziej a który nie. Wciąż nie wiem, na których się skupić, a które sobie odpuścić Podaj swoje pełne wymiary (część już jest): barki=?, klatka=?, talia=80 cm, pas=?, biodra=83 cm z tego co juz podałeś to mieścisz się spokojnie w 44 Np Lazio 44 (wymiary produktu, w nawiasie Twoje): barki=43, klatka=99, talia=86 (80), pas=78, biodra=96 (83) poszerzenie spodni tak maksymalnie 4 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sko Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 Dane na piątek zeszłego tygodnia. Zacząłem chodzić na siłownię i planuję trochę się rozbudować w klatce i barkach. W te parę miesięcy dużo nie zdziałam ale może garnitur będzie lepiej leżał. A więc na chwilę obecną jest tak: klatka 93 barki 109 (po obwodzie) talia 79 biodra 87 Poprzednie wymiary spodni załączyłem z rozmiarówki producenta jaką najczęściej kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 @sko: barki najlepiej zmierzyć w swojej dobrze leżącej marynarce, choć po obmiarze obstawiam coś w okolicach 43/44 cm. myślę, że 44 np. Lazio będzie ok - może wymagać drobnych, możliwych korekt, ale to raczej nic niezwykłego przy RTW. weź też pod uwagę wzrost, bo o tym nic nie pisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sko Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 wzrost 179cm Czy mogę prosić o opinię dotyczącą tych modeli, które zamieściłem? Nie wiem, który z materiałów byłby najbardziej odpowiedni pod kątem formalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 Na podstawie zdjęć odnoszę wrażenie, że te garnitury z Bytomia wykonane są z jakiegoś grubszego (zimowego) materiału, jeżeli tak, to raczej odpadają. Kolorystycznie obydwa byłyby dobre, osobiście wybrałbym ten jaśniejszy. Jeżeli chodzi o Suitsupply, to według mnie ten trzeci podany przez Ciebie. Pozostałe, albo są za jasne, albo nie są wykonane z samej wełny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sko Napisano 28 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2016 Sprawdzę w salonie Bytomia co to za materiał i jak wyglądają te garnitury. Od razu podpytam jak wygląda kwestia szycia miarowego. Chyba, że ktoś korzystał z tej usługi i może coś powiedzieć jak wygląda finansowo i jakościowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 28 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2016 Z tego co pamiętam na blogu Jana Adamskiego pojawił się wpis z szytym (na miarę) garniturem z Bytomia, natomiast u Rafała Przetaka garnitur szyty na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 28 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2016 Bytom ma w marynarkach bardzo kwadratowe ramiona. Widać to również na zdjęciach w obu linkach wklejonych przez Bartosza_U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 28 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2016 Swoją drogą zerknąłem na zdjęcia pod linkami i przypomnijcie mi proszę, bo za nic nie pamiętam (choć mam kilka dwurzędówek) - w przypadku dwurzędówki 6x2 górny z zapinanych guzików (i ewentualnie jedyny - bo można zapinać tylko ten, to pamiętam ) na jakiej wysokości powinien się znajdować? Takiej samej, jak zapinany guzik w marynarce jednorzędowej na dwa guziki? Czy też powinno być jak w padoku (talia pomiędzy guzikami, byłoby to logiczne w przypadku, kiedy zapinamy oba guziki? Może ze względu na to, że można zapinać tylko jeden guzik albo oba, to jedno i drugie rozwiązania jest uprawnione? Wątpliwość zrodziła mi się z tego powodu, że w obu podlinkowanych przypadkach mam wrażenie, iż zapinany guzik jest położony bardzo wysoko (skądinąd typowa przypadłość polskiego RTW...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 28 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2016 Górny guzik powinien znajdować się na wysokości talii - takiej odpowiedni udzielił mi Pan Roman Zaczkiewicz, gdy zapytałem o to w komentarzu pod wpisem na blogu. Myślę więc że guzik w dwurzędówce tam właśnie powinien się znajdować bądź w okolicy talii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 W dniu 28.01.2016 o 14:08, Kyle napisał: i ewentualnie jedyny - bo można zapinać tylko ten, to pamiętam . Jak najbardziej możesz zapinać wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sko Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 Jak oceniacie ten model? http://eu.suitsupply.com/pl/suits/athletic-niebieski-g%C5%82adki/P2529A.html?cgid=Suits&prefn1=basicDessinSuits&prefv1=G%C5%82adki&prefn2=color&prefv2=Niebieski&prefn3=lineID&prefv3=Blue%20Line|Purple%20Line&prefn4=size&prefv4=44|46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 @sko: tzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sko Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 Czy się nadaje na ślubny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 Jak pasuje Ci ten krój, to nie ma przeciwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 Wełna o splocie twill jest chyba najodpowiedniejszą na garnitury wizytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 W dniu 27.01.2016 o 07:57, Aron napisał: Na podstawie zdjęć odnoszę wrażenie, że te garnitury z Bytomia wykonane są z jakiegoś grubszego (zimowego) materiału, jeżeli tak, to raczej odpadają. Kolorystycznie obydwa byłyby dobre, osobiście wybrałbym ten jaśniejszy.Mam spodnie od tego garnituru dokładnie Florence 1, różnią się tylko kolorem. Miałem je wczoraj na sobie bo myślałem, że będzie około 10 stopni a było 0. Zmarzłem jak cholera, więc na pewno nie jest to zimowy materiał, ta wełna jest lekka, przewiewna. Trzeba uważać na ich stan bo gniotą tam gdzie nie powinny, musiałem je oddać krawcowej do poprawki w kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziemian Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 WIitam wszystkich, Jestem w trakcie poszukiwań ślubnego garnituru. I natrafiłem niestety na problem ciężki do przejścia, oczywiście rozmiar...Mam 183 cm wzrostu, 91 cm w pasie i 113 cm w klatce ( mierzone w pachach ). Byłem w Vistuli i niestety aby dobrać dla mnie garnitur w komplecie ze spodniami różnica wynosi prawie 2 rozmiary co powoduje że spodnie nie będą mozliwe do przerobienia. Ta sama sytuacja w próchniku oraz bytomiu, dodatkowo w trzech powyższych garnitury są bardzo słąbo taliowane co powoduje że musiałbym je takżę zwężać. Znalazłem jeden egzemplarz garnituru Roy Robsona - niebieski w royal collection i zastanawiam się czy nie pojechać dzisiaj i go kupić. Czy macie możę jakieś podpowiedzi gdzie mogę pooglądać garnitury, które sa dobrze taliowane i nie ma problemu z doborem spodni do kompletu ? oczywiscie nie boję się przeróbek i nie oczekuję kupna idealnie dopasowanego garnituru lecz jakigoś sensownego punktu wyjscia. Dodatkowo byłem jeszcze w sklepie Pawo w złotych tarasach, wg. mnie cena nieadekwatna do oferty. Oczywiscie w bytomiu oraz vistuli wchodzi w grę szycie na miarę lecz zapłacenie 3000-3500 za garnitur z vistuli tylko po to aby ze zwykłego garnituru przerobiono go podemnie też jakoś mnie nie zachęca.... W vangrafie przymierzyłem kilka garniturów boss lecz też nie było rewelacji, bardzo mały wybór w moim rozmiarze. Mierzone - marynarka 56-54 rozmiar. Czy mógłby ktoś polecić dobry sklep z fajnymi rozmiarami, gdzie można dobrać spodnie od innego zestawu? a także marynarki będą dobrze taliowane? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 Made to measure na tym polega, że dopasowuje się garnitur przymiarkowy do klienta i nanosi stosowne poprawki, daje także pewny zakres personalizacji. Możesz spróbować, jeżeli pasują Tobie kroje, Szycia na zamówienie w Bytomiu (od 1299 zł w górę), ewentualnie mają też garnitur Florence ciemnogranatowy (1199 zł), w którym można osobno wybrać marynarkę i spodnie., nanieść stosowne poprawki u krawca i cieszyć się garniturem. Bądź trochę popodróżować do najbliższego salonu Suit Supply i skorzystać z usługi Blue Line Tailoring, czyli takie semi-mtm. Otrzymasz w tym wypadku dopasowany garnitur z wybranej tkaniny (na poprzedniej stronie w poście dodałem link do wpisu z bloga nt. opcji szycia w SuSu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egonax Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 Roy Robson to "Twoja" rozmiarówka - rozbudowane ramiona i mocne taliowanie. O ile dobrze pamiętam dostępne były również osobno spodnie i marynarki (w granacie, niebieski nie jest dobry kolorem na taką okazję). Dobierane zestawy ma również Oscar Jacobson. Boss rzeczywiście nie zachwyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi