MCH Napisano 24 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2015 Granatowy garnitur bez żadnych zdobień będzie najlepszym wyborem. Jeśli nie masz dobrze spasowanego garnituru wizytowego to tym bardziej go potrzebujesz nie tylko na ten jeden ślub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur711 Napisano 24 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2015 Co prawda to prawda. Najwyższa pora rozejrzeć się za czymś konkretnym. A co do spodni, postanowiłem oddać je do krawcowej w celu skrócenia i zwężenia nogawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 25 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2015 Mnie już w liceum nauczyli, z takiej jednej książki, że na weselu to trzeba być w butach, a nie w spodniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thepilator Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Dzień dobry, Szukam granatowego\niebieskiego garnituru na własny ślub. Budżet wynosi ok. 2000zł. Ślub odbędzie się 6 czerwca, chciałbym kupić/uszyć kontrastową szarą kamizelkę, zastanawiam się czy nie będzie już na nią za ciepło? Czy któryś z wybranych garniturów nie jest zbyt jasny na taką uroczystość ( garnitur 2 i 4)? Zamówiłem takie garnitury: 1. http://eu.suitsupply.com/en/suits/lazio-blue-plain/P4533.html?vpid=P453307 2. http://eu.suitsupply.com/en/suits/lazio-blue-plain/P4259.html?vpid=P425906 Na stronie SS większość dostępnych garniturów w wybranym kolorze i nie przekraczających budżetu to linia Sienna, która byłaby idealna gdyby nie biletówka. Wiem, że garnitur na taką okazję nie powinien jej posiadać, jednak czy w przypadku schowanych patek będzie to bardzo widoczne i mimo wszystko dopuszczalne? Na stronie SS nie ma innej ciekawej alternatywy bezbiletówkowej tego modelu. Z tego kroju podobają mi się takie modele: 3. http://eu.suitsupply.com/en/suits/sienna-blue-check/P3790.html?start=24&cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=BlueMój osobisty faworyt 4. http://eu.suitsupply.com/en/suits/sienna-blue-plain/P4213.html?start=11&cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Blue 5. http://eu.suitsupply.com/en/suits/sienna-blue-plain/P3485.html?start=14&cgid=Suits&prefn1=color&prefn2=styleFit&prefv2=Classic-Sienna&prefv1=Blue 6. http://eu.suitsupply.com/en/suits/sienna-blue-plain/P4226.html?start=9&cgid=Suits&prefn1=color&prefn2=styleFit&prefv2=Classic-Sienna&prefv1=Blue Jedyna dostępna alternatywa to modele: 7. http://eu.suitsupply.com/en/suits/york-blue-plain/P2529Y.html 8. http://eu.suitsupply.com/en/suits/napoli-navy-plain/P2778.html?start=1&cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Blue Jednak na zdjęciach wyglądają na zbyt ciemne. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Jak wygląda sytuacja ubioru na komunię jako gość? Znalazłem tylko, że to ma być ubiór "elegancki" (z uwagi na charakter kościelny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Jak wygląda sytuacja ubioru na komunię jako gość? Znalazłem tylko, że to ma być ubiór "elegancki" (z uwagi na charakter kościelny) Garnitur, biała koszula, krawat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkviadro Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Panowie, potrzebuję pomocy w doborze stroju na komunię.Wystąpię w roli gościa. Niestety w szafie obecnie mam jedynie czarny garnitur. Czy mogę założyć chinosy i marynarkę w zbliżonych kolorach (Navy) i do tego czarne oksfordy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Panowie, potrzebuję pomocy w doborze stroju na komunię.Wystąpię w roli gościa. Niestety w szafie obecnie mam jedynie czarny garnitur. Czy mogę założyć chinosy i marynarkę w zbliżonych kolorach (Navy) i do tego czarne oksfordy? Zdecydowanie nie powinno się nosić zestawu udającego garnitur - to znaczy, marynarki i spodni nie od pary, zbliżonych kolorem. Wygląda to po prostu źle. W tej sytuacji proponuje, jeśli masz chinosy innego koloru, np. szare, założyć je z marynarką jako zestaw koordynowany. Docelowo: kupić granatowy garnitur, będzie na wszystkie takie okazje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Swoją drogą, to ciekawy dylemat - czy zestaw koordynowany jest lepszy (bardziej właściwy) od czarnego garnituru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Dobre pytanie, fakt. Mnie osobiście konotacje czarnego garnituru albo pogrzebowe, albo wieczorowe czynią go wyjątkowo nieadekwatnym do uroczystości, jaką jest komunia - zarówno radosnej, jak i zdecydowanie dziennej. Jednocześnie udane zestawy koordynowane zawsze wydają mi się bardziej formalne niż je się klasyfikuje i postrzega. Niestety, nie mam nic na poparcie swojego odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkviadro Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Zdecydowanie nie powinno się nosić zestawu udającego garnitur - to znaczy, marynarki i spodni nie od pary, zbliżonych kolorem. Wygląda to po prostu źle. W tej sytuacji proponuje, jeśli masz chinosy innego koloru, np. szare, założyć je z marynarką jako zestaw koordynowany. Docelowo: kupić granatowy garnitur, będzie na wszystkie takie okazje. Już po wysłaniu posta zdałem sobie sprawę że ten zestaw to zły pomysł. Z zakupem garnituru czekam na "trochę" pełniejszy portfel Dobre pytanie, fakt. Mnie osobiście konotacje czarnego garnituru albo pogrzebowe, albo wieczorowe czynią go wyjątkowo nieadekwatnym do uroczystości, jaką jest komunia - zarówno radosnej, jak i zdecydowanie dziennej. Jednocześnie udane zestawy koordynowane zawsze wydają mi się bardziej formalne niż je się klasyfikuje i postrzega. Niestety, nie mam nic na poparcie swojego odczucia. Zdecydowanie się zgadzam i właściwie to nie miałem zamiaru zakładać tego garnituru. Szukałem tylko poparcia moich przemyśleń na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Czarny Garnitur będzie lepszy niż chinosy i marynarka, można go rozswietlic kolorową poszetka i ciekawym krawatem. To jest jednak formalna okazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Czarny garnitur, czarny śledź i Royale z serem - będzie jak znalazł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Ja tutaj o tyle stoję za xkozłem, że - jak pamiętam wszystkie komunie na których byłem - 99% ludzi będzie w jasnych portkach i koszulach w kratę z krótkim rękawem. W tym kontekście koordynowany letni zestaw będzie bardzo elegancki i mniej odstający od otoczenia, niż czarny garnitur, nawet ożywiony dodatkami. Tak mi się przynajmniej wydaje. I choć wiem, że to formalna okazja, żadne moje komunijne doświadczenie tego nie potwierdza, jeśli wziąć pod uwagę statystyczny strój gości. O ile na ślubach garnitury takie czy inne są normą, o tyle na komuniach jest zgoła inaczej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Czarny Garnitur będzie lepszy niż chinosy i marynarka, można go rozswietlic kolorową poszetka i ciekawym krawatem. To jest jednak formalna okazja Możliwe. Ale pewnie będzie jednym z nielicznych osób w garniturze, a co do dopiero czarnym. Osobiście z dwojga złego wybrałbym ciekawy żuraw zestaw smart casual. Tylko nie taki co udaje garnitur. To taki wybór jak kiedyś klasyk powiedział: 'jak między dżumą a cholerą' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkviadro Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Czy rzeczywiście komunia z perspektywy gościa jest aż tak formalnym wydarzeniem? Czarny garnitur wydaje się zarezerwowany dla bardzo konkretnych okazji i pór dnia. Nawet nie biorąc pod uwagę koloru garnituru, czy rzeczywiście dobrym pomysłem jest zakładanie bardziej eleganckiego stroju niż najbliższa rodzina dziecka biorącego udział w komunii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benevento Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Z całą pewnością bardziej stosownym ubraniem będzie garnitur w innym kolorze niż czarny, może bawełniany beżowy garnitur, albo marynarka wełniana z dodatkiem lnu do bawełnianych spodni..jest tyle możliwości, aby wyglądać elegancko, ale świeżo i bez zbytecznej powagi, a na dowód tego pozwolę sobie dodać zdjęcie przykładowych stylizacji, które wydają się być wprost idealne na majową uroczystość z dziećmi w roli głównej Ps. Przy takim dostępie do różnych ofert marek odzieżowych, skłaniałabym się do wyboru koloru, stosownie do pory roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Widziałem na ulicy parę dni temu mężczyznę w jasnoniebieskim garniturze - dla mnie to było nieporozumienie, wyglądał bardzo dziwnie, na pewno nie elegancko (był w białej koszuli, reszty nie zanotowałem). Przykład u góry jest ok (ale na modelu wszystko wygląda lepiej), mój odbiór mógł być kwestią światła, gustu itp., jednak uważałbym z takimi eksperymentami - wg mnie jasne garnitury są ok dla kogoś, kto już kilka klasycznych w szafie i chce zaszaleć. Na pewno nie jako pierwszy garnitur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 letnie, jasnoniebieskie garnitury nie należą do wzorców klasycznej elegancji, ale na naszych rodzimych komuniach zapewne i tak będą czymś wyróżniającym z beżowych poliestrów i koszul z krótkimi rękawami ... a tak z ciekawości zapytam, czy to nie była niedziela, okolice Nowego Światu? Testowałem jasnoniebieski SS w PoW z lnu (koszula się zgadza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benevento Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 Wszystko jest kwestią odcienia, niebieski może być "tani" i po prostu brzydki, do tego mogą być okropne guziki i wykończenia, a już złą koszulą można wszystko zepsuć. Będę się upierać. Kolor nosić można ładnie i wyglądać bardzo efektownie, a jak ktoś nie lubi rzucać się w oczy lub potrzebuje jeden garnitur w szafie, to rzeczywiście klasyka będzie dobrym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkviadro Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 Dziękuję za wszystkie porady. Po prostu nie sklasyfikowałem komunii jako uroczystości formalnej. Do zakupu garnituru jak na razie przygotowuje się finansowo, niestety nie zdążę przed tą okazją. Tym razem, mam nadzieję że w takich okolicznościach po raz ostatni, postawię na zestaw koordynowany: jasne spodnie + granatowa marynarka. Nadal szukam białej, nieceratowej koszuli z odpowiednio formalnym kołnierzykiem. W najgorszym wypadku wybiorę jednokolorową błękitną. Jeszcze raz dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 Co to jest "nieceratowa" koszula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 To taka obrusowa bardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkviadro Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 Miałem na myśli różne poliestrowe produkty, które udało mi się znaleźć Obrusowa, ewentualnie serwetkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi