mr.vintage Napisano 13 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Stawiam na gumę - technologia Goodyear 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 13 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Czy jest jakaś zasada, której ten ubiór nie łamie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Czy jest jakaś zasada, której ten ubiór nie łamie? Lakierki do smokingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 13 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2011 To się nazywa "lustrzany połysk": bez pastowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 13 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2011 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 13 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Swoją drogą, to smutne, że Polska wciąż jest krajem, w którym informacja o butach za taką cenę może być podawana w kontekście szokowania. No, chyba, że mówimy w kontekście takiej kwoty za ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 1100 zł za buty jak najbardziej będzie szokować osoby nie interesujące się ubraniami. Górna granica do przyjęcia dla takich osób to jakieś 500 zł za buty i raczej tego nie zmienimy. Takie firmy jak Bata, Deichmann, Wojas, Kazar czy też CCC dyktują ceny jakie Polacy są skłonni wydać na obuwie. Nie od dziś wiadomo, że u nas pokutuje oksymoron "dobre i tanie". Nie mówiąc o tym że szybciej te 500 zł wydadzą na jakieś sneakersy niż obuwie skórzane. Ot nasze realia. Mniejsza o buty. Garnitur jest straszny. Okrutny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walek Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Takie firmy jak Bata, Deichmann, Wojas, Kazar czy też CCC dyktują ceny jakie Polacy są skłonni wydać na obuwie. Nie od dziś wiadomo, że u nas pokutuje oksymoron "dobre i tanie".Raczej to dyktują portfele i mnie nie dziwi sytuacja szoku, że buty mogą kosztować >1000 PLN dla kogoś kto zarabia tyle lub niewiele więcej w ciągu miesiąca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Nie do końca się zgodzę. Zasobność portfela ma drugorzędne znaczenie. 1000 zł za buty może także szokować osoby zarabiające 5 tys czy 10 tys zł. Polskie społeczeństwo, zresztą tak samo jak i zachodnie zostało przekonane że ubranie ma być tanie. Kiedyś było odwrotnie. Ubranie miało taką wartość, że oddawano je nawet do lombardów odzieżowych w zastaw. Polecam książkę Great Gatsby. Posiadanie garnituru to był skok cywilizacyjny i bardzo droga sprawa, a teraz garnitur może kupić każdy za 500 zł. Kiedyś na ubranie wydawano ponad stan, a teraz wydaję się poniżej stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walek Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Zaki, zgoda chciałem jedynie pokreślić, że dla mało zarabiających ta kwota sama w sobie może powalać (pomijam już kwestię ich wyglądu). Jeśli chodzi o społeczeństwu to wydaje mi się, że u nas po prostu nie było/wciąż nie ma wzorców i pewne etapy są nie do przeskoczenia (sam doświadczam tego na sobie), ale odnoszę wrażenie, że z każdym rokiem będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Nie do końca się zgodzę. Zasobność portfela ma drugorzędne znaczenie. 1000 zł za buty może także szokować osoby zarabiające 5 tys czy 10 tys zł. Polskie społeczeństwo, zresztą tak samo jak i zachodnie zostało przekonane że ubranie ma być tanie. Kiedyś było odwrotnie. Ubranie miało taką wartość, że oddawano je nawet do lombardów odzieżowych w zastaw. Polecam książkę Great Gatsby. Posiadanie garnituru to był skok cywilizacyjny i bardzo droga sprawa, a teraz garnitur może kupić każdy za 500 zł. Kiedyś na ubranie wydawano ponad stan, a teraz wydaję się poniżej stanu.Jest jeszcze drugi ważny aspekt tej sprawy. Wtedy zwyczajnie ubrania były lepszej jakości. Czytałem, że marynarkę z Hrris Tweed dziadek przekazywał wnukowi, nie tylko dlatego, że to była droga rzecz, ale też dlatego, że była wyjątkowo trwała. Ponadto przez cenę ale i jakość opłacało się naprawiać odzież. Zresztą jeszcze nie tak dawno praktykowano rozpruwanie płaszcza i odwracanie materiału który z zewnątrz był wytarty. Buty można było naprawiać niemal w nieskończoność itd itd Teraz kupując buty za 500zł nie masz niestety pewności, że posłużą Ci długie lata. I najczęściej tak się okazuje, że po 2 sezonach idą w kosz (nie z powodu mody a zniszczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekJ Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Blyszczacy ubior pana na estradzie to kostium estradowy i chyba nie powinien byc tu dyskutowany. Inne sa tam kryteria estetyki i z pewnascia gdyby pan prezenter chcial zalozyc cos co Panowie prezentuja (wg wlasnego gustu i kanonow klasycznej elegancji) jako eleganckie kreacje to nie zostalby na scene przez rezysera wypuszczony na scene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sestriere Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Blyszczacy ubior pana na estradzie to kostium estradowy i chyba nie powinien byc tu dyskutowany. Inne sa tam kryteria estetyki i z pewnascia gdyby pan prezenter chcial zalozyc cos co Panowie prezentuja (wg wlasnego gustu i kanonow klasycznej elegancji) jako eleganckie kreacje to nie zostalby na scene przez rezysera wypuszczony na scene kostium estradowy też może być ładny zapewne tego pan ubrała jakaś stylistka (zdaje się Dorota Williams); na tym poziomie to raczej się prowadzący program sami nie ubierają niezależnie od zapewne podłego materiału, ubranie jest fatalnie dopasowane (zwróć uwagę na długość i szerokość spodni) mnie razi jedna rzecz związana z tym strojem, i szerzej ze strojami naszych celebrytów, dziennikarzy, polityków, generalnie osób publicznych: ludzie ich naśladują i potem widzimy na ulicach, weselach czy rautach mężczyzn w podobnych koszmarkach "bo przecież pan z telewizji też tak miał, a on się na pewno zna..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Ja się zgadzam: strój estradowy nie podlega klasycznym zasadom. A, że ludzie naśladują - zawsze tak robili, tyle tylko, że współczesna klasyczna elegancja to pozostałości po fantazjach monarchów - ówczesnych celebrytów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 (...) ludzie ich naśladują i potem widzimy na ulicach, weselach czy rautach mężczyzn w podobnych koszmarkach "bo przecież pan z telewizji też tak miał, a on się na pewno zna..." telewizja kłamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 ad meritum odkryłem wreszcie bezsprzeczne źródło obuwniczej brzydoty. Stało się to nagle, w Rijksmuseum w Amsterdamie, natchnęło mnie i już wiem. Źródłem takowej brzydoty jest sztuka i historia! Oto jak Jan Steen portretował XVII wiecznych Olendrów. http://www.artcyclopedia.com/masterscan ... ughter.jpg ot i cała tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 A propos historii. Byłem ostatnio w krakowskich podziemiach pod Sukiennicami (bardzo fajna rzecz, polecam zobaczyć). W owym interaktywnym muzeum można przeczytać (i zobaczyć) o popularnych w XV wieku "butach polskich" lub "butach krakowskich" z długimi, zawijanymi czubami, na których często wymalowane były sprośne sceny (sic!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Teraz mamy sytuację wspólną ze średniowieczem - im dłuższe czuby, tym modniejsze buty. W średniowieczu często przy tych czubach były linki, które przywiązywało się do nogawek spodni. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubm Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Natknąłem się na sklep internetowy w którym jest solidnie reprezentowana marka Prime Shoes o której wspominał w tym wątku immune, może komuś się przyda: http://www.menswear.de/cgi-bin/shop/fro ... me%20Shoes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 Nigdy w życiu nie widziałem chyba brzydszych butów: http://cgi.ebay.co.uk/MEN-BLACK-ITALIAN ... 0645276492 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 3 offers:) Hendmejdy panie! Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 Bo cena dobra to tak a propos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 Noska Łukasz mógłby używać zamiennie z poziomicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 Nigdy w życiu nie widziałem chyba brzydszych butów: http://cgi.ebay.co.uk/MEN-BLACK-ITALIAN ... 0645276492 No wiesz, właśnie wybierałem się na kolację, a tu taki pawior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Nigdy w życiu nie widziałem chyba brzydszych butów: http://cgi.ebay.co.uk/MEN-BLACK-ITALIAN ... 0645276492 Nie wiem czy wszystko co mozna założyc na stope powinno nazywac sie butem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi