Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W północnych prowincjach nosili.... to jest cały osobny dział wiedzy w rekonstrukcji historycznej- skarpetki. Widziałem gdzieś fotki z wykopalisk. Znaleziono gdzieś chyba w Anglii takie dobrze zachowane rzymskie skarpetki legionisty. Bardzo charakterystyczny splot i krój.

Uprzedzając ew. pytania-ekspertem bynajmniej nie jestem i nic więcej na ten temat nie wiem.Ale mogę się dowiedziec kto wie :D

Opublikowano

Chciałem kupić buty w Otisopse. Zgodnie z postem Immune'a, 2 tygodnie temu zarejestrowałem się i wysłałem do nich pytanie o wysyłkę konkretnego modelu buta do Polski, tego samego dnia dostałem "autorespondera", że wkrótce się odezwą... Do tej pory zero odzewu (sprawdzałem też spam) a w międzyczasie kupiłem inne buty.

Opublikowano

[Jako,że jestem tu jeszcze bardzo nowy i nie orientuję się zbyt dobrze w gąszczu tematów forum, to nie jestem pewien czy ta informacja trafi w odpowiednie miejsce. Jakby co proszę przenieśc]

Byłem dzisiaj w Clarksie(w Dublinie) i mają już nową kolekcję w tym dośc ciekawą rzecz- zamszowe buty typu Chukka oraz brązowe zamszowe golfy -z membrana gore-texową i na gumowych podeszwach. Krój ładny,aczkolwiek ten zamsz był taki trochę mniej klasyczny... nie wiem jak to powiedziec-taki jakby sztywniejszy w dotyku,zwłaszcza na tych chukka. Ceny +-100euro.

Opublikowano

W północnych prowincjach nosili.... to jest cały osobny dział wiedzy w rekonstrukcji historycznej- skarpetki. Widziałem gdzieś fotki z wykopalisk. Znaleziono gdzieś chyba w Anglii takie dobrze zachowane rzymskie skarpetki legionisty. Bardzo charakterystyczny splot i krój.

Uprzedzając ew. pytania-ekspertem bynajmniej nie jestem i nic więcej na ten temat nie wiem.Ale mogę się dowiedziec kto wie :D

Witom

Rzymianie mogli nosić jedynie sandały, takie było prawo. Dlatego legionistom w zimniejszych regionach imperium nie pozostawało nic innego jak zakładanie skarpet.

Byłem dzisiaj w Clarksie(w Dublinie) i mają już nową kolekcję w tym dośc ciekawą rzecz- zamszowe buty typu Chukka oraz brązowe zamszowe golfy -z membrana gore-texową i na gumowych podeszwach. Krój ładny,aczkolwiek ten zamsz był taki trochę mniej klasyczny... nie wiem jak to powiedziec-taki jakby sztywniejszy w dotyku,zwłaszcza na tych chukka. Ceny +-100euro.

Chodzi ci o Deserty?

post-86-13658921532141_thumb.jpg

Opublikowano

Ponieważ temat rzymskich sandałków ciągle powraca, pozwolę sobie zacytować fragment znakomitej książki Stanisława Żygulskiego Jr., która wielokrotnie w czasie studiów skutecznie pozwalała mi unikać nauki w trakcie sesji:)

"(...) Wojskowe buty rzymskie, caliga, używane zarówno przez piechotę jak i kawalerię, odznaczały się doskonałą konstrukcją i stanowiły zarazem ochronę stóp przed urazami, a więc nieodłącznie związane były z uzbrojeniem. Były to sandały znacznie górujące pod względem konstrukcji i użytego materiału nad tymi jakie pojawiły się w innych kręgach cywilizacji, np. w Egipcie czy w Grecji. Skrojone osobno na prawą i lewą stopę, miały podeszwy z kilku warstw skóry o grubości około 2cm nabijane od spodu kilkudziesięcioma żelaznymi ćwiekami o kopulastych główkach. Wyściółka i rzemyki sandała wycięte były z jednego kawałka skóry, obejmujące całą stopę i sięgające powyżej kostki, umocowane rzemykiem-sznurowadłem; palce pozostawały odsłonięte. W zimie sandały ocieplano tkaniną wełnianą lub futrem. W takich sandałach potrafili legnioniści odbywać długie marsze w pełnym obciążeniu, przeciętnie w ciągu pięciu godzin, pokonując dystans 20 rzymskich mil, czyli około 30 km, oczywiście po dobrej drodze."

Poza tym wiele ciekawych opisów i ilustracji narzędzi oraz sprzętu służącego do celów innych niż uprawa roli...

Stanisław Żygulski jun.

BROŃ STAROŻYTNA

Krajowa Agencja Wydawnicza 1998

s.95-96

Opublikowano

Chodzi ci o Deserty?

"Desert Boots" tez były i miały taka dziwna podeszwę z kremowej jakby lekko przezroczystej gumy złozonej z granulek-jak na tym rysunku.

A te gore texowe były z innego materiału. Zamszu,ale jakby gorszej jakości- i podeszwa z normalnej gumy. Niemniej ciekawe jest samo połaczenie zamszu z gore-texem-ja osobiscie wczesniej się z nim nie spotkałem.