Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W internecie taniej i wiekszy wybor.

Stacjonarnie to jedynie popularne sieciowki, czyli Kazar, Rylko, Wojas, Massimo Dutti, Zara, HM, Aldo, Prima Moda, Venezia, a takze jeszcze nizsza polka typu CCC i Deichman.

Kiedys tez Bytom mial Oxfordy zrobione przez Rylko za 349 zl, wiec moze gdzies jeszcze sa w sklepach.

Musisz pochodzic, poniewaz sklepy moga miec rozne modele na stanie.

Jedz w Katowicach do SCC, a w Krakowie do Bonarki. Mozna do Fashion House w Sosnowcu, ale tam poziom coraz slabszy wg mnie.

Wiem i rozumiem, że lepiej byłoby kupować w internecie, jednak u mnie jest problem z dopasowaniem obuwia, a nie uśmiecha mi się kilkukrotnie odsyłać ich z powrotem. Niemniej jednak dzięki.

Jeśli chodzi o Fashion House, to racja (przynajmniej z moją osobą). Nigdy gdy tam jestem, nie ma nic ciekawego (raz tylko ciekawe sztyblety były na przecenie)

Opublikowano

Co do wytrzymałości polskiego obuwia. W trzewikach Wojasa chodziłem 5, może 7 lat, praktycznie dzień w dzień, od jesieni do wczesnej wiosny.

A na ostatnie Święta ojciec mi mówi: 'idę do kościoła w twoich butach', patrzę, moje wiśniowe lakierki sprzed lat, Nord, stan zacny, choć jedyny zabieg kosmetyczny jaki przechodziły to mycie i glancowanie na błysk. Kupowałem je na egzaminy na koniec technikum... 20 lat temu.

Co nie znaczy, że obecnie kupiłbym obuwie którejś z tych firm. To forum już mnie 'zepsuło' ;)

Opublikowano

Wojasy (czarne za kostkę) kupione jakiś 12 lat temu służyły mi kolejne 8 eksploatowane intensywnie i mogłyby służyć dalej gdyby nie rozwój mojego poczucia estetyki. Natomiast Wojasy ("sneakersy") kupione ok. 4 lat temu, po 3 nadawały się do kosza. Mój brat ma jeszcze gorsze doświadczenia. Zgadzam się, że jakościowo jest coraz gorzej. W tej chwili na kupowanie Wojasów za co najmniej 300 zł, biorąc pod uwagę value for money, IMO szkoda po prostu tych trzech stów. 

Opublikowano

Yanko

Co do wytrzymałości polskiego obuwia. W trzewikach Wojasa chodziłem 5, może 7 lat, praktycznie dzień w dzień, od jesieni do wczesnej wiosny.

A na ostatnie Święta ojciec mi mówi: 'idę do kościoła w twoich butach', patrzę, moje wiśniowe lakierki sprzed lat, Nord, stan zacny, choć jedyny zabieg kosmetyczny jaki przechodziły to mycie i glancowanie na błysk. Kupowałem je na egzaminy na koniec technikum... 20 lat temu.

Co nie znaczy, że obecnie kupiłbym obuwie którejś z tych firm. To forum już mnie 'zepsuło' ;)

Zgadzam się. IMO nie ma już polskich firm, których buty byłyby godne, nawet Nord szyty ramowo

Opublikowano

Nie bylo mnie pare dni, a widze, ze moje pytanie zapoczatkowalo spora dyskusje :) Dziekuje szczegolnie tym, ktorzy podjeli sie proby znalezienia czegos w miare wygladajacego, co miesciloby sie w zakladanym przeze mnie budzecie.

Rozumiem, ze 300 zlotych to nie jest kwota wystarczajaca na dobre buty. Dlatego prosilem o pomoc w znaleznieniu czegos, co przede wszystkim wyglada. Jakosc, ze wzgledu na cene, schodzi na drugi plan. Jak bedzie mnie stac, to bede szukal czegos co i wyglada, i jest szyte GYW.

Poza tym, po lekturze tego watku mozna odniesc wrazenie, ze jak ktos chce buty za 200-300, to polecacie zeby dozbieral do 500. Jak ktos ma juz 500, to polecacie dozbierac do 700, bo np. podeszwy sie scieraja, lepiej dolozyc do lepszej jakosci, itd. Kupie buty za 500 i tez sie okaze, ze skorzana podeszwa jest marnej jakosci. Ostatecznie najlepiej wydac 1500...

Nikt jednak nie udzielil odpowiedzi na moje pierwsze pytanie - majac do wyboru: brzydsze oksfordy z nakladanym noskiem, ladniejsze oksfordy full/half brogues oraz ladniejsze gladkie (lub z nakladanym noskiem) derby, co wybieracie do garnituru wizytowego?

Na razie szukam jakichs sensownych gladkich oksfordow, ale jesli mi sie nie uda, bede zmuszony wybrac ktoras z wymienionych trzech opcji. Problemem u mnie, oprocz budzetu, jest ksztalt stopy - nosze dosc duzy rozmiar (sportowe buty 46-47) i jesli juz but jest na dlugosc dobry, to zwykle jest znacznie za szeroki, przez co odpada 90% butow.

Pochodzilem jeszcze po pobliskich obuwniczych i jesli chodzi o jakosc, to chyba najslabiej wyglada Venezia (np. skora w srodku tylko pod pieta, dalej goly papier), troche lepiej wyglada Gino Rossi. Nordy sprawiaja wrazenie solidnych, dobrze wykonaych (poza skora, ktora jest porowata i latwo sie rysuje), ale sztywnych. Podobnie do nich prezentowaly sie buty ALDO, ale kosztujac przy tym co najmniej 100PLN wiecej. Objerzalem tez swoje BATY i nie moge zlego slowa powiedziec, jakosciowo wygladaja na prawde dobrze. Mimo, ze klejone, to trzymaja sie juz ponad 5 lat, w w srodku super wykonczone skora, podeszwa z poduszkami amortyzujacymi wewnatrz i systemem wentyalcji na zewnatrz (dobrze oddychaja, nie mam w nich problemow z poceniem), bardzo wygodne. Ksztalt kopyta tez calkiem niezly. Jedyny zarzut, to ze widac zagiecia na skorze (buty gladkie bez przeszyc - lamia sie przy klekaniu na 2-3 razy), co obniza ich estetycznosc. Zdecydowanie buty byly warte 200-300 zlotych, ktore na nie wydalem. NIestety Bata w obecnej chwili nie ma nic, co by spelanialo moje wymagania.

Nikt nie pisal tutaj o sklepach Zebra, a znalazlem tam 2 interesujace modele butow. Pierwszy z nich, idealnie lezy na mojej stopie, mam jednak pewne zastrzezenia co do wygladu (nie z kazdej perspektywy wyglada dobrze), poza tym wykracza nieco poza budzet:

http://zebra-buty.pl/model/4437-polbuty-zeb-haugler-3163-czarny-2041-036#&gid=1&pid=2

co o nim myslicie? Najwiekszy plus to wygoda. But przylega dobrze do calej stopy, ale nigdzie mnie nie uwiera.

Drugi model, ktory mierzylem w zebrze, to reprezentant polecanej przez Was polskiej marki NORD:

https://nord-shoes.com/polbuty_meskie_4832,466.html

Miesci sie w zadanym budzecie, podoba mi sie, jakosciowo tez niezle (poza porowata, latwo rysujaca sie skora), ale nie lezy idealnie. Po pierwsze buty sprawiaja wrazenie mocno sztywnych, zwlaszcza w tylnej czesci wokol kostki/piety. Co sie z tym wiaze but wbija mi sie tuz nad pieta podczas chodzenia (nie wiem czy ma to jakas nazwe - zapietek? generalnie tam gdzie but sie konczy tuz nad pieta). Raczej nie jest za maly - moge stope przesunac do przodu o jakies 3mm, ale przy chodzeniu, but jest tak ulozony ze pcha stope na ten zapietek. Czy to przejdzie jak but sie ulozy do stopy, czy raczej go eliminuje? Jakie sa z tym Wasze doswiadczenia? Dodatkowo but nie opina mojej stopy, mam powiedzmy 2-3mm luzu po bokach stopy - czy jest to akceptowalne czy juz za szeroko?

Opublikowano

Nikt jednak nie udzielil odpowiedzi na moje pierwsze pytanie - majac do wyboru: brzydsze oksfordy z nakladanym noskiem, ladniejsze oksfordy full/half brogues oraz ladniejsze gladkie (lub z nakladanym noskiem) derby, co wybieracie do garnituru wizytowego?

Na razie szukam jakichs sensownych gladkich oksfordow, ale jesli mi sie nie uda, bede zmuszony wybrac ktoras z wymienionych trzech opcji. 

Pomijając pozostałe dewagacje, bo nikt Cię na siłę nie będzie uszczęśliwiać, to pisząc o takich "opcjach" pod kątem własnego ślubu, mogę dać jedną radę: poświęć trochę czasu na poznanie kanonów męskiej elegancji. Trafiłeś na takie forum, a nie na forum dla "przyszłych panów młodych", gdzie (być może) wszystkie opcje są rozpatrywane z równym entuzjazmem. 

Reasumując na własny ślub, chcąc trzymać się zasad, nie masz trzech opcji - a jedną cyt. "brzydsze oksfordy z nakładanym noskiem"... cóż, życie nie rozpieszcza.

Opublikowano

@flozbi

z mojego doswiadczenia powiem Ci, ze buty w tym kolorze sa niepraktyczne i kupilbym je dopiero jako 5/6 pare :]

======================

tak sobie mysle, ze przydaloby sie zrobic taki poradnik dla roznych polek cenowych i przykleic go gdzies. czytam to forum moze od miesiaca, a widze ze w kolko przewijaja sie pytania o porady zakupu butow za 200/300.

mozna by taki poradnik podzielic na kilka polek cenowych i powpisywac polecane marki, cos ala ten post na reddicie:

https://www.reddit.com/r/goodyearwelt/comments/2r0fld/a_beginners_boot_buying_guide/

edit: z tym ze ich tiery sa nielogiczne, bo tier 1 jest gorszy niz tier 2 :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

tak sobie mysle, ze przydaloby sie zrobic taki poradnik dla roznych polek cenowych i przykleic go gdzies. czytam to forum moze od miesiaca, a widze ze w kolko przewijaja sie pytania o porady zakupu butow za 200/300.

mozna by taki poradnik podzielic na kilka polek cenowych i powpisywac polecane marki, cos ala ten post na reddicie:

https://www.reddit.com/r/goodyearwelt/comments/2r0fld/a_beginners_boot_buying_guide/

edit: z tym ze ich tiery sa nielogiczne, bo tier 1 jest gorszy niz tier 2 :)

no to działaj :)

Opublikowano

Na podstawie codziennej lektury tego forum obawiam się, że taki ranking wyglądałby mniej więcej:

1. do 300 złotych - dołóż 900 do Yanko

2. do 700 złotych - dołóż 500 do Yanko

3. do 1200 - kup Yanko

4. do 2 tysięcy - dołóż 400 do 2 par Yanko

5. itd.

A przynajmniej tak wygląda 90% wypowiedzi forumowiczów. :)

PS. Nie żebym coś miał do Yanko, w swojej klasie cenowej są dobrym wyborem.

• Oceniam pozytywnie 8
Opublikowano

Ponoć za każdy post "Dołóż X do Yanko" przyznawany jest rabat X/50 % w sklepie patine.pl.

Dla mnie to trochę niezrozumiałe, bo z jednej strony w tej półce cenowej (jak zresztą w każdej) jest już spory wybór, a z drugiej te buty są specyficzne: szczupłe, smukłe, wydłużone, z cienką podeszwą - nie pasują na każdą stopę i każdą sylwetkę. Polecenie tych butów każdemu - grubemu, chudemu, wysokiemu, niskiemu, z szeroką stopą, z wąską stopą, z wysokim podbiciem, z niskim podbiciem - nie jest rozsądne. Ważniejsze od jakości jest dopasowanie.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Dlatego zdarzały się osoby, które pisały, że kopyta Yanko są dla nich zbyt wąskie. Najczęściej pierwsze pytania dotyczą wyboru butów według ceny, modelu, jakości, dopasowanie jest drugie w kolejności i najczęściej zweryfikowane jest po otrzymaniu produktu. Rzadko ktoś od razu pyta o rozmiarówkę.