Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Jacho, pociągnij po nich Pommadier Cream Saphir na przykład w kolorze 34. Po wchłonięciu kremu dorzuć 2 warstwy wosku Pate de Luxe Saphir w brązie. Jak efekt się spodoba to śmiało eksploatuj, jak się nie spodoba podeślij do wymiany :)

Edit:

Klamerki zamocowane są na jakimś elastycznym materiale.

post-17-0-45619200-1455104185_thumb.jpg

post-17-0-95147900-1455104185_thumb.jpgpost-17-0-37047200-1455104186_thumb.jpg

Edit2:

@Jacho, jak się nie spodoba to nie podsyłaj do wymiany (nie zawracaj sobie tym głowy)!

Skontaktuj się tylko ze sklepem, który wszystko zorganizuje i podeśle kuriera do Ciebie :)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Tak też zrobię! Zobaczę jakie będą efekty po kremie. Dzięki :)

@Jacho, pociągnij po nich Pommadier Cream Saphir na przykład w kolorze 34. Po wchłonięciu kremu dorzuć 2 warstwy wosku Pate de Luxe Saphir w brązie. Jak efekt się spodoba to śmiało eksploatuj, jak się nie spodoba podeślij do wymiany :)

Edit2:

@Jacho, jak się nie spodoba to nie podsyłaj do wymiany (nie zawracaj sobie tym głowy)!

Skontaktuj się tylko ze sklepem, który wszystko zorganizuje i podeśle kuriera do Ciebie :)

Opublikowano

U mnie zamszowa cholewka w Bexleyach, mimo użycia Omnidain nie doczyściła się w miejscu styku ze skórą licową - jednak skórę pastowałem ciemnym brązem, a zamsz jest w kolorze oliwki. 

Opublikowano

@blekit - TdM są również bardzo ładne. Ja bardzo długo zastanawiałem się nad wyborem i ostatecznie jest jaki jest. Czyli bardzo dobry :-P

@Zajac Poziomka - oczywiście jest to utrudnienie. Pastę zawsze nakładam szczoteczką, jednak okolice łączenia skóry i zamszu szmatką. W pierwszej kolejności odświeżam zamsz i potem zabezpieczam impregnatorem, co "mam nadzieję" tworzy mini powłokę na wypadek zabrudzenia. Oczywiście trzeba bardzo uważać, żeby uniknąć zabrudzenia cholewki opisanej przez Hargina.

Trzeba zaznaczyć, że w tych butach będę chodził 5-10 razy w roku max, więc tego pastowania będzie mało. Zacznę od bezbarwnych kremów.

Opublikowano

fan dobrego buta: 

Ja krem na buty nakładam ściereczką (czasem wacikami), ale robię to na tyle nieuważnie, że zawsze zostaje mi trochę na palcach i najprawdopodobniej przy pierwszym pastowaniu bym tymi pobrudzonymi palcami umazał zamsz. Może bezbarwny krem to faktycznie jest jakieś wyjście z sytuacji.

Opublikowano

Według tabeli rozmiarów Yanko, moja stopa mieści się w przedziale tęgości F (choć w samej górze tego przedziału - domyślam się, że trzeba mierzyć w skarpecie). Miałem kiedyś Barkery w tęgości G i niezwłocznie odesłałem, bo czułem się jakbym trzymał nogę w studni, ale to był w ogóle bardzo obszerny but (i przy tym może nawet pół rozmiaru za długi)...

Jak się to ma do Yanko, zapytacie. Ano tak, że trzeba mi ciemnobrązowych semibroguesów ze skóry licowej i mogę albo czekać na uzupełnienie rozmiarówki tego modelu: http://patine.pl/yanko-style-435-goodyear-welted.html(który jest w F), albo od ręki brać ten w tęgości G: http://patine.pl/yanko-692-marron.html , albo ostatecznie zamawiać ten drugi model w F. Co radzicie?

Jeśli ktoś ma jakieś zupełnie subiektywne komentarze dotyczące urody obu modeli 435 v. 692 i kopyt (970 v. 915), to chętnie przeczytam. Dzięki.

Będę mógł zrobić porównanie między 970, 962 i 915, ale dopiero za ok. 4 tygodnie (czekam właśnie na oksfordy na 970 i 915). Mogę natomiast porównać Barkery na kopycie g z Yankami na kopycie 960. 960 zdecydowanie węższe. Barkery mogę założyć na grubą wełnianą skarpetę i nie czuję opinania, w jankach nie ma o tym mowy. 960 szerokością przypominają Loake na kopycie f.

Jeszcze sugestia dotycząca kolorów. Nie wiem czy porównywałeś na żywo kolory marron i niger. Moim zdaniem niger jest najładniejszym z ciemnych brązów w ofercie Yanko.

Okazało się, że Hiszpanie zrobili mi niespodziankę i przesyłkę dzięki błyskawicznej obsłudze Saphira dostałem dziś. :)

Na gorąco więc i zupełnie subiektywnie. Tradycyjnie przepraszam za jakość zdjęć, ale ten temat mnie przerasta.

Kopyto 962, rozmiar 5UK, niecały rok ze mną

post-1709-0-33574200-1455288660_thumb.jp

W bucie na wysokości śródstopia ok. 3-4 mm luzu. To właśnie skłoniło mnie do spróbowania kopyta 970 i 915

Tak więc, 970, rozmiar 5UK

post-1709-0-75729500-1455289184_thumb.jp

But wyraźnie krótszy niż 962, w bucie na wysokości śródstopia trochę mniej luzu ok. 2mm. Niestety przyszwa się nie schodzi.

Kopyto 915, rozmiar 5,5UK

post-1709-0-82394500-1455289404_thumb.jp

Spodziewałem się, że w rozmiarze 5UK przyszwa może się nie zejść dlatego zdecydowałem się na 5,5. W bucie na wysokości śródstopia ok. 1 mm luzu, 915 również dłuższe od 970, ale tu akurat jest to spowodowane większym rozmiarem.

Tak przedstawiają się na zdjęciu

post-1709-0-24041800-1455289646_thumb.jp

Ameryki nie odkryję, jeżeli powiem, że z tych trzech kopyt najbardziej mi się podoba 915, tylko zastanawiam się jak łamać się będzie but 0,5 numeru większy. Natomiast porównując 960 i 970 muszę powiedzieć, że 962 zdecydowanie bardziej mi się podoba, może przez to, że jest odrobinę dłuższe i mimo że w rzeczywistości obszerniejsze, optycznie sprawia wrażenie smuklejszego.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Czy te bordowe to model 558? Jeżeli tak, to jest to kopyto 962. Mam buty na 960 i nie do końca mają taki kształt. Przepraszam z góry jeżeli się mylę - wnioskuję na podstawie zdjęć. :)

Opublikowano

Witam,

Mam dwa pytania:

1. Czy można gdzieś na żywo (centrum Polski) zobaczyć buty Yanko przed zakupem? Przyznam że modeli jest bardzo dużo i ciężko patrząc wyłącznie na zdjęcia coś wybrać :(

2. Jaka jest różnica (oczywiście poza ceną) pomiędzy Yanko 610 Cuero a 741 Cuero? Oba mają ten sam kolor Cambridge Cuero, kształt, wzór, więc? :) 

Opublikowano

Witam,

Mam dwa pytania:

1. Czy można gdzieś na żywo (centrum Polski) zobaczyć buty Yanko przed zakupem? Przyznam że modeli jest bardzo dużo i ciężko patrząc wyłącznie na zdjęcia coś wybrać :(

2. Jaka jest różnica (oczywiście poza ceną) pomiędzy Yanko 610 Cuero a 741 Cuero? Oba mają ten sam kolor Cambridge Cuero, kształt, wzór, więc? :)

Z tego co wiem , można tylko w Stargardzie ( byłym Szczecińskim ) .

Różnic nie znam , nie mam tych butów i póki co się nie zdecyduje ;)

Opublikowano

Quba0: 

W tym poście masz wyjaśnioną różnicę pomiędzy modelami: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1715-producenci-marki-butów-yanko/?p=175617

741 to 610 po tuningu :)

Czyli różnica w skośnej linii  a w cenie kilkaset zł ;).... Ale czyli kolor ten sam? Niby na zdjęciach inne wydają się te odcienie ale w opisie jest ten sam kolor ;/. A co do Stargardu to ktoś tam był? Czy jest pełna kolekcja żeby obejrzeć?