Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Tanatos70 napisał:

... 960 jest bardziej "pojemne" niż Hiro i trudno mi sobie wyobrazić, że komuś mogą te dwa kopyta przypasować w identycznym rozmiarze. Jednakże nie wykluczam takiej możliwości :).

Ja tak mam - zazwyczaj noszę ten sam rozmiar. Jedynie kordowan na Hiro (ze względu na pancerność) brałem +0.5.

Opublikowano
3 minuty temu, Whitesnake napisał:

Ja tak mam - zazwyczaj noszę ten sam rozmiar. Jedynie kordowan od Hiro (ze względu na pancerność) brałem +0.5.

No i posypała się moja teoria :). Dobrze, że zaasekurowałem się w ostatnim zdaniu ;-)

EDIT: z drugiej strony, ja od meermina mam tylko dwie "twarde" pary z "koniny", więc może dlatego takie mam odczucia :).

Opublikowano

Panowie, czy buty Yanko mocno rozbija sie na szerokosc? Kupilem trzewiki na kopycie 960G i troche cisna w haluks. Sadzilem jednak ze beda nieco szersze. Za to obawy co do objetosci cholewki na gorze sie nie potwierdzily- jest OK, nic na siebie nie nachodzi.

Opublikowano
37 minut temu, adamW napisał:

Panowie, czy buty Yanko mocno rozbija sie na szerokosc? Kupilem trzewiki na kopycie 960G i troche cisna w haluks. 

Same się nie rozbiją. Jeśli problem występuje tylko w haluksach to lepiej zlecić miejscowe rozciąganie dobremu szewcowi.

Opublikowano
13 godzin temu, metius napisał:

Jest jakaś szansa na więcej zdjęć butów powyżej? Jestem ciekawy jak wygląda brązowy cordovan :)

Jasne :) Problem w tym, że ta skóra w słońcu potrafi przypominać Oxblood/Burdeos:

14609yh_cordovan_marron_york_002.thumb.jpg.4b4fecc00701ed061fcf56c13027e6cc.jpg

14609yh_cordovan_marron_york_006.thumb.jpg.f545f04680fc88b8159381a7f832bf3c.jpg

14609yh_cordovan_marron_york_007.thumb.jpg.36845cd4959b00dfdf8f58cca1b51743.jpg

Po lewej Burdeos (Oxblood) / Po prawej Marron

58a57eb70487e_marron__burdeos_003.thumb.jpg.ef498dd80b58b202b827345b72555cfb.jpg

13 godzin temu, metius napisał:

Jeszcze jedno pytanie - czy kolor "burdeos" prezentowany w opcji MTO to ten sam jak w "modelu boots 525Y oxblood" ? 

Tak. Producent używa zamiennie nazw Oxblood / Burdeos i czasem na opakowaniu jest jedna, a czasem druga nazwa, co może wprowadzać w błąd ;) Chyba zdecydujemy się na Burdeos, by nie generować zbędnego zamieszania. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mam pytanie do osób, które posiadają Yanko i Berwicki. Szukam kopyta w Yanko, bo niestety ale w lotnikach (961) nieco przyszwa mi się nie schodzi.

W Berwickach, kopyto 156, tego problemu nie ma. Ktoś może użytkował te i ma jakieś porównanie do Yanko?

Opublikowano

Witam,

Jako, że to mój pierwszy post na forum, chwila by się przestawić. Dopiero zaczynam przygodę z klasycznym obuwiem, więc moja kolekcja nie należy do szczególnie dużych - dopiero kilka par.

Kupiłem w zeszłym tygodniu dwie pary trzewików Yanko -  Yanko 653YH Niger oraz  Yanko 525YH Cuero. Mam wątpliwości co do butów Niger - po wyjęciu sznurówek i rozpoczęciu zabiegów pielęgnacyjnych przed użyciem zauważyłem, że styk języka z "bokami" obuwia jest naderwany. Problem ten nie występuje w przypadku butów Cuero. Dla porównania załączam zdjęcia - dwa pierwsze to bezproblemowe Cuero, kolejne dwa to naderwany Niger.

Buty były kupowane w wersji przecenionej, aczkolwiek bez adnotacji odnośnie uszkodzeń/modelu powystawowym.

Boję się, że gdy zacznę użytkować buty to pęknięcie w Nigerach zacznie się powiększać - miał ktoś podobny problem w swoich? Zakładam, że będę je reklamował w poniedziałek, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć Waszej rady.

Z góry dzięki

IMG_0248.JPG

IMG_0247.JPG

IMG_0246.JPG

IMG_0245.JPG

Opublikowano

Trochę z kopytem w Yanko kombinuję.

K. 960 niby najszersze (to zaokrąglone) ale leży fatalnie, prawda?

Z k.961 miałem trochę zabawy przy lotnikach, ale tutaj? Pierwsza przymiarki, nie ciśnie nic, przyszwa powinna sie zejść? Trochę jeszcze ze sznurówkami pokombinuję.

Jak sądzicie? 

20170224_103235.jpg

20170224_104559.jpg

Opublikowano

Raczej się nie zejdzie, skóra to nie guma. Możesz polubić, jak jest.

Ponadto - pod koniec dnia ja z reguły wiążę buty lżej. Nacisk na podbicie jest wyjątkowo nieprzyjemny. Nie ma zatem sensu się sugerować, że można zaciągnąć mocniej - można, ale na 10 minut.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, mosze napisał:

Raczej się nie zejdzie, skóra to nie guma. Możesz polubić, jak jest.

Ponadto - pod koniec dnia ja z reguły wiążę buty lżej. Nacisk na podbicie jest wyjątkowo nieprzyjemny. Nie ma zatem sensu się sugerować, że można zaciągnąć mocniej - można, ale na 10 minut.

A rzuciłem okiem jeszcze raz.

Na lewym bucie przyszwa się niemal schodzi, kwestia zawiązania. Na prawym trochę gorzej. Więcej jak na tym zdjęciu nie osiągnę. Przemyślę. 

I co zabawne, mam inną parę od Yanko na tym samym kopycie, gdzie trochę z czasem się kwestia przyszwy (lekko) poprawiła, gdzie sytuacja jest wręcz odwrotna (tj. właśnie lewy but generował więcej problemów) :D

20170224_141040.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, BrotherM napisał:

Trochę z kopytem w Yanko kombinuję.

Jak sądzicie? 

Patrząc na to gdzie masz mały palec (na jednym zdjęciu widać jak wypycha skórę) odnoszę wrażenie, że te buty są nie tylko za wąskie, ale i za długie. Moim zdaniem to nie twoje kopyto. Powinieneś spróbować coś na szerszym kopycie i w mniejszym rozmiarze. 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

@Whitesnake

To chyba w Yanko już wielkiego wyboru mieć nie będę. Masz może wiedzę jak się ma kopyto 961 (zdjęcie nr 2 i 3) do 962? W zasadzie jeszcze to mi do rozważenia zostało. 

Acz w sklepie wskazali że jest węższe, więc może być problematyczne. 960 jest niby najszersze, ale co z tego, gdy tak leży fatalnie.

Opublikowano
3 minuty temu, adamW napisał:

Ja w 960 tez nie wchodze. Trzeba sie pogodzic ze nie dla nas sformulowanie doloz do Yanko☺

Mi akurat 960 leży idealnie, ale w trzewikach. Najwyżej zostanie mi "dołóż do Yanko zimą". ;)

Opublikowano
Dnia 13.02.2017 o 15:26, Tanatos70 napisał:

U mnie sprawdziła się zasada 0,5 rozmiaru więcej na Hiro niż w trzewikach Yanko na kopycie 960 (9 UK vs 8,5 UK). A tak swoją drogą- to i jedne i drugie dzisiaj wziąłbym 0,5 rozmiaru mniejsze (proporcja jednak pozostaje) :). Na pewno kopyto 960 jest bardziej "pojemne" niż Hiro i trudno mi sobie wyobrazić, że komuś mogą te dwa kopyta przypasować w identycznym rozmiarze. Jednakże nie wykluczam takiej możliwości :).

Zasada sprawdziła się i u mnie. Dzięki! :)