Skocz do zawartości

Jak dobrać rozmiar butów skórzanych?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, mayor napisał:

Nie odbieram tego jako atak na mnie.,Zwyczajnie nie zgadzam się z tezą ,że rozmiary butów są skonfigurowane chaotycznie,bez jakiejkolwiek reguły i jedyna szansa na dobranie odpowiednich butów to przymiarka.Producenci europejscy produkują także buty tego samego modelu w kilku szerokościach (C&J.AS,EG) co najmniej 5-6 tęgości od C do G a nawet H.,Tylko importerzy-sprzedawcy angielskich butów mają w ofercie tylko tęgość Medium/Standard.I nie jest to żaden spisek tylko zwykła kalkulacja,"It's not personal, it's strictly business".Producent czy dystrybutor butów ograniczając rozmiar do jednej tęgości tnie koszty,niektórzy idą dalej i produkują/sprzedają tylko pełne rozmiary bez połówek.Dla przykładu flagowe trzewiki Alden Indy #405 produkowane są na trzech kopytach Trubalance,Grant,Plaza w 19 rozmiarach od US6, do US15 co pół rozmiaru i w każdym rozmiarze dostępne jest 9 tęgości :3A,2A,A,B,C,D,E,2E,3E.,W sklepach w UK Aldeny Indy oferowane są tylko na kopycie Trubalance w 8 rozmiarach i jednej tęgości "D",która jest opisana jako standard UK width "E". 

Nadal potrzymuje to co napisałem.

Np. w Ren Wingach w moc toe noszę 9,5 US, w 9 US nie włożę stopy. W blacksmithach w 9 US wchodzę spokojnie, jeszcze zostanie mi trochę miejsca. Oba to medium (D) width. Jaka jest w tym logika i sens?

Opublikowano
19 godzin temu, mayor napisał:

....Dla przykładu flagowe trzewiki Alden Indy #405 produkowane są na trzech kopytach Trubalance,Grant,Plaza w 19 rozmiarach od US6, do US15 co pół rozmiaru i w każdym rozmiarze dostępne jest 9 tęgości :3A,2A,A,B,C,D,E,2E,3E....

@mayor też ubolewam nad tym, że co kraj to inny obyczaj, ale nie uwierzę że w u Ciebie jest tak bezproblemowo.

Nie jest dla mnie logiczne, że podaję doświadczonemu sprzedawcy,

że suwmiarka podała mi przykładowo 10D to on mi zaproponuje:

w tym kopycie to muszę wziąć 9,5 EEE a w tym to 10E, bo on z doświadczenia wie, że ten a ten rozmiar będzie idealny.

A co jak trafię na sprzedawcę "doświadczonego inaczej"?

Tu przykład z internetu, Brannock i Allen Edmonds:

the-first-step-was-using-the-brannock-de

I wynik:

he-brought-back-two-sizes-an-8-e-and-an-

Mnie nie przekonasz, jest za dużo innych zmiennych.

Od jakiegoś czasu kupuję buty na sprawdzonym wcześniej kopycie i rozmiarze a i tak czasem są dziwne odstępstwa.

Opublikowano
16 godzin temu, Velahrn napisał:

Nadal potrzymuje to co napisałem.

Np. w Ren Wingach w moc toe noszę 9,5 US, w 9 US nie włożę stopy. W blacksmithach w 9 US wchodzę spokojnie, jeszcze zostanie mi trochę miejsca. Oba to medium (D) width. Jaka jest w tym logika i sens?

Rozmiary w RW to dosyć zawikłany temat i poszczególne modele różnią się znacznie rozmiarami.Prawdopodobnie dlatego ,ze buty RW produkowane są globalnie -w trzech zakładach w USA,Korei,Wietnamie i PRC.,Nawet jak Red Wingi mają inskrypcje: "Made in USA" to nie znaczy ,że zostały od A do Z wyprodukowane w US , tylko spełniły(elastyczne) standardy Federal Trade Commission pozwalające na takie oznakowanie wyrobu.,

Godzinę temu, Mamrot napisał:

@mayor też ubolewam nad tym, że co kraj to inny obyczaj, ale nie uwierzę że w u ciebie jest tak bezproblemowo.

Nie jest dla mnie logiczne że podaję doświadczonemu sprzedawcy,

że suwmiarka podała mi przykładowo 10D to on mi zaproponuje:

w tym kopycie to muszę wziąć 9,5 EEE a w tym to 10E, bo on wie że ten rozmiar będzie idealny.

A co jak trafię na sprzedawcę "doświadczonego inaczej"?

Tu przykład z internetu, Brannock i Allen Edmonds:

I wynik:

Mnie nie przekonasz, jest za dużo innych zmiennych.

W tym wypadku wygląda ,że "Dude" ma niezbyt  szeroką stopę ,ale wysoki instep.W takim wypadku pomiar na Brannocku to tylko pierwszy krok,gdyż Branock mierzy tylko 3 parametry: długość ,szerokość i odległość od pięty do najszerszego miejsca.,Dodatkowo Oxfordy to nie są buty na każdy rodzaj stopy,gdyż  muszą być idealnie dopasowane.Na miejscu tego kolesia #1 szukał bym butów Derby ,#2 jeżeli Oxfordy to tylko szersze o jedną lub dwie szerokości, 

Opublikowano

W dniu 16.03.2018 o 18:20, mayor napisał:

Bez mierzenia konkretnego kopyta zamawiając online wystarczy podać rozmiar zmierzony na Brannock Device, ....

35 minut temu, mayor napisał:

W takim wypadku pomiar na Brannocku to tylko pierwszy krok,...

"Albo rybka, albo pipka jak powiedział Hamlet" ;-)

Czyli ustalmy, nie ma jednoznacznych odpowiedzi.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
4 godziny temu, mayor napisał:

Dodatkowo Oxfordy to nie są buty na każdy rodzaj stopy,gdyż  muszą być idealnie dopasowane.Na miejscu tego kolesia #1 szukał bym butów Derby ,#2 jeżeli Oxfordy to tylko szersze o jedną lub dwie szerokości, 

Jakie jest dopuszczalne rozchodzenie się przyszwy w oksfordach ??? Jak mam wysokie podbicie i we wszystkich mierzonych  do tej pory oksfordach mam taki efekt jak ten pan ze zdjęcia ( albo trochę bardziej się schodzą ale nigdy nie mam tak że całkowicie )  to powinienem odpuścić ten rodzaj obuwia i przerzucić się na derby ???

Opublikowano
4 godziny temu, Mamrot napisał:

"Albo rybka, albo pipka jak powiedział Hamlet" ;-)

Czyli ustalmy, nie ma jednoznacznych odpowiedzi.

Brannock Device według amerykańskiego DoD  sprawdza się w ok 97% przypadkach, sprawdzili to na 12 milionach poborowych w czasie 2WŚ. Z tego wynika ,że 3%  populacji ma stopy niewymiarowe(plus draft dodgers)  

31 minut temu, andrzej k. napisał:

Jakie jest dopuszczalne rozchodzenie się przyszwy w oksfordach ??? Jak mam wysokie podbicie i we wszystkich mierzonych  do tej pory oksfordach mam taki efekt jak ten pan ze zdjęcia ( albo trochę bardziej się schodzą ale nigdy nie mam tak że całkowicie )  to powinienem odpuścić ten rodzaj obuwia i przerzucić się na derby ???

Według opinii Tonego Gaziano przyszwa w Oksfordach nie powinna się rozchodzić więcej niż 0.25"' (6,32mm) na samej górze "V"

Opublikowano
Według opinii Tonego Gaziano przyszwa w Oksfordach nie powinna się rozchodzić więcej niż 0.25"' (6,32mm) na samej górze "V"

Szlag by trafił, mam 6,33.
  • Like 4
Opublikowano
10 minut temu, mayor napisał:

Brannock Device według amerykańskiego DoD  sprawdza się w ok 97% przypadkach, sprawdzili to na 12 milionach poborowych w czasie 2WŚ. Z tego wynika ,że 3%  populacji ma stopy niewymiarowe(plus draft dodgers)  

Spoko, ale kamasze to raczej nie to samo co oksfordy od Gaziano & Girling.

• Like 3
Opublikowano

Jedno jest pewne Hamerykańce dbają o swoich, przetrzepałem cała Europę i znalazłem tylko jeden rozmiar 2E Aldenów, a w sklepie jegomościa o swojsko brzmiącym nazwisku, który podał mayor,  cały asortyment tęgości a nie jest to "sklep firmowy" ; pozazdrościć

Opublikowano
W dniu 20.03.2018 o 17:09, spiryt napisał:

Jedno jest pewne Hamerykańce dbają o swoich, przetrzepałem cała Europę i znalazłem tylko jeden rozmiar 2E Aldenów, a w sklepie jegomościa o swojsko brzmiącym nazwisku, który podał mayor,  cały asortyment tęgości a nie jest to "sklep firmowy" ; pozazdrościć

Szczerze mówiąc to nie jest tak różowo jak piszesz.,Na kilkaset ,albo nawet ponad tysiąc sklepów z butami w NYC na palcach można policzyć takie ,w których znajdziesz buty w innej szerokości niż "D"-medium., Takie firmy jak The Shoe Mart to relikt z dawnych czasów, Zapatka ma cały asortyment tęgości ,gdyż posiada około 30 000 par butów na stocku,ale żeby zbudować taki stock to trzeba zainwestować kilka/kilkanaście milionów$.,Dzisiaj kupcy chcą zarobić jak najwięcej,przy jak najmniejszej inwestycji, dlatego zamiast dziewięciu tęgości oferują tylko jedną,.Podejrzewam ,że w większości eleganckich butików obuwniczych na stanie jest setka,a w porywach kilkaset par butów.,Wielu dzisiejszym kupcom najlepiej pasuje, ostatnio modny crowdfunding,gdyż w takim wypadku nie musza nic inwestować.

Opublikowano
Godzinę temu, mayor napisał:

Szczerze mówiąc to nie jest tak różowo jak piszesz.,Na kilkaset ,albo nawet ponad tysiąc sklepów z butami w NYC na palcach można policzyć takie ,w których znajdziesz buty w innej szerokości niż "D"-medium., Takie firmy jak The Shoe Mart to relikt z dawnych czasów, Zapatka ma cały asortyment tęgości ,gdyż posiada około 30 000 par butów na stocku,ale żeby zbudować taki stock to trzeba zainwestować kilka/kilkanaście milionów$.,Dzisiaj kupcy chcą zarobić jak najwięcej,przy jak najmniejszej inwestycji, dlatego zamiast dziewięciu tęgości oferują tylko jedną,.Podejrzewam ,że w większości eleganckich butików obuwniczych na stanie jest setka,a w porywach kilkaset par butów.,Wielu dzisiejszym kupcom najlepiej pasuje, ostatnio modny crowdfunding,gdyż w takim wypadku nie musza nic inwestować.

Niestety Ed w danej chili nie wysyła za granicę.

Opublikowano

mam pytanie o kopyta Loake

mam Claridge w tęgości G (Bovey) 10.5 i jest świetne. Widziałem też, że występuje w tęgości F.

pytanie brzmi czy Claridge 10.5G to poszerzone 10.5F, czy np. 11F inaczej uszyte?

i jak ma się Claridge do Capital?

czytałem, że Capital jest obszerniejsze, ale mierzyłem Strandy 10.5 i mam wątpliwości

Opublikowano

Miałem buty na obu kopytkach F i G. Moim zdaniem G jest zupełnie innym kopytem. Ma inny kształt .wiadomo ze jest szersze. Ale czubek ma znacznie obszerniejszy i inaczej wyprofilowany, zaokrąglony. 

Opublikowano

Chyba bym uznał za podobne rozmiary. Maja inny kształt nieco ale oba maja nieco dłuższy czubek, capital mniej masywny . Ale oba kopyta mam 7.0 i oba mnie lekka cisną ale w innych miejscach ?. Dużo zależy tez od rodzaju skory i buta. Zamszowe Pimlico łatwo się układają. Z grubej skory Anglesey miażdżyły stopę. Ale prawidło rozciągające załatwiło sprawę .powiedzialbym, ze jak capital pasuje to claridge będzie dobry .

Opublikowano

Cześć,
zakupiłem wczoraj Berwicki 3010 i są to de facto moje pierwsze "porządne" buty. Długość stopy od czubka do pięty to równo 280mm. Po przymiarkach w sklepie wybrałem rozmiar 7.5. W 8kach podczas chodzenia trochę latała mi pięta, a przy 7.5 znowu nie ma miejsca żeby palec z tyłu włożyć, nawet na siedząco. Ba, miejsca z tyłu jest niewiele więcej niż na łyżkę (chociaż z przodu mam trochę luzu do czubków). Natomiast przednia część stopy dość ładnie przylega do buta. Pochodziłem w nich przez naście minut po mieszkaniu i zaczynam się zastanawiać - czy naiwnym jest myślenie, że but się rozejdzie na tyle, że przestanie mi ocierać piętę? Jestem w stanie zanieść je do szewca lub zastosować zmiękczanie, ale póki buty są nowe wolę się upewnić, czy wymiana na rozmiar 8 jest lepszym pomysłem czy lepiej popracować nad tym 7.5.

Opublikowano

Ciężko coś doradzić zdalnie, ale na podstawie opisu prawie na pewno wybrałeś za małe buty. Mam stopę mniejszą o dobry 1 cm i noszę 8UK. W każdych dobrze dopasowanych butach mogę z tyłu wsadzić palec (oczywiście przy rozwiązanych butach), jednak po zawiązaniu nic nie lata, stopa trzymana jest pewnie. Lekki luz w pięcie zdarzał mi się na początku, po pewnym czasie buty się dostosowywały. Obcieranie pięty może być dokuczliwe, ale bardziej dokuczliwy jest brak miejsca na palce z przodu. Oczywiście mogłeś źle zmierzyć długość stóp, wbrew pozorom to nie jest proste (najlepiej sprawdzać na urządzeniu).

Edit: może się zdarzyć, że oba rozmiary nie będą komfortowe - to oznacza, że musisz poszukać innego kopyta (kształtu/formy buta).

Opublikowano

@mariuszd miałem taka samą sytuacje z Berwickami na tym samym kopycie. Na początku było mocno dopasowane, przez pierwszy miesiąc było nie wesoło - mocno mi obtarły pięty. Teraz po roku użytkowania prezentują się znakomicie i są jednymi z najwygodniejszych par butów w mojej kolekcji.

PS. Jakie masz wymiary stop? @mosze może też mieć racje - dopasowanie to bardzo personalna sprawa.

Opublikowano

Wymieniłem na ósemki i jest elegancko. Na 7.5 się zdecydowałem bo w 8 mi odrobinkę się pięta suwa przy chodzeniu (chociaż miejsca na palec nie ma dalej, może na mały), ale po ponownym przymierzeniu i porządnym zawiązaniu jest super. Jeśli pięta dalej będzie pracować to wszyję sobie w tył wkładkę.

Wymiary natomiast to 280mm długości, 100mm szerokości przy 24-25cm obwodzie - mierzone po dokładnym odrysowaniu stopy na kartce i metrem krawieckim. :)

Opublikowano

To pokazuje, że nie ma się co za bardzo sugerować odczuciami innych, ja przy takich samych wymiarach stóp w 8 się nie zmieściłem. Zsuwanie się butów może być też kwestią kopyta - to akurat jest dość obszerne (również w piętach). Przy wąskiej stopie nie będzie to najlepszy wybór.

Opublikowano
Cześć,
zakupiłem wczoraj Berwicki 3010 i są to de facto moje pierwsze "porządne" buty. Długość stopy od czubka do pięty to równo 280mm. Po przymiarkach w sklepie wybrałem rozmiar 7.5. W 8kach podczas chodzenia trochę latała mi pięta, a przy 7.5 znowu nie ma miejsca żeby palec z tyłu włożyć, nawet na siedząco. Ba, miejsca z tyłu jest niewiele więcej niż na łyżkę (chociaż z przodu mam trochę luzu do czubków). Natomiast przednia część stopy dość ładnie przylega do buta. Pochodziłem w nich przez naście minut po mieszkaniu i zaczynam się zastanawiać - czy naiwnym jest myślenie, że but się rozejdzie na tyle, że przestanie mi ocierać piętę? Jestem w stanie zanieść je do szewca lub zastosować zmiękczanie, ale póki buty są nowe wolę się upewnić, czy wymiana na rozmiar 8 jest lepszym pomysłem czy lepiej popracować nad tym 7.5.

Moje stopy mają taką samą długość i mam te 3010 w rozmiarze 8,5
wychodzę z założenia, że lepiej dołożyć zapiętkę/wkładkę niż katować stopę licząc na to że się but wydłuży ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Taka ciekawostka, trochę się pośmiałem, bo testowałem nowe marki z Yooxa i konfiguracja wyszła: but po lewej to rozmiar EU 42,5 (dużo za duży, choć normalnie noszę 43) a po prawej to rozmiar 43 (dużo za mały). Podejrzewam, że aby przeskalować je do jednego rozmiaru rzeczywistego, to rozmiary oznaczane przez producentów różniłyby się o całe dwie jednostki.

shoesizing.thumb.jpg.0968eedbc490fe427aca34b247516642.jpg

Choćby takie sytuacje pokazują, że wygłasza od czasu do czasu mądrość w rodzaju "trzeba brać zawsze swój jeden jedyny rozmiar, ewentualnie tylko manipulować tęgością" jest zupełnie nietrafiona, kreatywność producentów w tym względzie jest naprawdę ogromna i czasem warto poeksperymentować (off-topic: to samo dotyczy nie tylko butów, ja np. noszę marynarki w rozmiarach od 46 do 50, przy tym np. taki Charles Tyrwhitt Classic rozm. 46 jest generalnie obszerniejszy niż np. Boglioli Coat rozm. 50 itd. itp.)

• Like 1
Opublikowano
W dniu 29.03.2018 o 10:54, mariuszd napisał:

Cześć,

Mi przy moim rozmiarze też na początku latała pięta, myślałem o wymianie na pół rozmiaru mniejsze. Jednak po nieco dłuższym chodzeniu but się dopasowuje coraz bardziej. Pięty mam oczywiście obtarte, dlatego nie wkładam ich na razie częściej niż dwa razy w tygodniu. Podobno Brewicki potrafią rozejść się dość mocno, było chyba o tym na forum.

Opublikowano

Witam wszystkich,

jak w waszych nowych butach wygląda dopasowanie w obrębie małego palca? Kupiłem Berwicki 3488 w rozmiarze 9,5 i wszystko byłoby idealnie, gdyby nie to, że czuję lekki ucisk z boku małego palca. Długość stopy to jakieś 28,8 cm, a obwód to 26 cm. Nie chcę w nich jeszcze chodzić, gdyż zastanawiam się nad ewentualnym zwrotem.Czuję, że większy rozmiar na pewno byłby już za duży, więc lepiej będzie je zostawić i spróbować rozchodzić czy poszukać innego kopyta?

Opublikowano
4 hours ago, lokejds said:

.Czuję, że większy rozmiar na pewno byłby już za duży, więc lepiej będzie je zostawić i spróbować rozchodzić czy poszukać innego kopyta?

Wymien. Szkoda meczyc palce,  skory w butach tej marki nie poddaja sie latwo. Berwickowska tegosc G jest niezbyt szeroka, moze poszukaj szerszych kopyt ( np Loake G)