Skocz do zawartości

Jak dobrać rozmiar butów skórzanych?

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Czy da się coś zrobić, w przypadku, kiedy jeden but pasuje a drugi (zwykle prawy) jest rozbity, i za luźny.

To jakiś standard w sklepach zarówno stacjonarnych jak i on-line. I często rezygnuje przez to rezygnuję z butów, które mi się podobają (zwykle ostatniej pary).

Wyczytałem gdzieś, że można taki rozbity skroplić zimną wodą i potem wysuszyć suszarką, ale nie próbowałem.

Opublikowano
19 minut temu, Deis napisał:

Witam. Czy da się coś zrobić, w przypadku, kiedy jeden but pasuje a drugi (zwykle prawy) jest rozbity, i za luźny.

Możliwe są dwa podejścia - kupowanie wg mniejszej stopy i rozbijanie lub kupowanie na większą i redukcja, np. za pomocą cienkiej wkładki.

Opublikowano
2 godziny temu, mosze napisał:

Możliwe są dwa podejścia - kupowanie wg mniejszej stopy i rozbijanie lub kupowanie na większą i redukcja, np. za pomocą cienkiej wkładki.

Ale redukcja za pomocą wkładki się chyba nie sprawdzi w loafersach ?

Opublikowano
2 godziny temu, mosze napisał:

albo kupno dwóch par w różnych rozmiarach, sparowanie odpowiednich do Twoich stóp, oraz szukanie na fb bratniej stylistycznie duszy o lustrzanej różnicy w długości stóp.

przekombinowałem? :mrgreen:

• Like 2
Opublikowano
49 minut temu, Deis napisał:

Ale redukcja za pomocą wkładki się chyba nie sprawdzi w loafersach ?

Nie próbowałem, tzn. próbowałem w oksfordach, ale chodzi mi o cienką wkładkę skórzaną na całej długości wnętrza buta - skutecznie redukuje wnętrze o ok. pół rozmiaru. Jeśli różnica do redukcji jest większa, to raczej ten sposób się nie sprawdzi.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
7 godzin temu, mosze napisał:

Nie próbowałem, tzn. próbowałem w oksfordach, ale chodzi mi o cienką wkładkę skórzaną na całej długości wnętrza buta - skutecznie redukuje wnętrze o ok. pół rozmiaru. Jeśli różnica do redukcji jest większa, to raczej ten sposób się nie sprawdzi.

To wiem, bo już próbowałem i się dobrze sprawdza, cienka wkładka skórzana. Ale w mokasynach nie ma wiązania, i same w sobie powinny być dobrze dopasowane, i wydaje mi się, że mimo wkładki pięta może się nie trzymać. Ale oczywiście najlepiej to sprawdzić :), tylko że już jedne oddałem :(

• 3 lata później...
Opublikowano

Hej :) 

Mam pytanie , chce kupić w stanach buty MTO / niestety pytają o brannock Device wiecie kto może w Polsce mierzy stopę w ten sposob. Lub kto ma takie urządzenie  

Proboje znaleźć rozmiarówkę normalnie nosze uk 6 trickers true to size i znalazłem na ich stronie size compare to brannock Tylko zastanawiam sie na ile jest to wiarygodne ? wychodzi Wiec na to ze mam US 7. 

dzieki za wszelkie sugestie 

950ACF52-9D86-4D0C-94B8-738D00C81B07.png

Opublikowano
W dniu 15.03.2018 o 18:29, mayor napisał:

Rozmiar butów można zweryfikować bardzo łatwo,wystarczy zmierzyć stopy na Brannock Device,.Każdy szanujący klienta sklep obuwniczy posiada takie(opatentowane 90 lat temu) urządzenie.

Chcesz kupić buty w Stanach, ale zmierzyć stopy w Polsce?

Opublikowano
Godzinę temu, lubo69 napisał:

Chcesz kupić buty w Stanach, ale zmierzyć stopy w Polsce?

Lepsze to, niż jechać do Stanów zmierzyć stopy, a buty kupić w Polsce :).

Brannock device jest zupełnie nieznany Polsce i nigdzie go nie kupisz stacjonarnie, ani też nie zmierzysz nim stopy w żadnym znanym mi sklepie obuwniczym. Pozostaje kupić go sobie przez Internet za 100-150 dolarów.

Opublikowano
2 godziny temu, mdm83 napisał:

Hej :) 

Mam pytanie , chce kupić w stanach buty MTO / niestety pytają o brannock Device wiecie kto może w Polsce mierzy stopę w ten sposob. Lub kto ma takie urządzenie  

Proboje znaleźć rozmiarówkę normalnie nosze uk 6 trickers true to size i znalazłem na ich stronie size compare to brannock Tylko zastanawiam sie na ile jest to wiarygodne ? wychodzi Wiec na to ze mam US 7. 

dzieki za wszelkie sugestie 

Jeżeli nie jest to tajemnica napisz jakie buty zamierzasz kupić ? Ta tabela jest niezbyt wiarygodna, gdyż Brannock mierzy połówki  rozmiarów i trzy parametry :długość stopy , szerokość-tęgość i długość sklepienia., Nie ma takiego bezpośredniego przelicznika typu UK6=US7 ponieważ amerykanskie buty jednego rozmiaru od renomowanych producentów mogą występować nawet w dziewięciu tęgościach.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Lepsze to, niż jechać do Stanów zmierzyć stopy, a buty kupić w Polsce :).
Brannock device jest zupełnie nieznany Polsce i nigdzie go nie kupisz stacjonarnie, ani też nie zmierzysz nim stopy w żadnym znanym mi sklepie obuwniczym. Pozostaje kupić go sobie przez Internet za 100-150 dolarów.

Wydaje mi się, że Brannock jest dostępny w dobrych sklepach narciarskich i to może być jakiś trop.
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, mayor napisał:

Jeżeli nie jest to tajemnica napisz jakie buty zamierzasz kupić ? Ta tabela jest niezbyt wiarygodna, gdyż Brannock mierzy połówki  rozmiarów i trzy parametry :długość stopy , szerokość-tęgość i długość sklepienia., Nie ma takiego bezpośredniego przelicznika typu UK6=US7 ponieważ amerykanskie buty jednego rozmiaru od renomowanych producentów mogą występować nawet w dziewięciu tęgościach.

Buty Marki Iron Boots , to jest niewielka manufaktura ironboots_usa na instagramie , zaproponowali mi rozmiar 6 i pół. 

trochę mnie to martwi stopę zmierzyłem i długość to 250 mm wiec pokrywa się to z tym co jest w tym trickers size chart 

w snesie mój rozmiar trickers boots to 6 

odpowednik us 7 niby 

a tu mi proponują 6 i pół. 

torche jestem w kropce bo to spory wydatek bedzie i niechce żeby była wtopa :)  

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć wszystkim.

Chciałbym przedstawić moją historię z butami szytymi metodą goodyear welted.
Pierwszą parę kupiłem w kwietniu 2021. Zakupiłem buty Berwick 3571 Black Derby rozmiar 45, w sklepie klasycznebuty.pl Buty okazały się dużo za duże, więc po konsultacji telefonicznej zakupiłem rozmiar 44.5. Buty wydawały się dobre - były bardzo dopasowane, ale liczyłem, że się rozbiją. I tak rzeczywiście się stało, ale tylko do pewnego momentu. Prawy but uciskał mnie w śródstopiu oraz w pięcie po dwóch miesiącach chodzenia. Przez resztę czasu but przeleżał u szewca, który próbował go wiele razy rozbić, ale but zawsze się skurczał po kilku godzinach od odbioru. Byłem u dwóch różnych szewców. Dodam, że lewy też jest bardzo dopasowany (ale do wytrzymania), po chodzeniu w tych butach miałem czerwone ślady na stopach - na małym palcu z boku i z góry od załamania buta. Wreszcie po rozmowie z klasycznebuty.pl wysłałem buty do nich, ponieważ zapewniali mnie, że "oni te buty rozbiją". Wysyłałem  łącznie dwa razy - i nie przyniosło to żadnego efektu prócz tego, że mi je podzelowali...
Pan z obsługi miał jeszcze konsultować się z szewcem i oddzwonić, ale już nie oddzwonił. Jest to bardzo nieładne zachowanie ze strony tego sklepu czym mnie bardzo zirytowali. Ostatnią deską ratunku był dla mnie "rozciągacz" z saphira, który też nie pomógł. Buty są strasznie dopasowane, szczególnie prawy i nie chcę w nich chodzić... skończyło się na tym, że oddałem je tacie. Czy jest jakaś szansa na rozbicie tych butów? Kosztowały mnie 800 zł nie mówiąc o kosztach rozciągania, wysyłek, zelowania... poza tym masę czasu leżały u szewców.

Mam też monki z firmy Miler (metoda szycia Blake), w których jest podobny problem - prawy but jest trochę za ciasny na długość i minimalnie na szerokość, natomiast lewy jest OK. Dodam, że na mniejszą skalę niż Berwicki, te buty są "miększe".  Nigdy nie miałem takich problemów z butami np. z Ryłko.
Wymiary stóp:
Prawa dł. 30cm, szer. 25,5
Lewa dł., 29,5 szer. 26
Problem jak dla mnie jest nie do wychwycenia na etapie kupna obuwia, ponieważ buty są bardzo dopasowane i potrzeba co najmniej tygodnia żeby się ułożyły. A tak chciałem mieć porządne szyte buty... i znów kupiłem sieciowe ryłko, z którymi mam różne doświadczenia - jedną parę musiałem oddać dwa razy na reklamację z powodu pękającej podeszwy aż zwrócili mi pieniądze a drugą - trzewiki - chodziłem 3 sezony bez żadnej rotacji i prawideł i będę jeszcze chodził czwarty.
Mam nadzieję, że to obecne z zastosowaniem rotacji z monkami i prawidłami mi posłużą. Chciałbym żebyście doradzili mi przede wszystkim czy próbować czegoś jeszcze z tymi berwickami, albo czy ktoś miał podobny problem i znalazł swojego producenta czy też kopyto? Dzięki.

Opublikowano

Nic nie zrobisz, po prostu kupiłeś za mały rozmiar lub niedopasowane kopyto. Początki z dobraniem rozmiaru przy butach GYW bywają trudne, bo bez doświadczenia ciężko ocenić po samej przymiarce. Nadto klasycznebuty słyną z tego, że polecają za mały rozmiar. Też na początku kupiłem od nich, po ich zaleceniach, za małe buty, próbowałem rozbijać saphirami i u szewca, po czym sprzedałem używane za połowę ceny i kolejne buty, w tym także od nich kupuję już w dobrym rozmiarze i na odpowiednim kopycie.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
15 godzin temu, DeanM napisał:

Berwicki są po prostu okropnie twarde i sztywne. Miałem loafersy i po tygodniu je sprzedałem.

Błąd :) znaczy każdy podchodzi do tego tematu inaczej. Monki Berwicki na początku kaleczyły stopy, ale nie poddałem się i dziś są jak papcie. Jeśli loafersy były w zamszu, tym łatwiej o rozchodzenie ( zamsz "split suede" jest łatwiej rozbić)

• Like 1
Opublikowano

Trzeba być twardym :). Pamiętam moje pierwsze Loaki, stopy obtarte do krwi, ale byłem twardy i rozbiłem, potem były bardzo wygodne.

@ma_te_usz Tyle, że buty były ewidentnie w dobrym rozmiarze, był komfort po założeniu, chodziło jedynie o "złamanie". Jeśli buty są za małe, to mogą się nie "rozejść". Od razu trzeba mieć właściwy rozmiar, niestety tutaj potrzeba trochę doświadczenia.

Opublikowano

Jaka perfidia. Zalewają rynek ciasnymi butami i  próbują wmówić klientom, że buty się rozejdą , wystarczy zacisnąć zęby, popsikać sprayem i do wesela się zagoi.,   Specjalnie to robią.  Żebyśmy podostawali Sepse albo Birgera. Żeby nam nogi obcierało, żyły uciskało, tamowało krwiobieg i w trzy miesiące Gangrena, Birger, Sepsa. I kolejne amputacje, stopy ciach, kolana ciach, uda ciach. Niedopasowanymi butami chcą nas powyzabijać. Ale nie mnie! Ja zawsze kupuje wygodne .,Buty albo pasują od razu po wyjęciu z pudła , albo nigdy nie będą pasować 

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

A takie miękkie zamszowe mokasyny, np. Tod's, jak pasują od razu po wyjęciu z pudła, to po paru miesiącach jeszcze bardziej pasują i tak fajnie klapią, przez co stopa się wietrzy. Wietrzenie stóp to podstawa, co doskonale rozumiał np. prezes Kozłowski; zawsze gdy wchodził do Ferdka, zdejmował obuwie, aby mu noga odpoczęła. Na tym zmanierowanym, zepsutym Zachodzie ludzie wchodzą innym do domów w butach, na kolację na ten przykład, gospodarze już im nawet laczków nie proponują, przez co noga im nie odpoczywa i od razu umierają, zwykle jeszcze przed deserem. Tak żem słyszał bynajmniej.

• Oceniam pozytywnie 1