pirat Napisano 23 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2016 Czy im cieńszy pasek tym bardziej formalny? Czy przeszycia umieszczją pasek rangę niżej w hierarchi formalności? Czy najbardziej formalna klamra do paska kanciasty geometryczny kształt? O mamuńciu... albo to jakieś jaja albo Kolega z suwmiarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malanowiecki Napisano 24 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2016 Za przeproszeniem, ale takie nic nie wnoszące posty są zbędne i komprymujące poziom dyskusji. Zapewniam Kolegę, iż pytania nie miały na celu nikogo rozbawić, a jedynie zaspokoić moją i może cudzą ciekawość, w teoretycznych kwestiach. Absolutnie nie mam zamiaru kupując pasek kierować się ścisłymi zasadami, a po prostu mieć świadomość teoretyczną dlaczego jedna rzecz pasuje do drugiej bardziej lub mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 24 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2016 Za przeproszeniem, ale takie nic nie wnoszące posty są zbędne i komprymujące poziom dyskusji. Zapewniam Kolegę, iż pytania nie miały na celu nikogo rozbawić, a jedynie zaspokoić moją i może cudzą ciekawość, w teoretycznych kwestiach. Absolutnie nie mam zamiaru kupując pasek kierować się ścisłymi zasadami, a po prostu mieć świadomość teoretyczną dlaczego jedna rzecz pasuje do drugiej bardziej lub mniej. Czyli jednak nie jaja... szkoda... Mój post był jasny i zawierał w kilku słowach właściwy przekaz. Ale jeśli stryjenka życzy rozwinięcia to proszę bardzo. Poczytaj sobie na np. http://formalstyle.blogspot.com/ Czy jest tam coś o paskach? Podobnie jak spojrzysz na oficerskie mundury galowe (jeden z nielicznych formalnych strojów obecnie) paski są do trzymania spodni i tyle. Paski widoczne noszą ci, którzy mają coś do roboty, są niżej w hierarchii np. kompania honorowa, która biega po placu. Ich paski są dość szerokie gdyż miały do spełnienia inne funkcje niż tylko trzymanie gaci. Poza tym, o czym było powyżej, co do zasady paska nie widać na tyle (lub zupełnie), żeby oglądać czy jest szyty czy klejony czy z jednego kawałka skóry etc. Jeśli chcesz przyciągnąć uwagę w okolice krocza to duża, błyszcząca klamra jest ok. Ale chyba nie o to chodzi w stroju, który ma być oficjalny i elegancki. Szerokość. Szlufki w spodniach garniturowych mają mniejszy rozmiar od tych z dżinsów ale wyciąganie wniosku szerokość, a formalność paska może wyprowadzić na manowce: http://zebrasbox.pl/11427,waski-zielony-pasek-damski,poz.html Czyli pasek nie jest elementem formalnej garderoby, stąd badanie jego formalności to przesada. Zasady doboru paska są dość proste. Najważniejszy jest kolor, potem rodzaj skóry. Ja osobiście poprzestaję na tym. PS. Komprymować poziom dyskusji? Aż do słownika zajrzałem i dalej nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astaroth Napisano 24 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2016 No właśnie miałem pasek berwicka , tylko trafił mi się jakiś rozwarstwiony egzemplarz (mój post powyżej) Po przeczytaniu tematu http://www.styleforum.net/t/354100/epaulet-belt-wrinkles ,, poprosiłem o wymianę, zwłaszcza że fałdowania były widoczne również gdy pasek był w naturalnej pozycji czyli wygiętej. Jednak nie było takiej opcji w związku z tym odesłałem pasek. Poza tym pasek był bardzo fajny Może trafił mi się po prostu wadliwy egzemplarz. Zamówiłem jeszcze jeden i drugi egzemplarz okazał się bardzo fajny i bez marszczeń i rozwarstwień. Jakich środków używacie do pielęgnacji pasków ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malanowiecki Napisano 26 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2016 No i takiej odpowiedzi się spodziewałem absolutnie nie chodzi mi o to aby do takich zasad się stosować. Chciałem poznać cudze opinie, i porównać z moimi, intuicyjnie zawsze to co bardziej minimalne, proste i kanciaste wydaje mi się po prostu minimalnie bardziej formalne. Podobne mam wrażenie w kwestii mankietów, te z zaokrąglonymi rogami i do tego okrągłe spinki wydają się "luźniejsze" niż te kanciasto zakończone. Jeśli chodzi o to dziwne słowo to ostatnio się z nim spotkałem użyłem go w zastępstwie do ograniczania czy zmniejszania, aby nie zabrzmiało to jak eufemizm. To, że jakieś kwestie są marginalne i raczej nie do ścisłego zastosowania w praktyce, to chyba nie znaczy, że powinno się je pomijać. Proszę zauważyć, że jeszcze dekadę temu, całkowicie niecodziennym i nietypowym zjawiskiem było by dyskutowanie o kształcie brustaszy czy stopnia formalności uzależnionego od koloru np. krawata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aver Napisano 12 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2017 http://allegro.pl/meski-pasek-skorzany-3cm-klasyczny-i4970599431.html Im bardziej na nie patrzę, tym bardziej przypominają mi mój pasek od Milera, tylko klamry nieco inne. Myślicie, że są tej samej jakości?https://shopmiler.com/pl/akcesoria/paski/pasek-skorzany-do-spodni-granatowyhttps://shopmiler.com/pl/akcesoria/paski/pasek-skorzany-do-spodni-czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 12 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2017 Myślę, że nie. Pozory mylą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 12 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2017 Nie odnosząc się do zapytania kolegi Aver bezpośrednio, muszę jednak stwierdzić, że paski od tego sprzedawcy są zadziwiająco dobrej jakości jak na tę cenę. Dwa lata temu kupiłem, niby na jeden raz, a ma się świetnie do dziś. Śmiało porównałbym do jakości vistuli czy bytomia z tamtych lat. Od Pana Milera paska nie mam, więc się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 Jeżeli pasek nie do garnituru to tylko ELASTYCZNY. Rewelacyjna rzecz. Świetne trzymanie, no i jeszcze "bardzo dobry wygląd"; plus "niesamowite mozliwości kolorystyczne". Jeden z donioślejszych "wynalazków ubraniowych". Nie wszystkie firmy robią go jednak dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 @spiryt, była kiedyś na ten temat dyskusja na forum i zdania były podzielone (ja osobiście jestem zdecydowanie, że plecione - tak, ale plecione elastyczne - nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 Koval do elastycznych pasków dojrzewa się jak do białego koloru samochodu, kapelusza i brzucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 10 minut temu, spiryt napisał: Koval do elastycznych pasków dojrzewa się jak do białego koloru samochodu, kapelusza i brzucha Można też takiego losu uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 lubo69 oczywiście że można; niektórzy wcale nie hmm..... nie "ewoluują" i pozostają " szczuplii" do końca swoich dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 Miałem na myśli przede wszystkim elastyczny pasek... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 Przewrotnie odpowiem, że elastyczny pasek to jak krawat na gumce (w obu przypadkach to produkt dostosowuje się obwodów nosiciela)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 lubo69 ja też:) Koval elastyczny pasek to nie krawat na gumce to :"supernowoczesna technolgia", zabezpieczająca jeden "głównych atrybutów mężczyzny" - spodnie, to nowoczesność, która nie depcze przeszłości ołatarzy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 Na jakiej zasadzie coś elastycznego, co może się rozciągnąć, ma podtrzymywać spodnie lepiej od czegoś, co po zaciśnięciu ma stały rozmiar, to już jest poza moim pojmowaniem... Ale ja już za chwilę będę świętował upłynięcie roku od ostatniego założenia paska do długich spodni, więc co ja tam wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 spróbuj a zrozumiesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 8 godzin temu, spiryt napisał: Jeżeli pasek nie do garnituru to tylko ELASTYCZNY. Rewelacyjna rzecz. Świetne trzymanie, no i jeszcze "bardzo dobry wygląd"; plus "niesamowite mozliwości kolorystyczne". Jeden z donioślejszych "wynalazków ubraniowych". Nie wszystkie firmy robią go jednak dobrze. A można poprosić o namiar na te co robią dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Nie znam aż tak wielu firm aby o każdej się wypowiedzieć Anderson`s robi dobre-są to jednak paski "mięsiste" Berg and Berg- miał w ofercie dobre paski elastyczne ale ich teraz nie widzę Orvis CT- pasek wygląda dobrze na początku jednak z czasem klamra zaczyna się "łuszczyć" -jest też znacznie cieńszy niż pasek Anderson`s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parach Napisano 24 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 Dnia 15.01.2017 o 09:10, spiryt napisał: Anderson`s robi dobre-są to jednak paski "mięsiste" Berg and Berg Tak to mogę polecić, sam korzystałem dość długo z tych pasków. Ciężko dostać teraz dobre paski męskie. Ja niegdyś od znajomego na 18 urodziny dostałem taki troszkę już stary pas. I po 10 lata wygląda jak nowy. Ale nie wiem co to za firma. Skórzany pasek jest nie do zastąpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 Przyjaciele - pasek do dżinsów (ale takich bardziej "fitted") / chino / flaneli - jaka szerokość? 35, 38 czy może 40 mm? Dodam, że jestem dość postawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 Ja nie jestem bardzo postawny, ale najlepiej czuję się z takimi 39-40 mm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 27 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2018 Wiem, że zarobię złotą łopatę, ale na dość szybko potrzebuję ciemnobrązowy elegancki pasek ze srebrną klamrą do tych butów. Gdzie szukać czegoś porządnego? Najlepiej marki występujące też w USA lub na eBayu...z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajdowskip Napisano 28 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2018 Może to: https://eu.suitsupply.com/pl/belts/pasek-ciemnobrązowy/A18107.html?cgid=Belts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi