dmszch Napisano 3 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2015 Wybieram się na studniówkę, planuję zestaw: granatowy garnitur, biała koszula, czarna mucha i chciałbym to uzupełnić poszetką. Póki co myślę o klasycznej, białej lecz nie mam pojęcia jaki materiał wybrać. Jednak nie zarzekam się, że musi to być koniecznie biała poszetka, wszystkie pomysły są wartościowe. Mam zamiar wybrać się jutro na miasto, więc jeśli ktoś może polecić jakieś sklepy w Poznaniu byłbym wdzięczny. Internet niestety raczej odpada, ciężko będzie zdążyć z przesyłką do piątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 3 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2015 Biała, lniana w tv fold. W Poznaniu w sklepie Tomka Milera powinieneś taką dostać (Gentleman's Choice). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 3 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2015 Pomyśl też o bordowej musze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Matty Napisano 3 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2015 Biała lniana, jeszcze w TV fold - może być ale wieje nudą. Studniówka to zabawa, skoro decydujesz się na muchę, weź tak jak koledzy sugerują, bordową lub granatową a z poszetką zaszalej trochę - do gładkiej muchy wzór na poszetce nie zaszkodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 4 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2015 Jak wieje nudą to może goździk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 4 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2015 Twoja biała poszetka w tv fold i wiązana mucha (bo taką mam nadzieję, że kupisz) będą się wystarczająco wyróżniać na studniówce. Zobaczysz ogrom czarnych poliestrowych krawatów szerokości paska do spodni, much na haczyk i poszetek w kolorze ozdoby pod szyją (o ile zobaczysz poszetkę). Byłem w tym roku na dwóch studniówkach i widziałem tylko jedną (moją) wiązaną muchą i może ze trzy białe poszetki. Reszta w kolorze muchy lub krawata. Tam króluje czarny garnitur, biała koszula z kontrastowymi wstawkami i śledź. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yavi Napisano 23 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2015 Pozwolę sobie odkopać temat. Czy wg Was jedwabna poszetka będzie pasowała do bawełniano-lnianej marynarki ubranej do spodni chino (do samej koszuli, bez krawata)? Czy jednak jedwab zarezerwowany jest dla bardziej formalnych zestawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 23 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2015 Wręcz lepiej będzie to pasowało niż gdyby miała być lniana/bawełniana/itp. Poszetka do zestawów formalnych jest właśnie lniana lub bawełniana, a do nieformalnych jedwabna. Generalnie chodzi o to aby była z innego materiału niż krawat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 23 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2015 Nie tylko wzorze, ale i fakturze. Wtedy jest idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 23 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2015 Są. Ale lepiej by było gdyby nie była jedwabna, a bawełniana lub lniana. Nie mój, a purystów wymysł. Więc może nie tyle do wymiany, co uzupełnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 23 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2015 Zawsze myślałem, że najpierw jest biała lniana, później jedwabne, a dopiero później cała reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 23 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2015 Nie według Flussera i Permanent Style. Jak się nad tym zastanowić to nawet ma sens, bo dzięki temu przy formalnych strojach mamy zachowaną proporcję faktur i ściągnięcie uwagi błyszczącą tkaniną do części centralnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 2 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2015 Najlepsza poszetka do smokingu? kolor biały, a materiał? co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 2 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2015 Len 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 2 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2015 Len, ewentualnie bawełna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mańkowski Napisano 25 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2015 Przymierzam się do wykonania poszetki i obrobieniu jej na tak zwany "rulonik". Powstaje teraz pytanie w jaki sposób obszyć brzeg? Znalazłem w internecie taki "rysunek techniczny" obszycia ale nie jestem do niego jakoś przekonany. Czy to jest standardowy sposób wykończenia poszetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 25 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2015 Tu masz fajny tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=0Dt_5vnOJ_E 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmakus Napisano 26 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2015 drugi sposób jest łatwiejszy ale trochę gorzej wygląda na żywo ponieważ brzegi nie są prawdziwie zrolowane. Choć sporo zależy od śliskości materiału. Na śliskim jedwabiu ciężko zrobić ręczny rulonik i go obszyć tak aby wszystkie 4 brzegi wyglądały podobnie (no chyba, ze nie jeden rulonik przerobiłeś - no ale o to nie podejrzewam, bo nie zadawałbyś tu takiego pytania). Najprościej: weź kawałek bawełny i obszyj dwa brzegi w jeden i drugi sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mańkowski Napisano 26 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2015 Tu masz fajny tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=0Dt_5vnOJ_E Dzięki wielkie za link. Po pierwszych testach mogę powiedzieć, że ten sposób jest zdecydowanie prostszy, dużo szybszy i wychodzi naprawdę ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 27 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2015 Cieszę się, że pomogłem. Choć nie jestem fanem 'robótek ręcznych' to po obejrzeniu tego filmu nabrałem ochoty na własnoręcznie zrobioną poszetkę. Utwierdziłeś mnie w postanowieniu, żeby sobie jakąś wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mańkowski Napisano 27 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2015 Cieszę się, że pomogłem. Choć nie jestem fanem 'robótek ręcznych' to po obejrzeniu tego filmu nabrałem ochoty na własnoręcznie zrobioną poszetkę. Utwierdziłeś mnie w postanowieniu, żeby sobie jakąś wykonać. Uważam, że rzeczy wykonane/naprawione własnoręcznie nabierają dodatkowej wartości. Jeśli oczywiście jesteśmy w stanie coś wykonać/naprawić w stopniu przynajmniej zadowalającym. Zatem polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vox humana Napisano 26 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2015 Dzień dobry, piszę w trochę nietypowej sprawie. Otóż mam do ubrania męską część chóru, a raczej dokonania wyboru dodatków: krawata i poszetki. Czy naprawdę aż tak wielkim faux pas byłoby wykonać te przedmioty z jednej tkaniny? Podkreślę jeszcze raz, chodzi o to, by Panowie mieli jednolity strój. Wybór padł na kolor bordowy, nawiązując do dodatków damskich, materiał to raczej jedwab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 26 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2015 Moi zdaniem to wykluczone, zwłaszcza w bordo (kolor który nie każdemu pasuje, zwłaszcza na naszej szerokości geograficznej). Jeśli koszule są białe, poszetki mogą być białe i lniane. Bo wprowadzanie motywów w stylu paisley to chyba zły pomysł. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 26 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2015 Zdecydowanie będzie to błąd. Z opisu wnioskuję, że chodzi o wygląd raczej formalny. A jeśli takowy, sugestia swordfishtrombone jak najbardziej słuszna. Inne odpowiedzi raczej tu nie padną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 3 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2016 Znalazłem na allegro ręcznie wykończone poszetki w niezłej cenie http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4662590&order=pd&string=poszetka&search_scope=userItems-4662590&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-fas-1-2-1218. Zakupiłem dzisiaj dwie. Widzę, że sprzedaje ta sama osoba, co na stronie http://www.piodaw.pl/kategoria/1/poszetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi