eye_lip Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 W czasach internetu, kiedy jednym kliknięciem możesz zdobyć długo ukrywane przez bohemę tajemnice poszetkowania, masz problem z ułożeniem poszetki - rada może być tylko jedna - rozetnij brustaszę. ...a może tak: http://smaknabyty.pl/styl/o-roli-przypadku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młodzieniec Napisano 26 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2012 Witam wszystkich. Chciałbym poprosić o radę odnośnie poszetek. Bardzo mi się podobają i chciałbym w końcu się jakiejś dorobić, lecz zastanawiam się, jaką powinienem wybrać, zwłaszcza, że to jest stosunkowo drogi dodatek. Krawiec może mi bez problemu obszyć takie cudo, więc postanowiłem za niewielkie pieniądze znaleźć materiał. Szukam wśród jedwabiu, lnu i bawełny. Do jakich okazji nadają się np. bawełniane poszetki? mogą być dobierane do stroju formalnego? Jaki musi być materiał? Raczej grubszy, sztywniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek2011 Napisano 26 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2012 Witam wszystkich. Chciałbym poprosić o radę odnośnie poszetek. Bardzo mi się podobają i chciałbym w końcu się jakiejś dorobić, lecz zastanawiam się, jaką powinienem wybrać, zwłaszcza, że to jest stosunkowo drogi dodatek. Krawiec może mi bez problemu obszyć takie cudo, więc postanowiłem za niewielkie pieniądze znaleźć materiał. Szukam wśród jedwabiu, lnu i bawełny. Do jakich okazji nadają się np. bawełniane poszetki? mogą być dobierane do stroju formalnego? Jaki musi być materiał? Raczej grubszy, sztywniejszy? Odwiedź może na początek sklep www.poszetka.com, całkiem przyjemny wybór. Poszetka lepiej wygląda obszyta ręcznie, niż maszynowo. Oczywiście ręcznie może obszyć także krawiec, ale to niekoniecznie będzie tanie. Moim zdaniem bawełniane poszetki nadają się znacznie lepiej na większość okazji niż jedwabne. Choć lniane też fajne. Grubość materiału - to zależy, jak chcesz je nosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młodzieniec Napisano 26 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2012 Przeglądałem już ten sklep, są naprawdę ładne, lecz dosyć drogie. Nie wiem jeszcze, jak chciałbym nosić, ale 5cm trójkąt powinien się utrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 26 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2012 Wybierz jedwabną . Nie pożałujesz. Łatwość układania i piękny efekt. Koniecznie ręczne obszycie. 1 biała, jedwabna starczy na długo, zanim uzbierasz na następną, bardziej ekstrawagancką . Bawełna, to nie najlepszy pomysł na 1. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2012 zastanawiam się, jaką powinienem wybrać, zwłaszcza, że to jest stosunkowo drogi dodatek. Poszukaj na ebay, jest duzo taniej niz w polskich sklepach. Jest też thetiebar.com - chlopaki wlasnie robilili/robia tam zamówienie. Jak znajdziesz krawca, ktory obszywa poszetki w rulonik to pochwal sie na forum. Ja takiego nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feliz Napisano 26 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2012 Ciekawy drobiazg - poszetka z guzikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 26 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2012 Młodzieńcze, po prostu kup jedną, dwie, góra siedem, a już po czterech latach będziesz wiedział, jaki materiał i sposób noszenia najbardziej Ci konweniuje. Ja na przykład noszę poszetkę trzy lata i właśnie doszedłem do odpowiedzi na te pytania. Coś zresztą się o tym wywnętrzałem: http://smaknabyty.pl/styl/o-roli-przypadku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młodzieniec Napisano 29 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2012 Jan- nie znalazłem. Czy jest na tym świecie ktoś, kto nie robi tego overlockiem?... pszemau- wziąłem sobie to do serca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młodzieniec Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 xkoziol- nie musisz gryźć się w język. Dziękuję, lecz wcześniej zadałem sobie już ten trud i poszukałem tam poszetek; pisząc cytowane przez Ciebie słowa miałem na myśli trudności, towarzyszące znalezieniu osoby (czyt. krawca/krawcowej), gotowej obszyć ręcznie kupiony przeze mnie materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz.Godziek.Poszetka Napisano 31 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2012 Jan- nie znalazłem. Czy jest na tym świecie ktoś, kto nie robi tego overlockiem?... Ścieg, którym obszywane są poszetki jest rzadko używany. Poza tym niewielu krawców chce szyć ręcznie, więc nie będzie Ci łatwo. Sama szukałam prawie pół roku osoby, która się tego podejmie. Dobrze, że zadałeś sobie trud ponieważ masz już odpowiedź na pytanie dlaczego poszetki mają taką, a nie inną cenę. Wierz mi, że nawet jeśli znajdziesz krawca to nie obszyje on poszetki za 10 zł- to jest przynajmniej 40 min. pracy (przy śliskim jedwabiu nawet 1,5 godz.) Przy okazji przestrzegam przed niektórymi ofertami na ebay, gdzie "hand rolled edges" znaczy tak naprawdę obszyte w rulonik na podszywarce ze zwijaczem= obszyte maszynowo. btw. jutro jest dzień darmowej dostawy na poszetka.com, więc można zaoszczędzić 8 zł na poszetce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tokar Napisano 4 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2012 Witam Wszystkich, to kwietniowa Masa Krytyczna w Krakowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 4 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2012 W każdym razie poszetka wygląda bardzo szykownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tokar Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 Dzień dobry, nie mam siły aby przeczytać wszystkie wpisy na temat poszetek, a chcę zdradzić mój pomysł na ciekawe materiały (być może ten pomysł już padł). Ja zaglądam regularnie do jednego secondhandu który mam po drodze do domu. Koszula czy spódnica kosztuje średnio 10 zł, a najzwyklejszy krawiec jest w stanie uszyć poszetkę za 15-20 zł. Trzeba mu tylko pokazać wzór. Wkrótce pokaże zdjęcia z bliska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 najzwyklejszy krawiec jest w stanie uszyć poszetkę za 15-20 zł. Trzeba mu tylko pokazać wzór. Niestety jeszcze nie znalazłem takiego, który zgodziłby się ją obszyć w "rulonik". Z tego co wiem, wielu już szukało z takim samym efektem, wiec jeśli Twój to robi to możesz uważać się za szczęściarza. Wrzucisz zdjęcie obszycia i dasz jakiś namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 Dzień dobry, nie mam siły aby przeczytać wszystkie wpisy na temat poszetek, a chcę zdradzić mój pomysł na ciekawe materiały (być może ten pomysł już padł). Ja zaglądam regularnie do jednego secondhandu który mam po drodze do domu. Koszula czy spódnica kosztuje średnio 10 zł. Jan powiedział Ci już o drugiej części Twojego posta, to ja powiem o pierwszej. Niestety materiał to musi być dobry jedwab albo dobry len, który ładnie sprężynuje. Nie twierdzę, że nie uda Ci się znaleźć odpowiedniej spódnicy albo koszulki, ale na pewno będzie Ci ciężko i skończy się to wieloma zawodami. Ja też oddałem sporo kawałków materiału do krawca. Oprócz tego, że nie chciał obszywać w rulonik, żaden z materiałów nie układa się tak jak bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 Proponuję popytać na Allegro wśród sprzedawców obszywających w rulonik. Nie sądzę, żeby byl problem, choć pewnie cena obszycia będzie taka, jak cena gotowej poszetki z danego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 PS. Co do lnu - mi się bardzo skurczył w praniu (40 stopni), było widać gołym okiem. Z jednej strony skurczyła mi się zbyt duża poszetka i teraz jest OK, z drugiej - pojawiły się marszczenia przy obszyciu. Czyli - najpierw prać, potem obszywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 PS. Co do lnu - mi się bardzo skurczył w praniu (40 stopni), było widać gołym okiem. Z jednej strony skurczyła mi się zbyt duża poszetka i teraz jest OK, z drugiej - pojawiły się marszczenia przy obszyciu. Czyli - najpierw prać, potem obszywać.Len najlepiej prać ręcznie, jeżeli jednak zdecydujemy się na pranie w pralce to zalecam dodanie substancji zmiękczających, pranie bez wirowania lub jedynie na niewielkich obrotach. Chusteczkę z obszytymi ręcznie rogami piorę w specjalnej bawełnianej torebeczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tokar Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 Jan powiedział Ci już o drugiej części Twojego posta, to ja powiem o pierwszej. Niestety materiał to musi być dobry jedwab albo dobry len, który ładnie sprężynuje. Nie twierdzę, że nie uda Ci się znaleźć odpowiedniej spódnicy albo koszulki, ale na pewno będzie Ci ciężko i skończy się to wieloma zawodami. Ja też oddałem sporo kawałków materiału do krawca. Oprócz tego, że nie chciał obszywać w rulonik, żaden z materiałów nie układa się tak jak bym chciał. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że znalezienie dobrego jakościowo materiału w secondhand to nie łatwa sprawa, dlatego nie biorę wszystkiego co mi wpadnie w ręce. No, ale przejrzałem moje poszetki i pokazuję ulubione (wszystkie materiały z secondhand). Niestety teraz widzę, że szycie nie jest ideałem - to nie jest szew w rulonik, tylko białą udało się tak zszyć. I przy okazji dziś zakupiłem jedwabną chustkę - bardzo ładna, będę dwie piękne poszetki -. A krawiec to moja znakomita mama... Reszta zdjęć w następnym wpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tokar Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 Kolejne foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 Paaaaaaaanie. Krawiec mama to inna bajka Krawcy nie chcą tego robić bo to jest bardzo pracochłonne, a mamę pewnie łatwiej przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 Potwierdzam. Nie jest to trudne same w sobie. Moja była dziewczyna, gdy jeszcze byliśmy razem, uszyła mi kilkanaście poszetek, w rulonik, na każdą poświęcając godzinę-półtorej. Do dziś żałuje, że się z nią rozstałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 Masz do niej numer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 7 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2012 Masz do niej numer? Właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi