Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 1.05.2017 o 20:20, swordfishtrombone napisał:

Ja nie jeżdżę, ale noszę kurtki skórzane i sam doszedłem do takich wniosków. Natomiast tutaj inni koledzy jeżdżący mnie przekonywali, że do osłaniania nadgarstka podczas jazdy służy rękawica (jeszcze raz powiem - nie mam o tym najmniejszego pojęcia) -- podobno są długie i nawet czasami dają możliwość spięcia z kurtką.

Co prawda nie skórzana, ale klasyczna kurtka motocyklowa Barboura również na długie, wąskie rękaw. Długie dlatego, bo jest przeznaczona do jazdy motorem (a więc w innej niż stojąca pozycji ciała), a wąskie, aby można je było włożyć w rękawicę.

IMO krótkie, "marynarkowe" rękawy  to 100 % fashion i nie mają związku z pierwotnym, użytkowym zastosowaniem.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Moje kurtki łącznie kosztowały około 20GBP i pochodzą z rąk zaprzyjaźnionego dostawcy ubrań używanych, vel ubrań z historią :-D Ciężko o lepszy deal. Kurtki są dość ciężkie, ale na grzbiecie raczej takiej wagi nie da się odczuć, przynajmniej ja nigdy nie odczuwałem. Z ich powodu zima nie straszna, wręcz nie mogę się doczekać. Arsenał czeka ;)  Jutro lub pojutrze wrzucę zdjęcia na sobie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.10.2017 o 11:52, metius napisał:

Druga "owca" jest świetna!

Dzięki w imieniu owcy! :D Jest poddawana renowacji, nie dało się tego uniknąć. Postaram się zostawić "vintage" fakturę i przebarwienia, ale jednak sporo się przyciemni. Efekty wkleję niebawem :)

Opublikowano

Ja jakiś czas temu używałem środka do renowacji (barwiącego) ze znanego na forum sklepu i po początkowym zachwycie muszę z przykrością stwierdzić, że w przypadku przetarć na swojej kurtce będę musiał użyć jednak mocniejszego środka ze znanego na forum sklepu i dokonać aktu koloryzacji na stałe. 

Opublikowano
10 godzin temu, Monkiusz napisał:

Ja jakiś czas temu używałem środka do renowacji (barwiącego) ze znanego na forum sklepu i po początkowym zachwycie muszę z przykrością stwierdzić, że w przypadku przetarć na swojej kurtce będę musiał użyć jednak mocniejszego środka ze znanego na forum sklepu i dokonać aktu koloryzacji na stałe. 

Ale po co chcesz to usuwać!? Tzn. przetarcia to cały urok skóry. Użyj po prostu jakiegoś renowatora bezbarwnego, żeby skóra odzyskała blask, jednocześnie zostawiając rysy.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
38 minut temu, Xune napisał:

Panowie, czy taki wygląd skóry na jednym z ramion to jakaś gorsza skóra? Tak wygląda front, a tak drugie ramię. Z uwagi na rozmiar zdjęć wrzucam jako linki.

Mam (na ten moment ;) ) dwie kurtki ze skory jagnięcej (bo domyślam się, ze ta z linku jest z jagnięciny ? ) I jedna, którą nosiłem zaledwie kilka razy pogniotła się w taki sposób jak na pierwszym zdjęciu. Uważam to za absolutnie normalne, bo skora jagnięca ma zupełnie inna fakturę i gęstość niż np kozia czy bydlęca. Z drugiej strony jeśli stało się to na jednym ramieniu to znaczy, ze rękawy nie były wycięte z symetrycznych kawałków skory i włókna biegną w innym kierunku - to już trochę może psuć estetykę.

Trochę nie podoba mi się za to ten front. Sporo ma takich liniowych zagnieceń. Co to za kurtka w ogóle ? Gdzie ja zrobiono ?

Opublikowano

Schott NYC, więc nie jest to ten legendarny made in USA. Zagniecenia mogą też wynikać z tego jak leży na stoliku :D Myślę że zrobię jakieś zdjęcia na sobie i poproszę forumowiczów o podpowiedź jak leży - wtedy powinno być lepiej widać co i jak.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Kilka zdjęć. Na razie dysponuję tylko smartfonem, światło też marne, ale myślę że coś tam widać. Od razu prośba o poradę - jak to leży? Z moich odczuć - w golfie mam właściwie dopasowanie idealne w klatce żeby było wygodnie - cokolwiek mniejszego w obwodzie i by przyduszało. Tak jest w porządku. W koszuli mam drobny zapas. Golf został świeżo założony i poprawiony żeby leżał tak nisko jak tylko można - w ciągu dnia niepoprawiany trochę się podciąga w górę więc by mnie wystawał. Rękawy są niestety za szerokie i odrobinę za długie, natomiast spodziewam się że w trakcie noszenia rękawy same powędrują odrobinę w górę od załamań skóry. Zwęzić pewnie by się dało, tylko tu nie będzie odwrotu, więc wątpię żebym się zdecydował. Na zdjęciu z koszulą pasek nie wystaje, a mam spodnie z jeszcze wyższym stanem - więc to nie powinno być problemem.

Gorzej z plecami. Raz że lordoza, dwa że kurtka ma paski do ściągania na najciaśniejszym ustawieniu - sądziłem że tak będzie wyglądać lepiej, teraz mi się wydaje że gdyby je poluzować to tył mógłby pójść niżej i część zagięć rozprostować. Część.

https://imgur.com/a/57798

Jesteście w stanie wydać jakieś osądy na podstawie powyższego czy robić więcej zdjęć w weekend? :D Zamówione z Zalando, więc mam pod dostatkiem czasu na przemyślenie czy chcę ją zachować.

Opublikowano

@Xune ja bym chyba próbował rozmiar niżej, pod warunkiem, ze nie chcesz pod nią zakładać Bóg wie jak grubego swetra. Po pierwsze rękawy trochę przydługie i zbyt pojemne. Po drugie tył kurtki jest za nisko. Ten szerszy pas skory to ochraniacz na nerki, a nie na pośladki ;) 
Sam miałem podobny dylemat i wybrałem tak jak Ty, odrobinę większy rozmiar i możliwość zapięcia pod spodem grubszego swetra kosztem idealnego dopasowania, ale trochę żałuję, że nie poszedłem w obciślejszy krój tak jak w tej nowej co widziałeś w wątku o Tk Maxx. 

Opublikowano

Zagięciami w przypadku skóry naturalnej bym się absolutnie nie przejmował. W szczególności jeśli mowa o kurtce moto/ramonesce. To kurtka w której IMO nadnaturalnie „idealny” materiał wyglada źle, co innego w fasonie przykładowo cafe racer gdzie już można pokusić się o naprawdę gładkie materiały. Niepotrzebnie zaprzątasz sobie głowę.