Otto Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Szelki.... doceniam, nie czuję dyskomfortu, guzików, pasków etc., ale może jestem gruboskórny. Bezsprzecznie jednak do smokingu i fraka: niezastąpione. Cytuj
mbs Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Podejrzewam, że Misza mówi o tych szelkach: http://allegro.pl/szelki-na-guziki-klip ... 46008.html Też je dzisiaj oglądałem i chyba zdecyduję się na zakup. Są to najdroższe szelki na allegro, a i tak tańsze, niż w niektórych sieciówkach. Cytuj
Misza Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Podaj link, chętnie je wypróbuję. http://allegro.pl/szelki-na-guziki-klip ... 46008.html w standardzie wysylają rozmiar XL, dla mnie są ok, choć następnym razem wybiorę rozmiar L. Cytuj
Otto Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Tak, nawet L-ki od Doleath'a wydały mi się przydługie (przy wzroście nieco ponad 180cm), szczególnie do spodni z wysokim stanem. Szelkowe Sèvres to natomiast: http://www.albertthurston.com Cytuj
4inHand Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ciekawe. A jak jest przy siadaniu? Też kwestia wysokiego stanu. Mógłbyś zamieścić zdjęcie jak wysokie są? Zdjęcie jest w dziale bespoke. Spodnie zrobił Gruszczyński. Cytuj
4inHand Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Nie wiem, czy nieelastyczne szelki to dobry pomysł. Szelki mocniej napinają się podczas pewnych zmian pozycji ciała, np. podczas siadania. Elastyczna guma niejako amortyzuje ten proces. Nieelastyczne szelki i tak mają gumowy odcinek na lędźwiach, który pozwala na pewną elastyczność. Mam i taki i takie i rzeczywiście muszę przyznać, ze te nieelastyczne są trochę mniej wygodne. Cytuj
Maciek K Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 [Offtop się zrobił szelkowy, może całość dywagacji zostanie do tematu stricte szelkowego przeniesiona?] Jak kiedyś już tu wspomniałem, szelki rozdarły mi kiedyś dość delikatne spodnie. Wsiadałem do niskiego, sportowego samochodu, a one cóż. Wywiązały się z zadania i utrzymały spodnie w takiej pozycji jakiej uznały za stosowne. Spodnie wydały z siebie trzask, który był jednocześnie ich ostatnim tchnieniem. Poza tym, nosze szelki, czasem nawet (olaboga!) do spodni ze szlufkami, szczególnie teraz w okresie poświątecznym, to rozwiązanie jest mi szczególnie bliskie. (W tym miejscu chciałem pozdrowić całe stado karpi, które oddało życie za mą rozkosz podniebienia.) Cytuj
Adam Granville Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2012 Guziki z przodu przyszywa się wewnątrz, żeby ładnie wyglądało, guziki z tyłu przyszywa się na zewnątrz, żeby nie uwierały w krzyż przy opieraniu się. Cytuj
+Immune+ Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Guziki z przodu przyszywa się wewnątrz, żeby ładnie wyglądało, guziki z tyłu przyszywa się na zewnątrz, żeby nie uwierały w krzyż przy opieraniu się.Guziki przyszywa się tak jak życzy sobie tego klient. Analizując wiele historycznych fotografii nie zaobserwowałem, aby istniały jednoznaczne reguły o jakich piszesz. Opisujesz w swojej książce min. konstrukcję typu fishtail back - z moich doświadczeń wynika, że zdecydowana większość krawców rekomenduje przy takim rozwiązaniu guziki wewnątrz. Cytuj
Adam Granville Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Szalki są bardziej eleganckie od paska. Do fraka i smokinga białe, do innych strojów dość dowolne. Jak wspomniano - noszone do garnituru konferencyjnego wymagają kamizelki. W strojach casualowych nie jest to konieczne. Przyziemnym minusem zestawu szelki + kamizelka jest niewygodne korzystanie z toalety: żeby zdjąć spodnie, trzeba najpierw zdjąć kamizelkę. Cytuj
frankenstein Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Przyziemnym minusem zestawu szelki + kamizelka jest niewygodne korzystanie z toalety: żeby zdjąć spodnie, trzeba najpierw zdjąć kamizelkę.Nie jestem specjalnie wstydliwy, wręcz odwrotnie, ale czasami sugeruję odpuszczanie sobie pewnych opisów, szczególnie jeśli dotyczą sytuacji oczywistych. Cytuj
Stormont Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Nie chciałbym się czepiać, ale mam taką uwagę. A może raczej pytanie. Jak się ma ta riposta: Szalki są bardziej eleganckie od paska. Do fraka i smokinga białe, do innych strojów dość dowolne. Jak wspomniano - noszone do garnituru konferencyjnego wymagają kamizelki. W strojach casualowych nie jest to konieczne. Przyziemnym minusem zestawu szelki + kamizelka jest niewygodne korzystanie z toalety: żeby zdjąć spodnie, trzeba najpierw zdjąć kamizelkę. Do tej wypowiedzi: Guziki z przodu przyszywa się wewnątrz, żeby ładnie wyglądało, guziki z tyłu przyszywa się na zewnątrz, żeby nie uwierały w krzyż przy opieraniu się.Guziki przyszywa się tak jak życzy sobie tego klient. Analizując wiele historycznych fotografii nie zaobserwowałem, aby istniały jednoznaczne reguły o jakich piszesz. Opisujesz w swojej książce min. konstrukcję typu fishtail back - z moich doświadczeń wynika, że zdecydowana większość krawców rekomenduje przy takim rozwiązaniu guziki wewnątrz. Moim zdaniem nijak. Nie wiem, czy dyskutuje z nami autor książki, czy ktoś poproszony o robienie jej promocji w internecie (a nie znający tematu na tyle, by dopisać coś więcej niż kolejny, luźno powiązany fragment książki), ale czyta się to fatalnie. Cytuj
Adam Granville Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Jestem autorem książki Adama Granville'a "Gentleman. Mam zasady" i dlatego piszę pod nickiem "Adam Granville". Podszywanie się pod autora byłoby nieeleganckie i sprzeczne z regulaminem. Co do meritum; przedstawiłem swoją opinię, p. +immune+ ma nieco inną i też ją przedstawił. Proszę doprecyzować, o co Panu chodzi. Cytuj
Krakus ;) Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Dzięki za odp w sprawie nieelastycznych szelek. A w toalecie odpinam szelki zamiast zdejmować sweter czy kamizelkę - tak jest szybciej i wygodniej. Cytuj
Stormont Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Jestem autorem książki Adama Granville'a "Gentleman. Mam zasady" i dlatego piszę pod nickiem "Adam Granville". Podszywanie się pod autora byłoby nieeleganckie i sprzeczne z regulaminem. Co do meritum; przedstawiłem swoją opinię, p. +immune+ ma nieco inną i też ją przedstawił. Proszę doprecyzować, o co Panu chodzi. Miałem na myśli to, że wymiany zdań A i B (gdzie A=nie ma opisywanej przez pana zasady dt. guzików do szelek na zewnątrz z tyłu i wewnątrz z przodu, a B=Szelki są bardziej eleganckie od paska, do szelek i garnituru jednorzędowego zakłada się kamizelkę) nie da się nazwać rozmową. Chyba, że nie chodziło Panu o wymianę myśli, rozmowę, a jedynie chciał Pan po prostu napisać cokolwiek w temacie. W takim razie przepraszam za czepialstwo. Cytuj
andershep Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 jestem fanem szelek i zamawiając spodnie zawsze proszę o wszycie guzików - od strony wewnetrznej. nigdy nie stwierdziłem dyskomfortu opierając się o wewnętrzne guziki z tyłu, ale jest to indywidualna preferencja danego uzytkownika. nie warto oszczędzać na szelkach - tanie są tandetne, źle się układają i potrafią dokuczyć właścicielowi. zapewne dlatego wiele osób się do nich zniechęca. Cytuj
Üxküll Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 REPLIKA spodni z wysokim stanem na szelki z guzikami od zewnątrz z lat 30. XX w. Cytuj
Gość Vislav Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 REPLIKA spodni z wysokim stanem na szelki z guzikami od zewnątrz z lat 30. XX w.Ciekawe przedstawienie stroju. Chociaż napotykając określenie REPLIKA chętnie zapoznałbym się z materiałami źródłowymi: ikonografia, zachowany oryginał ..... (podobnie z kamizelką w innym temacie). Dość długo zajmując się rekonstrukcją kultury materialnej mam takie hobbystyczne zboczenie. pozdr.Vslv Cytuj
Üxküll Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 REPLIKA spodni z wysokim stanem na szelki z guzikami od zewnątrz z lat 30. XX w.Ciekawe przedstawienie stroju. Chociaż napotykając określenie REPLIKA chętnie zapoznałbym się z materiałami źródłowymi: ikonografia, zachowany oryginał ..... (podobnie z kamizelką w innym temacie). Dość długo zajmując się rekonstrukcją kultury materialnej mam takie hobbystyczne zboczenie. pozdr.Vslv Dziękuję za zainteresowanie moimi postami. Zdjęcia pochodzą z japońskiej strony internetowej, poświęconej modzie męskiej lat 30. XX w.: http://www.the30sstyle.com Wszystkie kopie garniturów w stylu lat 30. XX w. stanowią spuściznę po Hideki Okisace. Cytuj
Gość Vislav Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 REPLIKA spodni z wysokim stanem na szelki z guzikami od zewnątrz z lat 30. XX w.Ciekawe przedstawienie stroju. Chociaż napotykając określenie REPLIKA chętnie zapoznałbym się z materiałami źródłowymi: ikonografia, zachowany oryginał ..... (podobnie z kamizelką w innym temacie). Dość długo zajmując się rekonstrukcją kultury materialnej mam takie hobbystyczne zboczenie. pozdr.Vslv Dziękuję za zainteresowanie moimi postami. Zdjęcia pochodzą z japońskiej strony internetowej, poświęconej modzie męskiej lat 30. XX w.: http://www.the30sstyle.com Wszystkie kopie garniturów w stylu lat 30. XX w. stanowią spuściznę po Hideki Okisace. dzk b, wstępnie obejrzałem. pierwsze spostrzeżenie - to są inspiracje, a nie kopie lub repliki. Materiał źródłowy jest raczej skąpy, być może to tylko pierwsze wrażenie. Cytuj
Üxküll Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 dzk b, wstępnie obejrzałem. pierwsze spostrzeżenie - to są inspiracje, a nie kopie lub repliki. Materiał źródłowy jest raczej skąpy, być może to tylko pierwsze wrażenie. Hideki Okisaka był specjalistą od mody męskiej lat 30. XX w., a strona internetowa została gruntownie przebudowana po jego śmierci. Profesjonalną wiedzę na temat tradycyjnego kroju garnituru trzyczęściowego posiada niemiecki krawiec Uwe Schönherr, osiadły w Houston. Dane kontaktowe w jego witrynie internetowej: http://www.berlinbespokesuits.com/about.html Cytuj
Gość Vislav Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Witam dzk b, wstępnie obejrzałem. pierwsze spostrzeżenie - to są inspiracje, a nie kopie lub repliki. Materiał źródłowy jest raczej skąpy, być może to tylko pierwsze wrażenie. Hideki Okisaka był specjalistą od mody męskiej lat 30. XX w., a strona internetowa została gruntownie przebudowana po jego śmierci. Profesjonalną wiedzę na temat tradycyjnego kroju garnituru trzyczęściowego posiada niemiecki krawiec Uwe Schönherr, osiadły w Houston. Dane kontaktowe w jego witrynie internetowej: http://www.berlinbespokesuits.com/about.html Dziękuję, wreszcie miałem czas przestudiować dokładniej tę witrynę. Pokazane stylizacje na lata 30-te są rzeczywiście ciekawe i inspirujące. Szkoda, że teksty są w języku japońskim i mimo użycia kilku przeglądarek nie udaje mi się odkodować tekstu i chociaż użyć translatora. Może masz gdzieś linka na temat samego pana Hideki Okisaka. Nawiasem mówiąc dopiero później zauważyłem, że jego prace są eksponowane na manekinach stojakach. Nie odzwierciedla to w pełni kunsztu tych prac i daje trochę mylne wrażenie, przynajmniej dla mnie (kamizelka). pozdr.Vslv Cytuj
erea Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2012 Panowie, Czy ktoś zamawiał szelki od Thurstona i potrafi mi powiedzieć, jak długo orientacyjnie oczekuje się na przesyłkę? Cytuj
andershep Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 zazwyczaj czekałem dwa tygodnie. ale np ostatnie zamówienie z listopada nie doszło wcale. a na moje emaile nie raczyli odpowiadać. Cytuj
bigbadwoof Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 To byc moze problem po stronie poczty polskiej, bo mi w grudniu/styczniu dwie przesylki nie dotarly (jedna z uk a druga z usa) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi